Berta Sándor

Felismeri a genetikai mutációkat a tumorokban a Google mesterséges intelligenciája

Az orvosok a rákdiagnózisok kapcsán évtizedek óta a patológusok szemeire hagyatkoznak. Most azonban elérhetővé vált egy olyan megoldás, amelynek a segítségével ez a hosszadalmas munka csupán néhány másodpercre rövidíthető le.

A New York-i Egyetem munkatársai a Nature Medicine oldalain hozták nyilvánosságra új kutatómunkájukat, amelynek lényege, hogy a Google gépi tanulási algoritmusát arra képezték ki, hogy a tüdőrák két leggyakoribb típusát nagy pontossággal felismerje, illetve megkülönböztesse egymástól. Ez egyébként ugyanaz a mesterséges intelligencia, amely a webes konszern online szolgáltatásaiba feltöltött különböző képeken látható arcokat, állatokat és tárgyakat azonosítja, illetve amely diagnózisokat készített a például cukorbetegség miatt bekövetkező szem- és szívbetegségeknél. A Google által megalkotott nyílt forráskódú mesterséges intelligencia a továbbfejlesztésnek köszönhetően már egyetlen felvételen felismeri a tumorokon belüli mutációkat is. Mindezt a New York-i Egyetemen tanították meg a technológiának.

Arisztotelisz Tszirigosz, a New York-i Egyetem Orvostudományi Iskolájának patológusa úgy vélte, az lenne a valódi újítás, ha nem csupán megmutatnák, hogy a mesterséges intelligencia van annyira jó, mint az ember, hanem ha olyan megállapításokat is nyújtana, amiket egy emberi szakértő sem tud. Ezért beszerezték a Google Inception v3 nevű nyílt forráskódú algoritmusát, amelyet az óriáscég azért fejlesztett ki, hogy 1000 különböző objektumosztályt tudjon azonosítani.


A képen a tüdőrák gépi felismerése látható, szürkével az egészséges lebeny, és kék, illetve piros a rákos terület

Ahhoz, hogy az algoritmusnak megtanítsák a beteg és az egészséges szövetek fotóinak felismerését és egymástól való megkülönböztetését, a szakemberek több százezer képeket töltöttek be az adatbázisába. A fotók a The Cancer Genome Atlas (TCGA) rendszeréből származtak. Amint az Inception megtanulta 99 százalékos pontossággal felismerni a rákos szöveteket, megtanították arra, hogy megkülönböztesse egymástól a tüdőrák két típusát, az adenokarcinómát és a laphámsejtes karcinómát, amelyekben csak az Amerikai Egyesült Államokban évente több mint 150 000 ember hal meg.

E két ráktípus szövetei a mikroszkóp alatt szinte ugyanúgy néznek ki, miközben teljesen más módon kezelik azokat. A különbség felismerése élet és halál között dönthet. Az algoritmus 83-97 százalékos pontossággal tudta a két ráktípust azonosítani. A szakértő szerint a pontosság csökkenése nem meglepő, mert a kórházi szövetminták esetében számos zavaró tényező merül fel, például gyulladások, elhalt szövetek és fehérvérsejtek. Ráadásul ezek a szövetminták nincsenek lefagyasztva, mint a TCGA-minták. Abban a kutatók biztosak voltak, hogy a pontosság idővel nőni fog. Ehhez csak annyi kell, hogy ezeket a befolyásoló tényezőket megmutassák és megtanítsák az algoritmusnak.

Tszirigosz csapata a TCGA adatbázisában szereplő összes tumor felvételét és genetikai profilját megmutatta az algoritmusnak. Miután a rendszert új fotókkal tesztelték, a mesterséges intelligencia nem csupán azt tudta megállapítani, hogy melyiken szerepelnek rákos szövetek, hanem azt is, hogy melyiken ismerhetők fel e szövetminták genetikai mutációi. Az algoritmus megtanulta észrevenni a legapróbb eltéréseket is, amelyeket még a legjobb szemű és legképzettebb patológusok sem szúrtak ki.

Tszirigosz és csapata azt akarja elérni, hogy a technológia minden kórház minden szövetmintájával működjön, ezért a következő hónapokban további mintákkal fogják tesztelni a rendszert. Ezután hozzák majd csak létre a vállalkozásukat, amelyhez kérni fogják az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóságának (FDA) az engedélyét. A céljuk az, hogy egyszerűen be lehessen küldeni egy tumorminta digitális képét és szinte azonnal megkaphatók legyenek a diagnózis, valamint a javasolt kezelési lehetőségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #8
    Ööö? Miért, meddig szaporodjon? :D :D :D

    Nyilván az élőlény közvetlen környezete (élő és élettelen) szabályozza a populáció maximális méretét. Addig szaporodik, amíg a környezete engedi, amekkora az adott faj niche-e. És ezek a tényezők is dinamikusan változnak, fluktuálnak bizonyos értékek között.
    Mivel ez nem egy előre megtervezett, hanem spontán folyamat, mégis meddig szaporodnának... :D
    Ha az "addig szaporodsz, ameddig tudsz" stratégia öngyilkos viselkedés lenne, akkor:
    1. nem lenne élet,
    2. az élőlények nem szaporodnának addig, ameddig tudnának.

    Amire te gondolsz, azok lehetnek pl. ember által elcseszett élőhelyek, ember által felborított rendszerek, pl. bevitt idegen faj vagy felszabdalt erdők, ahol probléma a túlszaporodás (ezért kell időszakosan "kilőni bizonyos állatfajok bizonyos számú egyedét), mert több szabályozóelem hiányzik a rendszerből.
    De! Ezek is előbb-utóbb beállnának egy egyensúlyba, csak az az embernek nem lenne előnyös, ezért beavatkozik...

    A rák az, ami a túlszaporodásával elkerülhetetlenül kinyírja saját magát, de a rák nem élőlény, hanem egy genetikai betegség. Remélem, nem ilyen párhuzam járt a fejedben. Az élet nem rák.
  • Cat #7
    Minden élőlény "kamikaze-faj", azaz addig szaporodik, ameddig tud.
  • wraithLord #6
    Miért, az élet nem természetes?
    Szerintem a kamikaze-fajok a definíciójukból adódóan nem húzzák túl sokáig a létezésben, az orvostudomány pedig csak egy kifinomultabb, ember által létrehozott verziója annak a minden élőlényt hajtó drive-nak, amit úgy hívnak: létfenntartás.
  • Omega #5
    Golyós lehet.
  • Nos #4
    Ez egy jol atgondolt hozzaszolas volt. Ha szeretsz elni akkor inkabb halsz meg 80 evesen balesetben, mint 25 evesen rakban. Ha te nem erzed a kulonbseget, akkor tenyleg nem vagy meno.
  • Zoliz #3
    Az emberiség menőbb része nem képes elfogadni, hogy mind meghalunk, hát majd az AI bebizonyitja, hogy feleslegesen törik magukat egyesek.
    Nem tökmindegy, hogy valakit a rák vagy a car accident visz el? Mindenképp meghal és ez a természetes.
  • bdzsana #2
    De az. Így nevezik. Az már más dolog hogy nem szakmabelieknek az AI = terminátor.
  • Jawarider #1
    Ez még nem AI. Szép, hogy ezt tudja de nem AI. Majd ha kitatál gyógymódokat gyógyítathatatlan betegségekre.