Berta Sándor

Mesterséges intelli­gencia intézményt hoz létre az MIT

A szakemberek mind a technológiát, mind annak lehetséges következményeit tanulmányozni fogják.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) bejelentette, hogy egy átfogó projekt keretében megalapítja a saját, kifejezetten a mesterséges intelligenciával foglalkozó intézetét. A közlemény alapján összesen egymilliárd dollárt fektet be az MIT a Stephen A. Schwarzman College of Computing nevű új intézménybe.

A beruházásnak köszönhetően összesen 50 új oktatási pozíciót hoznak létre az informatikusok következő generációjának a képzésére. Annak ellenére, hogy ugyan hivatalosan a mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése lesz a munka középpontjában, az oktatási intézmény interdiszciplináris lesz, s a kutatások és a fejlesztések kiterjedjenek a számítástechnika és más tudományok egyéb területeire is.

Ráadásul az intézményben nem csupán a technológiáról lesz szó, hanem az azzal kapcsolatos politikai, etikai, társadalmi és morális kérdésekről is, amelyek az új és akár forradalmi informatikai és mesterséges intelligencia fejlesztésekkel kapcsolatban felmerülnek. A vegyészeket, a biológusokat, a politológusokat és a nyelvészeket is fel akarják készíteni arra, hogy a gépi tanulást és a lehetséges jövőbeli mesterséges intelligencia technológiákat alkalmazzák a munkájuk során.

Az egymilliárd dollárból 350 millió dollárt biztosít Stephen A. Schwarzman, a Blackstone amerikai befektetési cég vezetője, így nem véletlen, hogy róla nevezték el az új intézményt, amelyet hivatalosan 2019 szeptemberében nyitnak majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!