Berta Sándor

Közel 1,3 milliárd álprofilt törölt a Facebook

A közösségi portál először hozott nyilvánosságra konkrét számokat a törölt profilokkal és tartalmakkal kapcsolatban.

Guy Rosen, a Facebook termékmenedzselési alelnöke közleményében jelentette be, hogy elkészült a Community Standards Enforcement Report című átláthatósági jelentésük, amely a 2017 októbere és 2018 márciusa közötti időszakot öleli fel. A platformnak jelenleg 2,2 milliárd regisztrált tagja van és az elmúlt két negyedévben összesen közel 1,3 milliárd álprofilt távolítottak el, azok 98 százalékát mindössze néhány perccel a létrehozásuk után, így azokat a felhasználók nem is láthatták. A társaság rendszerének védelmi mechanizmusa naponta több millió álfiók létrehozását akadályozza meg, és a Facebook naponta több millió álfelhasználót, képet és bejegyzést töröl a rendszeréből.

A cég a belső moderálási elvei megjelentetése óta először közölt adatokat. Kiderült, hogy az elmúlt negyedévben a Facebook közel 1,8 millió "terrorpropagandaként" azonosított tartalmat törölt, 2017 utolsó negyedévében ez a szám még 1,1 millió volt. A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy az automatikus keresési technológia jobb lett. A továbbfejlesztett technika segítségével sikerült eltávolítani az idei első negyedévben 21 millió pornográf tartalmat is. Ezen anyagok 96 százalékát az automatikus mechanizmusok szűrték ki.

Az óriáscég egyébként a tartalmakat úgy tartja nyilván, hogy ha egy bejegyzésben szöveg és négy fotó is szerepel, akkor összesen öt tartalomról van szó. De ha egy ilyen bejegyzést eltávolítanak, akkor csak egyetlen törölt tartalomként jelenik meg. Az elmúlt negyedévben eltávolítottak még 2,5 millió gyűlöletbeszédet tartalmazó tartalmat, ezek 38 százalékát a Facebook maga fedezte fel. 2017 utolsó negyedévében 1,6 millió gyűlöletbeszédes tartalmat töröltek a rendszerből és azok 23,6 százalékát ismerte fel a közösségi portál.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője tavaly május elején jelentette be, hogy 4500-ról 7500-ra növelik az ellenőrzésben résztvevő személyek számát, de az nem derült ki, hogy az adott személyek külsősök lesznek-e vagy sem. Majd kiderült, hogy milyen kritériumok alapján töröl anyagokat a Facebook. Januárban pedig Sheryl Sandberg, a vállalat ügyvezetője jelezte, hogy a gyűlöletbeszédet kiszűrő és a biztonság növelésén dolgozó 10 000 munkatársuk mellé további 10 000 új alkalmazottat vesznek fel 2018 végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)