MTI

A magyar választásokba is beavatkoztak a Facebookon

Hamis profilokat távolítottak el a Facebook közösségi oldalról a többi között a magyar parlamenti választások előtt is - közölte Mark Zuckerberg, a portál alapítója és elnök-vezérigazgatója kétnapos kongresszusi meghallgatásának első napján.

A szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg a kaliforniai Dianne Feinstein szenátor kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. Hozzátette, hogy ilyen, hamis identitású felhasználók nem csupán az idén, novemberben esedékes, úgynevezett félidős amerikai választások előtt bukkantak fel a portálon, hanem megjelentek a magyarországi, brazíliai, mexikói, pakisztáni és indiai voksolások előtt is.

Dianne Feinstein szenátor kérdésére Zuckerberg megismételte a meghallgatás kezdetén felolvasott - és hétfőn már nyilvánosságra hozott - írásos nyilatkozatában foglalt megállapítását, miszerint a Facebook egyik legnagyobb hibája az volt, hogy 2016-ban az amerikai elnökválasztások idején túl lassan reagált az orosz behatolási kísérletekre. "Ez az egyik dolog, amit a legjobban bánok" - fogalmazott a 33 éves elnök-vezérigazgató. A késő estébe nyúló meghallgatáson az egyik leggyakrabban elhangzott kifejezés a "sajnálom" volt. Bevezető nyilatkozatában Zuckerberg hangsúlyozta: "Nagy tévedés volt nem megfelelő mértékben figyelembe venni a felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom."


John Thune, a bizottság republikánus elnöke leszögezte, hogy a Facebook 14 éves története tele van az adatvédelemre vonatkozó rossz döntések miatti bocsánatkérésekkel, és feltette a kérdést Zuckerbergnek, hogy "a mai bocsánatkérés vajon miben különbözik" a korábbiaktól. Az elnök-vezérigazgató megismételte, hogy "rengeteg hibát" követtek el, de hozzátette, hogy a vállalatnál komoly változások kezdődtek a felelősségvállalás ügyében.

"Ma már nyilvánvaló, hogy nem tettünk eleget" a hátsó szándékkal történő adatfeldolgozás megakadályozására - fogalmazott, utalva arra, hogy egyedül a brit-amerikai Cambridge Analytica vállalat mintegy 87 millió felhasználó profilját dolgozta fel politikai célokra, anélkül, hogy az érintettek tudtak volna róla, vagy engedélyezték volna, mintegy kétmilliárdnyi felhasználó adatait pedig más cégek és adathalászok dolgozták fel. A meghallgatáson később nagy hibának nevezte, hogy a Cambridge Analyticát nem tiltották ki a Facebookról már 2015-ben.


Zuckerberg részletes válaszokat adott a szenátorok kérdéseire, akik elsősorban a bizalommal történt visszaélést vetették a közösségi oldal működtetői szemére. Az alapító az adatgyűjtési botrányt "lezárt ügynek" nevezte, és bejelentette, hogy a vállalat bizonyos adatokat és hamis profilokat már törölt, és olyan új alkalmazásokat vezet be, amelyek lehetővé teszik a szigorúbb adatvédelmet, és azt is, hogy a felhasználók maguk kezelhessék profiljukat. Egyúttal azt is közölte, hogy olyan új eszközöket is fejlesztenek, amelyekkel biztosabban és könnyebben azonosíthatják a hamis híreket is.

"Nem gondolja, hogy monopóliumuk van?" - fordult Mark Zuckerberghez Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, világossá téve, hogy nem hiszi, hogy a Facebookra lehetne bízni önmaga szabályozását. Zuckerberg késznek mondta vállalatát a törvényi szabályozásra, és támogatásáról biztosította azt a tavaly ősszel benyújtott amerikai törvényjavaslatot, amely a közösségi portálok szigorúbb adatvédelmét írná elő. Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy őt ugyan nem, de munkatársait meghallgatta a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság. "Együttműködésünk a különleges bizottsággal bizalmas jellegű, ezért kongresszusi nyílt meghallgatáson nem kívánom felfedni ezt" - tette hozzá.

A Facebook pillanatnyilag legfontosabb feladatának a 2018-as amerikai félidős választások biztonságának megőrzését nevezte. Mark Zuckerberg meghallgatása ma folytatódik, de már nem a szenátusban, hanem a képviselőházban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #84
  Ebben egyetértek. Az ellenzék pont akkora kalap sz*r, mint a Fidesz. Szerintem a teljes magyar politikai "elitet" el kéne zavarni a p*csába, és olyanokkal próbálkozni, akik legalábbis még nem szerepeltek le eleve. Az orszãgot elözönlő migránsoktól való félelmet, nem fogja ütni a nyilvánvaló korrupció, és meszaros publi vagy a többi stróman milliárdos közpénz lopása sem.

  Ostorossal meg egyetértek abban -amit már én is írtam-, hogy amíg Gyurcsány nem takarodik el végleg, addig Orbán nyerni fog. Mert sokan gondolkodnak úgy, hogy hát "szar ez, szar ez, de még mindig inkább, mint Gyurcsány".

  Más kérdés, hogy ettol meg a Fidesz fele kvázi feudális, uram-bátyám féle állam sem az ország érdekeit szolgálja. Mindegy, én jelenleg ugy vagyok vele, hogy ha meglátom annak jeleit, hogy orbán kivezeti az országot az EU-ból, akkor fogom a családom és lelépek amíg még ránk nem zárja a határt. Nem azért támogattam a rendszerváltást 89-ben, és nem azért szavaztam a Fideszre 2010-ben, hogy most megint az oroszokhoz orientálódjunk es egy modernizált, poszt-kádári rendszerben kelljen élnem. A gyerekeimet pedig nem fogom arra tanítani, hogy a boldoguláshoz nem tehetség, kitartás és tudás kell, hanem seggnyalás az uralkodó pártkatonák felé. Jelezném, hogy ez a véleményem pártállástól független, ha bárki más kormányzása alatt érezném ezt, azt pont úgy elítélném.
 • Andrevv #83
  Ha te mindent jobban tudsz, miért nem csinálsz egy pártot? Ne hagyd, hogy egy rakás dilettáns legyen az ellenzék. Ja hogy nincs időd, kedved meg pénzed? Hát akkor ne csodálkozz, hogy nem tetszik neked a környezet, a jelek szerint az emberek többségének megfelel. A politika sosem volt jótékonyság, mindig megvolt mindenkinek a saját olaf vagy akármilyen jelentése. Senki se másokért megy politikusnak.
 • ostoros #82
  Ha lenne normális ellenzék, sokkal előrébb lennénk. De nincs, mert nem is lehet. 90 óta az MSZP kicsinálta az összes baloldali pártot, nagyobb figyelmet fordítva a saját konkurenciájuk kicsinálására, mint a választások megnyerésére. Egy Gyurcsány kellett, ahhoz, hogy a baloldalt meghasítsa és saját pártot hozzon létre. De az is csak a régi káderek átrendeződéséről szólt, nem új formációk megalakulásáról. Meg lehet nézni a mai napig, ha csak valamiféle kis tüntetés féle van, mondjuk jobb bérekért, vagy valami, egyből megjelenik vagy egy mszps dinoszaurusz, vagy Gyurcsány Ferenc személyesen, és onnantól fogva senkit nem érdékel az egész ügy. Voltak tüntetés szervezők, akik kifejezetten kérték az ellenzéki pártokat, hogy NE jelenjenek meg, de basztak rá. Agyon nyomnak, vagy beolvasztanak minden egyéni kezdeményezést a baloldalon. Ezzel elérik, hogy soha ne essenek ki a parlamentből. A kormányzás soha nem is érdekelte őket. Csak a bársonyszék melege. A jó fizetés. A kapcsolati háló.
 • gforce9 #81
  Konstruktív politikát folytatni és értelmezhető ellenpólust kialakítani. A mocskolódás - akár van alapja, akár nincs - szemmel láthatólag nem jött be. Az nem konsturktivitás, hogy lopjanak kevesebbet, meg maffiaállam. Meg az sem, hogy akkor paksot ixeljük ki sőt az sem, hogy töröljük el az egykulcsos adót. Szemmel láthatólag ezekre sem vevőek az emberek kellően. De nem én vagyok a politikus, ne én találjam ki. Témák kellenek amik az embereket érdeklik azon felül, hogy a kocsmában kurvaanyáznak rajta. Az tisztán látható, hogy azzal, hogy "mindenszar amit a Fidesz csinál" nem lehet se választást, sem körzetet se listát nyerni.
 • WoodrowWilson #80
  Mit kéne csinálni szerinted?
 • gforce9 #79
  Pontosan ugyanezt mondja az ellenzék évek óta. Konstruktivitás pontosan nulla ebben. Valamint már másodjára látszik, hogy elégséges szavazatot sem hoz. Mikor fog a baloldal már ebből felébreni nem tudom, de felőlem szajkózhatja-szajkózhatod még 4 évig ugyanezt... nekem tökmindegy. Így csak röhögnek rajta a Fidesz szavazók.....
 • dyra #78
  Kényszerített! Kimentem az utcára felnézek "Állítsuk meg Soros-t" továbbmegyek "Állítsuk meg Brüsszelt!" Millió egy helyen TV - Radio ez jött https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=BwmFvVkSw4U

  Igen jól mondod átmosták az agyam. Előtte szinte nem is tudtam Soros-ról. A nap 24 órájában nem a migránsokról beszélgettem a barátaimmal. Ez agymosás. És igen én leírom, hogy ez a fajta kampány rám is hatással volt - van mert ha nem így lenne nem itt írogatnék.

  Nem ez a dolga egy kormánynak! Gusztustalan visszataszító az egész. Mérhetetlen károkat okozott ennek a társadalomnak olyan gondolatokat ültetett el a fejekben amik évtizedek múlva is itt lesznek.

  Kösz szépen!

  Ilyen Demokráciában nincs. Olyan határokat lépett át ami egészen elképesztő. De mind1 mert az emberek jó része ezt képtelen beismerni magának én borítékolom a 2022-es 2/3-ot is. És valószínűsítem a 2026-ost. Talán egy 10 - 15 év múlva elég sok Fiatal jön új szavazóként és kikezdi az akkora már csökkenő reménytelenül agy mosott idősebb generáció szavazó erejét.

  Ráadásnak a fiatalok nem néznek TV-t nagy számban használnak reklámblokkolót náluk már picikét nehezebb lesz agyat mosni.

  "Rajzfilmekben nyomják a gyermekek agyába a "politikai korrektséget"" -mondod

  Igen. Nézz meg egy Echo TV-s műsort most a választások után. Örömtáncot járnak az ellenzék megsemmisülésének hírére. Mintha nem is a honfitársaink lennének akik másképp gondolkodnak hanem az ellenségeik.

  Ott volt azok a barmok, picsa részegen mit is kiabáltak "Egyszerűen senkik vagytok".
  https://www.youtube.com/watch?v=vzxVlhWYKdw

  Ez szerinted normális?

  "Bizonyítékod van valaki ellen" kérded. Nézd már meg (illetve keress rá) az OLAF jelentést ELIOS ügyben. Mennyi bizonyítékot akarsz még?
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.04.13. 16:02:47
 • Andrevv #77
  Nem veszed észre magadról, hogy te is agymosás útján terjesztett szélsőséges balos infót nyomsz? Mert ez amit te összehordasz, már nagyon ismerős. Vajon honnan? :)
  "brutális mennyiségű állami kommunikáció"? Mikor? Hol? Valaki kényszerít téged vagy bárkit is, hogy tévét nézz vagy bármilyen médiatartalmat? A facebook botrány is milyen nevetséges már? Úgy csinálnak egyesek, mintha kötelező lett volna regisztrálni. Demokrácia van kéremszépen, mindenki azt néz amit akar. Szóval nálad keresendő a hiba, mással is kellene foglalkozni az életben, mondjuk valami hasznosat tenni amitől a te életed is jobb lesz. Se Orbán, se Gyurcsány se senki nem fog helyetted dolgozni az életminőséged javítása érdekében.
  Miért nem nézel nyugatabbra, oda ahol az állami cenzúra határtalan, ahol ha a kormánnyal ellentétes véleménnyel vagy, lenáciznak és megbélyegeznek téged, mint civil embert, még akkor is ha semmi közöd a politikához. Rajzfilmekben nyomják a gyermekek agyába a "politikai korrektséget". Na ez aztán a demokrácia. Neked csak az a bajod, hogy olyasmit nézel amit nem muszáj. Hagyd a fenébe azt amit az orrod elé nyomnak, beszélgess civilekkel, de ne csak a balos haverjaiddal. Menj el és kérdezd meg az átlag-németektől hogy ityeg a fityeg, meglátod, hogy ott sincs sajtból a kerítés, döbbenetes ami ott folyik.
  Zavarnak a korrupt politikusok? Ne válaszd meg őket! De akkor senki se marad, minden pártban vannak korrupt politikusok, vagy ha jönnek újak, majd folytatják azok. Bizonyítékod van valaki ellen? Vidd a hatóságokhoz, majd hozd nyilvánosságra ha az ügyet nem kompromittálod. Célzottan kell kiiktatni a korrupciót, nem pedig rávágni, hogy a Fidesz csinálta, "monnyon le", na persze, nem hülyék ők sem.

  Te valamilyen álomvilágot szeretnél ahol a nép egységesen gondolkodik, ahol mindenki ugyanazt akarja. Ilyen a világon sehol nem létezik.
  A többség győzött, ez a nép akarata, el kell fogadnunk.
 • dyra #76
  ne viccelj, 2002-ben hidat foglaltak a mostani FIDESZ-es emberek (vesztett választás után). Nem kell a duma. ez nem rinya. Hanem csak véleménykülönbözőség. Teljesen természetes, hogy egy demokráciában az emberek elmondják pro és kontra érveiket.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.04.13. 14:56:40
 • gforce9 #75
  "Durcás ellenzék? Hol nézted őket? " Mondjuk pont te is ezt csinálod, ahogy jelenleg az ATV-HírTV-ben is hisztizik az ellenzék. Mindennek a Fidesz az oka. :) Tudjuk. Ezzel máris elkezdék elveszíteni a 22-es választást is. Tapsvihar..... a tragikomédiának. Magyarország legnagyobb baja az, hogy nincs normális ellenzék, csak hisztiző óvodásszintű idióták.