Berta Sándor

Kripto­bányászattal gyűjt adományokat a UNICEF

A honlap meglehetősen érdekes módszert alkalmaz.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának (UNICEF) ausztráliai szervezete működteti a The Hope Page nevű portált. A platform a látogatói számítógépeinek számítási teljesítményét használja arra, hogy virtuális fizetőeszközt, konkrétan Monerót bányásszon. Az így termelt digitális pénzt használják fel adományozási célokra. A UNICEF a kriptovaluta-bányászati célokra a Coinhive technológiáját alkalmazza. Az akció bemutatta, hogy a virtuális fizetőeszközök közösség által finanszírozott termelése gyakorlatilag bármilyen célra megvalósítható.

Amennyiben valaki meglátogatja a The Hope Page oldalt, akkor megadhatja, hogy a processzora számítási teljesítményének hány százalékát akarja felajánlani a Monero-bányászat céljaira. Minden felhasználó 20 és 80 százalék közötti arányt állíthat be. Jennifer Tierney, a UNICEF adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója kijelentette, hogy új, feltörekvő technológiákat akarnak használni azért, hogy felhívják a figyelmet a jelenlegi humanitárius válságokra, s anyagi eszközöket szerezzenek az érintett gyermekek támogatására. A The Hope Page lehetővé teszi a helyieknek, hogy már azzal segítsenek a gyerekeknek, hogy megnyitják a honlapot.

Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja nem először használja ezt a módszert, ugyanis februárban hasonló módon gyűjtött pénzt a szíriai gyermekek számára. Akkor a játékosokat kérték meg arra, hogy telepítsék a Claymore nevű bányászszoftvert azért, hogy így tudjanak adományokat utalni.

Februárban bűnözőknek sikerült bejuttatniuk a Coinhive nevű kriptovaluta-bányász programot a Texthelp brit szolgáltató Browsealoud nevű szkriptjébe. Ez a rosszul látó embereknek segít a böngészőtartalmak felolvasásában. Később kiderült, hogy összesen 4200 portálon zajlott a háttérben kriptovaluta-bányászat és erről a látogatók semmit sem tudtak vagy sejtettek. A probléma egyaránt érintette a brit és az amerikai kormány, az NHS brit egészségügyi rendszer, az ICO adatvédelmi hivatal, az amerikai bíróságok, számos egyetem, valamint brit, amerikai, svéd és ausztrál hivatalok oldalait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Meg azt segíti, hogy a jövőben ne kerüljön egy nemzetközi átutalás napokba és ezer+ forintba, akár a bankrendszert is szükségtelenné teheti a jövőben (persze ahhoz először az kell hogy ne ugráljon az árfolyam)

    Az hogy pl egy emberrabló 10millio forint értékű aranytömb helyett kriptot kér nem nagy különbség szerintem, nem csoda hogy kínánál demokratikusabb országok nem tiltják be a kriptovalutákat.
  • paragic #3
    Nem értem, hogy ez milyen segítséget jelent a bűnözőknek.
    A példád sem jó, mert ez szerint a bűncselekményből származó, az álam által lefoglalt pénzt el kéne égetni.
  • Skylake #2
    Noha bőségesen van anomália a kriptopénzek esetében, az a mód, ahogy ez az oldal egyértelműen tájékoztatja a látogatókat a bányászás tényéről, valamint ennek paraméterei kapcsán beállítási lehetőségeket ad, ez szerintem jelenleg példaértékű. Ezt így, ilyen átlátható módon kellene minden hasonló weboldanak kommunikálnia.
  • kvp #1
    Ertem en hogy jo celra hasznalnak a penzt, de a kriptopenzek tamogatasa elso sorban a bunozoket segiti. Ez kb. olyan mintha a fegyverkereskedelmbol szarmazo penzt az altaluk felfegyverzett gyerekkatonak haboru utani megsegitesere hasznalnak fel. Mondjuk az UNICEF csinalt mar ennel durvabb dolgokat is...