Gyurkity Péter

NASA: a Hold után jön csak a Mars

Ismét a Hold az elsődleges célpont, ezután jöhet a vörös bolygó.

Azt már gyakorlatilag Trump megválasztása óta tudjuk, hogy a NASA menetrendjében komoly változásokra számíthatunk. Ezek közül néhányat be is jelentettek, az év elején pedig mi is jeleztük, hogy a klímakutatás helyett a Hold kerülhet a célkeresztbe, most azonban tovább finomították a terveket.

Az ügynökség hivatalos oldalán közzétett bejelentés szerint valóban a Hold lesz az elsődleges célpont, amelynek ismételt elérése kiemelt szempont, ezt azonban az elkövetkező években a magánszektor bevonásával, kereskedelmi és nemzeti célok együttes kijelölésével valósítanák meg. A Hold megkerülése, valamint az újabb eszközök felszínre küldése mellett űrhajósok is szerepet kapnak majd itt, miközben az alacsony orbitális pályán való repülést egyre inkább átengednék a privát szegmens szereplőinek (lásd SpaceX és Blue Origin). A Nemzetközi Űrállomás közvetlen támogatását legkésőbb 2025-ig lezárnák, innentől kezdve ez is a magánszektorra hárulhat, de ehhez a részletes tervek kidolgozására lesz szükség. Az évente 3 milliárd dollárt felemésztő ISS a jövőben még több nemzetközi látogatót fogadhat majd.


A Space Launch System, vagyis az SLS első repülése 2020-ban jöhet el, az Exploration Mission-1 keretében egy legénység nélküli Orion kapszula repülhet majd a Holdhoz. Ezt 3 évvel később követné az EM-2, immár legénységgel, akik a Holdat kerülnék meg, eközben azonban megindul majd a munka, hogy a magáncégek bevonásával dolgozzák ki az egyéb terveket, így például a Lunar Orbital Platform-Gateway (LOP-G) kiépítését, amely 2022-ben indulhat meg, de 2020-tól zajlik majd a magáncégek landolóegységeinek fellövése is. A vörös bolygóra újabb marsjárót (2020) küldenének, az ezt követő időszakban pedig az LOP-G szolgál majd közbenső állomásként, a még hosszabb és még bonyolultabb küldetések kiszolgálása érdekében.

Jól látszik, hogy a Mars továbbra is csak a távlati tervekben szerepel, itt az SLS és az Orion párosának megfelelő szereplésére lesz először szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #32
    Azért probléma, mert a pénzt adóknak, legyen az a politika vagy magántőke, rossz reklám, és még a börtön is esedékes a magántőkénél, mert nem csak a közvélemény fogja keresztre feszíteni aki ilyet tesz. Szóval üdv a valóságba, Neo! Így nem fogja megfinanszírozni senki, pénz nélkül meg nem megy senki. Tudom, hogy pár éve megjelent valami idióta filozofálgatás erről, de ez nem szakemberek, vagy űrkutatók véleménye volt, csak bölcsészek okoskodása, semmi több. Nem kell vele foglalkozni.
  • Zoliz #31
    Te valami állatvédő aktivista vagy?

    Miért baj az ha 1-120 ember meghal amikor önként vállaja a kockázatot? Te is meghalsz egyszer mint mindenki, bár a gyávák nem élnének fenn sokáig az hétszentség.
  • fonak #30
    Nem tudom, valahogy az sg vonzza az ilyen kollégákat, pedig alig jár erre valaki. :) Alternatív fizikát kidolgozók, végtelenségig ezoterikus szövegeket locsogók stb.
  • esztyopa #29
    Feltétlenül keresd meg a NASA-t az elméleteddel !
    Ez a *tér-feszültség* az,amiről Nekik fogalmuk sincs.Csak Neked.
    Magyarázd el Nekik,és lendítsd át az űrkutatást eme nehézségen.
    /Mielőtt az összes űrhajós megbolondulna/
  • asgh #28
    Szerintem elég nyilvánvaló, hogy trollkodik.
  • teddybear #27
    Orvos látott már?
    Filozofálásnak jó amit leírsz, de a mindennapi életben merő hülyeség.
  • czihaki #26
    Egyáltalán nem téves az elgondolkodásában csicso82-- mert nagyon is lényeges az IDŐ vagy is a természetes Tér-feszültség a biológiai élet testére és szellemére is. Mert annak függvényében alakult ki az élet és az nélkülözhetetlen a szervezet energetikai müködéséhez. Az űrállomáson még aktiv a magnetoszféra sugár hatása, viszont a gravitációs erő nagyon gyenge ez hosszabb idő után bizony ártalmas a szervezet müködésére még ha nem is verik nagy dobra. Hiszen az űrállomáson a legtökéletesebb óra szerkezetetet használják és az is kimutatta, hogy az idő múlása lassabb mint a Föld- felszinen vagy is az űrhajóban már kevesebb a Tér-feszültség.-- Régen az egyik űrhajós miután visszatért a Holdra szálásról utána a szellemileg megbetegedett már úgy tért haza "mennyország mesével"-- csak épp nem verték nagybdobra, mivel a hibbantságának középpontja misztikummal átszött mese volt és az ilyet a vallások igen csak támogatják. ha-ha- ha
  • Irasidus #25
    Most komolyan beszélsz? Elképesztő amit írsz, látszik túl sok sci-fit néztél, a valódi fizika meg valahogy elmaradt... szomorú, amikor valaki a mesék világában él.
  • csicso82 #24
    A tudomány szempontjából jó, de ameddig a gravitációt és az időt (teret) nem tudjuk legyőzni addig esélytelen.
  • gaszton421 #23
    Tényleg nem volt, de ezért is írtam hogy nagyon bizonytalan hogy hol húzzuk meg határt amikor arról beszélünk hogy az adott űrprogram alatt elhúnytakat, beosztásuk, munkájuk az éppen aktuális tevékenységuk okán hova soroljuk.
    Például a technikai személyzet akik életüket vesztették a Virgin repülőjének tesztjei során, az sima üzemi baleset, de a próbarepülés során meghalt pilóta már valami más?
    Az Apollo 1 űrhajósait miért nem üzemi baleset? Ha véletlenül a segítségükre siető technikusok közül is meghalt volna valaki akkor azt hova sorolnánk? mindegyikük a munkáját végezte amiért fizetést kapott, az űrhajósok persze nagy rizikót vállaltak de szerintem az apollo 1 esete az üzemi baleset volt.ň, de ha nem akor sok más esetetben is el kéne gondolkoznunk az estek átminősítésén. A Szojuz 1 és 11 áldozatai, a Challenger és Columbia halottjai egyértelműen az űrutazás áldozatai, az amerikaiak ideszámítják az Apollo 1-et is, én nem tenném.