32
  • Irasidus
    #32
    Azért probléma, mert a pénzt adóknak, legyen az a politika vagy magántőke, rossz reklám, és még a börtön is esedékes a magántőkénél, mert nem csak a közvélemény fogja keresztre feszíteni aki ilyet tesz. Szóval üdv a valóságba, Neo! Így nem fogja megfinanszírozni senki, pénz nélkül meg nem megy senki. Tudom, hogy pár éve megjelent valami idióta filozofálgatás erről, de ez nem szakemberek, vagy űrkutatók véleménye volt, csak bölcsészek okoskodása, semmi több. Nem kell vele foglalkozni.
  • Zoliz
    #31
    Te valami állatvédő aktivista vagy?

    Miért baj az ha 1-120 ember meghal amikor önként vállaja a kockázatot? Te is meghalsz egyszer mint mindenki, bár a gyávák nem élnének fenn sokáig az hétszentség.
  • fonak
    #30
    Nem tudom, valahogy az sg vonzza az ilyen kollégákat, pedig alig jár erre valaki. :) Alternatív fizikát kidolgozók, végtelenségig ezoterikus szövegeket locsogók stb.
  • esztyopa
    #29
    Feltétlenül keresd meg a NASA-t az elméleteddel !
    Ez a *tér-feszültség* az,amiről Nekik fogalmuk sincs.Csak Neked.
    Magyarázd el Nekik,és lendítsd át az űrkutatást eme nehézségen.
    /Mielőtt az összes űrhajós megbolondulna/
  • asgh
    #28
    Szerintem elég nyilvánvaló, hogy trollkodik.
  • teddybear
    #27
    Orvos látott már?
    Filozofálásnak jó amit leírsz, de a mindennapi életben merő hülyeség.
  • czihaki
    #26
    Egyáltalán nem téves az elgondolkodásában csicso82-- mert nagyon is lényeges az IDŐ vagy is a természetes Tér-feszültség a biológiai élet testére és szellemére is. Mert annak függvényében alakult ki az élet és az nélkülözhetetlen a szervezet energetikai müködéséhez. Az űrállomáson még aktiv a magnetoszféra sugár hatása, viszont a gravitációs erő nagyon gyenge ez hosszabb idő után bizony ártalmas a szervezet müködésére még ha nem is verik nagy dobra. Hiszen az űrállomáson a legtökéletesebb óra szerkezetetet használják és az is kimutatta, hogy az idő múlása lassabb mint a Föld- felszinen vagy is az űrhajóban már kevesebb a Tér-feszültség.-- Régen az egyik űrhajós miután visszatért a Holdra szálásról utána a szellemileg megbetegedett már úgy tért haza "mennyország mesével"-- csak épp nem verték nagybdobra, mivel a hibbantságának középpontja misztikummal átszött mese volt és az ilyet a vallások igen csak támogatják. ha-ha- ha
  • Irasidus
    #25
    Most komolyan beszélsz? Elképesztő amit írsz, látszik túl sok sci-fit néztél, a valódi fizika meg valahogy elmaradt... szomorú, amikor valaki a mesék világában él.
  • csicso82
    #24
    A tudomány szempontjából jó, de ameddig a gravitációt és az időt (teret) nem tudjuk legyőzni addig esélytelen.
  • gaszton421
    #23
    Tényleg nem volt, de ezért is írtam hogy nagyon bizonytalan hogy hol húzzuk meg határt amikor arról beszélünk hogy az adott űrprogram alatt elhúnytakat, beosztásuk, munkájuk az éppen aktuális tevékenységuk okán hova soroljuk.
    Például a technikai személyzet akik életüket vesztették a Virgin repülőjének tesztjei során, az sima üzemi baleset, de a próbarepülés során meghalt pilóta már valami más?
    Az Apollo 1 űrhajósait miért nem üzemi baleset? Ha véletlenül a segítségükre siető technikusok közül is meghalt volna valaki akkor azt hova sorolnánk? mindegyikük a munkáját végezte amiért fizetést kapott, az űrhajósok persze nagy rizikót vállaltak de szerintem az apollo 1 esete az üzemi baleset volt.ň, de ha nem akor sok más esetetben is el kéne gondolkoznunk az estek átminősítésén. A Szojuz 1 és 11 áldozatai, a Challenger és Columbia halottjai egyértelműen az űrutazás áldozatai, az amerikaiak ideszámítják az Apollo 1-et is, én nem tenném.
  • Thrawn
    #22
    A repülős balesetnek nem volt közvetlen összefüggésben a tesztekkel, Charles Bassett és Elliot See egyik telephelyről a másikra repült, a gép lezuhant. Az Apollo 1 balesete a földön történt, ez a kabin amúgy sem repült volna soha, szimulátorként funkcionált.
  • gaszton421
    #21
    Ez igaz, és volt még repülőgépes tesztek során is halálos áldozat az űrhajósok közül, a berendezések tesztelése alatt is jópár munkás technikus vesztette életét, ahol 300 ezer ember dolgozik 10 éven keresztül jópár hasonló előfordul, de ezeket nem szokták ide számítani, az Apollo 1 esete eléggé határeset mert ők már az űrhajóban haltak meg és nem egyéb okokból. de tényleg bitang nagy szerencséjuk volt.
  • czihaki
    #20
    Thrawm Amit leírtam azt nem kigondoltam, hanem megtapasztaltam"" sajátos és nagyon ritka képességeim voltak, amit persze titokba kellett tartanom. az egyik képességem többet ért volna a másik rendszerben az oroszoknak, mint mostanság a műholdas leskelődésük más országok felett.-- szóval elhúrcoltak volna és kémkedésre kényszerithettek volna. Amit pedig a Földről tanitanak az iskolákban abból egy szó se igaz a földünk belső szerkezetével kapcsolatban!! Vagy csak teóriákat gyártottak a geófizikusok vagy sumák módon felsőbb" utasitásra elhallgatják az igazságot. A Földünk nem egy kihülő bolygó hanem épp forditva belülről kifelé haladva bomlott fel az idő folyamán és az óceánok alatt már veszélyessen vékony a kéreg== ez a valódi oka a globális felmelegedésnek és az egyre rapszódikusabb időjárásnak-- de sajno s egyre több lesz a földrengés, és egyre nagyobb a kéregrepedések és a tűzhányok keletkezése főleg az egyenlitői óceán vonalában.. Nem véletlen hogy amerika déli részén mindig olyan hatalmas viharok és pusztitó égörvények vannak --- mivel a keleti felén az óceán kérge már nagyon vékony és nagyon sok repedés van és az onnan kiáramló hő az okozza a légörvényeket!! A kéreg vékonysága okozza a jéghegyek olvadását és a óceán szintjének emelkedését is. A Földünk valamikor sokkal kisebb tömegű volt a belső felbomlása és a kéregfelé való hatalas erejű kifelényomódás növelte meg a felszint--Korunkra a belsejében a közepén kb. 2-3000km sugarú ÜRES Tér keletkezett ennek a közepén van a kb 500 km sugarú MAG!! Iszonyatos erővel és sebességgel forgatja a Fekete energia a izzó láva örvényeket a Tér-felett és ez mozgatja tulajdonképpen a Földünk szilárd kérgét is és biztositja a tengely körüli forgását. S közben fokozatossan bontja a még szilárd kérget. A Földünk aggonizál pár ezer év és elviselhetelenné fog válni-- s itt van az oka annak hogy most már közzéteszem, mert a emberiség lélek számát lehetelen lenne átmenteni egy élhető bolygóra-- viszont a felsőbb"" sumágk réteg" majd eltávozik, itt hagyva a nép-tömegeket pusztúlásra itélve !!! Nem tudományos okai vannak a hirtelen megszaporodott űrutazás vállalkozásoknak több népnél is....csak gondolkodj el ezen!!!
  • Thrawn
    #19
    Úgy értettem, a repülések alatt senki nem halt meg.
  • Talley1986
    #18
    Mit értesz az alatt, hogy "Így is csoda, hogy senki nem halt meg"?
    Mert az Apollo 1 során már volt 3 halálos áldozat.
  • gaszton421
    #17
    A mostani módszerekkel, a hőpajzs és ejtőernyős fékezés használatával sajnos nem lehet sem nagyobb terhet sem kissebb leszállási ellipszist elérni. Szerencsére a Spacex Falcon 9 gyorsítójának leszállásánál alkalmazott módszer (supersonic retro rocket) alkalmassá tehető a nagy terhek pontos Marsra juttatására. Pont ennek hiánya az ami az eddigi leszállási tervekből hiányzott és azokat feleslegesen bonyolulttá tette.

    Az időtényezőnél a 26 hónapos indítási ablak tényleg az egyik legnagyobb probléma, egy embers küldetést nem lehet, (nem szabad) elinditani úgy hogy az általük tervezett leszállási módszert nem próbálták még el mber nélkül automata üzemmódban. Ez a leginkább csúszást okozó tényező, ha valami balul sül el egy teherszállító küldetésnél akkor meg kell érteni az okát, át kell tervezni a hardwert és tesztelés után újra küldeni, ez viszont szinte niztos hogy nem fér bele 26 hónapba úgyhofgy minimum 4 év késést okoz egy ilyen probléma megoldása.
  • gaszton421
    #16
    Ez igaz, de ez ugyanígy igaz volt , sőt még inkább az oroszoknál, de nem nekik sikerült összehozniuk a dolgot, addig a pillanatig ugyanis maximum papir sintjén létezett a legtöbb szigorúan a holdprogranhoz kapcsolódó fejlesztés, (mondjuk a saturn5 F1-es hajtóművét akkor már pár éve fejlesztették de még messze nem volt kész. a Hold komp és az Apollo űrhajó fejlesztésének még csíráját sem lehetett addig látni, és még azt sem hogy ha egyszer sikerül megoldani az F1 fejlesztése közben felmerült problémákat milyen és mekkoralesz a rakéta amibe beépítik. Egyébként az F1-et nem az apollo programhoz akarták fejleszteni hanem a légierő adott rá megbízást még 1955-ben, ezért voltak a NASa-nál abban a szerencsés helyzetben hogy volt egy csaknem teljesen kész megfelelő teljesítményű hajtóművük amikor kellett, ezzel biztosan éveket takarítottak meg a teljes programból.
  • gothmog
    #15
    na, alienexperimentet kibaszták, egy hónapra rá aktiválódott a következő zajgenerátor...
  • subotal
    #14
    What?
    Szívj kevesebbet és több IDŐd lesz gondolkozni.
  • Thrawn
    #13
    Látom, erre volt IDŐ-d!
  • overseer-7
    #12
  • coyote55
    #11
    Szerintem erre még gyúrj egy picit...
  • czihaki
    #10
    Lehet, sőt biztos, hogy fura az amit előbb írtam, de megtapasztaltam életem során az IDŐ nélküli Teret. S megtapasztaltam az IDŐnek a létezését illetve sebességének változását is. A Földünk belsejében a MAG előtti Üres-Térben nincs IDŐ. a felette folyamatossan felbomló izzó anyagvban a láva örvényekben nincs IDŐ- az utána következő kéregben viszont van IDŐ csupán kifelé haladva csak fokozatossan gyorsúl az IDŐ amig elnem éri a felszint ahol a normál IDŐ sebesség (Tér- feszültség) van. a Felhők magasságában gyorsúl az IDŐ egy keveset, de azon túl eltávolodva a Földtől viszont fokozatossan ismét csökken- vagy is,-- már a Holdon is lassabb lesz az IDŐ ami már szintén károssan fog hatni a szervezetre de félő hogy az idegrendszerre főleg. Amennyiben az űrhajó elhagyja a Földünk teljes energetikai kisugárzását, úgy fog lelassúlni majd attól tartok megszünni az IDŐ.--- Vagy is ez azt jelenti hogy a Mars csak egy hiú ábránd azt a büdös életben nem lesznek képessek "gyarmatositani"-- Csak az olyan bolygó alkalmas az élet számára, mint amilyen energetikailag a Föld! Vagy is energia szabadúlt fel benne amely áll egy pozitiv töltésű Fekete energiából amely a belsejében áramlik és onnan sugárzik ki mint gravitációs vonz erő. S van a MAGban a Fehér negativ töltésű energia amely kilép a Földből körbe öleli majd visszafordúl a Magba. A két energiának egymást kereszetző mozgása teremti meg a Tér-feszóültséget amit Einstein nagyon jól elképzelt, csak nem volt ideje befelyezni, mert meghalt szegény. A tudóskáink viszont nem tettek mást a gondolkodás helyett mint a MÉRT gravitáció számot helyezték be a megkezdett egyenletbe-- de magát az IDŐT mint létező Tér-feszültséget még a mai napig se határozták meg, épp ezért fogalmuk sincs arról, hogy az űrhajósokat a MARSi utra tulajdonképpen a halálba küldenék!!!
  • czihaki
    #9
    Ezzel a Marsra való utazással a probléma csupán az lesz, hogy a Marson, nem lesz IDŐ, s elképzelhető az is, hogy az oda vezető kb. 9 hónapig tartó út megtételén se lesz már IDŐ, még az űrhajóban is megszünhet. Már pedig az élő szervezetnek szüksége van az IDŐRE, mert a test-biológiai ideje annak függvényében létezik csak,
  • Thrawn
    #8
    Az Apollo program évente a teljes USA költségvetésének 3-4 %-át vitte el, a csúcsponton 300 ezer ember dolgozott a programon, így gyötrelmes 8 év alatt óriási kockázatot vállalva megelőzték az oroszokat. Óriási kockázatot vállalva, hiszen nem volt B terv, ha lent valami balul ütött volna ki, például gond van a felszálló egységgel, biztos halál. Így is csoda, hogy senki nem halt meg, voltak necces dolgok az Apollo 13-on kívül is.
    A témában nagyszerű összefoglaló mű Dancsó Béla Holdséta c. könyve.
    A Mars expesícióhoz képest óriási előny volt, hogy nem kellett 26 hónapot várni egy-egy újabb lépésre, gyakorlatilag úgy lődözték fel a szondákat, ahogy elkészültek.
    Lásd Ranger, Lunar Orbiter, Surveyor. A Mars esetében ott a 26 havonta fennálló indítási ablak, akkor lehet 3-4 hétig indítani. Ha valami nem készül el időben - az űrkutatásban többnyire ez a helyzet - 26 hónap csúszás.
    Számos, ma még megoldatlan feladat van, amit csak a helyszínen kipróbálva lehet megoldani. Csak néhány példa. A maximum tömeg 1,5-2 tonna, ami eddig egyben leért a Marsra. A jelenlegi emberes tervek 35-40 tonnás modulokkal számolnak. Ez már nem csak mennyiségi, minőségi különbség is. A jelenlegi leszállásoknál 15-20 kilométeres a leszállási ellipszis, azon belül bárhol leérhet az egység. Az emberes expedíciónál ilyen nem lehet, a 35-40 tonnás modulokat szó szerint hajszálpontosan kell lejuttatni, egyrészt ne veszélyeztesse a már ott levő modulokat, másrészt - bár kerekei is lesznek - nyilván nem opció 15-20 kilométert furikázni, hogy összeverődjenek. Vagy vegyük a helyszíni üzemanyag gyártást a felszálláshoz. Az első emberek akkor indulhatnak, ha ott a felszálló egység a jelenlegi tervek szerint a helyszínen gyártott üzemanyaggal feltöltve.
    Ezeket figyelembe véve a 10 év szerintem nem reális.
  • molnibalage83
    #7
    Ez kicsit azért ferdítés, mert a rakéta technika a Saturn V-ig előtte már 10+ éves fejlesztésben volt.
  • gaszton421
    #6
    Egyáltalán nem 30 évnyire vagyunk a Marstól, egy az Apollo programhoz hasonló koherens, céltudatos programmal max 10 év, és akkor még nem is kéne kapkodni. Ajánlom mindenki figyelmébe az alábbi minisorozatot: A végtelen szerelmesei. az Apollo program hátteréről, a háttérben zajló kevésbé ismert politikai csatározásokról is szó van benne. a lénye. 1961-ben amikor az Apollo program megirdetésére sor került még csak egy sikeres, 15 perces ballisztikus repülésen voltak túl, 8 évvel később pedig már ember járt a Holdon. most ehhez képest technológiailag sokkal jobban állunk. Kényelmes tempóban elég lenne 10 év, csak ne kapkodjanak össze-vissza, és ne tekintsék a programra szánt pénzt munkahelyteremtő és megtartó támogatásnak. Mert most az SLS/Orion programba pumpált milliárdok csak ezt a célt szolgálják. Az ilyen LOP-G állomá építése is csak arra szolgál hogy megindokolja mi a francra költenek évről évre súlyos milliárdokat olyan hordozóeszközre aminek az égadta világon semmi célja, a NASA nem fejleszt egyetlen olyan űreszközt jelenleg amihez az SLS/Orion rendszerre szükség lenne.
  • Sequoyah
    #5
    Az 50-es evekben az emberes urepulesre is azt mondtak, hogy 30-40 ev. Aztan az oroszok fellottek a Sputnikot, es egybol osszekaptak magukat...

    Egyebkent meg egy gyengebb tervvel is messzebb jutnanak, ha vegigcsinalnak...
  • Thrawn
    #4
    Elkeserítő, hogy 4, max. 8 évente jön egy új elnök, aztán tyúkbélből kisorsolják, hogy Hold, vagy Mars. Így csak a milliárdokat költik teljesen feleslegesen. Ha következetesen végigvitték volna a 90-es évek elején id. George Bush által kitűzött célt, hogy a Holdra szállás 50. évfordulóján amerikai lép a Marsra, akkor a jövőre ünnepelhetnénk. Így aztán - ahogy mondani szokták - ugyanannyira vagyunk a Mars expedíciótól, mint a hatvanas években. Harminc évnyire.
  • gaszton421
    #3
    A Marshoz nem szükséges a Holdra való újabb eljutás, egészen más hardware-t kell fejleszteni egy Holdi landoláshoz mint egy Marsi leszálláshoz, (például felesleges hőpjzsot rakni egy Hold kompra, a Marson viszont létszükséglet). De rendben, mondjuk egy hosszab távon is működöképes létfenntartó rendszert a Holdon is lehet tesztelni.

    Viszont az egész LOP-G teljesen értelmetlen, nincs egyetlen olyan manőver, művelet a sem a Holddal sem a Marssal kapcsolatban ami ezzel az állomással könnyebben, gyorsabban vagy olcsóbban lenne megoldható. Az 50-es évektől napjainkig rengeteg útitervet dolgoztak ki a Hold "meghódítására", egyikben em szerepelt egy ilyen pályára állított állomás met nem sok értelme van.
  • NEXUS6
    #2
    Akkor most nem megyünk aszteroidára?
  • Kissssss0 #1
    majd csak eldöntik végre már...