Gyurkity Péter

Készül a hibrid utasszállító

Három jól ismert név fog össze, hogy hibrid meghajtású utasszállító repülőt fejlesszenek ki.

Az elektromos, valamint a hibrid meghajtás a személy- és teherautók mellett lassan a repülésben is megjelenik, hiszen itt már olvashattunk a napelemes repülő hosszú útjáról. Most három ismert cég kötött megállapodást a kisebb utasszállító kifejlesztéséről, amely az évtized végére készülhet el.

Az előzetes pletykák már a hétvégén megjelentek az interneten, november 28-án azonban maga a Rolls-Royce jelentette be, hogy megkötötték a szerződést a Siemens és az Airbus vezetésével. Igazi európai kooperáció jött össze tehát, a brit, francia, valamint német összefogás eredményeként pedig egy olyan egyfolyósós, 100 üléssel ellátott utasszállítót képzelnek el, amelynek 4 hajtóművéből csak 3 lenne gázturbinás, a negyedik viszont egy 2 megawattos generátorra épülne, amelyet a brit cég szállítana le. A végcél egy 20-40 megawattos változat kifejlesztése, ehhez azonban több lépcsőfokon keresztül vezet az út.


A Siemens a maga részéről az elektromotort, annak vezérlését, az invertert és a konvertert, valamint az elosztási rendszert biztosítja majd a partnerek számára, míg az Airbus az integrációs feladatokat vállalná magára, felvázolva a hibrid-elektromos meghajtás architektúráját, majd pedig annak a repülésvezérlésbe való beépítését is elvégezné. A Siemens korábban már bemutatta saját 60 kilowattos demonstrátorát, többek között az ebből levont tapasztalatokra is építenének, bár itt még komoly, a felszínen elvégzendő tesztekre és kísérletekre lesz szükség, mielőtt a nagyjából kész változat 2020 körül felemelkedne a levegőbe.

Amennyiben az erőfeszítéseket siker koronázza, megvalósulhat az a 2050-re szóló európai terv, amely a szén-dioxid-kibocsátást 60, a zajt pedig 75 százalékkal szorítaná vissza a repülés terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #46
    Pont ezt mondom én is.
    Ezt akkor ezt most megerősítésnek szántad?
    ;)
  • defiant9 #45
    Az akksi levegőben tartása az egész út során nagyon fájdalmas. Felszíni járműveknél ilyen komponens nincs. Én sem látom realitását ezen a területen. Ha nagyon megszorulnak akkor szénből(vagy akár CO2-ből) szintetikus üzemanyagra váltás is opció, 2.vh alatt a németek megmutatták hogy ez lehetséges, persze az olajkútnál drágábban.
  • molnibalage83 #44
    Nézd már meg első körben a kisgépek repülési sebességét... Aztán egy airlinerét...
    A jelenlegi technológiai szint beláthatatlan messzeségben van attól, hogy akksis legyen...
    Sőt, jelenlegi fizikai ismereteink szerint ez lehetetlen...


    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.12.06. 13:43:43
  • kvp #43
    Az egyetlen ahol en a jelenlegi technikai szinten latom ertelmet a megoldasak, az a turbogenerator + ducted fan rendszeru vtol gepek. Ilyen megoldas volt meg mechanikus eroatvitellel a Bell X22 is, ami egy nagyon stabil es jol repulheto kontrukcio volt, csak a mechanikus eroatvitel volt a gyenge pontja. A dontheto ducted fan-ek hatalmas elonye, hogy a tenyleges eroforras vegig jo magasan es biztonsagos helyen van a farok folott, igy se beszivni nem fog semmit a foldrol, se megolvasztani maga alatt a leszallopalyat. Kb. mint a helikopterek, csak egy mai dron legcsavar elrendezesevel es annal valamivel kisebb rotor atmerovel.

    Minden mas meg egyfajta kiserletezes, az olcson osszerakunk egy tesztet aztan merunk, hogy megeri-e es ha igen, akkor mi tipusu megkozelites. Az aksi egyertelmuen a hagyomanyos hajtomuvek nelkuli tisztan elektromos uzem tesztjehez kell. A generator a mar irt APU-rol leveheto teljesitmeny tesztjehez, mig a 3 hagyomanyos hajtomu azert kell, hogy a gep a levegoben maradjon amig mernek.
  • NEXUS6 #42
    Kis légcsavaros gépekben a jelenlegi technikai szinten lehet villanyosat csinálni, ha itt is elfogadjuk a kisebb repülési távolságot. Akár városok légitaxi rendszerű közlekedését is meg lehet így oldani, mert ott egy fél óra repülési idő pont elég.

    Hosszútávú jet gépeknél kicsit korainak érzem ezt a dolgot, de hát végül is el kell valahol kezdeni.
  • molnibalage83 #41
    Én ezalapján bullshittelést látok. Szinte csak felszálláskor megy teljes tolóerővel a gép. MW-okról beszélünk. A légondi és a világítás fogyasztása kb. kereítési hiba...
  • kvp #40
    Elolvastam az eredeti anyagot es ott leirjak, hogy ez csak egy demonstrator es azert van igy kialakitva, hogy hogy lehessen rajta kiserletezni, de ne keruljon tul sokba osszerakni. Alapvetoen haromfele teszthez kell:
    - elektromos hatjomu (ducted fan) teszt
    - tarolt energias teszt (aksirol megy a villanymotor
    - turbogeneratoros elektromos hajtomuves teszt

    Az utobbi sima repulon nem igazan eri meg, mert a ketszeres atalakitas (mechanikus-elektromos-mechanikus) biztos rosszabb hatasfoku mint a sima mechanikus, de pl. egy fix vizszintesen beepitett turbogenerator + ducted fan horizontalis emelolegcsavaros kombinacioban egesz szep vtol gepet lehetne epiteni.

    Ezen kivul igazan a generatoros uzemnek egy elonye lenne, meghozza hogy atallithato hogy mire megy az aram. Tehat az alap szintentarto emeloerot adhatna ket sugarhajtomu is, mig a felszallashoz szukseges extra energiat levehetik a legkondicionalo vagy a vilagitasi alrendszerrol is, igy felszallaskor tobb energiaval gazdalkodhatna a gep. Ha ez seged aramforrasrol (Auxiliary Power Unit) jon, akkor ezt megcsapolva eleg lenne annyi fo hatjtomu, amennyivel mar eppen nem tudna felszallni egy teljesen megpakolt gep es a fedelzeti elektromos rendszer amikor kell rasegit. Legfeljebb addig nem megy a teljes belteri vilagitas es a laptop/telefon toltok, meg a fejtamlakban levo szorakoztato elektronika es a konyhai melegitorendszerek sem. Ezeknek az aramfogyasztasa mar merheto plusz toloerot jelentene egy megfelelo elektromos ducted fan-nel.

    Tavolabbi opcio a generatorok elhagyasa es tisztan aksis uzem, pl. rovidtavu (island hopper) repulesi minta esten. Harmadik lehetoseg a kismagassagu es kissebessegu uzem, azaz a gep csendben szall fel es le, mig a zajosabb fohajtomuveket csak fent inditjak be vagy teszik teljes toloerore. Negyedik lehetoseg a ramjet technologia, amikor a ram hajtomuvek uzemi sebesseget hagyomanyos turbojet-ek helyett ducted fan-es hajtomuvekkel erik el, majd nagy magassagban es sebessegnel, lehetoleg lakott terulettol tavol, valtas ramjet modra.

    Szoval van meg par lehetoseg amit ki lehetne probalni a cikkben szereplo geppel, mindig kapcsolgatva, hogy eppen melyik rendszer uzemel es az mit csinal.
  • NEXUS6 #39
    Sőt ha úgy nézzük minden anyag a zérópontenergia kicsatolás elvén működik, akkor már csak pár év és eljön az ócsóingyenergia kánaán. A mag körüli elektromos mezőben keringő elektronnak ki kéne sugároznia a mozgási energiáját elektromágneses sugárzás formájában, amíg bele nem zuhan a magba. De a stabil pályákon pont annyit sugároz ki, mint amennyit a nullponti energiából felvesz.
    Szal ha megtaláljuk hogy baxtassuk az elektronokat, akkor azok ki is sugároznak, meg pályán is maradnak. Csinálhatunk valami szuperlézert, ami több energiát ad le, mint amennyit a buzerálásához igényel. Halálcsillag copyright, kérem a Nóbeldílyat!
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.12.03. 19:42:48
  • Kelta #38
    Teljesen egyértelmű, hogy az energia termelést kell növelni, fejleszteni..
    nulltér kicsatolás :))))))))))
    szupergenerátor 5MW teljesítménnyel :)))

    akármi..a tárolás mellékes..csak vég esetére kéne..inkább több azonnali energia termelő egység kell :)))
  • gaszton421 #37
    A napállandó értéke 1361 w/m2 a Föld távolságában a Naptól, tehát ennyi a max. energiasűrűség amivel számolhatsz, a légkör elnyelése miatt ez a tengerszint szintjén kb 1000 w/m2, ez nemcsak az egyenlítönél lehetséges hanem mindenutt ahol a nap irányára merőlegesen, Magyarországon is, csak persze az egyenlítő környékén mindez éves szinten sokkal hosszabb ideig fennáll. 1,5 kW/m2 nincs sehol sem a Földön. A többivel egyetértek, tényleg nem használható közvetlenül repülő meghajtására. Elviekben elképzelhető viszont léghajó meghajtására alkalmas lehet, minél nagyobb méretben építik meg a léghajót annál inkább.