Gyurkity Péter

Átrepülte az óceánt a napelemes repülő 

A páros teljesítette a csendes-óceáni szakaszt, ami az út legnehezebb része volt.

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy a Solar Impulse 2 a több hónapig tartó kényszerszünet után készen áll a világkörüli út folytatására, hiszen a sérült akkumulátorokat kicserélték, eközben pedig nemcsak a szükséges teszteket, de az első repüléseket is elvégezték. A napokban sikerült lebirkózni a hátralévő szakaszt, így a repülő már az amerikai kontinensen folytatja útját.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzésből megtudhatjuk, hogy Bertrand Piccard április 21-én szállt fel a Hawaii-szigetekről, ahol több hónapon keresztül tárolták a repülőgépet. Az időpont megfelelőnek tűnt, hiszen a szükséges javítások és tesztek elvégzése után immár a napok is kellően hosszúra nyúltak ahhoz, hogy megpróbálkozzanak a hosszabb repüléssel. A Csendes-óceán hátralévő részének átrepüléséhez 62 órára volt szükség, a Kaliforniába való megérkezéskor azonban Piccard még azzal viccelődött, hogy szívesen elrepülne akár a keleti partig, hiszen egyáltalán nem tűnt hosszúnak az út.


A leszállás San Francisco városában szintén simán ment, ennek során semmilyen problémát nem tapasztaltak. Ezzel valóban túl vannak a legnehezebb részen, hiszen Japánból a Hawaii-szigetekig csaknem 118 óra volt az út, az óceán feletti repülés pedig egyébként is kockázatosabb, mint a szárazföldi szakaszok, ahol szinte bármikor végrehajthatnak egy esetleges kényszerleszállást. Az elkövetkező hetekben jön az észak-amerikai kontinens átrepülése, majd pedig az atlanti-óceáni (jóval rövidebb) rész, hogy végül visszatérjenek Abu Dhabiba, befejezve a világkörüli utat.

A sikeres próba igazolja a technológia létjogosultságát, az pedig külön öröm a két pilóta számára, hogy a Föld Napján szintén a levegőben lehetett a gép.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kissssss #1
    egy vagy két év és végeznek is az úttal.