MTI

Ötezer 65 év feletti ember kap számítógépet

Csaknem félezer hátrányos helyzetű településre terjesztik ki a kormány idősügyi infokommunikációs programját, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A kormány döntése értelmében elsősorban hátrányos helyzetű településekre terjesztik ki az idősügyi programot. Ennek részeként novembertől ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember kap ingyenesen számítógépet és internetszolgáltatást, valamint a digitális eszközök használatára is megtanítják őket. A számítógépeket hamarosan elkezdik kiosztani. A program a jövő év augusztus végéig tart és 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg.

A modellprogramban 2015. szeptember 1-je és idén augusztus 31-e között 45 idős ember vett részt. Segítségükkel tesztelték a többi között az úgynevezett vészjelző-állapotmérő karperecet is, amely két alkalommal életet is mentett, mert a stroke-ot olyan korai időpontban jelezte, hogy azt az idős ember kórházi körülmények között, maradandó károsodás nélkül vészelte át. A víz- és ütésálló eszköz növeli az idősek biztonságérzetét, ugyanis kettős funkcióval van ellátva: egyrészt az érintett képes egy beltéri egységen keresztül egy egyszerű gombnyomással kommunikálni a hivatásos gondozójával vagy az őt gondozó családtagjával, másrészt a készülék napi 24 órában figyeli és egy hónapig tárolja az idős ember aktivitási adatait. Vészhelyzetben önmagától üzenetet küld, illetve telefonhívást kezdeményez a gondozó részére.

Az idősügyi infokommunikációs program keretében az ország területén 89 diszpécserközpont jött létre, a többi között Nyíradonyban, Öreglakon, Szentesen, Tiszalökön, Kaposvárott, Kecskeméten, Debrecenben és Békésen, ezekben csaknem ezer közfoglalkoztatott segíti az idősek mindennapi kommunikációját 8 és 16 óra között. A mentorok informatikai képzésen, szociális érzékenyítő programban és bűnmegelőzési képzésen is részt vettek azért, hogy mindenben felkészülten segíthessék a programban részt vevő idős embereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #3
    Az a lényeg, hogy a Kubatov Management Engine-t, bocsánat hogy ilyen nemzetietlen, undorító sorosista nyelven fogalmaztam, szóval a Kubatov Nemzeti Adatgyűjtő és Biztonsági szoftver telepítését ne felejtsék el! Fontos még a böngésző kezdőlapját a fidess.hu-ra beálíltani, valamint előre kell telepíteni a Folyamatos Nemzeti Konzultáció, a Reggeli Ima az Élő Istenhez, valamint a Nemzeti Fodbal és Stadion kereső applikációkat.
  • bakvarnyu #2
    Hát igen, a nyugdíjasokat, meg főleg családokat tiszta erőből támogatják, az egyedülállóknak meg szopóág. De valahol jó ez így, mert több gyereknek kell születni az országba.
    Utoljára szerkesztette: bakvarnyu, 2017.11.15. 09:15:33
  • GSAgent89 #1
    nyert a Fidesz + 5000 szavazót....akik egyébként is rájuk szavaztak volna...kössz Orbán! A fiatalokat mikor is kik fogják támogatni??? Az eladósodott szüleik??? Ja hogy leszarjátok? oké