Berta Sándor

Vegyes valóság platform a Windows 10-hez

Külső gyártók készíthetnek hozzá eszközöket, melyek jóval olcsóbbak lesznek a HoloLensnél. Már elérhető az első kompatibilis készülék.

A HoloLens mellett a Microsoft a vegyes valóságot is szeretné a tömegpiac számára elérhetővé tenni. A cég létrehozta a Windows 10-kompatibilis vegyes valóság platformját, amit a Games Developer Conference keretében mutatott be. A szolgáltatás az operációs rendszer mellett a javított Xbox One-t (kódnév: Scorpio) is támogatni fogja, ami várhatóan az év végén jelenhet meg a boltokban. A vegyes valóság készülékek várhatóan sokkal olcsóbbak lesznek, mint a HoloLens és ezáltal vonzóbbá válhatnak a tömegpiac és a felhasználók számára. A legolcsóbb modellek ára 300 dollárról fog indulni.


A következő hónapokban számos gyártó, köztük az Asus, a Dell, a Hewlett-Packard, a Lenovo és a 3Glasses dobja majd piacra vegyes valóság szemüvegeit, míg az Acer már most kiállította az első eszközét, amely főleg az ára miatt lehet népszerű. A kiegészítő olcsósága elsősorban annak köszönhető, hogy az Acer lemondott a vezeték nélküli kapcsolatról és a szemüveget kábel köti össze a számítógéppel. Az eszköz két kijelzőt kapott, amelyek felbontása egyaránt 1440 x 1440 képpont, míg a képfrissítési rátája 90 Hz. A terméket ellátták 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval, USB 3.0-porttal és HDMI-kimenettel.

A Microsoft az Acer termékét a szoftverfejlesztői csomag előzetesével együtt már ebben a hónapban forgalmazni kezdi. A fejlesztők az ID@Xbox oldalon regisztrálhatják magukat, a cég célja az, hogy számos vegyes valóság alkalmazás készüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #5
    Gondolj már bele picit az életben való megjelenéséhez. Egy tabletet egy modern mami tud használni a konyhában szakácskönyvnek. Arra viszont nincs szüksége hogy ormótlan eszközt a fejére húzzon ahhoz, hogy este szórakozzon egy filmen. Tökmás dolog a kettő. Egyébként pedig a megvásárolt tabletek legalább fele a fiók mélyén rohad azóta is. Az új piacok megnyílása ellenére szűkül a tabletpiac. Az is átment a hype-on és annyi. Ott tudott megmaradni ahol volt értelme. A divatból tabletet használók tömege lemorzsolódott. A társadalmat meg lehet ideiglenesen bolondítani 1-1 marhasággal, de ha nem bizonyul általánosan hasznosnak, akkor hosszútávon halálra van ítélve. Az otthoni 3d kijelzők is hogy elterjedtek mi? :) (úgy értem az otthonokban valóban 3d-re használt kijelzők, nem pedig azt értem alatta, hogy megvette és azóta 3d filmet nem látott). A VR egy réteget biztosan meg fog fogni. Ez viszont általános marketingcélra nem alkalmas. Én arra a hsz-re ezért reagáltam úgy ahogy.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2017.03.09. 22:00:59
  • bdzsana #4
    Ilyen volt anno a tablet is. Hülyeség, semmire nem jó, minek az, kinek kell stb, ahhoz képes jól elterjedt. Igaz idő is kellett hozzá.
    A VR most drága is, körülményes használni és ráadásul tartalom se nagyon van rá. Ha idővel a három probléma közül 2 jó irányba fog mozdulni, akkor lehet belőle tömeg termék (na nem úgy mint egy telefon, de mint a gamer pc- k vagy konzolok).
  • Skylake #3
    Amíg az a platform, amely miatt az userek a netet használják, és teljesen belecsavarodnak, azaz a Szent Facebook nem innovál valamit, amihez az userkék részéről, a napi pozitív megerősítés adagjuk növelése miatt szükséges e dobozokat a szemek elé tenni, addig ez marginális platform lesz.
  • gforce9 #2
    Hidd el, attól még, hogy most vr-ról, meg vegyes valóságról meg stb szól minden második IT hír, ez nem jelenti azt, hogy erre széleskörű igény van. A fogyasztók marginális része érdeklődik iránta, a nagy többség nem akar ilyen eszközt, pontleszarja. Ennek nincs széles tömegeket elérő reklámértéke.
  • Elemir #1
    Pedig sajnos nem nagy értelme van kábellel :( A Holo nagyon konkrét eszköz, hihetetlen mikre képes, de az ára... Pedig igencsak jó cucc lehetne, nem értem. Nulla bevétellel is megérné, reklám gyanánt, hiszen rá férne az MS-re. Gyártás is egyre olcsóbb lenne, minél többet gyártanának.