Berta Sándor

Windows 10 - további adatvédelmi változtatások kellenek?

Bár a Microsoft módosított néhány dolgon az operációs rendszerrel kapcsolatban, még közel sem tett eleget.

A redmondi konszern január közepén a Creators Update kapcsán jelentette be az új beállítási lehetőségeket és az aktivitási adatok központi vezérlésére alkalmas online felületet. Ez utóbbival párhuzamosan eltávolításra kerültek a Windows 10 telepítőjéből az expressz beállítási lehetőségek. A felhasználók így már láthatják, hogy az operációs rendszer pontosan milyen adatokat gyűjt össze. Az adatvédelmi szakembereket és hivatalokat tömörítő Article 29 Munkacsoport álláspontja alapján ez egy lépés volt a megfelelő irányba, de ennél sokkal többre van szükség.

Bár az Article 29 Munkacsoport megdicsérte a társaságot az együttműködési készségéért, de azt is jelezte, hogy azt szeretné, ha további lépéseket tenne az adatvédelem erősítéséért. Az óriáscégnek többek között világosabbá kellene tennie, hogy pontosan milyen típusú személyes információkat milyen célokra használ fel. Ide tartozik az is, ha az adatokat például a személyre szabott reklámokkal összefüggésben elemzi ki.

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője és az óriáscég alelnöke blogbejegyzésében megindokolta, hogy miért gyűjtik az adatokat. A menedzser két pontot emelt ki. Az első, hogy így használhatják jobban az emberek a terméket, a második pedig, hogy mindig a felhasználóké marad az ellenőrzés abból a szempontból, hogy milyen információkat kell gyűjteni. A vállalatot nem érdeklik a konkrét tartalmak, csupán az operációs rendszert akarja biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni. Myerson hozzátette, hogy szeretnének személyre szabott megoldásokat kínálni az embereknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!