SG.hu

Az EU lenyomja a bankkártyás fizetés díját

Az EU csökkenti a készpénz nélküli fizetések díját, így a kereskedőknek még jobban megéri elfogani a kártyás fizetéseket.

Csak Magyarországon több, mint 9 millió bank- és hitelkártya van forgalomban. Az emberek azonban csak a vásárlásaik mintegy egytizede esetében fizetnek kártyával. És teszik ezt egyebek közt azért is, mert a kereskedők egy része nincs felkészülve a készpénz nélküli fizetésekre. A POS terminálok alkalmazása ugyanakkor megéri a kereskedők számára. Az ügyfelek egyes fizetéseinek összegét a kártyák akár egyharmaddal is képesek megnövelni. Az EU szeptembertől csökkenti a kereskedők által fizetendő kártyahasználati díjakat.

Magyarországon 2014-ben megközelítőleg 9 millió bankkárta volt forgalomban. Annak ellenére, hogy a kártyás fizetés elfogadása a statisztikák szerint növeli a kereskedők forgalmát, számos középeurópai étteremben és üzletben az ügyfelek még mindig nem tudnak kártyával fizetni. "A kártyás fizetés a statisztikák szerint mintegy 30%-kal magasabb bevételt jelent, mint a készpénzfizetés. Ezen kívül növeli a vásárlások számát is. Az embereket ugyanis nem korlátozza a pénztárcában lévő készpénz, és hajlamosabbak az impulzív vásárlásokra" - mondja Szabó Lajos a SONET cég munkatársa. A kártyás fizetés lehetővé tétele egy további előnnyel is jár - a fizető ügyfelek sorait például a helyi valutával nem rendelkező külföldiekkel bővíti. A készpénz nélküli fizetések egyben nagyobb biztonságot is jelentenek, mivel korlátozzák az üzemegységekben található bankjegyek mennyiségét.

Amennyiben a készpénz nélküli fizetést szálloda, hivatal vagy hagyományos üzlet kívánja bevezetni, elég a nem hordozható, azaz helyhez kötött terminál, amelyet a szakember egy konkrét helyre telepít. A megfelelő termináltípus kiválasztását követően a következő lépés a kártyás fizetések elfogadásáról szóló szerződés megkötése valamely bankkal. Az elfogadásról szóló szerződés megkötéséhez a cég tranzakcióinak átlagos összegéről, valamint a terminál esetében várt havi forgalomról szóló adatokat kell előkészíteni.

A bankok a szolgáltatásnyújtás terén komoly versenyhelyzetben vannak, így előnyös feltételek kiharcolására nyílik lehetőség. Amennyiben a pénzintézetek ajánlatai ennek ellenére kedvezőtlennek tűnnének, a terminál bérlés helyett meg is vásárolható. Ezt követően azonban olyan egyszeri költségekkel kell számolni, mint maga a terminál ára, telepítési költségek és a terminál kezelőszemélyzetének képzése, valamint a szoftverlicenc ára.

Bevett gyakorlat, hogy akármikor fizet az ügyfél az üzletben kártyával, a kereskedő bankja a kártyát kibocsátó bank számára tranzakciós díjat fizet. Szeptembertől szebb idők várnak a kereskedőkre, ugyanis életbe lép az Európai Unió rendelkezése, amely a bankközi tranzakciós díjat a betéti kártyák esetében 0,2%-ban, hitelkártyák esetében 0,3%-ban limitálja. A POS terminálok üzemeltetése így ocsóbb lesz a kereskedők számára.

Az érintkezésmentes kártyák mind erősebb trendet képviselnek. Ilyenkor elég hozzáérinteni a kártyát a terminálhoz, és az áru ki van fizetve. A bankok milliószámra adják ki az ügyfeleik számára, és a tavaly év január 1. óta a bankok által a kereskedők részére szállított összes új terminálnak is alkalmasnak kell lennie az érintkezésmentes fizetés fogadására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #5
  • UUUU #4
    "És teszik ezt egyebek közt azért is, mert a kereskedők egy része nincs felkészülve a készpénz nélküli fizetésekre."

    vagy konkrétan nem akar külön még százalékokat kifizetni a bankoknak és emiatt annak az árát is belekalkulálni az áraiba.
    Legalább ne hülyítsük az emberreket ezzel.
  • halgatyó #3
    Folyamatosan próbálják ezt a kértyás fizetést lenyomni a torkunkon. szinte minden nap hallunk valami újabb agyalmányt, hogy hogyan lehetne az embereket rávenni erre a központilag ellenőrzött, évekig nyilvántartott, és bármikor letiltható fizetési módra rávenni.
    Van még egy rakás előnye (AZOK számára), ami hátrány nekünk.
    Pl. az általam Ciprusi Eljárásnak nevezett törvényesített rablás, amikoris a bankbetéteket csak úgy símán lefejezték. A módszernek MA MÉG az szab korlátot, hogy az emberek kiveszik a pénzüket és máshová teszik.
    Egyetlen egy valami viszont NEM JELENT KORLÁTOT: A TISZTESSÉG ÉS A BECSÜLET. Azzal ugyanis AZOK nem rendelkeznek!
    További előny (AZOK számára): az emberek egymás közötti fizetésének az ellehetetlenülése. Gondoljunk pl. a korrepetálókra, vagy ha a szomszéd megkér, hogy ha már elugrok a boltba, hozzak neki is ezt-azt (lista). Vagy ha az apu átutal pénzt az egyetemen tanuló fiacskájának, az ugye jövedelem, amit jól meg lehet adóztatni.
    További előny (AZOKNAK) a NEGATÍV KAMAT bevezetése, amit egy rakás közgazdásznak nevezett disznógazember gennyláda már több helyen is pedzeget. Mert azzal teljesen kibékülnék, ha a kamatot mint olyant TOTÁLISAN ÉS VÉGLEG MEGSZÜNTETNÉK, de akkor a bankhitel után se legyen szabad ilyen felszámolni!
    Node olyant, hogy a KÉNYSZERBŐL bankban tartott pénzem után én fizetek "kamatot", de ha hitelt veszek fel, akkor is én fizessek, hát erre inkább nem írok semmit, mert nagyon csúnya lesz!
    A kényszerítéshez még annyit: ÉSZRE KELLENE VENNI végre, hogy kik azok, milyen körök, akik ezeket a kényszreeket először csak trükkösen, fokozatosan, a félhülye birkák tömegeinek a felhasználásával erőszakolják ránk, aztán amikor eléggé kisebbségben maradunk, akkor egyszerűen bevezetik és punktum.
    Nos, ezek a kényszerítő trükköző csalók pont azok, akik mindenütt a szabadságról, demokráciáról meg az egyén szabad döntésről HAZUDOZNAK AZ ARCUNKBA.
  • Arnika19 #2
    "Ilyenkor elég hozzáérinteni a kártyát a terminálhoz, és az áru ki van fizetve."
    Nem egészen igaz.
    PayPass esetén a 5000 Ft-os fizetési limit azért egy kicsit korlátozza az igénybevételét, mivel az felett már kell a PIN kód és akkor már az érintgetésnek semmi különösebb jelentősége, haszna.
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2015.06.05. 06:15:13
  • Skylake #1
    Valaki mondja már meg, hogy technikailag miben olcsóbb a PayPass, mint a "normál" kártyás fizetés? Olcsóbban utaznak a bitek, vagy miért?