SG.hu

Sok területen lehetnek hasznosak az önkiszolgáló fizetési terminálok

Az önkiszolgáló kioszkok felállítása lehetővé teszi, hogy az ügyfelek a nap 24 órájában igénybe vehessék az adott szolgáltatást.

Spanyolországban vagy Olaszországban az önkiszolgáló benzinkutak mára már teljesen megszokottá váltak. A tankoláshoz a gépjárművezetőknek a bankkártyájára van csak szükség. Az ilyen automata benzinkutak száma Csehországban is fokozatosan növekszik. A jövőt a készpénz nélküli fizetéseket lehetővé tevő önkiszolgáló benzinkutak és járműmosók jelentik, amelyekből Csehországban ma csak 30 található, míg a nyilvántartásba vett járművek száma ötmillió. A bankkártyákat elfogadó automaták bevezetését a parkolók üzemeltetői is tanulják.

Az önkiszolgáló készpénz nélküli kioszkok gyors kiszolgáltatást tesznek lehetővé anélkül, hogy át kellene kutatnunk a zsebeinket aprópénzért vagy bankjegyekért. Az üzemeltetők megspórolják a személyzet bérét valamint a pénzkezelés költségeit, az ügyfelek pedig így olcsóbban jutnak hozzá a szolgáltatásokhoz. Míg Dél-Európában az autómosók és benzinkutak esetében gyakori jelenségről van szó, addig Csehországban nem tudunk a benzinkutassal folytatott beszélgetés nélkül megtankolni. Az önkiszolgáló benzinkutak száma azonban emelkedik.

"Önkiszolgáló fizetési termináljaink 46 százaléka üzemanyagtöltő állomásokon került telepítésre. Az összehasonlítás érdekében ez a szám a parkolók esetében 43 százalékot tesz ki" - utalt a trendekre Lenka Bukalová, a fizetési terminálokat szállító Sonet cég értékesítési és marketing igazgatója. Például a Benzina cég a Cseh Köztársaságban Expres24 márkanév alatt fejleszti önkiszolgáló töltőállomásainak hálózatát. Tavaly Ostravában adták át a harmadik ilyen benzinkutat.


"Ebben az évben legalább egy új, személyzet nélküli töltőállomás átadását tervezzük, ezúttal Kopøivnicében. Ezeket különösen azok a vásárlók részesítik előnyben, akik gyorsan szeretnének megtankolni, és nem tartanak igényt olyan további szolgáltatásokra, mint például az üzlet vagy a gyorsbüfé. Az Expres24 a fiatalok körében és a kisgyermekeket szállító vezetők között is népszerű, mivel lehetővé teszi a számukra a kényelmes tankolást, amelynek során nem veszítik szem elől az autóban tartózkodó gyermeket" - nyilatkozta Mikuláš Duda a Benzina cég szóvivője.

Az önkiszolgáló fizetési terminálhoz odaérintett, vagy abba behelyezett bankkártya fokozatosan az autómosók kapujává válik. Az önkiszolgáló autómosók intelligens rendszere lehetővé teszi az üzemeltetőik számára, hogy a berendezések üzemét a világ bármely pontjáról, interneten keresztül irányítsák. "A Cseh Köztársaságban jelenleg nem sokkal több, mint harminc önkiszolgáló autómosó üzemel. Tekintettel arra a tényre, hogy az országban mintegy ötmillió jármű van nyilvántartva, ez kétségbeejtően kevés. Az ügyfelek számára ugyanakkor modern szolgáltatást nyújtanak kevés pénzért, " teszi hozzá Roman Chalupa az Automyèky ÈR cég ügyvezető igazgatója. A gazdasági elemzők szerint ennek egyik oka abban keresendő, hogy jelenleg viszonylag alacsonyak Csehországban a bérek. A szakemberek szerint a benzinkutasok bérének növekedésével fokozatosan nőni fog a személyzetet helyettesítő automaták aránya.

Az önkiszolgáló automaták a parkolókban is megtalálhatók. Azonban ezek az automaták általában már nem korszerűek. Sok esetben a vezetők elfelejthetik a kártyás fizetést, és helyette keresgélhetik az aprót a zsebeikben. "A parkoló automaták technológiailag nem alkalmasak bankkártyás fizetésre - például nem, rendelkeznek biztonságos kártyaleolvasóval vagy biztonságos adatátviteli rendszerrel. Szükség lenne a parkoló automaták biztonságos megtáplálásának biztosítására is. Az új szolgáltatások bevezetése azonban - bár tervbe van véve - attól függ, hogy elegendő pénzügyi forrást tud e Brno városa felszabadítani utólagos felszereléshez " nyilatkozta Vladimíra Navrátilová, a brnoi köztereken található parkolóautomaták üzemeltetését biztosító Brnìnské komunikace társaság szóvivője. Brno város utcáin mintegy 66 parkoló automata üzemel.

Az önkiszolgáló kioszkok jövője ugyanakkor a szakértők szerint messze meghaladja a gépkocsivezetők érdekkörét. A jövőben az emberek ugyanúgy találkozhatnak velük a bankokban, a postahivatalokban, a mobil- és energiaszolgáltatóknál, amelyek egyes művelettípusok esetében személyzet nélkül biztosítják majd az ügyintézést. A Václav Havel repülőtéren már most is összesen 29 ehhez hasonló önkiszolgáló kioszk üzemel. "A nap 24 órájában az utasok rendelkezésre állnak, és elsődlegesen az utasok kiszolgálására és a beszállókártyák kinyomtatására szolgálnak. Az utas személyazonosítására több lehetőség is kínálkozik, például a foglalás száma, az útlevél vagy a kártya. A már kinyomtatott beszállókártya 2D vonalkódjának segítségével visszamenőlegesen is módosítható az utazási osztály vagy a helyfoglalás“ teszi hozzá Ivo Vysoudil a Václav Havel Repülőtér munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!