MTI

Hét év fegyház bankkártya-csalásért

Nem jogerősen másfél és hét év közötti börtön-, illetve fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn azt a tizenkét vádlottat, akik egy szökésben lévő társukkal együtt 2009 és 2011 között megszerezték bankkártyák adatait, majd a maguk készítette bankkártyákkal több tízmillió forintot vettek fel - közölte a törvényszék szóvivője.

Koszta János elmondta, hogy a tizenhárom tagú csoport tagjai közül heten, így az "értelmi szerzőknek" számító első- és másodrendű vádlott is román állampolgár. A bíróság bűnszervezetben elkövetett, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat 7-7 év fegyházra ítélte, a további tíz vádlottnak 1,5 és 5 év közötti időre kell börtönbe vonulnia. Tizenharmadik társuk ügyét elkülönítve tárgyalják, mert a férfi szökésben van. Az első- és a másodrendű vádlott sem volt ott az ítélethirdetésen, mivel hasonló bűncselekményért mindketten egy német börtönben töltik büntetésüket - közölte a szóvivő.

A bíróság bizonyítottnak látta a vádiratban foglaltakat, amely szerint a komoly technikai háttérrel rendelkező bűnszervezet tagjai 2009 és 2011 között bankkártyák adataihoz jutottak hozzá oly módon, hogy adatszerző készüléket helyeztek el több bankautomatán. A leolvasott adatokat felhasználva százával készítették el a kártyák "klónjait", amelyekkel azután megkíséreltek pénzt felvenni. Míg az adatszerzés Magyarországon kívül Németországban, Olaszországban, Csehországban és Dániában folyt, addig a pénzfelvételi kísérleteket magyar, cseh, kanadai és argentin településeken hajtották végre.

A csoport tagjai munkatelefont és laptopot használtak, a részfeladatokat ellátó emberek jutalékot kaptak. A hamis kártyákkal megszerzett összeg több tízmillió forint. Koszta János tájékoztatása szerint a szervezettől több mint 600 bűnjelet foglaltak le, ezek egy részét már megsemmisítették, egy másik részét pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bankkártya-hamisítással foglalkozó részlege kérte el oktatási célra. A kérés hátterében az áll, hogy a lefoglalt eszközökből "komplett bankautomatát" lehetne összerakni - tette hozzá a szóvivő. A hétfőn kihirdetett ítélet nem jogerős, mert az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, míg a védők felmentését, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!