SG.hu

Az amerikai polgárháború kezdete

1861. április 12-én vette kezdetét az amerikai polgárháború. A háború négy évig tartott, több mint 600 ezer ember életét követelte, de az észak és dél közötti konfliktus csak a századfordulóra csitult el.

A háború kitöréséhez több ok vezetett. A két legfontosabb a rabszolgatartással kapcsolatos eltérő nézetek, illetve a két terület eltérő fejlődési helyzete. Az Egyesült Államokban az 1850-es években kiéleződtek az ellentétek, az északi területek termőföldjén kisbirtokos farmerek gazdálkodtak, a déli területeket rabszolgákkal műveltetett ültetvények jellemezték. Az eltérő gazdálkodási struktúrának hátterében az állt, hogy a déli területek elsősorban nyersanyagot termeltek (gyapot, dohány), az északi területek pedig ezzel szemben gyorsan városiasodtak, inkább az ipari termelés volt jellemző a mezőgazdaság helyett. Ennek köszönhetően dél egyre inkább elmaradt északkal szemben, politikai befolyásából is vesztett.

1860. novemberében Abraham Lincolnt választják meg elnöknek, akinek személye már előrevetíti a polgárháborús eseményeket. Az első republikánus elnök pályafutása során ugyanis végig élesen ellenezte a rabszolgaságot. Felismerte, hogy az amerikai gazdaság fejlődését hátráltatja a nagytömegű ingyenes élőmunka alkalmazása. Lincoln megválasztása előtt több déli állam azzal fenyegetőzött, hogy Lincoln megválasztása esetén kilép a szövetségből. A megválasztás után be is váltották ígéretüket. Dél-Karolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia és Louisiana, illetve Texas egymást követően kiléptek az Egyesült Államokból. A déli államok 1861. február 9-én megalakították az Amerikai Konföderált Államokat, amelynek elnökévé Jefferson Davist választották.


A konföderációs csapatok április 12-én megostromolták a Sumter-erődöt. Az erőd bombázása egyik fél részéről sem követelt áldozatot, április 14-én, az őrség elvonulásakor azonban ketten is életüket veszítették egy véletlen robbanásban. Bár az ostrom idején sikerült elkerülni a komolyabb vérontást, a konfliktus mindkét fél számára ürügyet teremtett a háborúhoz. A háború négy éven át zajlott, az első periódusban a déliek erőfölénye volt tapasztalható a jóval fejlettebb északiakkal szemben. A fordulópont 1863-hoz, a gettysburgi csatához köthető. A polgárháború legnagyobb ütközetében, az északiak megállították Lee (a Konföderáció tábornoka) offenzíváját. Ezek után a harcok még két évig folytatódtak, Lee tábornok 1865. április 9-én Appomatox mellett kapitulált.

Ez volt a legnagyobb háború az amerikai történelemben, amelyet az Egyesült Államok földjén vívtak, illetve a hadtörténészek ezt tekintik az első modern háborúnak is. Itt jutott először komoly szerephez a távíró és a vasút, a géppuska, a páncélos csatahajók, az aknazár és a légi felderítés, s kiépítették a rendszeres orvosi szolgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #16
    Annak a rendszernek is megvannak az előnyei. Csak egyéni jelöltek vannak, a pártok nem nyomhatnak be a törvényhozásba listán olyan embereket, akik egyébként közutálatnak örvendenek, és sose választanák meg őket. Amerikában, amíg valaki az ország sorsába beleszóló politikus lesz, rengeteg szűrőn kell átmennie, először a saját pártjában (vannak ugyebár előválasztások is, ahol az adott párt regisztrált hívei demokratikusan döntenek arról, hogy kiből lehet jelölt, és nem fentről jelölik ki), aztán választásokon megmérettetve. Mert sem a demokrata, sem a republikánus párt nem olyan értelemben vett párt, mint amilyenek nálunk vannak. Nincs is igazából pártvezetés, pártfegyelem a nálunk ismert értelemben, ezek inkább politikai klubok, amelyekbe eléggé eltérő irányzatok is beleférnek.
    A kongresszusban rendszeresek az átszavazások, ha egy képviselő vagy szenátor a helyi választói érdekei vagy nézetei miatt nem támogatja a saját pártját, simán leszavazza azt, amit az akart. Nálunk az ilyet egy-két eset után kizárnák a frakcióból meg a pártból is, aztán vagy átül az ellenoldalra, vagy függetlenként eltűnik a süllyesztőben.
    Persze ettől még messze nem ideális a rendszer, a lobbiérdekek, a pénz hatalma sok mindent felülír, a fenti csak az ideális eset. Mindenesetre ott ez a rendszer működik, ez alakult ki szervesen, nálunk nyilván nem működne.
  • Archenemy #15
    ehe ez milyen jó link :)
  • molnibalage83 #14
    Ez a 200k szám honnan jött....?
  • Ender Wiggin #13
    Igen, csak elsiklottál egy aprócska tény felett: ahogy írtam, ezt 1865 márciusa után történt, a polgárháború vége előtt nem sokkal! Párezer rabszolgát besoroztak (de az elfogadott beadvány nem is ígért nekik szabadságot, szemben azzal, amit Lee javasolt), de ez túl későn jött és túl kevés volt, pl. a 200 ezer négerhez képest, akik a jenkik oldalán harcoltak. Az ezt megelőző időkből csak olyan (vita tárgyát képző) történeti leírások vannak, miszerint valaki ismer valakit, aki látott egy-két feketét puskával. De konkrét bizonyték nincs erre.
  • overseer-7 #12
    gázballonokat már korábban is alkalmaztak európában és kínában is mégkorábban.

    Meg europában az ókorban és a középkorban már megvolt nekünk a saját távíró rendszerünk is. Tornyokon fényjelekkel küldtük az infókat, ez volt akkoriban a leggyorsabb kommunikációs forma.
  • Garga Pitic #11
    Kötött gázballonok, 1-2 megfigyelővel, zászlójelekkel vagy távírón keresztül leadott infók.
  • Jawarider #10
    "légi felderítés" ?

    Világosítsatok föl légyszi.
  • molnibalage83 #9
    Az, hogy két nagy párt van az nem a diktatórikusság jele, hanem szimplán a balfasz választási rendszerük eredménye, ami egy olyan kor öröksége, amikor a ló volt a leggyorsabb infó továbbítási eszköz, mégis ehhez ragaszkodnak...

    A világon számtalan olyan ország van, ahol a totálisan elavult és idióta választási rendszer miatt effelé ment el a politikai struktúra, mert csak így lehet választáson győzni...

    Itt nézd meg a választási rendszerekkel kapcsolatos videókat.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.04.28. 10:09:08
  • overseer-7 #8
    Az USA a szabadság és egyenlőség népe.. pár évtizede még csak hogy a négerek nem ülhettek le a parkban egy padra.. ki voltak tiltva városnegyedekből, éttermekből.. tömegközlekedésben külön kocsijuk volt.. stb stb. A rendszer része volt a diszkrimináció.
    A rendőrség üldözte a fekete bőrszínű embereket.. a bűn maga a bőrszín volt.

    A szabadság hazájában olyan nagy a demokrácia, hogy több van egy párttal mint az egy párt rendszerű kommunizmusban.. hogy mégis.. lehessen már szavazni, van két párt összesen.. nem mondhatod azt, hogy nincs választási lehetőséged =)

    Nevetséges ez a képmutatás.
    Más szemébe a szálkát..
  • Cyberdog #7
    Ja nem beszélve az amerikai őslakosokról, akik szintén CSA seregben mint önkéntesek harcoltak. A CSA hívatalos reguláris hadseregében. Choktaw, Cherokee indiánok harcoltak a déliek oldalán. Ugyanis veszélyeztetve érezték magukat az északiakkal szemben, amely félelmük később be is igazolódott, mint ahogy az indián-háborúk is későbbiekben mutatni fogják.