Balázs Richárd

Új ered­mények a halál­közeli élményekről

Egy négy éven át tartó tanulmány 15 kórház 2.060 szívinfarktusos esetének elemzéséből megállapította, hogy egyes esetekben az úgynevezett testen kívüli élmény összhangban van a valós eseményekkel.

Az amerikai, brit és ausztrál kutatók részvételével készült tanulmány először tesztelte objektív markerek alkalmazásával a tudatos élmények hitelességét, hogy megállapítsa, vajon a beszámolókban említett testen kívüli élményekkel kapcsolatos tudatosság valós, vagy hallucinációs eseményeken alapul-e.

A halállal kapcsolatos emlékeket, a testen kívüli-, vagy a halálközeli élményeket általában hallucinációs, vagy érzékcsalódási természetűnek tekintik, pedig egy alig vizsgált jelenségről alkotnak véleményt. "A kialakult nézettel ellentétben a halál nem egy adott pillanat, hanem egy potenciálisan visszafordítható folyamat, ami a szív, a tüdő és az agy működésének leállását okozó súlyos betegségek, vagy baleset után következik be. Ebben a tanulmányban túl akartunk lépni az érzelmekkel teli, ugyanakkor alig ismert halálközeli élmény fogalmán, hogy tárgyilagosan vizsgálhassuk, mi történik, amikor meghalunk" - magyarázta dr. Sam Parnia, a New York Állami Egyetem Újjáélesztési Kutatások igazgatója, a tanulmány szerzője.

A vizsgálat eredményei szerint a szívinfarktust túlélők 39 százaléka, akik képesek voltak végigmenni egy strukturált interjún, arról számoltak be, hogy tudatában voltak a halál állapotának, érdekes módon azonban nem rendelkeztek semmilyen határozott emlékkel az eseményekről. "Ez arra utal, hogy kezdetben sokuknak lehet mentális tevékenysége, a felépülés során azonban elvesztik emlékeiket, ami lehet az agysérülés, vagy az altatószerek hatása" - mondta Parnia.

Azok körében, akiknél további interjúkat is készítettek, 46 százalék tapasztalt széleskörű mentális emléket a halállal kapcsolatban, ami nem egyezett meg a halálközeli élmény általánosan alkalmazott fogalmával, többnyire a félelem és üldözöttség élményéről számolva be. Csupán 9 százaléknál alakult ki a halálközeli élményeknek megfelelő, és 2 százaléknál a testen kívüli élményekkel egyező tudatosság, melyekben az alany emlékezett arra, hogy "hallotta" vagy "látta" az eseményeket.

Parnia elmondta, az egyik esetnél igazolták, hogy hallási stimulációt alkalmaztak a szívleállás közben. "Ez fontos, mivel gyakran feltételezik, hogy a halállal kapcsolatos élmények hallucinációk, vagy illúziók, amik vagy a szív leállása előtt, vagy a sikeres újraindítása után következnek be, de nem a szív leállása közben zajló valós eseményekkel kapcsolatosak" - taglalta. "Ebben az esetben az öntudat és a tudatosság egy háromperces időszakban következett be, amikor a páciensnek nem volt szívműködése. Ez paradox, mivel az agyműködés jellemzően a szív leállásától számított 20-30 másodpercen belül leáll, és nem is indul újra a szív újraindulását megelőzően. Ezen felül a vizuális tudatosság emlékei ebben az esetben megegyeztek az igazolt eseményekkel"

Mivel a vizuális tudatosságra, vagyis a teljes testen kívüli élményekre csak 2 százalék esetében volt példa, ugyanakkor tagadni sem sikerült ezek létezését, további kutatásokra lesz szükség ezen a területen, összegzett Parnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylonflatus #25
    Volt már ilyesmire is példa.
  • Oliwaw #24
    Az ember szempontjából teljesen mindegy, hogy van e lélek, vagy nincs, ha meg kell halnod , hogy megérezd.
    Élő ember még nem tapasztalta. Ha meg elbomlasz és újraeszkábálnak már nem te vagy, semmi közötök egymáshoz (mint hulladék Cocás flakonból Pepsist csinálni).
  • KopaszIsten #23
    Csinálják azt, hogy az orvosi lámpa (de lehet csillár, szekrény tető) tetejére tegyenek, írjanak valamit, ami lentről nem látható.
    Ha visszahozás után megmondja mi van ott, akkor el lehet hinni, hogy járt testen kívül.
  • cylontoaster #22
    Megragadtad a lényeget, pont az internet volt a kulcs. Így máris kizárt, hogy kitalált történet.
  • TokraFan #21
    Urban legend! Mese habbal!
    Ha van egzakt forrásod a tudományosan igazolt és ellenőrizhető kísérleti eredményről, akkor azt nagyon várom!
  • Irasidus #20
    Igazából mindenkitől kérdezem: Hol vannak azok a leírt esetek amikor tényleg olyat látott a beteg/"halott"/páciens amit bizonyíthatóan nem láthatott, csakis testen kívüli élménnyel? Te vagy a harmadik aki ezzel jön. Forrás? Nekem anekdotáknak tűnnek az ezek az állítások.

    Olyanról tudok, hogy egyesek úgy érezték mintha(!!!) kívülről látnák magukat, de ez csak érzékszervi csalódás (már stimulálni is lehet ilyen élményt) - de azért ez mégsem ugyanaz, hogy látta a számot a műtőlámpa tetején, vagy a szomszéd szobában a lottószelvényt, vagy mit tudom én mit, amit csakis akkor ha TÉNYLEG kilép a testéből. A kettő nem ugyanaz.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.14. 16:07:51
  • barack1 #19
    Az internet létezése előtt is több testen kívüli esetet írtak már le, és mindegyikben az a közös, hogy olyan dolgot látott a beteg, amit a műtőasztal szemszögéből nem láthatott.
  • cylontoaster #18
    == 3 ==
    A történetet valaki kitalálta, majd elmesélte, mint megtörtént eseményt, és azóta ez körbejár a neten.
  • barack1 #17
    A testen kívüli állapot esetén a páciensek arról számolnak be, hogy nem a műtő asztal szemszögéből, hanem felülről látták a műtőszobát. Egy korábbi vizsgálat során, az orvos egy számot írt a lámpaburára, úgy, hogy azt lentről nem lehetett látni. Csak a plafon irányából ( fentről ) Amikor egy betege azt állította, hogy kívülről ( felülről ) látta magát, megkérdezte, hogy látott e valami érdekeset, és a beteg elmondta, hogy a lámpaburára felülről rá van írva egy szám, és azt is megmondta, hogy milyen szám.

    Az eddigi hozzászólások közül egy sem kapcsolódik a testen kívüli állapothoz. Mindenki csak azon gondolkodik, hogy a szívműködés nélkül működhetnek e az agysejtek.

    A testen kívüli állapot nem az agysejtekről szólnak, hanem arról, hogy ha a lélek kimegy a testből képes e látni a földi dolgokat. A halálból visszahozott emberek egy része azt állítja, hogy igen. Egy ravasz orvos bizonyítékot akart, hogy nem hazudnak e a betegek, és azt is megkapta.

    Tehát 2 lehetőség van.
    == 1 ==
    Tényleg van lelke az embernek, ami amikor kimegy a testből akkor is képes a látásra.

    == 2==
    Az összes beteg aki testen kívüli élményről beszél hazudik, és az az orvos is hazudik, aki a számot a lámpaburára írta.
  • Tetsuo #16
    Én nem olvasok ilyen bulvárcikkeket, csak néha belenézek a hozzászólásokba... szóval, elvileg erről szól a cikk.