Berta Sándor

Amikor e-mailt küld a pacemaker

Német szakembereknek sikerült olyan szívritmus-szabályzót kifejleszteniük, amely képes elektronikus levelet küldeni a beteg kezelőorvosának.

A Német Jövődíjra jelölték a készítő céget és Hans-Jürgen Wildau professzort, illetve kutatócsapatát a Biotronik Home Monitoring nevű rendszer létrehozásáért. Ezt a kitüntetést minden évben a német államfő adja át, és az ország legfontosabb piacképes tudományos-technológiai újításokra adható elismerésének számít.

A nem mindennapi rendszer egyaránt kihasználja az internetes és a mobiltávközlési technológiák előnyeit, és elsődleges célja a pacemakerrel vagy beépített defibrillátorral (ICD) rendelkező betegek életének megkönnyítése. A Home Monitoring hálózat alapját egy mobiltelefonra hasonlító készülék jelenti, amely rendszeresen továbbítja, akár e-mailben is, a páciensek egészségügyi és az implantátumok technikai adatait. A kezelőorvosok így folyamatosan aktuális információkat kapnak a betegeik állapotáról, nyomon követhetik a terápiák alakulását egy biztosított online platformnak köszönhetően, akár még otthon vagy a notebookjaik előtt ülve is.



A Biotronik a telekardiológia nevű szakterület úttörőjének számít, a cég munkatársai több lépcsőben fejlesztették ki az új rendszert. "Amikor a programot néhány évvel ezelőtt elindítottuk, a telekardiológia vagy a home monitoring még teljesen utópisztikus fogalmaknak tűntek. De meg voltunk győződve arról, hogy az újfajta diagnosztikát és terápiát az orvosok és a betegek is jól fogadják majd. Később, amikor a nemzetközi versenytársaink megpróbáltak technológiai szempontból követni minket, már senki sem vonhatta kétségbe az ötletben rejlő piaci lehetőségeket. Az első prototípustól a mostani pillanatig hosszú utat tettünk meg" - jelentette ki Dr. Hans-Jürgen Wildau, a Biotronik egészségügyi szolgáltatásokért felelős alelnöke.

A megoldás előnye, hogy jelentős mértékben csökkenti az orvos és betegek közötti találkozások számát, a páciensek nyugodtan és biztonságban élhetik az életüket. A rendszeres technikai felügyeletnek köszönhetően az orvosok azokkal foglalkozhatnak, akiknek sürgős segítségre van szükségük és csak akkor kell közbeavatkozniuk, ha az valóban indokolt. A technológiát egyébként ma már a világ 55 országában több mint 3500 klinikán használják és eddig világszerte 200 000 Biotronik Home Monitoring készüléket ültettek be a betegekbe.

A Biotronikot több mint 40 évvel ezelőtt prof. dr. Max Schaldach, az első német szívritmus-szabályozó megalkotója hozta létre. A berlini központban összesen 2000-en, míg a vállalat kirendeltségein, több mint 100 országban, további 2900-an dolgoznak. Érdekesség, hogy korábban szintén német szakemberek, a Göttingeni Egyetemi Klinika munkatársai fejlesztették ki a világ első hálózatba köthető pacemakerét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pretorian #56
    Carl Sagan megmondta még régen, hogy a pacemakerek egyszer emailt fognak küldeni.
  • KillerBee #55
    Feltörhető pacemakerek
  • Epikurosz #54
    A Da Vinci kód
  • KillerBee #53
    Ez természetes, csakhogy én pont nem erről beszélek. Ha egy sürgős ellátásra szoruló beteget sorra egyik kórházból a másikba küldözgetnek (én ezzel a példával kezdtem jópár hozzászólással lejjebb), akkor az már lekiismeretlenség ill. felelőtlenség. Amint az is lelkiismeretlen munkavégzés, ha az orvos a TB-s beteget azért kezeli hanyagul, mert közben a délutáni magánrendelésén jár az esze (qwas #41).

    Meg aztán van egy olyan szakmai tudásminimum, amely alatt a szakértelem hiánya nem lehet mentség. Az nem bűn, ha egy orvos nem tudja, hogyan kell kezelni egy szokatlan vagy ritka esetet. Az viszont már bűn, ha ennek ellenére ő kezeli és nem küldi el szakorvoshoz.
  • IQ Light #52
    Orvosok között is van rossz szakember, ugyanúgy, mint a bármely más hivatás esetén. És sokan azt hiszitek, hogy az orvos mindenható. És bármilyen modern is a technika, hibák előfordulhatnak. Ezeket észben kellene tartani. Egyébként biztosak lehettek benne, hogy pacemakereket sem ültet be itthon akárki, csak a legjobbak férnek a közelébe az ilyen beavatkozásoknak. És sosem egyetlen orvos teszi be, mindig többen csinálják a műtétet.
  • KillerBee #51
    Neked címeztem a #45-ot? Ugye nem?
  • KillerBee #50
    Sehol nem írtam a sztrájk és a hanyag munkavégzés közötti kapcsolatról, sőt neked sem tulajdonítottam ilyen kijelentést. A sztrájk kérdését teljesen alaptalanul te hoztad be a #43-ban, fogalmam sincs, miért.

    Az a kettő, amiről én végig írtam, egyfelől az alacsony fizetés, másfelől a hanyag munkavégzés.

    Mellesleg az orvosi sztrájk tilalma egyenesen következik az orvosi esküből. A törvényi tiltás csak azért van, mert az orvosi eskü csak erkölcsi kötelem, törvény előtt is kikényszeríthető kötelmet nem valósít meg.
  • Pharaoh #49
    Ilyet meg hol írtam?
  • Pharaoh #48
    Idézd már be, mert én nem találom ezt az írásomat, ahol a sztrájk és a hanyag munkavégzés kapcsolatát említem, mert most erről volt szó.
  • KillerBee #47
    Amit a te azon hozzászólásodra írtam válaszul, melyben épp a kettő kapcsoláltát említetted.

    Ügyes, de nem eléggé.