Gyurkity Péter

Ragasztóval a szívproblémák ellen

Kutatók egy most kifejlesztett speciális ragasztóval kezelnék a szív különböző betegségeit.

A francia Gecko Biomedical kutatócég a napokban jelentette be, hogy amerikai szakemberek több éven át tartó munkája eredményeként egy olyan speciális ragasztó engedélyezését szeretnék elérni, amely a szív egyes betegségeinél, azok műtéti úton történő kezelésénél könnyítheti meg az orvosok munkáját, akár teljes mértékben kiváltva a jelenleg alkalmazott hagyományos anyagokat és eljárásokat. Az állatokon elvégzett kísérletek sikeresek voltak, így most a tesztelés utolsó, immár emberek bevonásával elinduló fázisa következhet.

Maga a ragasztó tulajdonképpen már egy évtizede létezik, azt ugyanis Jeffrey Karp, az egyik bostoni kórház kutatóorvosa már akkor kifejlesztette, az anyagot azonban eredetileg mesterségesen előállított organizmusoknál alkalmazta, és gyorsan el is feledkezett róla. Évekkel később futott össze egy sebész kollégájával, aki a szívdefektusokkal küzdő gyerekeken próbált segíteni, és olyan anyagot keresett, amely akár a szíven elhelyezkedő nagyobb lyukak befoltozását is lehetővé teszi, természetesen szervezetbarát alapon, nem károsítva a szövetet. A biológiai úton lebomló "ragasztónak" biztonságosnak, kellően rugalmasnak, és egyben erősnek is kell lennie ahhoz, hogy a vérrel teli, folyamatosan dobogó szívre tapadjon.

Karp találmánya megfelelőnek tűnt, ez ugyanis kizárólag olyan anyagokat tartalmazott, amelyet a sejtek maguk is előállítanak (az ötlet a pókok és egyes bogarak által alkalmazott váladékokon alapult), a későbbi tesztek során pedig mind patkányok, mind pedig disznók esetében jól szerepelt. Az élő patkányok szívén található hibákat, valamint a disznók artériáján ejtett vágásokat is sikeresen kezelték, négy disznónál pedig a szív vastag belső falára tapasztott, hasonló anyagból előállított foltjavítót is a helyén tartotta a ragasztó, még úgy is, hogy a pulzusszámot injekciókkal 190-re, a vérnyomást pedig 200 Hgmm-re emelték.

A Gecko licencelte a technológiát, a sikeres kísérletek lezárultával pedig először Európában alkalmazná azt - a kutatók reményei szerint idővel akár a fontosabb szívműtéteknél is kiválthatják a szikéket és az öltéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!