Berta Sándor

Új azonosítási eljárásokat keres a DARPA

A fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan új megoldások válthatják ki az ujj- és az íriszlenyomatokon alapuló biztonsági rendszereket.

Az amerikai hadsereggel szorosan együttműködő ügynökség, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) teljesen kiváltaná a jelszavakat, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, alternatív azonosító mechanizmusokat keresnek. Az új biometriai eljárások eltérnének a már ismert megoldásoktól, például az ujjlenyomatoktól vagy a beszédelemzéstől, ezek ugyanis nem túl megbízhatóak és könnyen hamisíthatók. Az új kutatási projektek a kevésbé könnyen másolható biometriai jellemzőkre összpontosítanak, például az agyhullámok, a mozgási és a légzési jellemzők elemzésére.

A DARPA feltérképezi a különböző egyetemek és az intézetek kutatócsoportjainak munkáit, s támogatja a fejlesztéseket. Az így felkarolt projektek között vannak a fixen beépített és a mobil eszközökhöz egyaránt használható azonosító rendszerek. Ideális esetben a korszerű okostelefonok szenzorait alkalmazzák az új eljárásokhoz. Így például a mozgásérzékelőkkel feljegyezhetők a felhasználók kézmozdulatai. Richard Guidorizzi, az amerikai ügynökség projektmenedzsere hangsúlyozta, hogy a technológiák olyan adatokat értékelnek ki újra, amelyek már rendelkezésre állnak, de más módon vannak felhasználva. Néhány laboratóriumi tesztet leszámítva nem állítottak elő új hardvert és a kutatóik a meglévő információkkal is nagy sikereket tudtak elérni.

A New York-i Technológiai Intézet az egyik programja keretében a kéz legkisebb mozdulatait elemzi, azért, hogy így azonosítsa az embereket. Feljegyzik többek között az adatbevitel közbeni ujjmozdulatokat és a kéz legapróbb rezdüléseit pihenéskor. A technológia egyik előnye, hogy azt felismeri, ha valaki egy másik készüléket tart a kezében.

Az SRI International szintén az okostelefonok gyorsulásmérőit és giroszkópjait alkalmazza, de a kezek helyett a lábakra összpontosít. A kifejlesztett szoftver kielemzi a lépések hosszát, a test egyensúlyát és járási tempóját, hogy így ismerje fel az adott személyt. Ehhez jönnek még a testtartásra, az SMS-írás közbeni és más mozdulatokra vonatkozó információk.

A Drexel Egyetem az asztali számítógépekhez és a mobil készülékekhez használható billentyűzetek írásmintáit értékeli ki. A gyakori íráshibák, a nyelvtani jellemzők és mondatkonstrukciók alapján kideríthető, hogy egy személy valóban az-e, akinek kiadja magát. Az írási sebesség vagy írás közbeni szünetek elemzésével ötvözve a rendszer még pontosabb lehet.

A Jet Propulsion Laboratory mikrohullámok segítségével próbálja felmérni a szívverés egyedi jellemzőit. Ehhez az okostelefon mikrohullámokat küld ki, amik elérik az emberi testet, visszaverődnek arról, majd újra felfogja őket a készülék. A szoftver ezekből a visszaverődésekből képes meghatározni a szívverést és azt felhasználni személyazonosítására. Az már csak egy plusz dolog, hogy így az esetleges szívproblémák is előbb kiszűrhetők.

A Southwest Research Institute a különböző készülékeken jelentkező hibajelzéseket gyűjti össze és megfigyeli, hogy miként reagál azokra az adott felhasználó. Így később felismerhető, hogy ki ül a PC előtt. A Li Creative Technologies programja felolvastatja az illetővel a jelszavát és igyekszik kideríteni, hogy a hang az okostelefon tulajdonosához tartozik-e vagy sem. Emellett belehallgat a környezeti zajokba, rögzíti, hogy kik tartózkodnak a közelben és megpróbál rájönni arra is, hogy esetleg más kezébe került-e az eszköz.

Az utolsó vizsgált eljárás a Marylandi Egyetem szakemberei által megalkotott úgynevezett vizuális ujjlenyomat, ami az asztali számítógépeken és a mobilokon egyaránt bevethető. A megoldás a PC-ken a felhasználói szokásokat (ablak- és egérmozgások stb.), míg az okostelefonokon a kamerák adatait és a képernyőkön megjelenített tartalmakat értékeli ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hgj11 #6
    Erre a célra valóban alkalmasak lehetnek. (A kétségek persze továbbra is megmaradhatnak, hogy ki mire fogja használni a nyilvános ismereteket.)

    Ugyanakkor a cikkben: "Az amerikai hadsereggel szorosan együttműködő ügynökség, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) teljesen kiváltaná a jelszavakat, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, alternatív azonosító mechanizmusokat keresnek." Ez nincs teljes ellentmondásban azzal, amit írtál, de legalábbis félrevezető.
  • kvp #5
    A biometrikus adatok nem a jelszo, hanem a felhasznaloi nev kivaltasara alkalmasak csak, tehat altalaban publikus, barki altal megismerheto informaciokent erdemes kezelni oket. Arra jok, hogy azonositsak a felhasznalot, akitol ezutan meg lehet kerdezni a tenyleges jelszot, amit viszont idealis esetben egy neuralis matrixban tarol, tehat jelen eszkozokkel nem nyerheto ki. Minden merheto biometrikus adat egyben le is masolhato.
  • torreadorz #4
    Az összes biometrikus azonosításnak ugyanaz a baja: ha egyszer kompromittálódott (lemásolták) akkor vége a történetnek mert nem lehet megváltoztatni. Szemben egy jelszóval vagy egy elektronikus kulccsal.

    Lásd ujjlenyomat, anno mekkora hype volt ma meg már fabatkát sem ér
  • hgj11 #3
    A legtöbb felsorolt lehetőség kiválóan alkalmas egyre szofisztikáltabb BigBrother modellek megvalósításához.

    Ezzel szemben, ha a jelszavakat kellene velük kiváltani, akkor elég kétes sikert ígérnek. Valaki szívverése sok külső körülmény függvénye, és lehet épp akkor nem fog sikerülnie bejelentkezni a bankba, amikor felrohant a lépcsőn, mert sürgős lenne bejelentkeznie, stb...

    Ráadásul szinte mindegyik felvázolt új módszerről elmondható az is, hogy csak addig véd az illegális használat ellen, amíg nem számít szabványosnak, és senki nem tudja, milyen "jellemzőit" kell a célszemélynek megfigyelni ahhoz, hogy ellopható legyen az azonossága.
    Utoljára szerkesztette: hgj11, 2014.08.18. 21:15:13
  • KopaszIsten #2
    Meg lehet változtatni a vénákat, de kemény évek munkája van benne. (Zsíros ételek, stb...) :P :D
  • Macropus Rufus #1
    az új ftc stadionba valami véna scanner van. A gép kiböki azt ha pl. élettelen a kéz. Ráadásul az ember nem képes megváltoztatni a vénáit. De ez megint egy felesleges marhaság, úgy is ki fogják játszani ezt is. Ez olyan mint a fegyver-páncél versenye. Mindig lesz egy erősebb fegyver ami erősebb pánélt von magával és az ismét egy erősebb fegyvert.