Berta Sándor

Szenzorral mérnék az érzelmeket

Az emberi érzelmek mérése egyike a jövő nagy kutatási témáinak. Jaemin Kim, Dae Geon Seo és Young-Ho Cho, a Korea Advanced Institute of Science and Technology tudósai megtalálták a módját annak, hogy valós időben mérhessék és feljegyezhessék a libabőrös állapot erősségét és időtartamát.

A kutatási eredményeiket az Applied Physics Letters című folyóiratban ismertették. A találmány lényege, hogy egy a bőrre erősített vezető polimer segítségével megmérik a karon keletkező libabőrös állapot jellemzőit. A folyamat során a szenzor nem a libabőrösség kialakulását, hanem a bőr felületén keletkező változásokat regisztrálja. Az eszköz rendkívül vékony, rugalmas és négyzet alakú, az oldalainak hossza csupán körülbelül két cm. A kísérletben résztvevő személyt megkérték arra, hogy fogja meg a közelében lévő edénybe tett jégkockákat, így libabőrös lett.


A dél-koreai szakemberek szerint találmányuk segítségével mérni lehetne az emberek érzelmeit. Más tudósok korábbi tanulmányai szintén ezt támasztották alá. Young Ho-Cho professzor kiemelte: a jövőben az emberi érzelmekre éppúgy fogunk tekinteni, mint minden normális biometriai információra, a testhőmérsékletre vagy a vérnyomásra. Simon Meyers, a Prophet nevű marketingügynökség partnere közölte, hogy a megoldás fantasztikus lehetőség lenne azon marketingesek számára, akik az ügyfeleiknek nem csupán egy terméket vagy egy szolgáltatást akarnak eladni, hanem azt szeretnék, hogy a vásárlókban érzelmileg erősen kötődjenek az általuk képviselt márkákhoz.

Az emberi érzelmek mérésének és kiértékelésének ötlete egyébként nem új. A Valve olyan eszközökön dolgozik, amelyek "kitalálják", hogy milyen állapotban van a játékos és ennek alapján módosítják a játékkörnyezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!