SG.hu

Kötelező ujjlenyomatot adni útlevél igénylésekor

Noha az ujjlenyomat-vétel és azoknak az útlevelekben való megőrzése sérti a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogokat, ezeket az intézkedéseket igazolja az útlevelek bármiféle csalárd felhasználásának megakadályozása.

Egy 2004-es EU rendelet szerint az útlevél az arckép mellett két ujjlenyomatot tartalmaz, melyek kizárólag az útlevél valódiságának, valamint birtokosa személyazonosságának ellenőrzése céljából használhatók fel. Egy német állampolgár, M. Schwarz egy útlevél kiállítását kérte a bochumi önkormányzattól, megtagadta ugyanakkor, hogy ez alkalommal ujjlenyomatot vegyenek tőle. Mivel az önkormányzat így elutasította kérelmét, M. Schwarz keresetet indított a helyi közigazgatási bíróságon, hogy az rendelje el a városnak, hogy ujjlenyomat vétele nélkül állítson ki számára útlevelet. A helyi bíróság nem tudott dönteni, hanem az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy a rendelet - tekintettel többek között az Európai Unió Alapjogi Chartájára - érvényes-e, amennyiben arra kötelezi az útlevelet kérelmező személyt, hogy ujjlenyomatot adjon, továbbá amennyiben előírja azoknak az útlevélben való tárolását. Mai ítéletében a Bíróság igenlően válaszolt erre a kérdésre.

Az ítélet szerint jóllehet az ujjlenyomat-vétel, valamint az ujjlenyomatoknak az útlevélben való tárolása sérti a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat, de ezeket az intézkedéseket az útlevelek csalásra való felhasználással szembeni védelmére irányuló cél igazolja. Az EU Bírósága megállapította, hogy a vitatott intézkedésre az Európai Unió területére való jogellenes belépés megakadályozása miatt van szükség, célja az útlevelek hamisításának megelőzése és a csalárd felhasználás megakadályozása. Ráadásul a bíróság szerint ezek az intézkedések továbbra is tiszteletben tartják a szóban forgó alapvető jogok lényegét.

Leszögezik tehát, hogy az ujjlenyomat kiválóan védi az útlevelet, és annál hatékonyabb, és kevésbé jogsértő módszerről nem tudnak. Rámutatnak, hogy az íriszfelismerésen alapuló módszer technikai fejlettségének szintje nem éri el az ujjlenyomatokon alapuló módszerét, valamint mivel drágább, kevésbé alkalmas arra, hogy általánosan alkalmazzák. Az Európai Unió Bíróságának határozata a tartalmilag hasonló kérdésben eljáró más nemzeti bíróságokat is köti, azaz esetleges magyarországi esetekre is vonatkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #8
    Egyet kell értenem. A bűnözés, amit sokan hatalmas problémának állítanak be, egy ország életében negyedrangú. Csak is az olyan helyeken szerepel első helyen, mint Mexikó és egyéb országok. A korrupció amit általában nem sorolnak a bűnözéshez, sokkal nagyobb horderejű.
    Ehhez képest, a valódi problémák helyett álproblémákkal foglalják le a közvéleményt. A bűnügyi hírek, őszintén kit érintenek? Még az adott városban sem befolyásolja az életét az emberek 99 %-ának, nem hogy országosan. EZ is csak egy újabb figyelemelterelés, olyan mint amlyen manapság a sport is lett. Pedig mindenki tudja, hogy a sportot csinálni kell, nem bámulni.
  • alien47 #7
    Dugjanak egy kábelt mindenki s@ggébe és azzal kövessék mit csinál.
    Szánalmas. Az NSA is teljesen legállísan gyűjtötte az adatokaz, igaz bíróúr.....
  • Tetsuo #6
    Alapból GPS, meg villanypásztor is kellene bele, hogy ne kelljen elfogás és hasonlók. Az egyedek kornyezetét pedig úgy is át lehet alakítani, hogy ne tudjon buncselekményt elkovetni, szuletésétol haláláig. ;)
    [irónia]
  • BaltásRém #5
    Nem biztos hogy ugyan azt jelenti neked az "új világrend" mint nekem. Mikor volt pl valaha a történelemben világméretű globalizációhoz hasonló dolog ? Diktatúra, igazságtalanság, kizsákmányolásm zsarnokság minden volt, de a világ különböző része kulturálisan jól elkülöníthetők voltak. Elgondolkozott már valaki hogy mit keres a médiában már minden nemzetiségből valaki (bbandi-ausztrál, pákó-afrika, dzsorzsó-olasz, győzike (hagyjuk...), meg melegek, deviánsok, stb...minden van már. A történelemben nemzetek harcoltak nemzetek ellen, most meg mintha számdékosan akarnák elnyomni a kultúrákat, az azok közti különbségeket, az országhatárokat ,stb....
    Nekem ezek a dolgok jelentik az "új világrend" kialakulásának látszatát.
    Hogy menjen a dolog, könnyebb ha mindenki meg van figyelve. Bár ez mindig is így volt...és éljen a technika.

    sippie:
    "szvsz, már a gyerek születésénél DNS-t vennék, hogy a jövőben ha valami bűnöző "nyomot hagy" maga után, csak kikeressem egy adatbázisból, és szevasz tavasz."

    melyik flesőbbhatalmi szervet érdekli az, ha valaki megöl valakit ? KIT ÉRDEKEL ? legjobb példa ! Ha valami súlyosabb, mondjuk terrorcselekmény (ez a fogalom is egy külön fórumtémát érne, hogy mit jelent), vagy cigányölés történik, kapásból megnézik a mobiltelefonok cellainfoit, előkeresik ,éter pontosan hogy adott helyen, adott időben ki volt. Tehát a technika adott !

    De amikor feljelentést teszel, te mint egy egyszerű polgár, egy kis ember, hogy betörtek hozzád, ellopták a biciklidet, stb..... érdekes mód nem fognak vele foglalkozni, pedig megtehetnék !!! Technikailag semmi akadálya. Ehelyett elhajtanak, mert senkit nem érdekel hogy betörtek hozzád, a felsőbbhatalmi szerveket nem veszélyezi ez...szarnak rád...

    Gondolod hogy majd ezeket a technikákat arra fogják használni hogy boldogabb legyél ?? Hagyjuk már...

  • Sippie #4
    szvsz, már a gyerek születésénél DNS-t vennék, hogy a jövőben ha valami bűnöző "nyomot hagy" maga után, csak kikeressem egy adatbázisból, és szevasz tavasz.
  • mrlujoak #3
    ...tehát sokkal fontosabb az útlevél védelme a hamisítással szemben, mint az ember személyiségének védelme az élete során. Értem...

    Jesszus, ekkora kamu szöveget. Tök egyszerű a képlet. Lett egy olyan okmány, amihez be tudják hazudni a "védelmet", és ezért kérik az ujjlenyomatot.
    Innentől viszont bekerül az a rendszerbe, és kész.
    Elég lesz csak egyszer egy bűncselekmény előtt ott járnod, megtalálják az ujjlenyomatod (mert teszem azt előzőleg egy órával ott jártál) és máris neked kell bizonyítanod az ártatlanságod... Szép új világ...

    Egyetlen egy esetben tudnám elfogadni ezt a kamu magyarázatot, ha tényleg semmilyen más esetben nem tudnának beazonosítani az ujjnyomom alapján.

    Azaz, ha soha nem voltam büntetve, és nem vették le a rendőrök az ujjnyomom, akkor az alapján nem lehetne megtalálni (elítélni, bizonyítani, vegzálni...) egy másik ok kapcsán...
    Persze ez kizárt, így ha egyszer bekerül az ujjnyomom a központba, az benn is marad, és azt rendre a személyem ellen "használná" fel a hatóság. Mert ugye milyen jó, ha nekem kell bizonyítani, hogy nem én voltam az elkövető? Én csupán előtte ott jártam.
  • Bren X #2
    Sima túlkapásnak tűnik, melyet elvakultságukban valami ostoba magyarázattal indokoltak. Most az ujjlenyomat lehet a menő, mint közvetlen személyazonosító marker. Majd rájönnek, hogy nem működik 100%-osan (mint bármi más)és talán leszoknak róla, de nem hiszem. Miért nem ment el a figura máshová útlevelet kérni?

    Ha valakinek nem tetszik még el lehet költözni a volt Szovjetunió valamelyik békésebb területére. Van ott is sok gyönyörű táj, rengeteg munka, vacak fizetés, elme roggyant lakosok és maffia. Viszont békén hagyják az embert (még), ha tud a helyi normák szerint viselkedni. :-)

    Új Világrend: szvsz egy nagy népriogató kamu. Arra találták ki, hogy a kevesebb gazdasági és politikai rálátással rendelkező, de aktív és önállóan gondolkodni képes lakosokat folyamatosan frászban tartsák. Igaznak tűnő nyolcad információkkal állandó készenlétben tartott emberek meghatározott termékeket vásárolnak nagy mennyiségben. És ami rosszabb, hogy a valós, komoly társadalmi hatású problémákról el lehet terelni vele a figyelmet. Nem Új Világrend van kialakulóban, hanem a jó öreg hűbéres/maffia rendszer állami szintű totális kiépítése, pontosabban visszaállítása, mely során pénzszerzés gyalázatos módszereit vetik be a lakosság ellen. Nem az annunaki - szabadkőműves - sémik - bankok - nagy vállalatok - "meg ami még van" sokad-fogat dolgozik az Új Világrenden, hanem csak a klasszikus elnyomás. És az egész úgy van tálalva, hogy képtelen vagy ellene harcolni. Ami nem igaz, mert lehet ellene harcolni. Vannak törvényes utak, melyek elég lassúak és csak akkor járható, ha megfelelő emberekkel lép az egyén szövetségre. Pl.: akkor tudok egy nagyvállalat ellen harcolni, ha jó és eltökélt ügyvédekkel hoz össze a sors. De ez szinte minden esetben igaz.

    Az Új Világrend fogalom ezenkívül kimondottan hangzatos politikai frázis, sokakkal elhiteti, hogy más lesz, persze csak olyan, ami nekünk jó. Az, hogy a végén kinek és miként lesz jó, már más kérdés.

    Ha tényleg létezne a Új Világrend törekvés, mi a fenének fűznék bele minden második nagy politikai beszédbe? Hogy mindenki megtudja, és előbb utóbb leleplezzék? Persze lehet, hogy tényleg ennyire túlzottan magabiztosak...

    A folyton folyvást emlegetett Új Világrend melyik világ rendje? Az USA-EU-Sémik rendje? Kínaiak/Dél-Kelet Ázsia Rendje? A volt Szu Rendje? A Muszlim Országok Rendje? India Rendje? Afrika Rendje? Latin-Amerika Rendje?

    Nincs Új Világrend, csak a régi folytatódik. Mára azonban jobbak a rálátási lehetőségek. És a kíváncsiaknak valamilyen fogalmat kellett döbbenetükben kapcsolni a dologhoz, mert olyat láttak, amiről azt hitték, hogy már nem létezik, vagy egyszerűen nem tanulták az iskolában, nem meséltek róla a rokonaik ismerőseik.
  • BaltásRém #1
    Azért ilyenkor érzitek már az új világrend szelét ?
    Beadják hogy : ettől neked jobb lesz, nagyobb biztosnságban leszel...közbe meg inkább az, hogy minél több adat,azonosító legyen rólad rögzítve, ha egy csokit veszel annak is nyoma legyen, hogy majd : számonkérés, visszaélés, irányítás, stb..
    Kinek tetszik ez ????

    MERT: mindennek a becsületes törvénytisztelő ,jó nevelésű polgárok látják majd kárát, a deviánsokat pedig nem fogja érdekelni, mert szerintük úgy is mindent megengedhetnek maguknak, és különben sem érdekli őket(lásd:roma)

    Tökéletes módszer globálisan az egész világra nézve, hogy olyan állapot uralkodhasson, amikor a félelem az úr !!!!!!!