Berta Sándor

Újabb biometrikus adatbázis készül az USA-ban

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa egy olyan tervről folytat vitát, amelynek keretében fényképeket és személyes adatokat tárolnának minden állampolgárról.


Durvább a rabosításnál
Nyilvánosságra került egy 800 oldalas dokumentum, amely szerint az ellenőrzés minden eddiginél szigorúbb lenne. A javaslat gyakorlatilag egy biometrikus adatbázis létrehozásával egyenértékű, pedig valójában a dokumentumban egy "fotóeszközről" beszélnek. Polgárjogi aktivisták ugyanakkor attól tartanak, hogy az intézkedés komoly beavatkozás lenne az amerikai állampolgárok jogaiba és szabadságába.

A munkaadók például összehasonlíthatnák az új alkalmazottaik fotóit a központi adatbázisban tárolt képekkel, így nehezítenék meg, hogy az illegális bevándorlók beszivárogjanak az amerikai munkaerőpiacra. Az American Civil Liberties Union (ACLU) álláspontja szerint a jövőben a személyazonosítást más területekre is kiterjeszthetik. "Mindez kezdi megváltoztatni a polgárok és az állam kapcsolatát. Engedélyt kell kérned ahhoz, hogy bizonyos dolgokat tehess. De sokkal alapvetőbb, hogy mindez a kezdete lehet annak a korszaknak, amikor minden lehetséges dologról aktákat készítenek" - jelentette ki Chris Calabrese, az ACLU lobbistája.

2008 februárjában ismertté vált, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda új biometrikus adatbázist kap. Az Integrated Automated Fingerprint Identification System (IAFIS) nevű nyilvántartást a Lockheed Martin építheti ki, a projekt költsége potom egymilliárd dollár. Az IAFIS segítségével az FBI többek között az Amerikai Egyesült Államokba beutazó külföldi állampolgároktól levett ujjlenyomat-, írisz-, kézlenyomat-, illetve arcmintákat fogja tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #7
  Ha nem akarsz zsarnokoskodni, minek mindenkit megfigyelni?
 • DontKillMe #6
  Az irány az, ami nem jó.....
 • Molnibalage #5
  Az adatgyűjtés az csak adatgyűjtés, semmi köze egy balfasz ideológiához... Egy kés is csak egy kenyérszelető, amíg arra használod, de ember is lehet vele ölni. A machete is növényvágásra jó, de Afrikában népirtása is használták, mert volt mögötte ideológia...
 • Sajátvéleményem #4
  Ezt hívják fasizmusnak.
 • caius marius #3
  A totalitárius állam bevezetését láthatják a kedves nézők. Ezt esetleg szorozzuk meg egy orbán viktorkával és máris itt a szép jövő. Beszóltál a trafikmutyi miatt? Nem vagy elég nemzeti? nem vagy elég liberális? Nem szeretnéd azt amit mi? Nem baj, mi rögzítünk mindent aztán ha nem viselkedsz, jön a bünti...
 • matrix222 #2
  Ez mar letezik, nem egy uj dologrol van szo. Esetleg torvenyese teszik, amit azonba mar nyilvanosan is hasznalnak, mint pl. kulonfele itelkezeseken.
  Ezt egy nyugatrol jovo liberalis szocialista hatalom, ami az EU on belul is ugyan ugy uralkodik a nepek folott. Sajnos mar elegsok visszaelesrol is lehet tudni, foleg a nagyobb valalatok reszerol, pl egy szimpla bevasrarlas folyaman. (Jelenesek 13.)
 • Mike #1
  lassan az USA veri majd az NDK-t