Gyurkity Péter

Valóban a csillagközi térben van a Voyager 1

A Napból érkező lökéshullám megerősítette a korábbi adatokat, az űrszonda valóban a csillagközi térben van.

A NASA a napokban számolt be arról, hogy a Naptól immár mintegy 19 milliárd km-es távolságra lévő Voyager 1 egy újabb lökéshullámot regisztrált, ez pedig megerősíti azon korábbi következtetéseket, miszerint az emberiség által fellőtt, legtávolabbra elért eszköz már valóban a csillagközi térben utazik.

A társával együtt még 1977-ben fellőtt Voyager 1 küldetése (a Voyager Interstellar Mission) a mai napig tart, az eszközből folyamatosan érkeznek az újabb és újabb adatok. Tavaly ősszel a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy sikerült elérni a csillagközi teret, amit abból szűrtek le, hogy a szonda csak jókora késéssel regisztrálta a Napból érkező lökéshullámokat, az őt körülvevő plazma pedig megfelelő módon reagált arra. Most egy újabb ilyen lökéshullám érte el a csillagközi utazót, ami megerősíti a korábbi adatokat, a NASA tehát biztosra veszi, hogy sikerült elhagyni a Nap helioszféráját.

A Voyager 1 ugyan még nem lépett ki a Naprendszerből (ehhez az üstökösök egy utolsó csoportját kell maga mögött hagynia), a Nap körüli elnyújtott buborékként elképzelhető helioszférából azonban már eltávozott. Ennek azért van jelentősége, mert ezzel belépett a csillagközi térre jellemző, a töltött részecskék (plazma) híg leveseként jellemezhető régióba, így már csak a fokozott naptevékenység, pontosabban a napkorona kidobódásaiból eredő lökéshullámok érik el, amely egyfajta cunamiként söpri el a szomszédos csillagoktól eredő sűrűbb részecskéket. Ezt a kutatók a plazma "csilingeléseként" jellemzik, az űrszonda megfelelő eszköze pedig időben szolgáltatja számukra az érdekes adatokat. Az első ilyen, még 2012-ből eredő hullám túlságosan gyenge volt a megbízható jelzés regisztrálásához, a másodikat azonban 2013 márciusában már egyértelműen jelezte a szonda, a plazma oszcillációjából (a kevésbé sűrű tér máshogy reagál a lökéshullámokra) pedig arra következtettek, hogy sikerült elhagyni az említett helioszférát, ahol a napszél uralkodik.

A most beérkezett adatok megerősítik a tavalyi elméletet, a csillagászok körében pedig immár nem képezheti vicc tárgyát a csillagközi térbe való belépésről hírt adó újabb, később megcáfolt hírek özöne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nikolaosz #15
    Mégis miről? :)
  • stremix #14
    Milyen jó lenne ha fotókat is küldene!
  • Vol Jin #13
    gombabácsi, amikor pár hónapig nem ürmeghódíccsáztál minden csillagászati posztban, már kezdtem aggódni, hogy elütött a csuklósbusz vagy valami hasonló.
  • Vol Jin #12
    Jójó, de gombabácsi teljesen komolyan gondolja ezt az űrmeghódiccsa viccelődést.
  • Zero 7th #11
    Ez egy SG.hu-s mém. Mint a "csak nehogy... (terroristák kezébe kerüljön)".

    Üdv itt.
  • Archenemy #10
    Sőt képzeld egyeseknek meg csak annyi reakciója van, hogy az említett hozzászólást kifogásolják, majd hozzáírják, hogy "no comment".
    .
    Te ugye új vagy még a neten?
  • e98ff #9
    De azért erre a hírre egyeseknek csak annyi reakciója van, hogy meghódíccsuk az űrt. No comment :)
  • MuchACHO79 #8
    HÁt most már RTGvel hajtják a mélyűrt feltérképező szondákat, de akkor ez a technológia még nem létezett..
  • halgatyó #7
    Kb. 37 éve működik. Nem semmi. Az világűr sugárzási viszonyai között az az elektronika kapott rendesen.
    Azt se feledjük, hogy atomenergia működteti. Semmilyen más energiaforrás erre nem lett volna képes.
  • kovad007 #6
    Hm.