Hunter

Kozmikus részecskék mutatják az utat a Voyagernek

A Voyager 1 tudósai újabb adatokkal gazdagodtak, melyekből arra következtetnek, hogy az 1977-ben fellőtt szonda már egészen közel áll a Naprendszert és a csillagközi űrt elválasztó határvonal átszeléséhez.

A NASA küldetése gyakorlatilag bármelyik pillanatban elhagyhatja a Naprendszert, erre utal ugyanis a távoli felrobbant csillagoknak tulajdonított nagy energiájú részecskék számának meredek emelkedése. A megjósolt észlelés mellett vannak más jelek is arra, hogy a Voyager már egészen közel került történelmi céljához.


"A fizika törvényei szerint egy nap a Voyager lesz az első ember alkotta objektum, ami belép a csillagközi űrbe, azt azonban még mindig nem tudjuk mikor jön el ez a nap" - nyilatkozott Ed Stone, a projekt egyik tudósa a NASA állásfoglalásában. "A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy egyértelműen egy új területre érkeztünk, ahol gyorsabban változnak a dolgok. Mindez rendkívül izgalmas, közeledünk a Naprendszer határához"

A Voyager másodpercenként 17 kilométert tesz meg, és körülbelül 18 milliárd kilométerre jár a Földtől. Ez a hatalmas távolság azt jelenti, hogy a szonda jeleinek több mint 16 és fél órára van szükségük, hogy eljussanak a NASA vételi hálózatához. Az elmúlt három évben a Voyager két nagy energiájú teleszkópjába belépő kozmikus sugarak száma egyenletes növekedést mutatott, múlt hónapban azonban jelentősen megugrottak az értékek.

A kozmikus sugár számláló egy a NASA által alkalmazott három indikátor közül, melyek a csillagközi űrbe történő belépést jelzik. A másik ilyen indikátor a Nap irányából érkező energikus részecskék intenzitásának, vagyis a napszélnek a fokozatos csökkenése. Ez a csökkenés mindeddig még nem öltött olyan drámai méreteket, mint amire a tudósok számítanak a szülőcsillagunk által uralt terület elhagyásakor. A harmadik jel a mágneses mezővonalak irányának megváltozása lesz, ez a várakozások szerint jelentős orientáció váltás meg végbe, amikor a Voyager belép a csillagközi űrbe.


A Voyager 1 és a Voyager 2 egyaránt 1977-ben hagyták el a Földet, eredeti céljuk a külső bolygók, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz felderítése volt, amit 1989-ben maradéktalanul teljesítettek. Ezután tovább folytatták utazásukat, immár a mélyűr felé, a Tejút középpontja irányába. Plutónium energiaforrásaik még 10-15 éven át szolgálhatják a szondákat és műszereiket, ezt követően a jelek sugárzása megszakad és a Föld "néma nagyköveteiként" sodródnak a Tejút-rendszerben.

A Voyager 1 az AC +793888 jelű csillag felé halad, amit két fényévnyire fog megközelíteni. A Voyager 2, amit hamarabb lőttek fel ikertestvérénél, egy lassabb útvonalon halad ugyancsak a csillagközi űr felé, jelenleg 14,7 milliárd kilométerre található a Földtől és a Ross 248 nevű csillag felé araszol, azonban több mint 1 fényévre halad majd el mellette sok ezer év múlva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razors #45
    Még 10-15 év és az emberiség elmondhatja magáról, hogy több mint 25 millliárd km-re szemetelt XD, addigra a voyager űrszöszi kipurcan XD , kit érdekelt még 77-ben a környezettudatos életvitel :D ??? majd valami ufó utasszállító nekimegy és tömegszerencsétlenség lesz , ezért eljönnek és kifüstölnek XD
  • Molnibalage #44
    Meg nincsenek tele hardverbuggal. Asszem.
  • teddybear #43
    Épp az, hogy a hetvenes évekbeli technika sokkal időtállóbb mint a mostani.
    A legújabb processzorok már olyan vékony alkotóelemekből épülnek fel, hogy a kozmikus sugarak könnyedén tönkretehetik. Éppen ezért használnak 386-os processzorokat az űrkutatásban, mert azok jobban bírják a gyűrődést.
  • teddybear #42
    Nem azért lőtték fel ezeket a szondákat, hogy azt az aranylemezt kivigyék a Naprendszerből. Ellenkezőleg, mivel úgyis elhatják a Naprendszert beletették a lemezt is, meg egy hanglemezt is, amire felvettek vagy 50 nyelven elhangzó üdvözlést is meg még egy csomó szöveget.

    Volt annak idején egy Csillagember című film, az kissé tovább folytatta a sztorit.
  • Bannedusermail #41
    Az atomelem, még oké, na de a rádióadó?
    A műszerek, a kamera, az ezeket felügyelő számítógép?
    Biztos nincs benne elektrolitkondenzátor. :-)
  • Bannedusermail #40
    Kétlem, hogy bármilyen dokumentumfilmben ennyit emlegettek volna. Miért nem vallod be, hogy tévedtél, és rosszul saccoltál?
    Felesleges másra kenni. Egy alap műveltséggel ókorinak lehet besorolni őket. Nem kell ehhez professzornak lenni. Gondolom az zavart meg, hogy néhány idióta fejletnek kiálltotta ki a majákat, akik még a közelgő világvégét is megtudták jósolni.
  • Bannedusermail #39
    Egy karcolt aranylemeznek nem kell energiaforrás. Kifejezett cél volt, hogy elhagyják a naprendszert.
  • Molnibalage #38
    Semmi hi-tech nincs benne. Kell egy olyan izotóp ami megfelelő hőt termel és viszonylag hosszú a felezési ideje.

    A bibi a következő:

    http://cydonia.blog.hu/2010/07/21/fustjelzokkel_uzemelhetnek_a_jovo_urszondai

    Az, hogy kb. elfogyott az anyag, mert nem gyártják.
  • SchumiBacsi #37
    Azért az durva hogy a 70-es években olyan elektronikát, és elektromos áramforrást alkottak, mely már 35éve üzemel kint a -270fokban... hozzányúlás nélkül.
  • Globalmaster #36
    Még pár évtized és elmondhatjuk, hogy több mint 25 milliárd km-re szemeteltünk...:D