Berta Sándor

Elektronikus eszközök háziállatoknak

Nem csak a mi életünket tehetik könnyebbé a különböző elektronikus megoldások, hanem a családok négylábú kedvenceinek életét is optimalizálhatják.

Nick Hill macskáját, Flippert folyamatosan zaklatta a szomszéd macskája, még Hill házának konyhájába is utánament. A Cambridge-i Egyetem fizikusa ezért kifejlesztett egy olyan rendszert, ami csak az ő, chippel ellátott cicáját engedte be a házába. Ez 7 évvel ezelőtt volt. A szakember ezután megalapította a Sureflap nevű céget és piacra dobta az első mikrochip által vezérelt, háziállatoknak szánt ajtót. A vállalkozás immár 30 embert foglalkoztat, a fő piaca pedig Anglia és Németország.


Az ajtó csak a család macskája előtt van nyitva

A háziállatok számára kifejlesztett eszközök piaca a következő években robbanhat be igazán. A kutyáknak ajánlott GPS-vevőegységek mellett megjelentek az akváriumok ellenőrzésére megalkotott alkalmazások, amik folyamatosan figyelik és szabályozzák a hőmérsékletet, az oxigénszintet és a víz állapotát. Ezenkívül már régóta vannak olyan webkamerák, amelyek a macskák tevékenységét figyelik meg és olyan nyakörvek, amelyek azt mérik, hogy a kutya mennyit futott, játszott, pihent, majd elküldik az adatokat a gazda okostelefonjára.


A macskán egy kamera, a kutyán egy az embereknek készített fitnesszkarkötőhöz hasonló nyakörv. A mért értékeket okostelefonra továbbítják

Az IDTechEx brit piackutató cég arra számít, hogy 2025-re a háziállatok eszközeinek piaca 2,6 milliárd dollár bevételt termel majd. Az elsődleges területek az állatok mikrochipes azonosítása, a helyzetük meghatározása, míg a távlati cél a közérzetük ellenőrzése szenzorok segítségével. Andy Bank, a Sureflap kereskedelmi igazgatója biztos abban, hogy Anglia után Németországban is nőnek fognak az eladások, még akkor is, ha a fejlődés némileg lassabb lesz.

Kressen Thomsen, egy háziállatokat célzó áruházlánc képviselője hozzátette, hogy egyre népszerűbbek a webes rendszerek, amelyek segítségével ellenőrizhető például a háziállatok étkezése. A chipes megoldások különösen a több macskát tartó családoknál hasznosak, hiszen így állatonként szabályozható az étkezés; más ételt kaphat például egy túlsúlyos vagy egy beteg cica. A különböző rendszerek ugyanakkor közel sem olcsók, több száz euróba is kerülhetnek. Nem csoda, hogy a cégek éves szinten csak 1000-2000 darabot értékesítenek az egyes modellekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lack #5
    Saját macskát/kutyát nem engednék be a lakásba, nem hogy másét. Jó helyen vannak odakint. (Főleg kertes háznál). Amúgy tényleg nagyon beteg világban élünk.
  • AgentKis #4
    Egy ilyen ajtó árából egy afrikai gyerek hónapokig étkezhetne...
    Majd akkor veszek ilyesmit, ha lesz belőle kínai úgy 30 euró környékén...
  • T O M #3
    Semmi baj nincs ezzel, ha munkát ad embereknek, miért ne? Az az kis ajtó például tök jó.
  • esdideki #2
    magam is úgy vélem. aki ilyen kütyükre vágyik, tartson inkább gépállatot:)
  • gforce9 #1
    beteg egy világ