Berta Sándor

Elérhető közelségbe került az egységes vezeték nélküli töltés

A Qi szabványért felelős szervezetnek két új tagja van. A cél a vezeték nélküli töltési technológia népszerűsítése és elterjesztése.

A vezeték nélküli töltés elterjedése új lendületet kaphat, miután a Wireless Power Consortium (WPC) bejelentette, hogy a két új tag is csatlakozott. Az egyik a Microsoft, míg a másik a Samsung. A Qi elsődleges feladata a technológia mobil készülékeknél való elterjesztése, de persze az más területeken is megjelenhet, így többek között az autóknál, a kiegészítőknél és egyéb infrastruktúráknál. A Microsoft csatlakozása nem nevezhető nagy meglepetésnek és kapcsolatba hozható a Nokia mobil üzletágának felvásárlásával, hiszen a finn gyártó már korábban is támogatta a technológiát. (A Lumia 820 és a Lumia 920 készülékek egyaránt támogatják a Qi-t.)

John Perzow, a Wireless Power Consortium piacfejlődésért felelős alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a két vállalat fontos szerepet játszhat majd a technológia elterjesztésében. A szakember egyúttal dicsérte a Qi-t, mert vezető megoldásnak számít a vezeték nélküli töltés területén, ezzel párhuzamosan pedig kompatibilitást biztosít a több mint 40 millió eszközt számláló Qi-ökorendszerrel. A WPC 2008 óta dolgozik az egységes vezeték nélküli mobil töltők kidolgozásán. A mobiltelefonok mellett várhatóan más készülékeket (MP3-lejátszókat, Wii távirányítókat, elektromos fogkeféket, notebookokat, kamerákat, digitális fényképezőgépeket) is fel lehet majd tölteni vezeték nélkül. Az alapítótagok között megtalálható a Logitech, a Philips, a Sanyo és a Texas Instruments.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #4
    A motoros fogkefének már 30 éve sem kellett vezeték a töltéséhez. Feltalálták a langyos vizet.
  • Madve #3
    Én személy szerint csakis azért vettem meg, mert már untam, hogy minden telefonomnak kikopik a csatlakozója. Ez igaz volt a régi nokiáim tű vastagságú csatlakozóira, meg a mostanában majd minden telefonon és kütyün megtalálható mikro usb-re is. Így jelenleg már tényleg csak akkor van kábelen a telefon, ha pl pendriveként használom olyan gépen, amin nincs teljes hozzáférésem, vagy nem is akarod. Amúgy meg minden más esetben wifi, vagy cloud, tehát ahhoz sem kell bedugni...
    Maga a töltő, meg a "fólia" elég olcsó ebayen, csak nem árt egy kompatibilis telefon, de már az sem feltétel...
  • tomboy013 #2
    És ha az asztalba van építve? Hopp az úgy már annyira nem butaság ugye? Nem csak a klasszikus asztalra lerakható változata létezik szerintem a vezeték nélküli töltőknek. Autóban is nagyon hasznos tud lenni egy vezeték nélküli autós tartó és rengeteg helyen használható okosan a dolog. De ha csak egy töltőpárnát nézünk meg az is egy irodai dolgozónál hasznos tud ám lenni, aki folyton telefonál és mászkálni is kell neki ide-oda irodán belül, mert mikor leteszi a telefont akkor a töltőre teszi és nem kell azon aggódni hogy egy hívás közbe lemerül, meg ha épp hívás közbe kell megmozdulnia sem akadályozza a vezeték. Kényelmes dolog a vezeték nélküli töltő és a kényelemre ma igény van.
  • echo #1
    de ha a töltőnek kell vezeték ugyanúgy. szóval még helyet is foglal az asztalon egy ilyen vezetékes izé.