Balázs Richárd

Nagyobb az univerzum összeomlásának kockázata

Bekövetkezhet akár holnap is, de lehet, hogy évmilliárdok múlva, dán fizikusok számításai szerint a világegyetem összeomlásának kockázata nagyobb, mint korábban gondolták, feltéve, hogy nem rejtőznek számunkra ismeretlen részecskék az univerzumban.

A Dél-Dániai Egyetem csapata által vázolt végítéletnapi forgatókönyv akkor játszódna le, ha gyökeres eltolódás állna be a világegyetemet vezérlő erőkben. Ez a heves folyamat, az úgynevezett fázisátmenet egyfajta halmazállapot változás, nagyban hasonlít ahhoz, amikor például a víz gőzzé válik, esetünkben minden részecske rendkívül nehézzé válna, ami minden anyagot egy kicsi, forró és elképzelhetetlen tömegű gömbbe sűrítene össze. A forgatókönyvben kulcsszerepet játszik a Higgs-bozon, ami az elemi részecskék tömegét adja.

Az elmélet támogatói szerint az univerzumban akkor következhet be ez a bizonyos fázisátmenet, ha egy másik univerzum kvantum fluktuációs buborékja megjelenik a miénkben. Magát a fázisátmenetet a buborék és saját univerzumunk Higgs-részecskéihez kapcsolódó Higgs-mezők különbsége idézné elő. Ha az új érték alacsonyabb energiát eredményezne és a buborék elég nagy, a buborék fénysebességgel tágulni kezd minden irányba. Amint ez bekövetkezik, a folyamat minden elemi részecskét egymáshoz húz.

"Sok elmélet és számítás utal erre a fázisátmenetre - a korábbi kalkulációkban azonban voltak bizonytalanságok. Most elvégeztünk egy pontosabb számítást és két dolgot látunk: Igen, a világegyetem valószínűleg összeomlik, és: ez az összeomlás valószínűbb, mint a korábbi számítások jósolták" - magyarázta Jens Frederik Colding Krog, a Jorunal of High Energy Physics szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Krog és munkatársai a fázisváltozást jövendölő három fő egyenletet, az úgynevezett béta-függvényeket vizsgálták, különös tekintettel a Higgs-bozonok és kvarkok közötti kölcsönhatások erejében betöltött szerepükre. A kutatócsoport kimutatta, hogy a három egyenlet egyidejűleg is működhet, és egymással kölcsönhatásba léphetnek. "Ha a három egyenletet együtt alkalmazzuk, a fázisváltozásból eredő összeomlás valószínűsége nagyobb, mint amikor csak egy egyenletet alkalmazunk" - mondta Krog. "A fázisátmenet valahol az univerzumban indul el és onnan terjed. Talán már el is kezdődött valahol az összeomlás és jelenleg halad az univerzum többi területe felé"

Bár a számítások szerint valószínűbbé vált az összeomlás, az is lehetséges, hogy soha nem fog bekövetkezni. A fázisváltozás előfeltétele, hogy a világegyetem csak a jelenleg ismert elemi részecskékből álljon, beleértve a Higgs részecskét. Amennyiben az univerzum egyéb felfedezetlen részecskéket is tartalmaz, akkor az egész fázisváltozás alapja eltűnik, összegzett Krog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #24
    Ez nem lessz az elso de az utolso sem. Civilizaciok jonnek es mennek - folepulnek es eltunnek.
  • SchumiBacsi #23
    Azért még is csak haladni kell a korral. Visszafele...
    Az új design méltán tükrözi a napjaink fejlődését formáló mega-trendek többségét. Ez esetben egy viszonylag jól átlátható oldalból csinálunk, egy rendezetlen szart. Nem tudom kinek jutott ez eszébe, de nagy virtuális pacsi neki. Én minden oldalt 150-200% nagyításban nézek, (nagy monitor kicsi képpontméret) de még így is hajszál a fórum betűk. Persze adtam neki a böngészőből más beállítást s, így meghíztak picit, de volnának más módjai is a böngésző egyéb lehetőségeit megismertető tréningnek.

    A hírrel kapcsolatban: a kicsire nem adunk, a nagyot meg leszarjuk :D
  • Willenbrock #22
    Kezdek félni,mi lesz ha holnap arra ébredek,hogy beszívott a világegyetem összeomlásából kialakult hiper-szuper,mega-giga fekete lik?
  • vision5 #21
    Hiányos modellel persze hogy nincs egyensúlyban...
    Megnyugtató azonban az hogy egy ideje fennáll az Univerzum és talán a mi életünkben kitart ez az állapot :D
  • vasedeny2 #20
    Ugyan már, nekem tetszik. Vannak apróságok, de komolyan nem értem ezt a szuper ovációt. Az adblokkot is kikapcsoltam egy percre, hogy objektívebben lássak, majdnem epilepsziás rohamom lett, iphadot is nyertem 5-öt, úgyhogy gyorsan visszakapcsoltam. Rettenet volt, dehát nincs viszonyítási alapom.
  • hihy #19
    Lehet, hogy kukacoskodás, de mit takar, az, hogy összeomlik?
    A Nagy Reccs-re gondoltak.
    A külalak pedig FOS!!!!!
  • csimmasz #18
    Mi a fenéért erőltetik ezt a ronda minimal design-t mindenhol, átláthatatlan, ronda, szegényes, szar.

    Az Sg régi hangulatát végleg megölik, a mobilos oldalon meg hiába jelentkezem be amikor elküldeném a hsz-t akkor azt írja hogy bejelentkezés nélkül nem lehet posztolni, agyrém, retek szar az egész.
    Kontárok fejlesztik, szégyen
  • wildstorm #17
    A tököm tele van már ezzel a sok világvége szarral. Bezzeg ha tényleg jönne, ez a rengeteg nyüves egyetem fosná össze magát először.
    Ez az új dizájn meg napról napra szánalmasabb.
  • resystance #16
    :D Eddig is tudtam, hogy inkompetensek dolgoznak az SG-nél, de most már látom is.
  • Meridian #15
    bazzeg a legszarabb az "új" forum betűit olvasni... alig lehet látni!
    A komment írása meg no komment.... világos szűrke háttérben szürke betűk, megaszuper nagyccerű élmány...!

    Ekkor a fost hoyg lehet csinálni egy jó portálból???!!!