Gyurkity Péter

Tovább szűkül a PC-piac, lassul a táblák terjedése

A két új konzol meglehetősen jó rajtot vett, ám a hagyományos PC-k piacán a vártnál is komolyabb visszaesés következett be, amelyet a friss előrejelzés szerint az elkövetkező években a táblák is egyre kevésbé tudnak majd kompenzálni. A vásárlók közül kevesen látják értelmét a meglévő példányok leváltásának, miközben a hibrid megoldások az asztali konfigurációk, a phabletek pedig a táblák számára jelentenek veszélyt. Mindkét területen további lassulás várható.

Az elmúlt napokban az IDC piackutató cég tett közzé több felmérést, illetve előrejelzést, amelyekben a bevezetőben is említett két piac eddigi és jövőbeni forgalmával kapcsolatban tettek megállapításokat. A sort a PC-k szegmensével nyitották meg, ahol a korábban előrejelzettnél is komolyabb visszaesést várnak, hiszen éves szinten 9,7 százalék helyett immár 10,1 százalékos csökkenést prognosztizálnak, amit a gyártók jövőre sem tudnak majd megfordítani. A negatív trend még a fejlődő piacokon is jól érzékelhető, így 2014-ben újabb 3,8 százalékos csökkenés valószínű, ezt pedig egy évre rá egy minimális növekedés követhet.


A PC-piac tehát a 300 millió körüli régióban stabilizálódhat, amely nagyjából megfelel a 2008-as globális eredménynek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vásárlók többsége egyszerűen nem látja értelmét a meglévő konfigurációk lecserélésének: a fogyasztói szegmensben 15 százalékos zuhanás lesz idén, ezt csak némileg kompenzálja a vállalati szegmens 5 százalékos szűkülése. Jövőre a Windows XP támogatásának megszűnése készteti majd a vásárlók egy részét a cserére, emiatt is lassulhat a visszaesés üteme, ám a táblák terjedése is komoly hatással van a piacra, így az erős növekedés adatok visszatérése az évtized második felében sem valószínű.

AZ IDC ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a felhasználók az új hordozható eszközökkel összehasonlítva még mindig több időt töltenek a hagyományos asztali és mobil PC-ken, ez a különség azonban évről-évre csökken, elsősorban azért, mert a jól behatárolható feladatkörön kívül a PC nem igazán tud releváns maradni. A hibrid megoldások megjelenése, amelyek egyaránt használhatók táblaként és kihajtható noteszként, felkeltette a vásárlók érdeklődését, ám mivel ezek egy része a Windows operációs rendszert futtatja, terjedésük hozzájárulhat a Windows-szegmens növekedéséhez - még akkor is, ha a Windows-alapú táblák piaca még 2017-re is mindössze 39,3 millió példányt tesz majd ki, amivel a teljes terület alig néhány százalékát mondhatják majd magukénak.

A piackutató táblákra fókuszáló negyedéves jelentése viszont arra mutat rá, hogy ezen a területen sincs kolbászból a kerítés, jóllehet itt még mindig növekedésről, mi több, gyors terjeszkedésről beszélhetünk. A közelgő ünnepi szezon mindenképpen jó eredményeket hoz majd a táblák számára, ám ez elkövetkező években a növekedés üteme egyre lassul majd, aminek eredményeként az idei évben elért 53,5 százalékos bővülést jövőre egy 22,2 százalékos növekedés követ, 2017-re pedig a trend egyszámjegyűvé silányulhat. A piac ezzel gyakorlatilag az évi 380-400 milliós tartományban tetőzhet, aminek szintén több oka van.


Az első helyen szerepel ezen okok között a phablet megoldások, vagyis a kifejezetten nagyméretű, 5 és 6 hüvelykes okostelefonok terjeszkedése, amelyek nevüknek megfelelően valóban átmenetet képeznek a két szegmens között. Ezek a készülékek azon felhasználók számára előnyösek, akik nem akarnak egyszerre két hordozható megoldás után havidíjat és adatforgalmat fizetni (és meglehetősen nagy zsebbel rendelkeznek). Az elmúlt két évben a táblák piaca egyébként a kisebb példányok felé mozdult el, a phabletek felbukkanásával azonban a 7 hüvelykes megoldások már korántsem tűnnek olyan vonzónak, bár ez elsősorban a kevésbé fejlett és érett piacokon lehet majd jellemző, az amerikai régióban inkább a teljes piac telítődéséről beszélhetünk.

A nagyobb táblák területén van még bőven növekedési lehetőség, ez kedvező folyamat lehet a Windows számára, ám az iOS és az Android magasságába jó ideig itt sem kapaszkodhat fel a harmadik versenyző. A valóban sokak számára megfizethető Windows táblák és hibridek felbukkanása még várat magára, bár az Intel és a Microsoft erőfeszítései révén az ünnepi szezonban itt komoly eredményeket érhetnek el - a 2017-ig terjedő időszakban azonban az IDC szerint a mostani 3,4 százalékról mindössze 10,2 százalékra javulhat a platform részesedése a táblák piacán, míg az Android megőrzi mostanra kialakult előnyét, az iOS pedig 30 százalék körül stabilizálódhat.

Kétség nem fér hozzá, hogy a tábla PC szegmensében is megújulásra van szükség, ahogy a vásárlók egyre jobban hozzászoknak ezen készülékekhez, igényeik pedig tovább változnak és finomulnak. További lehetőség mutatkozik a terjeszkedésre a strapabíró példányok területén, amelyek a letisztult külső helyett az időtállóságra helyezik a hangsúlyt, de ugyanígy komoly hangsúlyt kap majd a phabletek már említett terjeszkedése, különösen a 4G hétköznapivá válásával. A multitaszk terén is lenne még mit javítani, ebbe az irányba mozdultak el az új Surface és a Galaxy táblák is, a felhő-platformok révén pedig egyre több területen válik lehetségessé az asztali PC kiváltása, még akkor is, ha a most megjelenő táblák jó része nem a PC leváltásának gondolatával, hanem mindössze annak kiegészítésére bukkan fel a piacon.


Az újgenerációs konzolok rajtja meglehetősen jól sikerült, itt sem a Sonynak, sem pedig a Microsoftnak nincs különösebb oka panaszkodni. Tökéletes debütről persze nem beszélhetünk, a PlayStation 4 esetében a PS Network elérése okozott komoly gondokat a felhasználók egy része számára, ezzel pedig a készülékekhez mellékelt kuponok beváltása sem bizonyult egyszerű feladatnak. A beváltási funkció helyreállításán még a múlt héten is dolgoztak, ez tehát nem várt problémákat okozott. A hiba eredete már kellemesebb hír a cég számára, hiszen ez az új felhasználók nagy száma volt, amire a hivatalos bejelentés mutatott rá: december elején már 2,1 millió konzolnál jártak globális szinten, ami a kezdeti 1 millió amerikai és kanadai adat után szép folytatásként értékelhető. Aggodalomra adhat okot viszont, hogy a PS Network felhasználói figyelmeztető levelet kaptak, amelyben a cég jelzi számukra, hogy időről-időre automatikusan módosíthatják jelszavukat, amennyiben veszélyes tevékenységet érzékelnek a hálózaton - ez arra utal, hogy a biztonsággal még lehetnek problémák a jövőben.

Az Xbox hasonlóan jól szerepelt, legalábbis az eladások terén, hiszen a megjelenést követő 24 órában itt is sikerült meghaladni az egymilliós példányszámot. Itt azonban már külön visszajelző weboldalt állítottak fel a felhasználók számára, ahol egymásnak jelezhetik a problémákat. Sokan kifogásolják a manuális meghívások és csatlakozások hiányát, mások a "passive HDMI passthrough" opciót szeretnék viszontlátni készenléti módban, hogy a tévézéshez ne kelljen bekapcsolni a konzolt, Európában pedig a 60 Hz-es kimenet okoz fejfájást, amely különösen a sportközvetítések alatt problémás, mert nem biztosítja a megfelelő minőséget. Mások eközben a hangvezérlést ócsárolják, kiemelve, hogy ezen a téren még az olcsó okostelefonok is jobban teljesítenek. Elemzők szerint nem lesz gond a terjeszkedés ütemével, ám a PS4-gyel csak akkor tud majd lépést tartani a Microsoft konzolja, ha 100 dollárral csökkentik az árat.

A játékiparban tevékenykedő vezetők szerint a most bemutatkozott generáció márciusra már 10 milló darab fellett jár majd, ezek a konzolok pedig 5-6 évig húzhatják, vagyis 2019-re jelenhetnek meg az utódok. Az eladások terén nagyjából ekkorra szárnyalják majd túl az előző generációt, bár azt még nem látjuk előre, hogy ezen idő alatt miként alakul majd át a teljes piac és ez milyen kihatással lesz a konzolokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #37
    Mert itt akkora okleveles geekek vannak, hogy már a billentyőzethez sem kell érniük, az egész internettett feltörik a názával együtt szabad akaratuk erejétől.Összerosálom magam komolyan a nagy geekek... akik kb 1 biten tudnak gondolkodni, ugyanúgy mint a lámák.A maga nemében bizonyos tagok, ugyanolyan királynak hiszik magukat.
    Elmondom, hogy a tabletet millió egy dologra lehet használni, amire a tv-t nem, amire a desktopot nem, és amire a mobilt sem vagy épp a laptopot.Az, hogy ti kellőképpen korlátoltak vagytok és nem tudjátok, hogy lehetne kiaknázni a tableteket adta lehetőséget, az nem a gyártók és a lámák gondja.De, hogy még ezt hangoztatjátok is, minden 2. nap az már inkább :D
  • narumon #36
    Azért vicces, hogy még mindig itt tartunk, hogy jönnek a trollok és beírják, hogy miért szar a tablet, és tök nevetséges érveket hoznak fel. Azt eddig is elfogadtam, hogy NEKIK nem jó - no de mást lehülyézni azért mert nem azt és nem úgy akarja csinálni mint ők? No ez a korlátoltság teteje.
  • narumon #35
    Szvsz mindegyiken van.
  • Nos #34
    ebayen :)
  • Nos #33
    Egyébként tanulni is tök jó egy hd tableten, főleg ha a pdf olvasódban tudsz használni ceruzát aláhúzásra. A nook hd-ból a kicsit már 18ezerét megkapos a facebookon, az is 1440*900. A hd+ 1920*1200, az 36-tól jön, már egy ideje gondolkozok rajta, tanuláshoz ideális lenne, és biztos jobb, mint a laptopon, vagy a hdtvn olvasgatni a pdf-et.
  • WoodrowWilson #32
    Elvárnám egy ilyen kütyütől, hogy legyen rajta egy hdmi kimenet, és akkor meg van oldva a probléma.
  • Narxis #31
    Gondolkoztam én is a 10''-os tableten de amikor megláttam az már túl nagy volt nekem, a 7-est egy kézzel is tudom tartani.
  • Narxis #30
    Van nagy képernyős TV-m amire usb-n keresztül egy HDD-ről tolhatnám a filmeket csak egyik se szinkronos, nincs türelmem várni a szinkronra ezért felirattal nézem, esetleg felirat nélkül eredeti nyelven ha valami könnyedebb pl. animációs filmről van szó. Lehet valami feliratszerkesztő progival megoldhatnám, hogy nagyobb legyen a felirat, franc tudja, nincs bajom a tablettel ezért nem szenvedek vele.

    Az üléssel meg az a baj, hogy aki pl. ülőmunkát végez az a háta közepére se kívánja, hogy a szabadidejében is üljön arról nem is beszélve, hogy ha pl. a felmenőid között van visszeres lábú ember akkor könnyen lehet neked is a sok üléstől és/vagy kevés mozgástól.

    Megnézek 2 filmet fekve az 2x1,5 óra, annyit feküdni nekem pont elég, azért ülök át néha a kanapéba, ha kell felteszem a lábam és a 3. filmet már úgy nézem meg, jót tesz a nyaknak is egy kis enyhén lefelé nézés a sok fekvés után.
  • Narxis #29
    :DDD pontosan
  • Narxis #28
    Nekem nem.