Alex

Gömbpanoráma felvétel egy labda feldobásával

A Panono egy olyan golyó, amibe 36 kameramodult építettek be. Feldobás után a legmagasabb pont elérésekor ezek egyszerre exponálnak, és létrejön egy 72 megapixeles panorámafotó.

A panorámafelvételek általában nagyon menőn néznek ki, de a több fényképből utólag összerakott ilyen fotók nagy hátránya, hogy időben eltérő pillanatokat mutatnak meg. Egy valódi gömbpanorámához 360 fokban kell egyszerre minden irányban fényképezni, azaz egy olyan speciális készülék kell, ami képes erre. A Panono gömb ilyen. A 30 dekás, 11 centi átmérőjű műanyag golyó úgy néz ki, mint amivel Luke Skywalker az Erő használatát gyakorolta a Csillagok Háborújában. Egyetlen dolog amire képes, hogy feldobás után, amikor elérte a legmagasabb pontot, és így álló helyzetbe került - ezzel minimalizálva a bemozdulást - egyszerre exponál minden fix fókuszú kamerájával.


Hong-Kong látképe - egérrel húzásra nézőpontot válthatunk, jobb felső sarokban a teljes képernyős megjelenítés

A végeredményt okostelefonon vagy táblagépes alkalmazáson át a világhálóra csatlakozva a Panono felhőjébe kell küldeni, ahol egy algoritmus a darabkákat egyetlen 72 megapixeles képpé hozza össze. Ezek nézhetjük meg azt az okostelefonunkon vagy egy kóddal a weben, illetve egyből egy közösségi portálra küldhetjük. "Az emberek általában más embereket szeretnek fényképezni. Azonban a most használt technológiánál a panorámafelvételek különböző időpontokban készült fotókból állnak össze, amivel a mozgó dolgok - különösen az emberek - nem ábrázolhatók. - indokolta a termék létrehozását Jonas Pfeil, a Panono feltalálója. "Ezzel a gömbbel mindent rögzíthetünk egyetlen képen, és ehhez nem kell perceken át fotózni." A Panono még csak prototípus, és a készülék nem sokban különbözik a Pfeil által 2011-ben levédett eredeti szabadalomtól. A feltaláló most az Indiegogo közösségi támogatásával szeretne szert tenni elegendő pénzre a gyártáshoz.


Jonason kivül persze már másnak is eszébe jutott a gömbkamera, hasonló például a Squito és a Bublcam. Utóbbi videófelvételre is képes, és valószínűleg gyártásba is kerül, mivel a Kickstarteres pénzgyűjtés során a várt 100 ezer dollár dupláját kalapozták össze. Ezen termékek hirtelen berobbanása nem véletlen, mostanra lettek elég elterjedtek és olcsók a megvalósításukhoz szükséges technológiák, mint a szélessávú vezeték nélküli kapcsolat, olcsó a számítási felhő, illetve ment le a megfelelő minőségű kameramodulok ára. Szóval készüljünk fel a feltalálók egyre különösebb fotós találmányaira, és aztán majd a piac eldönti, hogy melyik éri meg a második generációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #27
    Pontosan erről van szó, ezért nem is látnám értelmét az optikai mérésnek. Lentebb írtam, hogy a az eldobás után a gyorsulás ugyanaz, csak eldobáskor nem. Ezt lehet mérni. Mivel a légellenállás ekkora sebessgénél elhanyagolható, ha jól integrál a rendszer, akkor elég pontosan számolja a csúcspontot.

    Most esik le, hogy ezt elfelejtettem leírni. Mindegy, más már megtette. :)
  • dfp #26
    Eldobás közben a gép valószínűleg felvesz egy gyorsulás/idő diagramot, a görbe alatti terület pedig kiadja a labda elengedésekor jelentkező kezdősebességet. A kezdősebességet g-vel osztva kiszámolja az emelkedési fázis időtartamát.
  • Molnibalage #25
    Erre én is gondoltam, de mit használna referenciának a kamera?
  • dfp #24
    egyesek viszont tényleg buknának általános iskolai fizikából
  • dfp #23
    ügyes... kezdeti gyorsulásból számol időt :)
  • errorista #22
    tényleg időzítő...

    ,,Technical Details

    The Panono Camera contains an accelerometer, which — when the camera is tossed up — measures the launch acceleration to calculate when the ball will reach its apex. Right there, where it is barely moving before its descent, the 36 fixed-focus cameras fire at the same time to take a 72 megapixel, high-resolution, full-spherical image. A complete 360° X 360° memory is captured."
  • errorista #21
    miért pont időzítő? Ha van rajta kamera, akkor szvsz a legegyszerűbb a képből kiszámolni a környezethez képesti sebességet...
  • Molnibalage #20
    Komolyan mondom, hogy agyfaszt kapok...

    Tényleg ennyire nehéz megérteni, hogy a kis légellenállás miatt, ha azt elhanyagoljuk a gyorsulás állandó...? Tényleg ennyire nem figyelt senki középiskolában a függőleges és ferde hajításnál sem...? A gyorsulás állandó, a sebesség az, ami eltér. Ez persze addig igaz, amíg a légellenállás nem lesz számottevő. Egy ilyen dobálásánál szó nincs erről.
  • DancZer #19
    Legmagasabb pont ott van ahol a feldobást követően először lesz nulla a gyorsulás. Egészen addig null a gyorsulás míg szabadesésben van a cucc. Amint erőbehatás éri gyorsulás történik. Szétől tekintsünk el. :) Próbáld ki az okostelefonoddal.
  • Molnibalage #18
    Nem, nem így van...