Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• Tika
    Hogy egy picit hozzászóljak én is, valami igaz mint a 2-be van.
    Nekem is nagyon sokszor azzal jönnek hogy a 4500 Euró amit a szimuba belevertem, azért már egy igazi kocsit vehettem volna. Ezen kívül még férne bele kb 1000 ha nemküzdenék helyhiányal, már nincs hova rakodnom/szerelnem. Az már szép kis summa, anyiért már biztos gurulhatnák igaziba is. Én azokat a szavakat szoktam nekik viszamondani amiket Pointer is írt, ezzel egyet is értek vele.
    Viszont azért abban neked is igazat adok, hogy az igazi vágyam az hogy valamilyen módon a versenytempót egy picit izmossab járgányal kiprópálhassam igaziba is, hogy saját bőrömön is tapasztalhassam hogy milyen az ha egyesbe-kettesbe-hármasba vagy négyesbe jól megtaposod a gázpedáld, a szimuba máris kipörög a verda. A Skoda Fábiát taposhatom, az max egyesen picit megkapar, de a többi magassab fokozaton semmi kulönös nemtörténik (nem megy el a hátulja meg stb.., persze nem is mehet a gáztól mert első meghajtású), és az egész kocsi kb valahol a UF1 és XF GTI (XFG) LFS autók között van (42-55kW). Mondjuk erre van egy jó példám. Csak Fabia 1.4 és 1.2 között milyen külömbséget érzékeltem. Én rengeteget lefutottam melóba Fábia 1.4-el (55kW) (tök egyedül, emberek és nagyobb terhelés nélkül - gorult jól a kicsi kocsi), aztán egyszer szervízbe volt (15000km preventív szerviz), és kölcsönöznöm kellet a kollégájét ami csak 1.2-es volt (de én azt nemtudtam, azt hittem ugyanaz a 1.4 mint az enyém, kívűről/belülről tök egyformák voltak). Bestartoltam és sprintben indultam klaszikussan mint az enyémmel szoktam, de ez a lusta dög lefulladt és bedöglött, aztán megegyszer, aztám már picit viszafogtam magam. Aztán óvatossab/finomabb gáztaposással mejrártam amit kellet, aztán a végén mondtam a kollégámnak hogy marha lusta a kocsija, miért nem csinál vele valamit. Az meg azt mondta, hogy az jó, semmi baja, csak én a 1.4-re vagyok szokva sprintelni. Jáááááááá..., akkor minden világos, de ekkora külömbség lenne a 1.2 (aszem 42kW) és 1.4 (55kW) között? Hát elég szokatlan volt, mit mondjak... Na és ez csak 2 picike, majdnem egyforma Fábia. Akkor milyen lenne a külömbség a Fábia és egy sport vagy versenykocsi között 100-200 kW? No ez az amit még nem volt lehetőségem megtapasztalni. Amit eddig vezettem azok mint csak hagyományos családi kocsik voltak 1.2-2.5 liter, 42-65kW, vagy Vanok (furgonok).
    Szoval ami nekem még nagyon hiányzik az egész témából az hogy átérezhessem az abszolut igazi real time fizikát egy izmossab kocsiba varsenytempóba. Motion cockpitom van, ami nagyon szuper és sokad ad pluszba, de a világért nembírom kiérzékelni a max fékhatást úgy hogy a kerék neblokkoljon, pedig LoadCellt is szereltem ami segített de mégse 100% valóság. Ezt a kicsike Fábiába már nagyon sokszor próbáltam akarattal, vagy váratlan alkalom is akadt bőven, és tervezett és váratlan helyzetbe is igaziba kitudom érezni hogy maxra fékezzek de neblokkoljam a kerekeket (persze ha már valamenyire ismerem a kocsit), mert érzem a testemen a fizikát hogy menyire fékezek, a csúszást/blokkolást meg szintén érzem, és a féktávot is sokkal jobban kitudom számítani mint a szimuba. Persze száraz környezetről beszélek, sokszor gyakoroltam már. Vizesen meg havason ott már nem olyan hatékony a fékezésem (gyakrabban megcsúszik) - ezt nem volt anyi lehetőségem gyakorolni, de a megcsúsást akkor is időbe érzékelem. Szimuba meg nyugott lélekkel végig csúszok akár 100 métert is blokkolt első kerekekkel a kanyar előtt annékül hogy tudnák róla, csak akkor veszem észre mikor már kanyarodnák, de egyenessen megy. Ez az amit a szimuba a világért nemtudok megszokni vagy megtanulni.