Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• Tika
    Srácok olyan kérdés merült fel hogy "FOV (Fiel of View) beállítás". Mostanába egy kicsit elszórakoztam ezzel a beállítással. Mindig azon vagyok hogy minnél reállisabban allítsam be a szimulátort, próbállom minnél jobban átverni a tudalattit, hogy a tudatalatti is minnél reálissaban fogja fel, ne úgy mint egy számítógépet, persze ez elég problémás, de azért igyekszem. (Amiről nemrég beszéltem, hogy a tudatalattit 100% nem lehet átverni, de próbállom minnél jobban amenyire csak lehetséges).
    Nos ahogy a múlkor próbáltuk a 3 monitoros ATI Eyefinity screent, az alkult ki hogy akkor lenne igazán értelme ha a FOVot valahogy 33 körül állítom be, akkor olyan a nézet mintha igazi autóba ülnél, úgy látod. Viszont így alig tudtam vezetni, olyan furcsa volt az egész. Én FOV 90 szoktam vezetni (1 monitoron), így látom a műszerfalat is, de ami még fontossab legalább az egész bal tükröt az 1 monitoron. Viszont ha 3 monitor van akkor bőven előre lehet hozni az egészet, hogy az első szélvédő kb akkora legyen mint igaziba (3 monitoron keresztül), így alakult a FOV 33. Persze meg gondolom fontos a szem-monitor távolság is, amit én ideális esetbe kb 50cm-re saccolok, de nekem ez a gyakorlatba legalább 1m, közeleb nem jön ösze a momentális szituációba. Így ha a 3 monitoron is kb 90 FOV lenne baállítva, akkor máris a félére csökken a 3 monitoros konfig értelme. A következtetés az, hogy 1 monitoron töbnyire FOV 90 (esetleg elviselhtő 64-ig). És a 3 monitoron a legreálissab kilátás és kirajzolás a FOV 30 körül van, viszont nekem úgy marha rosz vezetni, a nagyobb FOVnál 90 körül meg nem sok értelme van a 3 monitornak.
    Csak szeretnék olyan áttekintést hogy beírhatná mindenki a tapasztalatait, a saját szemszögéből, hogy ki hogy használja a gyakorlatban, hogy jobb neki vezetni, és hogy tűnik neki reálissaban a kilátás (a jobb és a réális nemmuszaj hogy 1 és ugyanazt az eredményt produkálja, máshogy lehet jobb, és máshogy lehet reálissab) (a realitás alatt úgy értem hogy a legjobban megközelíti a valóságos kilátást, és nem úgy ahogy a legtöbbet látsz mint a NFS-be hogy az autó fölött ejtőernyőzöl - ez ha már muszáj akkor a jobb-hoz tartozik és nem a reálishoz, már akinek - ezt a nézetet én kimondottan útálom).
    Meg azt hogy kinek milyen a szem-monitor távolság van ha szimulátorozik vagy versenyez. Más lehet munka közbe és más szimuzás közbe. Nekem ez sajna pont fordítva jön ki ahoz képest ahogy akarnám. Nekem alig 40-50cm munka közbe, és minimum 1m szimuzás közbe. Ezt pont fordítva akarnám, de ahhoz bonyolult átalakítások kellenének, ez most hoszzú...