11617

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• Solt
    Júúúúúúúúúúúúj... nekeeeeeeeeeem! :D Imádom ezeket a nagy dögöket! :D
  • Tika
    1 kamionos, ha valakinek kéne
  • Tika
    Srácok olyan kérdés merült fel hogy "FOV (Fiel of View) beállítás". Mostanába egy kicsit elszórakoztam ezzel a beállítással. Mindig azon vagyok hogy minnél reállisabban allítsam be a szimulátort, próbállom minnél jobban átverni a tudalattit, hogy a tudatalatti is minnél reálissaban fogja fel, ne úgy mint egy számítógépet, persze ez elég problémás, de azért igyekszem. (Amiről nemrég beszéltem, hogy a tudatalattit 100% nem lehet átverni, de próbállom minnél jobban amenyire csak lehetséges).
    Nos ahogy a múlkor próbáltuk a 3 monitoros ATI Eyefinity screent, az alkult ki hogy akkor lenne igazán értelme ha a FOVot valahogy 33 körül állítom be, akkor olyan a nézet mintha igazi autóba ülnél, úgy látod. Viszont így alig tudtam vezetni, olyan furcsa volt az egész. Én FOV 90 szoktam vezetni (1 monitoron), így látom a műszerfalat is, de ami még fontossab legalább az egész bal tükröt az 1 monitoron. Viszont ha 3 monitor van akkor bőven előre lehet hozni az egészet, hogy az első szélvédő kb akkora legyen mint igaziba (3 monitoron keresztül), így alakult a FOV 33. Persze meg gondolom fontos a szem-monitor távolság is, amit én ideális esetbe kb 50cm-re saccolok, de nekem ez a gyakorlatba legalább 1m, közeleb nem jön ösze a momentális szituációba. Így ha a 3 monitoron is kb 90 FOV lenne baállítva, akkor máris a félére csökken a 3 monitoros konfig értelme. A következtetés az, hogy 1 monitoron töbnyire FOV 90 (esetleg elviselhtő 64-ig). És a 3 monitoron a legreálissab kilátás és kirajzolás a FOV 30 körül van, viszont nekem úgy marha rosz vezetni, a nagyobb FOVnál 90 körül meg nem sok értelme van a 3 monitornak.
    Csak szeretnék olyan áttekintést hogy beírhatná mindenki a tapasztalatait, a saját szemszögéből, hogy ki hogy használja a gyakorlatban, hogy jobb neki vezetni, és hogy tűnik neki reálissaban a kilátás (a jobb és a réális nemmuszaj hogy 1 és ugyanazt az eredményt produkálja, máshogy lehet jobb, és máshogy lehet reálissab) (a realitás alatt úgy értem hogy a legjobban megközelíti a valóságos kilátást, és nem úgy ahogy a legtöbbet látsz mint a NFS-be hogy az autó fölött ejtőernyőzöl - ez ha már muszáj akkor a jobb-hoz tartozik és nem a reálishoz, már akinek - ezt a nézetet én kimondottan útálom).
    Meg azt hogy kinek milyen a szem-monitor távolság van ha szimulátorozik vagy versenyez. Más lehet munka közbe és más szimuzás közbe. Nekem ez sajna pont fordítva jön ki ahoz képest ahogy akarnám. Nekem alig 40-50cm munka közbe, és minimum 1m szimuzás közbe. Ezt pont fordítva akarnám, de ahhoz bonyolult átalakítások kellenének, ez most hoszzú...
  • Tika
    Mondom hogy maradok a valódi sípályánál, arra még telik, nem kell szimuzni
  • pointer4
    Már most írjad a levelet FREXnek, hogy plugint csináljanak hozzá :D
  • Tika
    Hogy miket nem készítenek manapság a szimulátor piacra

Nem rosz, de én inkább maradok a sílécnél, és a síeléslnél az igazi sí pályán.
  • Tika
    Szervot elektromossat gondoltam. Azok tudnak a legaprobb leghirtelenebb mozdulatokat produkalni. Magyarbol nem vagyok olyan jo mint tik hazaiak
    Bocs ha roszul fejeztem ki magam. A szervo nekem motorhoz kapcsolodik, mint szervo-motor (modellekbe, actuatorok szimukba, stb..) igy gondoltam a szervora mint elektromos. A hidraulika meg pneu, az levego, meg olaj - csak azert nem becezem elektromosnak (leszamitva hogy a nyomast elektromos kompreszor csinalja )
    De amugy tisztazva van, egyetertek - meg van beszelve
    Ami a hangokat illetei, azok egyikse az idealis. Az elektromos sipogos hangot ad ki, a hidro/pneu-nál meg nagyon kattognak a szelepek. De ez az ára a szimunak, enyivel kulombozik a valosagtol - valamivel mégiscsak szimulálni kell a valóságot...
  • thé
    és mennyit fog üveghangon pörögni a motor :P
  • thé
    jaja, zsír ajándék lesz :)

de azé kíváncsi vagyok, h mennyivel fog majd így többet fogyasztani a kis Fiesta ;)
  • pointer4
    Nemtom, a sör szagától is rosszul vagyok :D A guminő úgy se bírna el, nem kísérteném a dolgot. A Dízelt alapból megvetem. Ez meg jópofa lesz a kölöknek a Fiestába :D
  • thé
    alkoholmentes sör, guminő, dízel versenyautó, most meg ez, mi jöhet még? :D

amúgy azé sztem ennek mérföldekkel szebb hangja van :)
  • pointer4
    Kell egy ilyen unokaöcsém szülinapjára, honnan van az? :)
  • Pitti
    Egyik haveromnak van ilyen :)
  • pointer4
    Ez bakker mekkora :D Ilyen kell! :D Hogy élvezi a fickó :D
  • pointer4
    Jól van, erről mindig elfelejtkezem :D Pitti bácsi vót na :D
  • Pitti
    Én vótam anno
    Még most is megvan az árajánlat az aktuátorra :)
  • pointer4
    Hát elektromosan úgy megoldható a legegyszerűbben. A soros portba csatlakozik, tápot adsz neki, és már működik is :D Csak 80-100e Ft darabja, és 20kg súlynak megfelelő erővel tud emelni, ezért (meg a kanyarodás miatt) kell mindjárt kettő. Csak az ülést van elég ereje mozgatni, a monitor meg a pedál tömegének tehetetlenségéhez már iszonyat belassulna.
    Csak olyan köcsög papagáj hangja van a motornak benne :D
    Úgy hívják SCN5, ez ami a legelterjedtebb.

Pár éve, amikor erről olvasgattam, volt itt valaki aki talált egy céget, aki ilyen sebességű (400mm/sec) aktuátort árult, közel 80kg súlynak megfelelő erővel tudott volna emelni. Csak darabjáért valami 260+áfa/darab árat kértek.

Egy nem ennyire szép megoldás, ablaktörlő motorral működtetni, annak darabja 3000Ft :D

Pl itt egy nagyon jó
    példa, leírás, útmutató egy ilyen szimu elkészítésére. Egy nyugdíjas papóka is, hogy tud - a padlószőnyeg tönkretevése nélkül - ilyet építeni. Egyszerű mint az 1x1 :D
  • endrodiz
    Úgy mint egy (izé ... esetünkben 3) nagy kormánymű, elektromos szervóval? ez eszembe se' jutott.. asz'ittem valami munkahengerek (tényleg szar lenne a nappaliban a perzsán karimát cserélni)
  • Solt
    Ez kéééééééééész!!!! :D :D :D
  • pointer4

XD
  • pointer4
    Ja, hogy a kérdésedre is válaszoljak, igen a szervó magában csak annyit tesz rásegítő :D Nem jellemzi a felépítésnek semmilyen tulajdonságát. És ha ez a szerkezet elektromos, akkor a legvalszínűbb, hogy egy esztergagépekhez hasonlatos szánszerkezetből áll. Golyós anya, golyós orsó (a masszívabb fajtából) és egy léptetőmotor hozzá. Evvel lehet a legpontosabb mozgást elérni, és a legkönnyebben sebességet választani :D
  • pointer4
    Hidraulikus és elektromos aktuátor is lehet :D így ebből nem derül ki.
    Talán lakásba az olajos nem szerencsés egy esetleges szivárgás miatt. Bár árban töredéke az elektromosnak, sebességben és erőben jobb, és - mint a pneumatikusnak - a szimulátor tömegének tehetetlenségét jól kezeli. (nem libeg megálláskor)
    A Force Dynamics elektromosat használ a leírásuk alapján, bele is kerül 10 millába :D Abból anyagárban az aktuátorok szerinem 1-1-1 millák :D
  • endrodiz
    Szervó kb. annyit jelent: rásegítő... Csekély műszaki ismereteimet felhasználva alapból 3 féle szervó elv létezik: elektromos, pneumatikus, hidraulkus, ill ezek kombinációja. a képeket elnézve "ezek a nagyon fürgék" elektro-hidraulikus cuccok lehetnek. De ha tévedek, mea culpa, valaki írja le, hogy műxik, szívesen tanulok :)))
  • Tika
    Ez nem hidraulika. Ezek a nagyon fürgék ezek szervók.
    Ma autóztam egy kicsit F1-et a FrexGP-mel, maxra állítva, hát brutálissan agyon rázott (még persze főleg az én nemkifinomult vezetésemmel), még a frizurámot is alapossan öszekócolta. Tapostam mint a Skoda Fábiát (megszokásból), csak amíg a Fábia alig mozdul, az F1 már tép mint a veszett. Akkorákot rántott rajtam, k*rv*ra érezni a gyorsulást. Aztán viszacseréltem egy Fábia kategóriára, az alig mozgott az F1-hez képest.
  • Pummis
    Hát ez nézve is bele szédülés :D + hányinger :D
  • Willenbrock
    Ez a fejben tervezgetett Messerschmitt szimulátoromhoz pont jó megoldás lenne.Micsoda hidraulika-nem lehet olcsó játék.
  • Tika
    csak elfelejtettem hozzá adni: TI VOLE
  • Tika
    Cseszze meg wazze, ezek csehek, itt a szomszédba. Ezek lekoppintották a Forcedynamics 401-et. Én mondom, kiköpött ugyanaz. Az alja abszolutt detto, csak maga a cockit egyszerubb keret. Ez jó jel, közeleg a Forcedynamics konkurencia. Már csak maga a szállítás 3000 dollár a Forcedynamics USA-ból, ha mást nem, legalább azt spórol az ember
  • TaRka0107
    Ez már túlzás szerintem...
  • gviski
    de jól néz ki.... akarom befejezni a mondatott :D :D :D
  • gviski
    Nem tudok hogy volt-e már de jól néz
  • Solt
    Semmit... széttagolódott az egész...
  • pointer4
    Tényleg, lassan iracingba is vissza kéne nézni, mit fejlődtek fél év alatt :D
  • Tika
    Meg lehet tanulni a pályát
  • Pummis
    Poti gond ki javitva vettem ugyan olyat mint gyari csak alul nincs pöcök
  • thé
    kurva élet, rossz szakmát választottam, ergonómiával kellett volna/kéne foglalkozni :D
  • pointer4
    Nem hiába éllnek meg azok, akik ergonómiával foglalkoznak :D
  • thé
    hmm, végülis pár centivel magasabbra került az ülés alsó támlája, ennyivel lehet, h emelni kellett volna a kormányt is

nem gondoltam volna, h ez az állítgatás tényleg ennyire kényes lesz :|
  • pointer4
    Szerintem élőben sokkal könnyebb az autó csúszás határon tartása, mint szimuba, hangokra, erőkre, egyensúlyérzékre hagyatkozva. Csak kurva drága besokalni :D

Viszont a szimus pályagyakorlás, hihhetetlen előnyökkel járhat. Most 1 évben a verseny előtt hány kört tudnak menni az igazi pilóták azon a pályán, hogy otthon érezzék magukat igazán? Mi meg nyomunk napi 5 versenyt is ha kell.
  • Tika
    Nagyon jó videó
    Valójába ott elmondják szóval, amit én írtam. Amirol én beszéltem az a 4:50-5:00 és 5:53-6:10-nál van. Amúgy nem ellenkezem, ahogy írtam egyetértek veletek, meg amit waneksubaru is mond. A pálya/kanyarok tanulás az egyértelmu. Bizonyos mértékig/szintig szuper tanuló eszkoz (ahogy Norbi mondja bizonyos fokig), de a tobbit valóságba kell megtanulni.
    Letolheto valahol ez a videó? Ami nem stream.