11612

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• Tika
    Hogy miket nem készítenek manapság a szimulátor piacra

Nem rosz, de én inkább maradok a sílécnél, és a síeléslnél az igazi sí pályán.
  • Tika
    Szervot elektromossat gondoltam. Azok tudnak a legaprobb leghirtelenebb mozdulatokat produkalni. Magyarbol nem vagyok olyan jo mint tik hazaiak
    Bocs ha roszul fejeztem ki magam. A szervo nekem motorhoz kapcsolodik, mint szervo-motor (modellekbe, actuatorok szimukba, stb..) igy gondoltam a szervora mint elektromos. A hidraulika meg pneu, az levego, meg olaj - csak azert nem becezem elektromosnak (leszamitva hogy a nyomast elektromos kompreszor csinalja )
    De amugy tisztazva van, egyetertek - meg van beszelve
    Ami a hangokat illetei, azok egyikse az idealis. Az elektromos sipogos hangot ad ki, a hidro/pneu-nál meg nagyon kattognak a szelepek. De ez az ára a szimunak, enyivel kulombozik a valosagtol - valamivel mégiscsak szimulálni kell a valóságot...
  • thé
    és mennyit fog üveghangon pörögni a motor :P
  • thé
    jaja, zsír ajándék lesz :)

de azé kíváncsi vagyok, h mennyivel fog majd így többet fogyasztani a kis Fiesta ;)
  • pointer4
    Nemtom, a sör szagától is rosszul vagyok :D A guminő úgy se bírna el, nem kísérteném a dolgot. A Dízelt alapból megvetem. Ez meg jópofa lesz a kölöknek a Fiestába :D
  • thé
    alkoholmentes sör, guminő, dízel versenyautó, most meg ez, mi jöhet még? :D

amúgy azé sztem ennek mérföldekkel szebb hangja van :)
  • pointer4
    Kell egy ilyen unokaöcsém szülinapjára, honnan van az? :)
  • Pitti
    Egyik haveromnak van ilyen :)
  • pointer4
    Ez bakker mekkora :D Ilyen kell! :D Hogy élvezi a fickó :D
  • pointer4
    Jól van, erről mindig elfelejtkezem :D Pitti bácsi vót na :D
  • Pitti
    Én vótam anno
    Még most is megvan az árajánlat az aktuátorra :)
  • pointer4
    Hát elektromosan úgy megoldható a legegyszerűbben. A soros portba csatlakozik, tápot adsz neki, és már működik is :D Csak 80-100e Ft darabja, és 20kg súlynak megfelelő erővel tud emelni, ezért (meg a kanyarodás miatt) kell mindjárt kettő. Csak az ülést van elég ereje mozgatni, a monitor meg a pedál tömegének tehetetlenségéhez már iszonyat belassulna.
    Csak olyan köcsög papagáj hangja van a motornak benne :D
    Úgy hívják SCN5, ez ami a legelterjedtebb.

Pár éve, amikor erről olvasgattam, volt itt valaki aki talált egy céget, aki ilyen sebességű (400mm/sec) aktuátort árult, közel 80kg súlynak megfelelő erővel tudott volna emelni. Csak darabjáért valami 260+áfa/darab árat kértek.

Egy nem ennyire szép megoldás, ablaktörlő motorral működtetni, annak darabja 3000Ft :D

Pl itt egy nagyon jó
    példa, leírás, útmutató egy ilyen szimu elkészítésére. Egy nyugdíjas papóka is, hogy tud - a padlószőnyeg tönkretevése nélkül - ilyet építeni. Egyszerű mint az 1x1 :D
  • endrodiz
    Úgy mint egy (izé ... esetünkben 3) nagy kormánymű, elektromos szervóval? ez eszembe se' jutott.. asz'ittem valami munkahengerek (tényleg szar lenne a nappaliban a perzsán karimát cserélni)
  • Solt
    Ez kéééééééééész!!!! :D :D :D
  • pointer4

XD
  • pointer4
    Ja, hogy a kérdésedre is válaszoljak, igen a szervó magában csak annyit tesz rásegítő :D Nem jellemzi a felépítésnek semmilyen tulajdonságát. És ha ez a szerkezet elektromos, akkor a legvalszínűbb, hogy egy esztergagépekhez hasonlatos szánszerkezetből áll. Golyós anya, golyós orsó (a masszívabb fajtából) és egy léptetőmotor hozzá. Evvel lehet a legpontosabb mozgást elérni, és a legkönnyebben sebességet választani :D
  • pointer4
    Hidraulikus és elektromos aktuátor is lehet :D így ebből nem derül ki.
    Talán lakásba az olajos nem szerencsés egy esetleges szivárgás miatt. Bár árban töredéke az elektromosnak, sebességben és erőben jobb, és - mint a pneumatikusnak - a szimulátor tömegének tehetetlenségét jól kezeli. (nem libeg megálláskor)
    A Force Dynamics elektromosat használ a leírásuk alapján, bele is kerül 10 millába :D Abból anyagárban az aktuátorok szerinem 1-1-1 millák :D
  • endrodiz
    Szervó kb. annyit jelent: rásegítő... Csekély műszaki ismereteimet felhasználva alapból 3 féle szervó elv létezik: elektromos, pneumatikus, hidraulkus, ill ezek kombinációja. a képeket elnézve "ezek a nagyon fürgék" elektro-hidraulikus cuccok lehetnek. De ha tévedek, mea culpa, valaki írja le, hogy műxik, szívesen tanulok :)))
  • Tika
    Ez nem hidraulika. Ezek a nagyon fürgék ezek szervók.
    Ma autóztam egy kicsit F1-et a FrexGP-mel, maxra állítva, hát brutálissan agyon rázott (még persze főleg az én nemkifinomult vezetésemmel), még a frizurámot is alapossan öszekócolta. Tapostam mint a Skoda Fábiát (megszokásból), csak amíg a Fábia alig mozdul, az F1 már tép mint a veszett. Akkorákot rántott rajtam, k*rv*ra érezni a gyorsulást. Aztán viszacseréltem egy Fábia kategóriára, az alig mozgott az F1-hez képest.
  • Pummis
    Hát ez nézve is bele szédülés :D + hányinger :D
  • Willenbrock
    Ez a fejben tervezgetett Messerschmitt szimulátoromhoz pont jó megoldás lenne.Micsoda hidraulika-nem lehet olcsó játék.
  • Tika
    csak elfelejtettem hozzá adni: TI VOLE
  • Tika
    Cseszze meg wazze, ezek csehek, itt a szomszédba. Ezek lekoppintották a Forcedynamics 401-et. Én mondom, kiköpött ugyanaz. Az alja abszolutt detto, csak maga a cockit egyszerubb keret. Ez jó jel, közeleg a Forcedynamics konkurencia. Már csak maga a szállítás 3000 dollár a Forcedynamics USA-ból, ha mást nem, legalább azt spórol az ember
  • TaRka0107
    Ez már túlzás szerintem...
  • gviski
    de jól néz ki.... akarom befejezni a mondatott :D :D :D
  • gviski
    Nem tudok hogy volt-e már de jól néz
  • Solt
    Semmit... széttagolódott az egész...
  • pointer4
    Tényleg, lassan iracingba is vissza kéne nézni, mit fejlődtek fél év alatt :D
  • Tika
    Meg lehet tanulni a pályát
  • Pummis
    Poti gond ki javitva vettem ugyan olyat mint gyari csak alul nincs pöcök
  • thé
    kurva élet, rossz szakmát választottam, ergonómiával kellett volna/kéne foglalkozni :D
  • pointer4
    Nem hiába éllnek meg azok, akik ergonómiával foglalkoznak :D
  • thé
    hmm, végülis pár centivel magasabbra került az ülés alsó támlája, ennyivel lehet, h emelni kellett volna a kormányt is

nem gondoltam volna, h ez az állítgatás tényleg ennyire kényes lesz :|
  • pointer4
    Szerintem élőben sokkal könnyebb az autó csúszás határon tartása, mint szimuba, hangokra, erőkre, egyensúlyérzékre hagyatkozva. Csak kurva drága besokalni :D

Viszont a szimus pályagyakorlás, hihhetetlen előnyökkel járhat. Most 1 évben a verseny előtt hány kört tudnak menni az igazi pilóták azon a pályán, hogy otthon érezzék magukat igazán? Mi meg nyomunk napi 5 versenyt is ha kell.
  • Tika
    Nagyon jó videó
    Valójába ott elmondják szóval, amit én írtam. Amirol én beszéltem az a 4:50-5:00 és 5:53-6:10-nál van. Amúgy nem ellenkezem, ahogy írtam egyetértek veletek, meg amit waneksubaru is mond. A pálya/kanyarok tanulás az egyértelmu. Bizonyos mértékig/szintig szuper tanuló eszkoz (ahogy Norbi mondja bizonyos fokig), de a tobbit valóságba kell megtanulni.
    Letolheto valahol ez a videó? Ami nem stream.
  • Tika
    Ez is valami hasonló lehet mint amit elobb írtam. Ne aggodj, nekem se 1:1 ugyanaz mint egy igazi kocsiba. Pedig mindent ugyanoda tettem, ugyanúgy allítottam be, ott nincs gond, de mégse egy valóságos autó. Agy-tudat-tudatalatti. Szimuzok, autózok, vezetek, versenyzek - de otthon, bent, szobába, monitor elott - nem vagyok ott igaziba. Szoval tudatossan ugy allunk hozzá, hogy szuper, igazi, ott vagyok, meg minden stb..., de valójába csak egy szobában ulsz a monitor elott, és ezt a tudatalatti nagyon jól tudja.
    Nálam ez valahogy úgy mukodik, ahoz hasonlíthatom, hogy velem gyakran megesik hogy nagyon álmos vagyok, csukódnak le a szemeim, potyog le a fejem, ez mindig így van ha nem vagyok kialudva (órára kelek) és monitor elott ulok, vagy olvasok. Mindegy mit csinálok a monitor elott a PCn (unalmas Office, vagy szimulator autoverseny kellos kozepén vagyok), hajlamos vagyok elaludni, és lehetetlen ellenálnom, egyszóval, tudatossan ellenálok, hogy NEM, NEM, NEM, és egyszer csak szemek lecsukódnak, fej lekonyul, csak azt veszem észre hogy OFF voltam valamilyen idelyig, ha csak egy pillanat de akkor is. Egyszeruen elvesztem a kontrollt és fej lekonyul, szemek lecsukodnak. Na most az van, hogy hállás lehetek a Jó Istennek hogy ez velem "csak" olvasás vagy PCzés kozbe torténik. Egyszóval igazi autóba nemtudok elaludni. Ugyanúgy nemvagyok kialudva, álmos vagyok, aludnék, de nem veszítem el a kontrolt. Szemek nyitva, fej fent, és agy dolgozik. Van aki ha fáradt, nembír fizikai munkát se végezni. Ha én nemalszok tobb napon át, fizikai melót is vígan végezhetek akármenyit, bár meddig, meg vezethetek is de csak igaziba (nem szimut), mert ahogy leulok, pár másodpercen belul alszok (az igazi vezetést kivéve). Sőtt én már elaludtam álva is a vonatba, nem is egyszer. De annak nagyon örülök hogy igazi autóba megmarad a kontrol, bár milyen fáradtt is lehetek, meg mindenhol ahol életbevágó a koncentrállás. Viszont ez kimutatkozik a másik oldalon, mert ahol nem élletbe vágó, ott annál hamarabb és konyebben elveszik a kontroll ha fáratt vagyok. Nálam pedig gyakran megesik hogy tobb napon át nemalszok, vagy nagyon keveset. Szoval Agy-tudat-tudatalatti teszi a dolgát.
    És ez így van valahogy a szimuval is. Minden tokéletessen igazi, de mégse vagyok ott igaziba. Igaziba autóba soha nem fájt a hátam ha sokat, egész napot is vezettem, tobb száz kilométeren át (esetleg a sarkam a lábamon, ahogy mindig sokáig unalmassan nyomom a gázt, és a sarkamon a lában, sokszor már inkább a levegobe emelem egy idejig), viszont ha ugyanabba a kocsiba ulok és nem vezetek, már 1 óra mulva nemtalállom a helyem, fészkelodom, és legszívesseben kiszálnák. És ha beleulok egy belsőleg ugyanúgy kialakított szimuba, abban is hamarabb elfáradok mint valóságba, igaziba.
    Szoval nem is biztos hogy te valamit roszul csináltál, vagy roszul álítotrtál be. Lehet hogy minden jól van, csak az van amit feljebb írok.
    Esetleg még anyit hozzátennék, hogy régebben mikor szoktam FPS lovoldozos jatékokat játszani, abban jobban ott tudtam lenni (már amelyikbe - persze ha jó game volt, hangulat, grafika), sokszor, anyira belefeletkeztem, hogy apszolutt azt hittem hogy igaziba, ott vagyok, igaziba mozogva akartam a repulo golyok/tárgyak elol kitérni, meg sarok mogé nézni, meg stb... szoval, mint ha apszolut ott lettem volna. De az igaz hogy be volt sotétítve az egész szoba, kozel voltam a monitorhoz, szinte semmit nemérzékeltem a valós kornyezetembol, csak a monitoron látottakat - ami megtette a hatását.
    Ezt nevegyétek úgy hogy ez szent írás. Ez velem van így, abban biztos vagyok, ezek az én tapasztalataim, attól más embereknél egész máshogy lehet a dolog (valami hasonló mint a teória és gyakorlat amit az elozobe említettem).
  • Tika
    Leírtam szépen részletessen az egészet, amibol nagyon jol megértheto volt hogy mire gondolok, de lefagyott a gép, és elveszett a végeelott pár mondattal. Így már csak részletek nelkul roviden, nincs turelmem ujra irni.
    Pálya, ívek, kanyarok = igen, apszolutt egyetertek, nagyon jol tanulhato.
    De maga a kocsi, használat, reakciok = már kevésbé, illetve nagyon fugg a felszereléstol. Egy Boeing repulo szimut megtanulni jatszani billentuzettel, ugyanaz mint egy nagy GTR H valtos kuplungos kocsit megtanulni 270 fokos kormanyal, pillango valtoval a kormanyon, kuplung nelkul. Beleulsz igazi repulobe/autoba, azt se tudod hová nyúlj. Igazi versenyre, igazi autóban újra kell tanulnod a kocsit. Sok múlik a reális kialakításon, muszerfalon, stb... Átulsz igaziba és ott fojtatod ahol a PCnél abbahgytad, vagy újra tanulod az egészet. Ez versenyre is igaz, de kaszkador mutatványokat/STUNT mutatványokra még duplán, mivel az kimondottan a 720-1080 fokos kormany tekergetésrol, H manuális valtorol, kuplungrol szól. Szoval bemagolod a pályát, muszerfalat és az oszes eszkozt az egész kocsit, ha van min, de még mindig ott a valós fizikai hatás. Az elveszetbe (ami lefagyott) leírtam a síeléssel hasonlítva, ami szintén maximálissan a fizikai hasokrol szól, amit tokeletessen, erezned és erzékelned kell az egész testeddel, hogy a végso fizikai határokat surohasd, amit PCn lehetetlen. Nálam ugyanaz van az autoba is. Reális világba, realis autoba, csak látásra es hallásra bízva a vezetest fizikai hatasok nelkul nekem legalabbis nem menne. Ezt már nincs kedvem újra írni, de az agy másképp regisztrálja és dolgozza fel a szimut (még a motiont-mozgossat is) mint a valóságot - legalábbis ezt én tapasztalom. Valóságba, mikrohatások, mikroreakciók, érzékeles az egész testel oszhangban a látással es hangzással, és nincs reset. Én legalábbis ha ezeket a nagy és mikro fizikai hatásokat ha nemérzékelhetném igazika, akkor nagyon kockás, durva menet lenne az.
    De azért egyetértek, biztos, egy bizonyos szintig nagyon jol jon a szimu, de egy bizonyos határtol már kell a valóság. (kár hogy elveszett a részletes leírásom, ez így elég hiányos, de azért gondolom megértitek mirol írok). AMugy igaz, nem mindenki egyforma, valaki jobban tud magolni, teóriaból kituno, de a gyakorlatban problémássan dolgozik. Vagy fordítva, magolni nemtud, teóriát nehezen tanul, de gyakorlatban szinte magától mukodik.
  • pointer4
    Muhahahahaha :D
  • pointer4
    Akkor a magasság. Esetleg az ülés dőlésével játszhatsz még.
  • Solt
    A dobrai brazilok... Ők nem szimeztek eleget... :D :D :D