Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
Az en tapasztalataim alapjan azt tudom mondani hogy minnel aprobb es gyorsabb mozdulatok vagy randulasok, annal realissaban adja visza. Es minnel hoszabb es lassubb fizikai hatasok, annal kevesbe hitelessen adja visza. Ez azt jelenti ha peldaul a varosba versenyzek egy varosi szetzotykolodott aszfalton/keresztezodeseken es nagyon gyorsan, meg hirtelen kanyarok a keresztezodesekbe, akkor az brutalissan hiteles, szinte mint egy valodi helyzetbe, szinte semmi kulombseg nincs a szimu es a valosag kozott. Minden lyukat, patkat, katyut, csatorna fedelet, reszletessen aprolekossan erezni. Ezt nagyon tudom dicserni mert ezek a gyors es apro mozdulatok k*rv*ra igaziak es realissak. Erre nincs eleg megfelelo szavam hogy kidicserjem. Meg ha lennenek fekvorendorok az uton, azok baszzus brutal igaziak lennenek, annal a gyorsasagnal szinte szetzuznad a kasznyit magad alatt, raszaladva gyorsan a fekvorendorre. Viszont ami hatasok nekem hianyoznak azok a lassu es hoszan elnyullo hatasok. Ez anyit jelent hogy ha gyrsulsz 0-rol 200-ra vagy lassulsz 200-rol 40-re kanyar elott. Vagy a hoszu oldal fizika a hoszu kanyarokba. A gyorsulas meg el is menne, de a lassitasnal (fekezesnel) nagyon fontos a fizika, hogy pontossan ki tudd erezni mikor a legefektivebb a fekezes, esetleg mikor csuszik mar a kocsi. Azt viszont nehezebben tudja viszaadni, ha belekepzelsz hogy mesz 200-230kmh es eles kanyar elott lassitanod kell 40-re, az eltart par masodpercig es nagyon nagy fizikai hatassal van rad a valosagba (repulnel ki az ullesbol elore). Na es ezt a sokaig tarto rendkivul eros fizikai hatast nagyon nehez szimulalni allo helyzetbe. Mert ha 2-3-4 masodpercig fojton nyomna elorrebb akkor mar belenyomna a kormanyba. Ez ugy van megoldva hogy hirtelen rafekezesnel hirtelen elore nyom a fizikai hatasokkal megfeleloen, szoval elore nyom valamenyit de aztan ugy vagy elorenyomva addig meg abba nem hagyod a fekezest. Aztan kiegyenesit, vagy ha gyorsitasz akkor meg hatrabillenti az ullest, de szinten nemtudod erezni azt a kimondottan eros fizikai nyomast hogy az egesz tested meg a beleid is nyomodnak erossen hatra. Es sajna legfontossab a fekezes, azt brutalissan kell erzekelnem (legelabbis nekem) hogy idealissan tudjak befekezni es kanyart bevenni.
No most meg azt kell tudni, hogy nekem Elektro-Servo arammal meghajtott actuatoros szimum van (Frex GP), ami rettenetes precizen tudja szimulalni a kis apro hirtelen mozdulatokat es hatasokat. Viszont a lassu hoszan elhuzodo (nehany masodpercig tarto) fizikai hatasok mar nem 1:1 valosagossak mint igaziba. A masik tudnivalo meg az hogy Pointernek billegos van ami az egesz cockpitot pedalostul es kormanyostul es monitorostul billegeti. Es nem villany servo, hanem hidraulikus vagy pneumatikus (ezeket mindig keverem), szoval a levegos van neki, aztan meg vannak olajos fajtak. Ezeknel meg talan pont forditva van a dolog. Legalabbis ugy saccolom, hogy minnel gyorsabb, aprobb, hirtelenebb mozdulat - azokat kevesbe realissan szimulalja. Viszont a lassu elhuzodo hatasokat gondolom realissabak. Mar amenyire, mert 1G-nel tobbet az se ad (persze ami a sajat sujod). 2-3G-t mar azzal se lehet szimulalni. A Frex leszimulal 6G-t is csak nem hoszan elhuzodoan. Mert akkor ki kellene hogy nyomjon a szobabol. De viszont roviden ugy meg tud rangatni hogy oszekeveri a frizuradot
ezt komolyan mondom! Szoval a komplett billegos szimunal meg az van hogy minnel lassub es hoszab hatas, annal realissab, viszont a hirtelen rovidek, azok kevesbe realissak. De azt majd talan pontossaban elmodja Pointer a sajat tapasztalatai alapjan. A kesleltetesrol meg anyit hogy nalam a Frex-be (elektro-servo) nem regisztralhato semilyen kesleltetes, szinte real-time, szoval nem venni eszre semmi kesleltetest. A Pointeret meg nemtom, azt mondja meg o maga. Szoval az en tapasztalataim a sajat szimumba egyertelmuek es tisztak. Esetleg Pointer boviti sajat tapasztalatait a masik szimuval (sajatjaval).
Az van hogy mindkettonek meg van az elonye es hatranya, a ketto kombinalva lenne az igazi. Es persze meg nekem sokat szamit a kornyezet (szoba). Az egeszet legjobb lenne egy fekete dobozba (kabinba) beszerelni ahova beszalsz es semmi mast nemlatsz magad korul csak a kepet a monitoron. Ugy a legtisztabb. Csak sajna arra nincs lehetosegem (helyem) hogy nagy 2x2x2m kabint rakjak a szobaba. Igy meg le kell nyelnem azt a gombocot hogy latom (erzekelem) a szobat es a statikus kornyezetet ami nemozog csak stabilan all es csak a kepernyon a kep mozok - a szoba nemsuhan el melletem. Ha nemlatod a statikus kornyezetet akkor jobban atverheto az agy, jobban elhiszi hogy azok realis mozgasok abba a kornyezetbe amit latsz a monitoron, es nemzavar bele a szoba, butorok es szekrenyek amik stabilan alnak es nemsuhannak el melleted.
Meg esetleg egy kis DOCU a kulombsegekrol a ketto kozott.
A lap aljan a mozgo GIFek.