Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
Igen, azzal egyetertek hogy igazi autoba nemtudod ujra kalibralni, es az ugy nagyon is rendbe van, de ott nincs is szugseg ra, mert ott nincs az a gond ami a PCbe. De a szimunal az van hogy ott SW ertekeli ki a pedal allasat (erot), es az elkalibralodik, illetve nemhogy elkalibralodik, de minden ujra bekapcsolasnal a kormany kalibralja magat mivel FFB motoros megtudja tenni automatikussan, de a pedalok nem. A pedalokat csakis manualissan lehet bekalibralni, es azt nagyon egyszeruen csinalom - miutan bedugtam USBt, es pergett a kormany, utanna megnyomkodom az oszes pedalt a maximumig es a Windows azt az erteket allitsa be maximumnak. Na most ha a pedalokat csak felig nyomnam be (bakapcsolas utan, mint kalibraciot), akkor a Windows oda allitana a maximumot, ez elvileg mukodik is aztan ugy. Direkt most probaltam at alapossan odafigyelve, ez igy van a rendszerbe. Szoval csak alig nyomkodtam be a padalokat es a Windows oda allitotta a maximumot. Azutan akarhanyszor nyomkodtam a pedalokat az elobb bealitott maximumig, akkor az pont ugy mukodik hogy ott volt a maximum, kb a fizikai 10%nal. De ha csak egyszer is tulnyomom rajta, akkor a Windows azt az uj erteket allitsa be mint maximumot, es mar azon a palyan kell hasznalom a pedalt. Persze ezt versenybe lehetetlen betartani, mert biztos tulnyomod a virtualis maximumon, egesz a fizikai maximumig. No de akkor az van hogy ha azelott a pedalt 10% palyan alitottad be a maximumot, akkor a pedal 10% benyomasanal mar a MAX erteket adja (0-tol 10%ig van beosztva az egesz skala), es te valojaba nyomod tovabb, de az mar mindig a maximum, mert a Windows rendszer (vagy driver) mindig az uj maximalis erteket alitja be maximumra, persze addig amedig eljutsz a fizikai maximumig. Ezt nemtom erted-e, de a gyakorlatba az anyit jelent, hogy az elso kalibracional (bekapcsolas utan) a pedal 10%-nal van a maximum (mert csak odaig nyomtam be eloszor), de elkezdel versenyezni, akkor beletaposol amedig megy fizikailag, de mivel a 10%nal van a MAX akkor az a konkrett lenyomas mar 10%nal eleri a maximumot, es a tovabbi benyomas uj maximumot general, szoval amig a vegere nem er a pedal addig mindig uj maximumot general, es azaltal a fizikai 11%-tol 100%ig ebbe a konkrett banyomasba a maximumot adja. Szoval az a konkrett 1 benyomas ugy fog viselkedni hogy a fizikai 11%-tol fizikai 100%-ig csak a maximumot adja, ugyhogy te mar a 10%nal maximumra fekezel. De most a lenyeg: mivel tulnyomtad az eredetileg bakalibralt maximumot a rendszer uj maximumot allit be, mindig a legnagyobb benyomott erteket allitja be maximumra, es mivel tulnyomtad az eredeti maximumon, akkor az maximumot allit be. Remelem eddig erted
No a potmeter esetebe ez nem problema, mert maximum az elso fekezest rontod el vele, de ha beletaposol a fizikai maximumig, akkor az oszes kovetkezo pedal hasznalat mar az uj maximum erteket veszi, ami a pedal fizikai maximuma, onnan mar nemtudod tovabb benyomni. Szoval ezentul az a pedal rendessen mukodik 0-100% fizikai es virtulis maximum, addig meg ki nem kapcsolod az USBt vagy a PCt, es ujra bekapcsolod, akkor ujra kell kalibralni. Szoval ezert en minden elso bekapcsolasnal, vegig nyomkodom az oszes pedalt hogy a rendszer bealitsa maganak hogy hol a maximum. Ez potmeteres ugyben nem gond, mert a bekapcsolas utan benyomkodom es utana mukodik ahogy kell, pontossan. A kormany meg magat kalibralja ahogy tekeredik lock-to-lock bekapcsolaskor.
No de a load cell (kovetkezokbe roviditem = LC) mas teszta. Ha egy LC 50kg-ig tud kiertekelni, akkor neki a 50kg a fizikai maximum. De te ulve sohase fogod tudni benyomni 50kg maximumra, esetleg ha raalsz az egesz test sulyoddal. Ugyhogy hulyeseg is lenne 50kg-ra kalibralni.
Akkor vegyuk hogy bakapcsolom a pedalokat a kormany tekereg/kalibralja magat, de a pedalokat vegig kell manualissan nyomkodnom hogy jol kalibralodjanak be (csak 1szer, bekapcsolaskor). A potmeteres pedalok elintezve, ott megvan a fizikai maximum, benyomod ameddig megy oszt jol van. De a LC-t hogy kalibralod be? Valameddig benyomod ameddig birod vagy gondolod, ahogy eppen erzed magad, aztan mesz versenyezni. No most ha az ugy viselkedik es a rendszer ugy ertekeli ki mint a potmeteresset akkor baj van. Mert a rendszer megjegyzi az utolso legnagyobb erteket es azt allitsa be maximumnak. No de a LC-nek nincs palyaja ahol nekiutkozik a maximumnak. Te nyomkodod ahogy birod verseny kozbe, de ha mindig egy picit tul nyomod az elobbi maximumnal, akkor a rendszer (driver) uj maximumot allit be. Hova jutunk igy, na oda hogy a vegen mar egesz test sulyal kell nyomkodnod hogy elerd a maximumot.
En abbol indulok ki hogy mi a tapasztalatom a potmeteres controllerekkel, mert a LC-t meg sohase probaltam, es pont ezert tettem it fel olyan kerdest azokhoz akik hasznalnak mar valamilyen load cell pedalt, hogy azzal milyen a tapasztalatuk. Es hogy hogyan mukodknek azok a bizonyos (ilyen vagy amolyan) load celles pedalok, mert ha ugy mukod(ne)nek ahogy a potmeteres ahogy leirtam, akkor az eleg gáz.
Sorry, hoszu lett tudom, de ezt ilyen egyertelmuen nemlehet rovidebben elmagyarazni, mert akkor az tortenik ami az elobbi irasomba, hogy nemertik meg az emberek mirol is van szo. Azert ez egy kicsit bonyolultabb dolog mint az hogy kell bekotni egy +/- drotot, vagy egy haromdrotos potmetert
Pointer abszolutt nemertette meg amit kerdeztem a forumozoktol, persze, hogy is ertette volna meg ha csak az elso es utolso mondatbol minden masodik szavat olvassa gyorsitva, ahogy multkor bevallota :P De akkor legalabb neirkalna hulyesegeket :P
Te se ertetted meg teljessen ugy ahogy gondoltam, de te lagalabb a dologhoz irtal rendessen ahogy illik
No azert itt leirtam fere erthetetlenul az egeszet, kivancsi vagyok a velemenyedre, te komoly srac vagy, es ertesz a dolgokhoz is. De nem tom milyen tapasztalatod van a load celles pedalokkal. De azert probalj valamit valaszolni, ami a te velemenyed. Koszi