Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
koanla #10061 Urak,
úgy tűnik, most én szorulok segítségre:
Adott egy tízhónapos G27, normál szobai környezetben, általában 50%-os Force-szal használva (nem tudom, ez számít-e; talán nem is). Szombaton viszont elkezdett kerregni, mintha valami persely "berágott" volna és a mozgása is ilyesmi jelenségre utalt. Vagyis a kerregéssel szinkronban rángatva tudtam csak mozgatni; különösen, mikor a force ellenében kellett volna tekernem vagy tartanom. Újraindítás után aztán a boot alatti kalibráció közben már kifejezetten feltűnő és elég hangos lett a kerregése is. Szétkaptam, méregettem, nézegettem. Arra jutottam, hogy a szemből nézve jobb oldali, azaz az enkóder nélküli motorral van gond. Megcseréltem a két motort. Megcseréltem a csatlakozásukat is, de mindig ugyanarra jutottam: ha lehúzom annak a motornak a csatlakozóját, akkor szép simán fut; míg ha be van kötve, akkor "rágva" forog.
Megmértem az ellenállásokat, de mindkét motoré egyforma, 28,2-28,3 Ohm volt. Ha jól értem, kisebb ellenállása akkor lenne, amikor a kommutátorok közé jutott szénkefe-por rövidre zárja, vagy nagyon lecsökkenti az ellenállásukat és az elviszi a FET-eket. Megnéztem azért a fogaskerekét is, de nem látszik azon sem semmi eltérés, teljesen olyan - és ép is - mint a másiké.
Tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a gondja. Illetve azt sem tudom, hogy mi lenne, ha csak egy motorral menne: melyik effekt hiányzik akkor; illetve hogy nem lenne-e túlterhelve a maradék motor, ha netán ugyanaz a funkciójuk, csak párban (Ezt nem gondolom, mert mi értelme volna? Hacsak nem azért, hogy elég erős legyen, de ne kelljen bele egy nagy motor..?).
Előre is köszönöm a segítséget!