1462
HTML szerkesztés
  • lang14
    "első, ami szemet szúrt zsocas üzenete"
    - bocsánat de nem érek rá moderálni :)
    "második a disney betűtípus"
    - örülök hogy teccik :)
    "ez megint más,de.."
    - ezt észre se vettem, meg már el is felejtettem de kitöröltem az egyik sort és tök örülök, hogy most működik!
    - nem sikerült megfejtenetek miért van elcsúszva?
  • CattiBrie
    ez megint más, de

<script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
    <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">

ez így nem valami jó
  • CattiBrie
    vhoa
    második a disney betűtípus! :D

• CattiBrie
    első, ami szemet szúrt zsocas üzenete

ejnye
  • lang14
    ez lenne az...
  • lang14
    feltöltöm és írok.. égyébként mozillában jó és nem kép a közepe (eredetileg egy táblázatos htm ami iframeként van beszúrva, hogy a px-ek stimmeljenek)...
    példaoldal hamarosan..
  • CattiBrie
    az oldal közepe egy kép?

mert akkor úgy csináld meg, hogy az img tag előtt után ne legyen szóköz, sem enter
  • Dj Faustus #1254
    Példaoldalt (amiből megnézhető a forráskód)!
    Másrészt más böngészőben is ilyen eseteket produkál?
  • lang14
    Hello mki!
    ezen a képen lent van egy kék csík az alsó fremanél... lejjebb van csúszva de nem tom miért...
    minden 0-ra van állítva (border,spacing stb) és nem tom miért.. iframek vannak használva egy táblázatban és az alsó középső amiben az órát látjátok nem akar endesen viselkedni... segítsetek plz..
  • sanyiii
    Sziasztok!!

Van egy készülőben lévő 3 frame-ből álló honlapom. Egyik frame a fejléc, másik egy jobb oldali frame (itt a menü) meg egy tartalmi rész.
    Az a probléma vele hogy a menü frame még 1280*1024-es felbontáson is túlnyúlik egy picit. Ha beállítom a fram-re a scroll-t akkor ugye csak az a frame görgethető.

Meg lehet azt oldani hogy mind a 3 frame egyszerre 1 görgetősávon görgethető legyen?
  • lang14
    ez nagyon jónak tűnik mindjárt ki is próbálom ezer köszi :) sokadszorra
  • Dj Faustus #1250
    Javascript segítségével megoldható.
    Lásd ezt a cikket. Egy kis átalakítással (a CSS-ben a ,example helyére body-t kell írni), alkalmazható a te problémádra.
  • lang14
    Azt nem lehet megcsinálni hogy explorerbe vagy mozillába megnyitva különböző legyen a háttérszín?
  • Dj Faustus #1248
    1. Az emberek többsége (sajnos) Internet Explorert használ (80% körül).
    2. Az IE nem támogatja rendesen a PNG formátumot. Sem az áttetszőséget (opacity), sem a színt.
    3. A PNG és a JPG között az a különbség, hogy a PNG egy nyilt szabványú, veszteségmentes (a tömörítéskor nem romlik a minősége, de kisebb a tömörítési ráta) tömörítési eljárás, a JPG egy zárt szabványú, veszteséges (tömörítéskor romlik a kép minősége, de nagyobb a tömörítési ráta) tömörítési eljárás.
  • lang14
    mit használnak többet az emberek? vagy irjam ki hogy mire lett optimalizálva vagy tudtok még okosabbat..?
  • lang14
    Mozillának meg mindegy..? most mit csináljak?
  • lang14
    az miért van hogy PS-ban megcsinálom a képet (#00BFFF) háttérszínnel elmentem pngben... aztán ha beteszem háttérnek a böngésző (#00B8FF) színűként jeleníti meg, ha jpg-ben akkor semmi különös csak az meg elcsúfítja a szélét... a színnel van a baj?
  • CattiBrie
    aúúú :)
  • Dj Faustus #1243
    Jó lesz, csak sajnos még CSS3-ban van :(
    Íme egy példa arra, hogyan lehet képes szegélyt adni...

Vagy felbontod az egészet 5 részre:
    * felső szegély
    * bal szegély
    * tartalom
    * jobb szegély
    * alsó szegély
    A felső, bal, jobb, és alsó szegélynek adsz egy-egy háttérképet (background-image). A bal szegélyt, a tartalmat és a jobb szegélyt egymás mellé rakod (float: left), a felső és alsó szegélynek megtiltod a mindkét oldalon lebegő elemeket (clear: both).
  • CattiBrie
    lehet :)
  • CattiBrie
    border lehet kép?

border-image:url(pic.gif);

vagy ilyesmi?
  • Saddalim #1240
    nna plz help :P
  • CattiBrie
    a scroll csak 18 széles :)

ja neem..

csak akkor teszi mellé, ha maxélesség - 2 * borderszélesség széles a beteendő doboz

megyek, kinyírom az IE-t

így nem lehet rendesen pixelhelyesen bordert adni a legkülső div-nek
  • Camaro SS
    köszönöm a sok segitséget... igaz, nincs még kész, és sok bajom lessz vele... de már alakul :D
  • CattiBrie
    csak akkor teszi mellé, ha
    width: 380px;
    vagyis 20 px szel rövidebb..

ez nekem scroll gyanús
  • CattiBrie
    hümm.. ugyanúgy képzik a bordert

tehát 800 széles doboz esetén 1 px-es borderrel 802 px széles lesz a doboz (persze a kerettel együtt)

megnéztem, IE alatt is ott van a 400 px széles üres hely.. és mégsem teszi oda bele
  • CattiBrie
    adtam egy erős 10-es bordert

FF passed the test :)
    viszont IE máris egymás alá tette a dobozkáimat :)
  • CattiBrie
    ezt mondom h ez nem müxik :)

mármint, hogy mindez más FF alatt és más IE-vel
    így csináltam én is (most szedegettem ki a bordereket)
  • Dj Faustus #1233
    "tök máshogy viselkedik a divek szélessége FF és IE alatt"
    Bizony, bizony:

"most már akkor csak a "fő" div-emnek szeretnék bordert"
    Ennél a példánál a #lap-nak adj border: 1px solid black;-et... ...és lesz egy 1 pixel széles sima fekete szegélyed.
  • CattiBrie
    jahamm... úgy hogy a divben lévő tartalomra majd csinálok egy újabb divet, nem?
    ezzel most csak felosztom a képernyőt.. hmmm értem.. jó.. most már akkor csak a "fő" div-emnek szeretnék bordert :)
  • CattiBrie
    nem működik :)

ennek bekavar a

border: 0px solid #13017B;

hogyan lehet máshogy bordert megadni, mint így? :D
    és nem képpel

mert kéne, de ha van border, akkor tök máshogy viselkedik a divek szélessége FF és IE alatt
  • Dj Faustus #1230
    "már ha id-be bele lehet tölteni html oldalt"
    Lehet. 2 megoldás van rá:
    1. AJAX (Javascript) használatával. Előnye hogy kliensoldalon fut le - így nem szükséges PHP (statikus webszervereken is működik); hátránya, hogy külső oldalakat sehogysem lehet vele betölteni. Itt találhatsz rá példát:
    2. PHP (vagy más szerveroldali nyelv) használatával. Előnye hogy jobb tárhelyeken (az ingyenes tárhelyeken sajnos nem lehet) külső weboldalakat is be lehet vele tölteni, hátránya hogy rendesen konfigurált PHP kell hozzá. Erre szolgál a PHP include parancsa.
  • Dj Faustus #1229
    "A létrehozott doboz a dokumentumban korábban szereplő összes elem dobozai alá lesz mozgatva."
    Forrás: http://htmlinfo.polyhistor.hu/css2ref/visuren.htm#flow-control

"Előfordul azonban, hogy nem szeretnénk, ha például egy adott paragrafus mellett ilyen lebegő elemünk legyen, ezt törölhetjük a clear tulajdonság segítségével. Ekkor a lebegő elem alá "tolódik" le a clear tulajdonsággal bíró elem. A clear tulajdonság none, left, right és both értékeket vehet fel, tehát megadható, hogy csak bal, vagy csak jobb, vagy mindkét oldalon lebegő elemeket letiltsuk. Használata:

h1 { clear: both; }"

Forrás: http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai4 - A lebegés és törlése tulajdonságok alfejezet
  • CattiBrie
    overflow: scroll;

ez tetszik.. szal akkor nem kell sehovasesosenem frame :)
    már ha id-be bele lehet tölteni html oldalt
  • CattiBrie
    #lent{clear:both;}

ez mit jelent?
  • Dj Faustus #1226
    "a magasságot iconyat butaságnak tartom megadni, hiszen ha ráprogramozunk valmit, akkor az hogyan fog megjelenni a dobozban, ha sokkal hosszabb a szöveg?"
    Egyes esetekben (például ha a háttér egy nem ismétlődő kép) hasznos. A megoldás erre: overflow: auto;/overflow: scroll;
    De nem kötelező megadni, ha a tartalom teljesen változó, és nincs kötött méretű háttérkép.
  • CattiBrie
    tehát úgy tegyek egymás mellé két divet, hogy előtte tegyem őket egy külön div-be?

csak mert most volt már egy alap konténer div-em :) de a két blokkon kívül más is kerül oda

(jade nézem a cikket..)
  • CattiBrie
    a magasságot iconyat butaságnak tartom megadni, hiszen ha ráprogramozunk valmit, akkor az hogyan fog megjelenni a dobozban, ha sokkal hosszabb a szöveg?
  • CattiBrie
    demost komoly? mindig számolgatni kell, ha így akarom csinálni?

nya, megnézem..

(csak mert ugye van és lesz is paddig és/vagy margin és ezért azt pluszba le kell vonni, majd osztani 2-vel meg izé és bigyó :))
  • Dj Faustus #1222