HTML szerkesztés

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

lang14
slicékre(K) kell vágni ott meg lehet adni a méretet is...

...Nyugi!Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezemből...

CattiBrie
én csak paintet, acdsee-t, irfant és paint shop prot használok

vagdalni irfannal szoktam - mármint ott jól meg lehet adni, hogy honnan mekkorát

[/spam]™

Saddalim
tyû kösz megpróbálom belerakni bár ezt a képet 3 fele vágni... :S majd boldogulok.
ez mondjuk nem a html-hez jön de a témához. fotosoppal hogy lehet meghatározott mértû részekre osztani egy képet (mert ide most ugye az kéne)

lang14
már mindegy asszem menni fog, nem adtam meg a frame neveket, de a csik eltüntetése még aktuális 😊

lang14
ezt akarnám úgy megcsinálni hogy középre kisebb ablakban és az óra középen lenne...a gombok pedig mint itt.. és lenne egy szegély csík is... próbáltam úgy hogy egy 3x3 as táblázatba külön a fraimeket ahogy itt írtátok iframekkel de a hivatkozásokat nem tudom hogy kéne átírni, meg a framek között árlátszik a háttér... hogyan kéne megcsinálnom? más ötleteket is zsívesen fogadok... elõre is thx

CattiBrie
én úgy gondoltam, ahogy mondtam.. megcsinálod az oldalt... utána beleteszel egy iframe-t. majd az iframe hátterének megadsz egy képet

style="background-image:url(kep.jpg);background-position:right;background-repeat:no-repeat;"

[/spam]™

Saddalim
figyi el tudnád küldeni egy olyan iframe kódját, ami a jobb felsõ sarokban van, szegélye és margója 0? a méreteit már csak megtalálom. köszi :-)

CattiBrie
hát a helyét neked kell megadnod...

[/spam]™

lang14
Tom hogy lámán hangzik de: Azt is íframe-mel kell megoldani hogy ha a böngészõt átméretezem ugyan akkora maradjon? mint pl myvip-en?
és arra hol találok jó tutorialt? és dreamweaverben azt hol kell bszúrni, állítani?

Saddalim
szép, de firefoxal rossz helyen van... 😛

CattiBrie
ez milyen? 😊

[/spam]™

Saddalim
na behozta. egy ilyen jó lenne, csak sajna ehhez abszolút nem értek. ez jó lenne, ha a margója eltûnne (mert ugyebár a jobb felsõ sarokban egy kép bal alja lenne 😛

CattiBrie
próbáld még egyszer, nekem is fél óra alatt hozta be és csak másodszorra 😊

[/spam]™

Saddalim
nekem arra nem hoz be semmit...

Ch_Slater
pl. itt is "L" alakú a tartalom
nested float

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Saddalim
najó de akkor hogy? írtak itt alul xhtml-t meg css-t de az nekem sajna kínai <#szomoru1>

CattiBrie
100, hogy nem frémekkel 😄

[/spam]&#8482;

Saddalim
ja hogy a 6-ost félbevágod, a bal oldalát meg egyesíted a 7-essel? ejh akkor szegény kép a jobb felsõben már három részre van darabolva...
enyje, akkor hogy oldaják meg pl a híroldalakon, hogy a szöveg körbefussa a képet? tulajdonképpen azt kéne itt is, hogy körbefussa a sarkot...

CattiBrie
ahogy sokszög alakú frame nincs, úgy "L alakú" tartalom sincs

[/spam]&#8482;

CattiBrie
minden az iframe-ben megjelent oldal jobbfelsõ sarkának adsz egy kép hátteret...

[/spam]&#8482;

Saddalim
na jó de hogy adsz meg iframe-nak sokszög alakot? tudtommal csak téglalapot lehet. sajna pont ez a baj :-(

megpróbáltam úgy hogy iframekkal, es az oldal tartalma van alapbol benne, de sajna az iframe-ket eddig nem ismertem tulságosan, ugyhogy a htmlhelp.org-rol neztem ki. meg lehet abban adni valahogy úgy a szélt/magasságot, mint a frame-ben, hogy a maradék?

CattiBrie
én úgy csinálnám, hogy megcsinálod az oldalt, majd "az oldal tartalma"-hoz beszúrsz egy i-frame-t

[/spam]&#8482;

Saddalim
valahogy így kéne hogy kinézzen:

a piros vonalak valódi vonalak (amik tényleg így néznek ki). vékony szürke vonalak az (esetleges) frame-határok

Ch_Slater
hát ha nem feltétlenül frame-ekre van szükség, hanem arra hogy ilyen elrendezésben legyenek a "dobozok", akkor xhtm+css pozicionálás (absolute, relative + float) segítségvel meg lehet oldani.

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Dj Faustus
Hát normál keretek segítségével aligha.
Esetleg - ha nagyon ragaszkodsz a keretekhez (bár nem értem minek ennyi keret) - beágyazott keretek (Inline frame = <iframe>😉 segítségével.
Az 1,2,3,4,6,8 tartalmakat külön-külön <iframe>-kbe rakod, az 5,7-esbe összevont tartalom pedig simán az <iframe>-eket tartalmazó dokumentumban, foglal helyet.

De egyébként minek ennyi keret? Tudnál példaoldalt mutatni?

Saddalim
bocs, rossz volt a cím:

Saddalim
egy oldalt az alábi módon kellene frame-zni. számozás a framek betuzesenek sorrendje.

na most. a két szürkét valahogy egyesiteni kellene (5,7), hogy egy framenek nezze oket.
ha nem is igy, de meg kene oldani, hogy ha folytonos szoveget irok, akkor mindkettot felhasznalja ra. meg lehet ezt valahogy csinalni?

lee86
tanulás helyett, presze. ilyenkor minden más tevékenység olyan értelmesnek tûnik.. 😊 ma végeztem, de ennek már asszem nincs sok köze a hátéemelhez. 😊

&#161;Hala Madrid!

CattiBrie
unatkozol vizsgaidõszakban? vagy azé mert végeztél?

[/spam]&#8482;

lee86
amolyan vizsgaidõszaki unalomûzés.. 😊 köszi a linkeket!<#worship>

&#161;Hala Madrid!

Dj Faustus
Vagy <iframe> segítségével oldod meg:
<table>
<tr>
<td>
<!-- Menû kezdete -->
<p><a href="1.htm" target="tartalom">1. oldal</a><br>
<a href="2.htm" target="tartalom">2. oldal</a><br>
<a href="3.htm" target="tartalom">3. oldal</a></p>
<!-- Menû vége -->
</td>
<td>
<!-- Tartalom kezdete -->
<iframe src="1.htm" name="tartalom"></iframe>
<!-- Tartalom vége -->
</td>
</tr>
</table>

Vagy PHP (szerveroldali nyelv) segítségével oldod meg:
<table>
<tr>
<td>
<!-- Menû kezdete -->
<p><a href="index.php?lap=1">1. oldal</a><br>
<a href="index.php?lap=2">2. oldal</a><br>
<a href="index.php?lap=3">3. oldal</a></p>
<!-- Menû vége -->
</td>
<td>
<!-- Tartalom kezdete -->
<?php
switch ($_GET["lap"]) {
case "1":
include ("1.htm");
break;
case "2":
include ("2.htm");
break;
case "3":
include ("3.htm");
break;
default:
include ("hiba.htm"); //Az a HTML-oldal, ami akkor jön be, ha nem adtak meg paramétert
break;
}
?>
<!-- Tartalom vége -->
</td>
</tr>
</table>

További információk:
PHP Switch Get I
PHP Switch Get II
PHP Switch Get III
<iframe>
<a>
<iframe> - hivatalos angol forrás
<a>
<iframe> - utolsó Inline frame fejezet

Sziasztok!!

Van egy táblázat alapú készülõben lévõ honlapom. Azonban elég sok oldala lenne és azt kéne megcsinálnom hogy a táblázat bizonyos celláit frame-ként mentem el. Ezt hogy lehet megcsinálni?
Vagy akármi más megoldás minek segítségével nem kell mind a 80-100 lapon megcsinálni a menürendszert stb...??
CattiBrie
elég beteg oldal...

[/spam]&#8482;

CattiBrie

[/spam]&#8482;

CattiBrie
egy tével sem...

[/spam]&#8482;

Dj Faustus
Számodra a varázsszó: tagboard vagy shoutbox
Ilyesmiket találhatsz:
http://www.myshoutbox.com/
http://www.yellbox.com/
http://www.shoutmix.com/
http://www.tag-board.com/
http://cbox.ws/

P.S.: az oldalad nem elérhetõ.

lee86
Hello!
egy egyszerû, sima, html alapú oldalra szeretnénk egy kommentládát kitenni, de hosszas guglizás után nem találtam megoldást a neten, ezért itt fordulok segítségért. ha valakinek van valami ötlete ezzel kapcsolatban, akkor azt nagyon megköszönnénk!

ui.: akit esetleg érdekel: plussallat.atw.hu

&#161;Hala Madrid!

SaintSavin
köszönöm webek tudora<#worship>

Dj Faustus
Magyarul:
Logikai operátorok (és, vagy, nem)
Utasítások

CattiBrie
ez az ÉS

&& - and

😊

[/spam]&#8482;

CattiBrie
megvan! 😊

if (time>10 && time<16)

de vajon ez most az és vagy a vagy? 😊

[/spam]&#8482;

CattiBrie
Jajj!

látom!
csak nem lapoztam 😊

switch(n)
{
case 1:
execute code block 1
break
case 2:
execute code block 2
break
default:
code to be executed if n is
different from case 1 and 2
}

[/spam]&#8482;

CattiBrie
Újra JS.
Ezt nézegetem, de azért rákérdezek.

1. Nem lehet egyszere több feltételt megadni JS-tel?
Olyat, mint pascalban: if (i<5) or (i>10)

2. Több if-es utasítás így néz ki (mint pascalban a case):
if (condition1)
{
code to be executed if condition1 is true
}
else if (condition2)
{
code to be executed if condition2 is true
}
else
{
code to be executed if condition1 and
condition2 are not true
}

Köszi!
Catti

[/spam]&#8482;

CattiBrie
oké, köszönöm! 😊

[/spam]&#8482;

Dj Faustus
Catt!

Lehet. Bár a Javascript (és a PHP se) annyira erõsen típusos (nem írja elõ a változók típusának megadását), mint például a C vagy a Pascal, de a hülyeségeket nem komálja.
Például a
<script type="text/javascript">
document.write (Math.sin("egy"));
</script>

kimenete
NaN
lesz, ami azt jelenti, hogy a sinus függvénynek nem számot adtunk meg (Not A Number).

CattiBrie
Fau!

Javascriptben látezik olyan, hogy hülye értéket ad a számábrázolás miatt? Mint, ami van pascalban is, ha rossz típust adunk meg.

Köszi!
Catti

[/spam]&#8482;

Dj Faustus
Az oldal alapvetõen 4 részre van osztva (4 <div> elemmel határolt, abszolultan pozicionált részre).
Egy bannerra (<div id="top">😉, egy oldalsó menüre (<div id="submenu">😉, egy tartalmi részre (<div id="iframe">😉, és egy láblécre (<div id="footer">😉.

Mind a 4 résznek külön-külön háttere van (banner, menu, tartalom, lábléc) (CSS-ben megadva background-image tulajdonság), amelyek valójában egy kép darabjai.

A tartalmi részbe egy <iframe> van berakva. Az <iframe>-be töltött tartalomban van benne a nyilakra kattintva görgetést végzõ Javascript-kód.
Ilyesmiket találhatsz az alábbi oldalakon:
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex2/manualscroll.htm
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/iframescroll.htm#

Nemtom aktualis-e meg, de a javascriptet tedd kulon fileba, ugy nem szol bele a validator. (nem is szabad foglalkoznia js-el)

Ha mindenkepp a html fileban akarsz hagyni js-t, tedd igy:

<script type="text/javascript">
<!--

a szkripted

-->
</script>

SaintSavin
tudtok segíteni, hogy pl. egy hasonló oldalt, példa, hogy lehetne készíteni?
Gondolok itt arra, hogy a középsõ keretre a jobb felsõ részen és bal alul rálóg a grafika az ablakra, ami alatt elkúszhat a szöveg.
Ha kerestek egy olyan menüpontot, ahol lehet görgetni láthatjátok mire gondolok.
Szóval, hogy készülhetett, vagy, hogyan lehetne ilyesmit csinálni?

CattiBrie
szívesen 😊

[/spam]&#8482;