programozas

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LSL
Na, egy sorstárs! Én még mindig nem állok sehogy se és ez már kiborító! Szerda a határidõ de még mindig itt bogarászok 1 könyvet...
Amúgy komplex számokkal mûveletek a feladat. Megvan vkinek?

http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD

Aquli
Helló!
Találtam c-hez egész jó helpeket neten, alapszinten, az lenne a kérdésem, hogy nem tudtok-e valahol neten vmilyen programozási feladatgyûjteményt megoldásokkal, de NAGYON kezdõt. mert így, hogy elolvasom a doc-ot, meg kipróbálom, nem lesz gyakorlatom, de ha megpróbálnék feladatokat spontán megoldani, úgy esetleg lehetne.
Elõre is ksözi.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

KeKKSZike
Ha eljutok a vizsgáig egyáltalán! 😉 😄

Maffiozo nick: LoSA (22124), lvl: 12

Dzsini
majd megérted amikor eljön a vizsgaidõszak 😊 ui. akkor majd tanulnod is kell...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

KeKKSZike
"tudod minek örül az egyetemista mikuláskor? hogy már csak 2-t kell aludni karácsonyig...." Ez még nem esett le... 😄 😄 😄

SZTE, TTK... (mûszaki informatika)

Dzsini
üdvözöllek az egyetemi oktatásban 😊 elte progmat vagy bme info? 😄

tudod minek örül az egyetemista mikuláskor? hogy már csak 2-t kell aludni karácsonyig....

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

KeKKSZike
Hááát... Én már könyvet is vettem magamnak, tanulgatom! Csak hát nehéz behozni az embernek magát, úgy, hog minden héten 2-3Zht írok! 😛

Dzsini
ahogy lent mondtam a programozás NEM nyelvfüggõ. úgyhogy ha egyszer valamit meg tudsz írni rendesen 1 nyelven, akkor azt bármennyin megírod a helpet böngészve pár órán át.

de itt nem is a gyakorlatról van szó. az ELMÉLETI háttér (prog. alapismeretek, algoritmuselmélet, compiler/fordító használata, debug, kommentelés) - ez az, amibõl egyetlen dolgot nem látok nálad - és ezt pedig oktatniuk kellene.

KeKKSZike
Hát figyelj... Hidd el, hogy nem csak én küzdök ezzel a problémával! Nagyon gyorsan haladunk és abszolút nincs "emésztési" idõ! Egy év alatt kell megtanulni Pascalba és C-be programozni! Hát kösz... Tavaly egy év alatt tanultaok meg Pascal-ba programozni a diákok, idén meg már 1 év alatt kettõt is meg kell tanulni! :=(

Dzsini
tényleg SEMMI programozási alapismereteket nem tanítanak, vagy csak te nem jársz be / nézel meg egyetlen tankönyvet sem?

KeKKSZike
Hát csak én még magyarul se tudom, nem hogy angolul... 😄 😄 😄

cSuwwi
a kommentezésnek nem feltétlenül kell magyarul lennie
elvégre nem magyarul programozol, hanem angolul, írhatod a kommentet is angolul szerintem (én is úgy szoktam)

shit happens

cSuwwi
100

shit happens

KeKKSZike
"persze nem feltétlenül kell magyarul lennie"

itt most mire gondolsz? 😮

cSuwwi
nem kell minden sorhoz, csak ahol valami lényegesebb történik.

persze nem feltétlenül kell magyarul lennie

shit happens

KeKKSZike
Anyááám! 😄 Hát az kúúrva sok, mire én mindenhez oda írom, hogy mi mit csinál! 😄

cSuwwi
hogy programozol, ha még azt sem tudod, mit jelent? 😊

kommentezni = melléírni az egyes részekhez (sorokhoz), hogy mit csinál éppen a program.

php esetén így néz ki pl.

<?php

$a = 20; // értékadás $a-nak
$b = 10; // értékadás $b-nek
$c = $a+$b; // a két érték összeadása
echo $c; // kiiratom az eredményt

?>

Persze minden nyelvben máshogy van a kommentezés megoldva, de az a lényeg, hogy nem fut le, csak a forráskódot böngészve lehet látni.

shit happens

KeKKSZike
Mit jelent az, hogy kommentezett? Kommentezni? 😮 Mert azt is kell csinálnom! 😄 😄 😄

Dzsini
hihetetlen 😊

akkor most jön az extrém esetek beirogatása... hibakezelés, "bolond a user" kezelés, rossz forrásfile kezelése...

KeKKSZike
Köszi, mindenkinek a segítséget! A program fut, minden faxa!

QuippeR
(naja, ez egy jó kérdés)

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Dzsini
ez nem fogja kiírni neked, hanem azzal, hogy látod hol akad el rájöhetsz, hogy mitõl is csinálja ezt. például ha egy ciklusban akad el, akkor adhatsz neki Watch-okat (változófigyelést), és megnézheted, hogy a ciklusváltozó megfelelõen számlál-e. vagy asszem F7-re ott van a 'Trace into' is, ami a függvények futását is lépésenként hajtja neked végre.
mellesleg ezt a folyamatot hibakeresésnek hívjuk, és minden programozási feladat leginkább idõigényes része (talán a tervezés után).

KeKKSZike
Most eljutottam egy részhez, ami az F8 megnyomása után ugyanoda tér vissza... Most akkor gondolom az a hibás! De konkrétan nem írja, hogy mi a hiba... Áhh faxom ki van!

Dzsini
(azért úgy elgondolkodtam, hogy milyen egyetemi oktatás az, ahol az alapismereteket (compiler használata, programozási alapelvek) sem mondják el 2 hónap alatt, és úgy adnak feladatot...)

Dzsini
igen, eljutott a program elsõ soráig - mostantól minden F8-ra lefuttat 1(EGY) sornyi kódot...

Dzsini
vagy esetleg a "favágó-debug" - minden sorban kiiratod a képernyõre, hogy épp mit hajtott végre, és a legutolsó sor lesz az, ami után leakad 😄

KeKKSZike
Nah, megnyomtam az F8-at, STEP Over! És ezt kaptam eredményül... De hogy ebbõl én hogy jöjjek rá, hogy mi a hiba?! 😮

Itt a kép róla...

QuippeR
de a ki.txt-t a program csinálja. ha abban van valami, akkor az a megoldás, azaz a be.txt-ben lévõ hexa számok összege.

Dzsini
ezért kell lépésenként végigmenni rajta... valami step-es módszer lesz, régen tp-ben asszem az f8-at csépelve ment, nemtudom hogy most melyik.

KeKKSZike
Hát ez az... Mert írni azt nem lehet! Se számot, semmit... 😮 😞

Dzsini
és mire vár a villogó kurzor? 😊

KeKKSZike
Hát én beraktam BIN mappába a be.txt-t és a ki.txt-t! Onnan, ahol a joiskola.exe van, onnan pedig kiszedtem. A be.txt-be beírtam, azt amit mondtál, de hibaüzenet, amit lentebb írtam!

De ha a be.txt és a ki.txt + az exe file egy helyen van, akkor nem ír ki hibát, csak nem csinál semmit se! Villog a kurzor és kész... 😞

QuippeR
ez legyen a be.txt fájlban a bin alkönyvtárban.

KeKKSZike
Melyik az a parancs, amivel soronként lehet futtatni?

Run --> step over
trace into?
melyik?

KeKKSZike
BIN alkonyvtárba betettem a txt fileokat, de változatlan a helyzet.

Vagy várjá...
22ff
2515
=
Most ezzel mit csináljak? 😮

KeKKSZike
OKs, rendben! Most keresem azt a parancsot, amivel soronként futtat... 😊

QuippeR
mármint a be.txt

és a bin alkönyvtárba rakd

QuippeR
a txt file jó legyen, mert nem ellenõrzöl benne semmit. így nézzen ki:

22ff
2515
=

Dzsini
akkor megnézed hogy melyik sornál áll meg, és rájössz, hogy miért 😊

KeKKSZike
A TXT filet megcsináltam, még jó, hogy szóltál! 😄

Most azt csinálja, hogy nem ír ki hibaüzenetet, csak a kurzor átugrik a másik sorba és csak villog, de semmit nem csinál! 😞

Dzsini
a txt file-ok ott vannak, megfelelõ formátumúak?

meg próbáld meg soronként futtatni (a fordítóban van ilyen lehetõség), és ott megállapítani, hogy mire akad ki. - esetleg változófigyelés, stb...

KeKKSZike
Itt a jó link:

JOISKOLA.pas

KeKKSZike
De gyûlölöm ezt a programozást... Kijavítottam a Lenght-eket!

Compile lefutott, faxa! Most elakarom indítani ezt a xart és most ezt kapom;
Runtime error 2 at 0*0040130B
0*0040130B
0*004014C5

Ez most mi? 😮

Amúgy ha ez segít;
Joiskola.pas
Joiskola.exe
Joiskola.ow

Dzsini
a Delphi talán annyiban "barátságosabb", hogy a felület jobban alád dolgozik, és kicsit többet lehet point and click módon 'programozni'...(bár azért amit a Visual C#-ba belepakoltak az se semmi)
dehát a net tele van olyan mennyiségû és minõségû példaprogrammal és segítõkész fórumokkal (bár legnagyobbrészt angolul), hogy ha tudod mit akarsz csinálni, akkor már megtalálod a segítséget hozzá 😊

ha ajánlásról lenne szó... hát, netes környezetre java vagy c#, adatbázisozni és offline mókákra delphi... és ahogy a világ kinéz, tényleg a netes alkalmazásoknak van inkább jövõje.

cSuwwi
bizony hogy hasonló

a netes programozásban nagyon elterjedt php is meglepõen sokban hasonlít a C/C++ ra.
ha az egyik megy, a másikat is könyebb megtanulni vele

shit happens

QuippeR
amit Dzsini írt az teljes mértékben igaz. sok ember azt hiszi, akkor tud programozni, ha megtanul egy nyelvet, de ez nem igaz. a programozásban megszerzett tudás bármelyik nyelvben kamatoztatható.

de ha azt kérdezed, hogy melyiknek van nagyobb jövõje, én a c++-ra szavaznék. a delphi-ben könnyebb a kezdés, ezért látványosabb is, de szerintem a c-vel, vagy a ++-os verzióval foglalkozni jobban megéri. és a java is egyre inkább jön. (Jajj, jön a Java! :J)

QuippeR
írd már át a Lenght-eket Length-re!

ez az egy hiba van ebben az egész forrásban, és már szólt miatta Dzsini.

KeKKSZike
Valaki segítsen már please! Annyira fontos lenne, hogy az nem igaz!!

Eddig van kész, de sajnos nem tudom, hogy mit csináljak...

SEGÍTSETEK PLEASE!

Elõre is köszönöm!!

Dzsini
én valahogy mindig úgy voltam vele, hogy a programozás alapvetõen nyelvfüggetlen. ha tudod, hogy valamit hogy kell megoldani, utána már csak a helpet kell 1 kicsit bújni, de minden strukturált nyelv gyakorlatilag ugyanazokat a lehetõségeket adja... csak másképp kell neki elmesélni a problémát 😊
a Delphi aranyos, sokmindenre használható, a C# is - hogy melyiket turkálod otthon az nagyjából szerintem mindegy. úgyhogy szerintem dönts pénzfeldobással, vagy amelyik olcsóbb... nem tudom van-e ingyenes gyakorló fordító vagy nem-kereskedelmi célra melyiket lehet venni.

Aquli
Most info-angol tagozaton járok gimnáziumba, emeltszintû érettségit akarok infóból, és ahhoz programozni kell. Osztályfõnököm, 60 éves balfasz az infotanárom, így megmondta, hogy õ nem fog programozást tanítani... köszönjük szépen.
Régebben programoztam Basicben (elég messzire jutottam viszonylag)
Pascalban, és C++-ban de ebben a kettõben csak keveset alapszinten.
Az lenne a kérdésem, hgoy melyik nyelvnek lenne érdemes nekiállnom itthon, ami használható manapság a gyakorlatban. C? vagy Delphi?
mert mondjuk sok más program nyelve is a c-n alapszik (pl Flash)
Elõre is köszi a válaszokat.

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"