312
programozas
  • LSL
    Na, egy sorstárs! Én még mindig nem állok sehogy se és ez már kiborító! Szerda a határidő de még mindig itt bogarászok 1 könyvet...
    Amúgy komplex számokkal műveletek a feladat. Megvan vkinek?
  • Aquli
    Helló!
    Találtam c-hez egész jó helpeket neten, alapszinten, az lenne a kérdésem, hogy nem tudtok-e valahol neten vmilyen programozási feladatgyűjteményt megoldásokkal, de NAGYON kezdőt. mert így, hogy elolvasom a doc-ot, meg kipróbálom, nem lesz gyakorlatom, de ha megpróbálnék feladatokat spontán megoldani, úgy esetleg lehetne.
    Előre is ksözi.
  • KeKKSZike
    Ha eljutok a vizsgáig egyáltalán! ;) :D
  • Dzsini
    majd megérted amikor eljön a vizsgaidőszak :) ui. akkor majd tanulnod is kell...
  • KeKKSZike
    "tudod minek örül az egyetemista mikuláskor? hogy már csak 2-t kell aludni karácsonyig...." Ez még nem esett le... :D :D :D

SZTE, TTK... (műszaki informatika)
  • Dzsini
    üdvözöllek az egyetemi oktatásban :) elte progmat vagy bme info? :D

tudod minek örül az egyetemista mikuláskor? hogy már csak 2-t kell aludni karácsonyig....
  • KeKKSZike
    Hááát... Én már könyvet is vettem magamnak, tanulgatom! Csak hát nehéz behozni az embernek magát, úgy, hog minden héten 2-3Zht írok! :P
  • Dzsini
    ahogy lent mondtam a programozás NEM nyelvfüggő. úgyhogy ha egyszer valamit meg tudsz írni rendesen 1 nyelven, akkor azt bármennyin megírod a helpet böngészve pár órán át.

de itt nem is a gyakorlatról van szó. az ELMÉLETI háttér (prog. alapismeretek, algoritmuselmélet, compiler/fordító használata, debug, kommentelés) - ez az, amiből egyetlen dolgot nem látok nálad - és ezt pedig oktatniuk kellene.
  • KeKKSZike
    Hát figyelj... Hidd el, hogy nem csak én küzdök ezzel a problémával! Nagyon gyorsan haladunk és abszolút nincs "emésztési" idő! Egy év alatt kell megtanulni Pascalba és C-be programozni! Hát kösz... Tavaly egy év alatt tanultaok meg Pascal-ba programozni a diákok, idén meg már 1 év alatt kettőt is meg kell tanulni! :=(
  • Dzsini
    tényleg SEMMI programozási alapismereteket nem tanítanak, vagy csak te nem jársz be / nézel meg egyetlen tankönyvet sem?
  • KeKKSZike
    Hát csak én még magyarul se tudom, nem hogy angolul... :D :D :D
  • cSuwwi
    a kommentezésnek nem feltétlenül kell magyarul lennie
    elvégre nem magyarul programozol, hanem angolul, írhatod a kommentet is angolul szerintem (én is úgy szoktam)
  • cSuwwi
    100
  • KeKKSZike
    "persze nem feltétlenül kell magyarul lennie"

itt most mire gondolsz? :O
  • cSuwwi
    nem kell minden sorhoz, csak ahol valami lényegesebb történik.

persze nem feltétlenül kell magyarul lennie
  • KeKKSZike
    Anyááám! :D Hát az kúúrva sok, mire én mindenhez oda írom, hogy mi mit csinál! :D
  • cSuwwi
    hogy programozol, ha még azt sem tudod, mit jelent? :)

kommentezni = melléírni az egyes részekhez (sorokhoz), hogy mit csinál éppen a program.

php esetén így néz ki pl.

<?php

$a = 20; // értékadás $a-nak
    $b = 10; // értékadás $b-nek
    $c = $a+$b; // a két érték összeadása
    echo $c; // kiiratom az eredményt

?>

Persze minden nyelvben máshogy van a kommentezés megoldva, de az a lényeg, hogy nem fut le, csak a forráskódot böngészve lehet látni.
  • KeKKSZike
    Mit jelent az, hogy kommentezett? Kommentezni? :O Mert azt is kell csinálnom! :D :D :D
  • Dzsini
    hihetetlen :)

akkor most jön az extrém esetek beirogatása... hibakezelés, "bolond a user" kezelés, rossz forrásfile kezelése...
  • KeKKSZike
    Köszi, mindenkinek a segítséget! A program fut, minden faxa!
  • QuippeR
    (naja, ez egy jó kérdés)
  • Dzsini
    ez nem fogja kiírni neked, hanem azzal, hogy látod hol akad el rájöhetsz, hogy mitől is csinálja ezt. például ha egy ciklusban akad el, akkor adhatsz neki Watch-okat (változófigyelést), és megnézheted, hogy a ciklusváltozó megfelelően számlál-e. vagy asszem F7-re ott van a 'Trace into' is, ami a függvények futását is lépésenként hajtja neked végre.
    mellesleg ezt a folyamatot hibakeresésnek hívjuk, és minden programozási feladat leginkább időigényes része (talán a tervezés után).
  • KeKKSZike
    Most eljutottam egy részhez, ami az F8 megnyomása után ugyanoda tér vissza... Most akkor gondolom az a hibás! De konkrétan nem írja, hogy mi a hiba... Áhh faxom ki van!
  • Dzsini
    (azért úgy elgondolkodtam, hogy milyen egyetemi oktatás az, ahol az alapismereteket (compiler használata, programozási alapelvek) sem mondják el 2 hónap alatt, és úgy adnak feladatot...)
  • Dzsini
    igen, eljutott a program első soráig - mostantól minden F8-ra lefuttat 1(EGY) sornyi kódot...
  • Dzsini
    vagy esetleg a "favágó-debug" - minden sorban kiiratod a képernyőre, hogy épp mit hajtott végre, és a legutolsó sor lesz az, ami után leakad :D
  • KeKKSZike
    Nah, megnyomtam az F8-at, STEP Over! És ezt kaptam eredményül... De hogy ebből én hogy jöjjek rá, hogy mi a hiba?! :O

Itt a kép róla...
  • QuippeR
    de a ki.txt-t a program csinálja. ha abban van valami, akkor az a megoldás, azaz a be.txt-ben lévő hexa számok összege.
  • Dzsini
    ezért kell lépésenként végigmenni rajta... valami step-es módszer lesz, régen tp-ben asszem az f8-at csépelve ment, nemtudom hogy most melyik.
  • KeKKSZike
    Hát ez az... Mert írni azt nem lehet! Se számot, semmit... :O :(
  • Dzsini
    és mire vár a villogó kurzor? :)
  • KeKKSZike
    Hát én beraktam BIN mappába a be.txt-t és a ki.txt-t! Onnan, ahol a joiskola.exe van, onnan pedig kiszedtem. A be.txt-be beírtam, azt amit mondtál, de hibaüzenet, amit lentebb írtam!

De ha a be.txt és a ki.txt + az exe file egy helyen van, akkor nem ír ki hibát, csak nem csinál semmit se! Villog a kurzor és kész... :(
  • QuippeR
    ez legyen a be.txt fájlban a bin alkönyvtárban.
  • KeKKSZike
    Melyik az a parancs, amivel soronként lehet futtatni?

Run --> step over
    trace into?
    melyik?
  • KeKKSZike
    BIN alkonyvtárba betettem a txt fileokat, de változatlan a helyzet.

Vagy várjá...
    22ff
    2515
    =
    Most ezzel mit csináljak? :O
  • KeKKSZike
    OKs, rendben! Most keresem azt a parancsot, amivel soronként futtat... :)
  • QuippeR
    mármint a be.txt

és a bin alkönyvtárba rakd
  • QuippeR
    a txt file jó legyen, mert nem ellenőrzöl benne semmit. így nézzen ki:

22ff
    2515
    =
  • Dzsini
    akkor megnézed hogy melyik sornál áll meg, és rájössz, hogy miért :)
  • KeKKSZike
    A TXT filet megcsináltam, még jó, hogy szóltál! :D

Most azt csinálja, hogy nem ír ki hibaüzenetet, csak a kurzor átugrik a másik sorba és csak villog, de semmit nem csinál! :(