182114
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#4247 Van egy haverom...a Csiga....
Házibuli nálad még régebben....capische?
-
#4246 Forumozni láttalak, de passz :) -
#4245 Tényleg nem? -
#4243 kislányod? ;)
-
#4242 nem ismersz meg, mi?
-
#4241 Akárki! :) -
#4240 körki? :)
-
#4239 Mario? A terv jó, mert a Meki azért idén verte a Ferrarit. A gyártásssal van baj - és mindig is azzal volt -, ezért viszont a dagadt a hibás ... -
#4238 #4227! -
#4237 TEgnap lemaradtan a futamról!! Letudja valaki írni a végeredményt???? -
#4234 á majd ha lesz valami info Alonsorol írunk majd :) -
#4233 most gondolom az lesz, mint eddig....vagyis lezárul a topic, és legközelebb vasárnap du. fog vki ide beírni kedves szavakat :) -
#4232 culit mindenki utálja.....ez nem új
én azt mondom, hogy jelenleg a mercinél egyedül kimi versenyképes, culi meg az autó nem
a ferrarinál ugyanez van, csak ott a kocsi jobb, de egyedül sumira lehet építeni...jelenleg
még egyszer csak azt tudom ismételni amit hallottam a németen: ha az autó belóg a pályára, és megy a motor, akkor az ilyesfajta közbenyúlkálás nem szabálytalan.....viszont szerintem - kivételesen - a cigány sem volt szabálytalan....de hogy pont ott kellett ólálkodjon a kurva nénikéjét...:) -
#4231 Utálja Coulthardot. (Mondjuk én sem rajongok érte, de én nem is kapok a "közvetítésért" pénzt ...) Ennyi. Meg is mondta tegnap ... -
#4230 Sajna melózztam, videóra vettem a futamot. Hazaérek rá sem nézek senkire, mondom meg ne szólaljatok, meg akarom nézni a futamot.
Visszateker, indít. Erre hazajön apám is, beáll a tv mellé nézi ő is, mire megszólal: ezek a mercedesek hogy a fenébe tudnak meghibásodni...
Köszi fater.
Kimi keményen verte a mezőnyt, komolyan először azt hittem alig van benzin a kocsijában, később meg azt, hogy Ralfnak volt túl sok és feltartotta sumákot azért tudott ekkora előnyt összeszedni, de aztán egyik sem szóval ledöbbentem kicsit.
Aztán elfüstölt alatta az a szar :(
Amikor megláttam, hogy sumákot visszatolják nem hittem a szememnek. Mi ez hétvégi rally? Az egy dolog, hogy a kocsi kicsit rálógott az aszfaltra de ha most ezt szabályosnak veszik akkor mindenki joggal elvárhatja ezután ha kicsúszik a pályáról és megsüllyed a kavicságyba akkor tolják vissza őt is.
Vagy majd egy helikoprter megy a pálya fölött egy tartalék ferrarival és ha kicsúszik sumák akkor azzal folytatja. LOL
Ez a palik (kisbetűvel) ez egy agyament hülye már bocsánat. Elég ovis szinten van, Alonsot meg ott istenítette a végén 10 percig aztán szerintem még a hülye is látta, hogy azért nem igazán kéne állórafékezni a kocsit 150m-rel a kanyar előtt ha az ember seggében ott van valaki pár méterre.
Kíváncsi leszek mi lesz a dologból, de szerintem Alonsot könnyen megbüntethetik ha sumák meg megtarthatja a pontjait az az év vicce lesz. -
#4229 Szerintem Alonso(annak ellenére,hogy az egyik kedvencem Kimi után) tuti szabálytalan volt.David azért csúszott ki,mert elrántotta a kormányt,nehogy Alonsonak menjen.200-ról 100-ra úgy lefékezni,hogy mögötte autó van életveszélyes.Schumi meg jobban tette volna,ha nem jön vissza.Én már csak akkor lettem volna ideges,ha az utolsó körben kiüti Alonsot. -
#4228 A motor füstölt el, vagyis valamit szarul raktak össze ... -
#4227 P. No Driver Team - Engine Tyres Gaps/Laps Average Stops
1. 4 R.SCHUMACHER Williams BMW M 1h34'43"622 195.633 Km/h 2
2. 3 MONTOYA Williams BMW M + 0'16"821 195.056 Km/h 2
3. 2 BARRICHELLO Ferrari B + 0'39"673 194.277 Km/h 2
4. 8 ALONSO Renault M + 1'05"731 193.397 Km/h 2
5. 1 M.SCHUMACHER Ferrari B + 1'06"162 193.382 Km/h 2
6. 14 WEBBER Jaguar Cosworth M 1 lap(s) 2
7. 17 BUTTON BAR Honda B 1 lap(s) 2
8. 9 HEIDFELD Sauber Petronas B 1 lap(s) 2
9. 10 FRENTZEN Sauber Petronas B 1 lap(s) 3
10. 15 PIZZONIA Jaguar Cosworth M 1 lap(s) 3
11. 12 FIRMAN Jordan Ford B 2 lap(s) 3
12. 11 FISICHELLA Jordan Ford B 2 lap(s) 4
13. 18 WILSON Minardi Cosworth B 2 lap(s) 2
14. 19 VERSTAPPEN Minardi Cosworth B 3 lap(s) 2
15. 5 COULTHARD McLaren Mercedes M 4 lap(s) 2
16. 21 DA MATTA Toyota M 7 lap(s) 3
17. 16 VILLENEUVE BAR Honda B 9 lap(s) 2
18. 7 TRULLI Renault M 23 lap(s) 1
19. 20 PANIS Toyota M 23 lap(s) 2
20. 6 RAIKKONEN McLaren Mercedes M 35 lap(s) 1
-
#4226 Ő a Merci sportrészleg - így egyben a motorgyártás - vezetője! Ennyi. -
#4225 Ez a Mercedes "hazai pályája"! A németeké Hockenheim!!! Emiatt nem fognak kivételezni vele. Ha igen, a végén összefoglaltam "mi törpénhet" ...
Az Európa Nagydíjnak csak a helyszíne NO. Semmi más. Annak idején Luxemburg GP néven ment ue pálya. Itt már szivatták a Mercit is. Németországban ráadásul egyre többen nem szimpatizálnak cipőkészítővel, meg ha valakit figyelembe vesznek, az a német motor és autógyártók (BMW, Mercedes stb.), így nem fog sokat nyomni a kalapban, egy olasz csapat német versenyzője. MS főleg a buzi Willy Webernek fontos + a szurkolóinak.
A döntés meg úgyis Monte Carloban lesz! :)
Albert hercegnek, bernienek és Mosleynak is Mercije van ... :) -
#4224 Miből gondolod hogy a dagatt a felelős? -
#4223 Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben? -
#4222 Bizony, bizony már 94-ben el kellett volna venni a vbt a cipésztől de 97ben végképp el kellett volna tiltani az egész formaegytől véglegesen. -
#4221 Montoya RlZ. -
#4220 hu ez aztán az átfogó leírás.
Amugy sajna sokat változott a F1 az aranyidők (senna prost stb) óta üzleti irányba. Szal igen nagyot bukna sumi ha pont hazai pályán zárnák ki. -
#4219 Mi a fasz bajod van Montoyával? -
#4218 EZ egyszerűen NEM ÍGY ÉRTENDŐ, szóval ha erősen akarnám kifejezni magam, akkor azt írnám, hogy a LÓFASZT (de ez nem stílusom ...)! Mert miért is?
Azért, mert ezt a betolós szabályt pont az 1989-es Prost-Sennna eset miatt szigorították meg és azóta az összes ilyen után - 3 volt 14 év alatt - "kizárták" az illetőt, megsemmisítették a pontjait. Egy esetben vettek el pontokat, egy esetben a srác nem ért be, egy esetben meg nem volt pontszerző helyen a végén, szval mindegy volt.
1989-ben tehát "ELVETTÉK" Suzukában Senna "világbajnokságát", és futamgyőztesként Nanninit hozták ki, aki akkor nyert először és utoljára. (Következő évben elvesztette a karját egy helikopterbalaesetben, ezért a helyére jött Moreno Suzukában, majd az ő helyére jött 91-ben a cipőkészítő a Jordanből.) Magyarul: ha nincs Nannini balesete - mivel Alessandro jó versenyző volt - 1991-ben vsz nem került volna MS a Benettonhoz és másképp is alakulhatott volna a karrierje ... :) De ez most mindegy ...
"Az előzés": 1997, az ominózus futam, Jerez (amiről a három tök ugyanazon időmérő eredmény miatt már a Palikék is szót ejtettek tegnap):
MS-t, aki lassabb autóval haladt, JV megelőzte úgy, hogy MS, amikor látta, hogy JV elmegy mellette ugyanúgy ki PRÓBÁLTA tenni, mint 94-ben Hillt Adelaideben, de Jerezben akkor már MS húzta a rövidebbet. JV MS meglökte, de MS ekkor kicsúszott, JV + elment mellette és VB-ok lett, Mika nyert. MS-t kizárták, mert:
akkor vetemedett erőszakos cselekvésre, amikor már látható volt, hogy a gyorsabb autó elmegy mellette, az jobb íven van, ELŐRÉBB! A versenybíróság döntése alapján akkor hoztak egy konkrét példa értékű határozatot, miszerint mindig az íven haladó autónak van előnye. Vitás esetekben az dönt, hogy melyik volt előrébb.
Tehát: itt Montoya abszolút nem hibázott, sőt MS erőszakos volt, mert látta, hogy Montoya elmegy mellette, ezért ráhúzott, de Jerezhez hasonlóan hibás döntést hozott és Ő húzta a rövidebbet. Montoya nem hibás!!!
"Külső segítség": TILOS!!!
Egy 1989-es eset miatt (Prost-Senna 89), amin később nagy viták voltak, így a FIA a következő évtől (1990) úgy döntött, hogy egy autó kicsúszásakor TILOS a pilótának a pályabírók segítségét igénybe vennie. Ha igénybe veszi, külső segítséget fogad el a verseny folytatására, így az eredményét nem ratifikálják!!! Leáll a motor vagy sem, nem ezt nézik.
A pilótának csak a saját csapattagjai segíthetnek az autó megtolásában, illetve kiszállva saját maga tolhatja meg az autóját, ha esetleg elfogyna a benzinje vagy elég közel lenne a célvonalhoz.
(1987-es szabály! Előző évben Alain Prost a Hockenheim Ringen (az itt lévő linknél a pálya történetét kéne megnézni, ott van a kis 1986-os FF kép ...) autójából vezető (!!!) pozícióban kifogyott a benzin, kiszállt, elhesegette a pályabírókat és betolta hatodiknak a McLarent ... :) Először elvették a pontjait (feleslegesen, mert világbajnok lett), aztán visszaadták, majd a télen meghozták ezt a szabályt.
Ennek is van "apróbetűs része": ha a pályabírók mégis segítenek egy autónak visszatérni a pályára, akkor azt csak azért tehetik meg, hogy azt a veszélyes övezetből elmozdítsák, de akkor az autó már NEM folytathatja a versenyt!!! A pilóta is kérheti (ez történt most is), hogy autóját elmozdítsák a veszélyes részről és a pályabírók főnökének is joga van AZONNAL dönteni az esettel kapcsolatban. Ezekre azonban ugyanúgy vonatkoznak a külső segítségben megállapított részek.
Tehát: az 1989-es eset miatt MS diszkvalifikálandó!!! Ott a VB CÍM (!!!) sorsa dölt el így Prost javára!!! Ha itt kivételezés lészen, akkor:
1. A Ferrarival kivételeznek és az egész sportág láthatja kárát, mint amikor Rubensnek el kellett engedie MS-t, valamint lesznek átlagos (Minardi), kivételezett (Williams) és még kivételezettebb (Ferrari) csapatok. Ezért meg ismételten felesleges lesz pénzt ölni a sportban pl. a nagy motorgyártóknak, mert látszik vannak kivételek, a szabályokat meg akárhogy lehet értelmezni ...
De mivel BE izgalmasabbá akarja tenni a VB-t, ki fogják zárni MS-t, mivel Kimi is kiesett és a VB így sokkal nyíltabb marad, lassabban döl el! Ez a legvalószínűbb.
2. A FIA segget csinálhat a szájából, hiszen sokkal fontosabb dolog dőlt már el ezzel a szabállyal (1989-es VB cím ...), szóval felesleges lenne kisérletezgetni.
3. Fejek fognak hullani a FIA-nál.
4. Újabb precedens esetet teremt, aztán sohasem lesz "rend" ...
"A boxutcában megtolás":
Ha röviden össze kéne foglalni: minden engedélyezett, a sebesség túllépésén, az agresszív viselkedésen és a tolatáson kívűl. Ha egy autó nem indul el, a csapattagok megtolhatják!!!
"A Mercedes motor és Kimi": Itt nem Kimi hibázott! Itt a fő probléma Norbert Hauggal van, akinek a lelkén már nagyon sok hasonló kiesés szárad. (A legemlékezetesebb 2000 USA, amikor Mika elveszítette a VB címet ...) Már rég menni kellett volna, mert a Meki így nem fejlődik, hiszen "filléres" problémákból, rossz koordinációból - az alkatrész-gyártás és a motor-fejlesztés területén - fakadóan jóval több hibás alkatrész kerül(het) az autóba, és így egyik pillanatról a másikra jönnek elő a gondok. Már korábbban is nyilatkozta Kimi, hogy nem ment full gázzal, mert hibát jelzett a motorban a csapat. A Ferrarinál is tucatjával voltak ilyen vagy ehhez hasonló hibák, de aztán állandó ellenőrzés folyik a gyártásnál, több pénzt áldoznak minderre, többszöt tesztelik külön-külön nagy pénzekért az alkatrészeket és eredményesebben szűrik ki a hibát, így elég ritka a vörösöknél a motorhiba. Amíg "a dagadtat" nem menesztik és épeszűbb mérnök vagy koordinátor nem kerül a Merci motorrészlegének élére, addig nem lesz a Mekinél komolyabb eredmény. Ez bizti! Én nem vettem észre vezetési hibát kiminél, hisz egy gyors egyenes végén visszaváltáskor szállhatott el a motor, valami szutyok alkatrész következtében. Ha már korábban MS megvédése kapcsán a Ferrari gyatra 1996-os teljesítménye is sorra került, elég sokszor volt motorhibájuk. Ez azt jelenti, hogy az egyesek szerint szuperzseni cipőkészítőt kettős mércével kell mérni? Mert ugye akkor Ő is ugyanolyan "engine-burner", mint Kimi, hisz elég sokszor megsütötte a motorját? (Ezt a gondolatmenetet persze lehetne még folytatni, de nem teszem ...)
Végül egy aranyos kép: 1986, Magyarország (NC:)
-
#4217 Amugy meg csak annyit tudok hozzátenni amit már mások is leírtak. Montoya szabályosan kezdett az előzésbe, nem taszította le sumit a pályáról. HA S. belassít és elengedi ott montoya-t ahogy illett volna, akkor nem megy neki. szal totál a saját hibája volt.
És és mikor a végén elmondták az indokot hogy miért engedték tovább:
"Az autó csak félig volt a kavicságyon, a kerék prögött a motor járt, ezért a megtolás nem számít külső segítségnek."
(itt vágta hozzá a fémdobozos sört haver a Tv hez).
Nem külső segítség akkor meg mi a faszom? -
#4216 Nos hazakeveredtem, de volt alkalmam megtekinteni a futamot. Nos mikor palik éneklése után levettük a hangot egész élvezetes volt.
Meg kell mondjam érdekes egy fuatom volt.
Aki a győzelmet megérdelete VOLNA az Raikonnen. nem pedig ralf s.
A nap másik sztárja pedig alonzo volt. AMit művelt az hatalmas volt!!!!! Rég lehetett ilyen taktikázást látni szóval egész izgalmas futam volt.
Ja és csatlakozom ahhoz a táborhoz aki azt mondja hogy Sumit ugyse fogják megböntetni mivel:
1. hazai pálya volt
2. ő ül a piros autóban -
#4215 Na akkor elmondom mi az én véleményem: Ralf megérdemelte a győzelmet, Alonso hatalmas volt, Kimi-ről tartom amit évelején mondtam ha nem nyírja ki magát akkor még világbajnok lesz(bár szerintem nem idén) Shumi-ról és a cigányról meg nem mondok semmit mert hiába lenne a BMW a kedvenc csapatom ha egy ilyen fasz ott van...
illetve elismerés a Ferrarinak hogy ilyen gyorsan kapcsoltak és nem mondták azt Schuminak hogy szálljon ki..... -
#4214 Hat szerintem ezt a szabalyt csak egyfelekeppen lehet ertelmezni.
Miszerint ha veszlyezteti a versenyben levo autokat az akadalyban levo auto akkor a palyabiroktol kaphat segitseget, ha nem allt le a motorja. -
#4213 hát már páran értelmeztük ezt a szabályt egy másik fórumon, hozzáteszem nem idiótákkal és más a vélemyénünk ezzel kapcsolatban ! -
#4212 "If a car stops during the race (except under Article 142c) and d), it must be removed from the track as quickly as possible so that its presence does not constitute a danger or hinder other competitors. If the driver is unable to drive the car from a dangerous position, it shall be the duty of the marshals to assist him."
Ha a söfőr saját magától képtelen elhagyni a veszélyes helyet, a pályabírók segíthetnek neki ebben.
"If any such assistance results in the engine starting and the driver rejoining the race, the car will be excluded from the results of the race."
E szerint teljesen tiszta a helyzet, mivel csak akkor kell kiállítani, ha a segítség miatt újraindul a motor és folytatja a versenyt. Szerintem nem lesz ebből semmi, meghagyják a pontjait. Viszont Montoya-t megbüntetthetik veszély okozása miatt. -
#4211 Ezekután már azon se csodálkoznék, hogyha mondjuk suminak lerobbanna az autója, és a fű szélén várná a tartalék autó... -
#4210 Emlékeztek amikor 2001-ben Brazíliában Montoyának (aki vezetett) neki ment a legkörözött Verstappen. Montoya sem kapott akkor ajándékba 4 pontot azért mert nem tehetett a kieséséről ráadásul nem is bizonyított hogy sumi nem tehetett a koccanásról. -
#4209 ja persze! azért akartak olyan szabályt is hozni pl, hogy a Ferrarik plusz súlyt cipeljenek.
Meg úgy általában az új pontrendszert, meg időmérő edzést is kifejezetten az ő dominanciája ellen hozták. -
#4208 NEM A CIPÉSZT HIBÁZTATOM !! ÉN CSAK AZT MONDOM NEM LENNE FAIR HA ÉRVÉNYESNEK TEKINTENÉK AZ EREDMÉNYÉT ! ennyi a többi nem érdekel -
#4207 En nem is erre reagalok, hanem arra a hujesegre, hogy ezt a versenyhelyzetet hozzak arra fel hogy kulso segiteseg tortent e vagy sem.
SZVSZ semmi koze nincs a helyzetnek ahoz , hogy ki hibazott a kanyarban ahoz, hogy ki tolta meg az autot.
Mint mondtam szerintem szabalytalansag tortent, azt viszont nem ertem, hogy mi a faszert hibaztatja itt mindenki a cipeszt, ha nem o donti el , hogy most mit kene tenni. -
#4206 na igen számítottam rá hogy túlreagálod és nem érted meg !
sok ilyen eset volt már, sőt még ettőől komolyabb is és nem tettek semmit!
namost itt mi is történt(?)
hát az hogy a cipész bal első kereke hozzáér a cigány jobb elejéhez és kicsúszik...ÉS???? -
#4205 inkább suminak kellett volna nagyobb távolságot tartani, ha tudja h mont van elötte