182155
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
Gabor_(HSF) #10678 ez is igy igaz és ezért mondom,hogy Monti tul közel volt,mert nem versenyben voltak hanem a SC mögött és igy várható hogy az előttem lévő bármikor kigyorsithat és blokkolhat,mint pl a felvezető körben ahol szintén a fékeket és a gumikat melegitik..itt viszont libasorban mentek nem volt mod arra,hogy egymást kikerüljék,ezért tartom magam ahoz,hogy Montinak nem lett volna szabad olyan közel mennie -
#10677 igazából már volt szó róla:
én személy szerint a lehetőségek közül, szinte biztosra veszem a müszaki problémát.
főleg hogy már frankóra kitárgyaltuk a fékezés és blokkolás mikéntjét. -
#10676 Ezért tartom valószínűleg azt (mert a tehelt oldalon állt be a kerék), hogy vagy a felfüggesztés szállt el, vagy a fék állt be. -
Gabor_(HSF) #10675 Igy teljesen egyetértek ezzel,de itt arról volt szó miért csak a baloldali kerék füstölt -
Gabor_(HSF) #10674 Bocsessz már jó -
#10673 Ezt a képet szedesd már ki légyszives, mert aki modemmel szeretne hozzáírni az oldalhoz, az összesz@rja magát, mire betölti.
Előre is köszi. -
#10672 hát ehez csak gratulálni tudok....jól szétoltad a topicot.
ekkora képet vazz. :(
ezt most minek kellett? -
#10671 200-as tempónál 1 mp alatt 55 métert tesz meg az autó. Ha azt feltételezzük, hogy a versenyzőknek lényegesen jobb a reakcióideje, mint az átlagember 0,8-1 mp-e, akkor is 5-6 métert tesz meg, amíg rálép a fékre, az meg pont egy autóhossznyi. Szal ha a seggében megy, akkor nincs esélye... -
Gabor_(HSF) #10670 Azt én sem szeretném és nem akarom,hogy úgy érezze valaki,hogy megjáccom a nagy Ő-t..csupán én igy látom SUMI és Monti balasetét és nem hinném hogy valami vagy valaki is megtudná változtatni a nézetem ezzel kapcsolatban....
ez itt pedig a pannonia ring -
#10669 Látom nem értetted meg a magyarázatot:
Van 2 kerék, az egyiken van 300 kg súly a másikon 100 kg súly. Nyilván amelyiken nagyobb súly van, annak nagyobb a gördülési ellenállása. Tekintsük az egészet úgy, mint a dörzshajtást. Ha meg akarod vele hajtani az utat (relativitás szerint ugye), akkor a nagyobb súllyal terhelt kerékkel nagyobb nyomatékkal tudod tenni, mert a nagyobb erő szükséges ahhoz, hogy megcsússzon a kerék, ez a nagyobb erő pedig nagyobb nymatékot jelent a kerék sugarának az erőkarján. És ugyanez igaz fordítva is: azaz ha fékezed a kerekeket, akkor nagyobb nyomatékkal lehet csak megszüntetni a nagyobb terhelésű keréken a súrlódási erőt, azaz az út nagyobb erővel forgatja a kereket, mint a kisebb terhelésűnél. Ezért ugyanakkora erővel fékezve a kisebb terhelésű kerék már blokkol ott, ahol a nagyobb terhelésű még gördül. A fékerőszabályzó szvsz nem oldja meg 100%-ban ezt a problémát, mert nem annyira intelligens, hogy folyamatosan korrigálja a fékerőket, az már ABS lenne az meg tiltott az F1-ben (ráadásul asszem csak azt lehet az F1 autókban állítani, hogy elöl, vagy hátul fogjon jobban).
Másik: ha egy kerék el-el emelkedik a földtől és beblokkol, akkor az visszaérve a földre tutira füstölni fog, mert a tehetetlensége miatt nem tudja egyből felvenni azt a sebességet amivel az autó halad, így megcsűszik és füstöl. -
#10668 :D
egy dr big-em van. jelenleg triálozom.
nem vagyok szakmabeli, mert nem vagy szakmában.
nem szeretném ha személyeskedés felé menne el a vita. -
#10667 szvsz ha megy A és B. Ugyan olyan autójuk, motoruk van. Mennek 200-fölött egymás után, elég közel egymáshoz. A megy elől. A bevágja a féket, B nem biztos, hogy meg fog tudni álni, pont az ugyan olyan fékek miatt, mert míg már A fékez(nem is nagy fékúttal, mert versenyautó) B még észleli, felfogja, cselekszik, és végig 200 fölött száguld A-ba.
Na én lépek lassan. Jó volt ez a kis vita, mert legalább elszaladt a munkaidő. :))) -
Gabor_(HSF) #10666 Oh bocsánat nemtudtam ,hogy szakmabeli vagy..EGY LINK ESETLEG A MOCIDRÓL,RÓLAD,ESETLEG VERSENYPÁLYÁN? -
Gabor_(HSF) #10665 Utcai autonál ez igaz is,mivel eltérő kocsikról,külömböző fékutakról van szó,de a versenypálya ,versenyautok az egész más -
#10664 full igy van.
ezt egyébként tanitják is.
-
#10663 miért nem mondjon bármit? azért mert motorozol? én is. -
#10662 Már kerültem, és volt olyan, hogy kevés volt a csak fékezem, és megállok. (nem az én hibámból történt) Valamikor mérlegelni kell, és jobb megoldás fékezés közben kikerülni az előtted lévő akadályt. -
#10661 :D
-
Gabor_(HSF) #10660 Volt már pár meleg pillanatom elhiheted és hogy az ember milyen gyorsan tud reagálni ha odafigyel, azt csak akkor hiszed el ha olyan szituba kerülsz... -
Gabor_(HSF) #10659 HUH mostmár fáradok... kibeszél arról hogy nem áll meg a terheletlen kerék??
nem füstől!!! mivel nem sok köze van az aszfalthoz
és ez a téma a miért csak a bal első kereke huzott féknyomot,müszaki hiba? "fejezetből" indult...ha figyeltél volna -
#10658 Csak ha azon a pár méteren belül aki előtted megy szintén koppra áll, akkor lesheted a 5.X-et. -
Gabor_(HSF) #10657 Tiztázzunk valamit...én manapság már csak a ringen motorozok mert rettegek a sok idióta autóstól...DE még igy is a 4.X-túl és már a reflexeim sem olyanok mint 20 évvel ezelőtt,ráadásúl amatőr motorosként pár méteren belül "kop"-ra állok ha valami gond van előttem,,úgyhogy szépen megkérlek ne nekem akarj előadást tartani arról hogy a versenypályán hány cm-rel lehet lereagálni az előttem történő dolgokat -
#10656 ez pedig egész egyszerüen nem igy van.
nem az blokkol hamarabb amelyiken a terhelés van.
rengeteg felvételen lehet látni, főleg ahol a 4. kerék elemelkedik a talajtól, hogy az áll. mind F1-ben, mind máshol. -
Gabor_(HSF) #10655 Pontosan...Te ránsd el a kormányt ennél a temponál,aztán szép emlék leszel, én mindenesetre előszőr megpróbálok megállni.. -
#10654 nem az az igaz,hanem hogy "a hirtelen nagytempós irányváltoztatás,kikerülő manőverben nagyon sok riziko van". erre mondtam -
Gabor_(HSF) #10653 Egybbkén meg mindig a terhelt kerék blokkol be(pontosabban az füstöl,mivel az tapad bele az aszfalba)ebben az esetben a jobb oldali akár a levegőben is lehet akár azt aszfalton de nem a terheletlen kerék tartja a kocsit ezé nem fog sem csuszni se füstölni sem pedig cigánykereket vetni)a fékerő szabályzó ilyenkor a terhelt oldalra mozgositja az erőket, bár természetesen a terheletlen is blokkol nehá amikor a levegőben van,külömben mi értelme lenne fékezni ha arra az oldalra hatnak az erők aminek éppen semmi köze a kocsi iránsitásához vagy lassitásához -
#10652 Akkó' nagy valószínűséggel meg fogsz halni. Az ember nem gép. Ha ő is megáll, akkor én is. Senkinek nincs olyan reflexe. Főleg 200 fölött jócskán. Ott már miliméterek is sokat számítanak. -
#10651 mitől lenne igaz, ...mész az autópályán történik elötted valami, te meg satufékezel mi?
hát remélem hogy nem.
az meg a magánvéleményem, hogy Trulli nem nyilatkozta le, hogy ő már sejtette hogy Monty bele megy Summába :D -
#10650 Ez is igaz. -
#10649 Miért lenne hujeseg? Azert sokfelekeppen be lehet allitani egy tenyt,de nyilatkozatokon nem valtoztatnak. -
Gabor_(HSF) #10648 Én SUMI rajongó vagyok, azt mondom lehet ,hogy hibázott,elképzelhető azis ,hogy elfékezte magát..de az tény és ebből indulok ki,mikor én mondjuk 240 el megyek a motorral és ha kivág elém hirtelen valaki,vagy hirtelen satut nyom,nem változtatok irányt, ha tudom biztonságos fékrendszerem van,hanem én is satuzok mert ha ő meg tud állni én is, ez reflex kérdése,a hirtelen nagytempós irányváltoztatás,kikerülő manőverben nagyon sok riziko van -
#10647 ember ez kint volt a pályán ahol nyüsögnek a fotósok + ha valaki meglök nem az az első reakcióm hogy leütöm....
Ferdítés. Nem a pályán volt, hanem a paddockban történt mikor a pihenőkocsijukból jöttek ki. Ekkor az operatőr faszi rohant oda és a jó 15 kilós kamera objektívének a sarkával fejbenyomta Montoyát. Én azon csodálkoztam, hogy nem tört be a feje (fogtam már a kezembe hasonló kamerát, nem gyenge szerkezet az biztos). Szvsz én sem reagáltam volna szebben... -
#10646 hát ha nem haragszol, engem nem érdekel mit hoz le az a5.
formula1.com
hülyeségekkel nem lehet vitatkozni. -
#10645 "Ross "Play Dirty" Brawn"
Ezt még nem hallottam. -
#10644 Kurvára örül, hogy milyen nagy szerencséje volt, és lapul, mint sz.r a fűben ,hogy le ne bukjon. (ha van esze) -
#10643 1, a féknyom az legalább 50 méter,ezt ki vitatta?
Bocs, nem pont neked írtam, de volt itt (vagy másik fórumon) olyan is aki azt mondta, hogy 10 m-es gumicsíkot húzott.
2,végig cm-terekre volt Shumitól(ha ezt te nem igy láttad vegyél egy rendes TV-ét)
Erre annyit tudok mondani, hogy ekkora sebességnél elég csalóka tud lenni a dolog. Egy F1 autó jó 4 m hosszú ehhez képest a centiméterek az kb. annyit jelent, mint a gumik szélessége. Ugyanilyen relatív a távolság dolog, mikor parkolsz autóval, akkor azt hiszed, hogy már alig pár cm van a másiktól, kiszállsz és látod, hogy még jó 40-50 cm van. Szóval nem olyan könnyű szemre megállapítani a távot.
3.280-at az alagut végén érnek el,azon a részen ahól fékezett versenykörülmények között is kb 200-al mennek
Az eset az alagút közepén történt, az alagútba már 100 feletti tempóval hajtanak be versenyben, egy F1 autó 5-6 mp alatt van 200-on, szal szerintem több lesz az a 200 :) Egyébként ezt az adatot sem tudja senki, hogy pontosan mennyivel mentek.
4,a fizika az 60km/h nál is fizika és senki nem a versenyzőkre ható"g"-ről beszélt
Az a g hat az autóra is, minél nagyobb a g erő, annál nagyobb terhelődés rakódik át a külső íven lévő kerekekre. 60 km/h nál nem lehet egy ilyen autót ilyen gumikon úgy megfékezni, hogy blokkoljon a terhelt oldali kerék. (egyébként soha nem a terhelt oldali kerék blokkol be, hanem a terheletlen, mert az szinte elemelkedik a földről, kisebb súly van rajta, nem szorítja olyan erővel az aszfaltra a gumit, nem keletkezik akkora súrlódási erő, azaz kisebb nyomatékkal le lehet blokkolni a kereket)
5,és telejen mind1 hogy kigyorsitott majd nagyott fékezett, vagy rávasalt a fékekre,vagy csak túl gyorsan érkezett meg a SC mögé,akár hibázott és elfékezte magát,a lényeg akkor is az ,hogy a mögötte lévönek ezt kontrolálnia kellene,nem pedig ész nélkül belemenni,vagy fékezés nélkül mellémenni
Nem ment bele, és miért baj ha mellément? Az még nem előzés. Lehet, hogy Montoyában még benne van a kartos reflex, ahol az SC mögött elrajtoláskor egymás mellett mennek és alig van hátrébb a második, mint az első. Egyébként az nagyobb kontrollálás lett volna, hogy lehúzódva az ideális ívről a pálya koszosabb részén hatalmasat fékezni és megkockáztatni, hogy keresztbeáll az egész mezőny előtt?
Egyébként érdekes, hogy Ross Brawn nyilatkozik olyanokat, hogy Montoya így-meg úgy, nem pedig Schumacher. Nem hiába lett Ross "Play Dirty" Brawn a gúnyneve... -
#10642 szerintem már el is játszotta/qrvázta/itta :))) -
#10641 figy ha én x kanyarban majdnem csattanok valakivel akkor 2 kanyarral odébb jobban figyelek, de mindegy téma lezárva... -
#10640 értékesíti -
#10639 ok akkor más téma, szerintetek most éppen mit csinál az a pályamunkás akik kiszedte a gumifalból a Jaguar orráról leesett gyémántot? :)