182155
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#10598 Azt ne mond, hogy Schumi ment szépen nyugodtan az SC után, erre odament mellé Monty és nekilökte a falnak.
Hát ez lol! -
#10597 az alagút jobbra kanyarodik és Schumi egyensesen ment ha ő is jobbra kanyarodik lehet nem is csattantak volna..... -
#10596 Máskor nem blokkol a kerék, csak a terheléstől csúszik, de itt nem volt akkora terhelé (szvsz), hogy normál körülmények között ez bekövetkezzen. Ha mégis, akkor vezetői hiba, mert nem éles, szituációban kellett, éles kanyar előtt, nagy tempóról fékeznie.
Punkerwork: Ha nem húzta (rántotta) jobbra a járgányt, akkor nem ment volna neki Montynak. Mint már írtam, Monty is F1-essel megy, nem buldózerrel. És fékezett, úgyanis, ha nem, akkor ő is összetörik, és Sumáknak sem csak a bal eleje sérül meg.
Ja, és tudom, hogy SHUMIT csak 125 méterre lehet követni, nem lehet megelőzni, megbüntetni, hibáztatni, megsérteni, stb. -
Gabor_(HSF) #10595 De tényleg zárjuk le ...mert itt nem is az a lényeg hogy SUMI hibázott-e vagy sem,hanem az hogy Monticsóka nem tartott megfelelő követési távolságot,mert az az én meglátásom ha nem 25 cm re követi SHUMIT akkor bíz elkerülhető lett volna az ütközés -
#10594 1. Schumi nem húzta jobbra a járgányt
2. Monty tényleg nem fért volna el az alagút fala és Schumi között
3. Monty nem fékezett egyáltalán...... -
#10593 34 új üzenet mi van itt???? -
Gabor_(HSF) #10592 Na akkor nézzél még eg egy pár futamot, két kereket blokkolni szinte soha nem látsz és ez nem azért van mert vak vagy,csupán annyi,hogy mindig a terhelt oldal fog be elsőnek -
#10591 (csak azt ne mond...) -
#10590 Akkó mért füstölt??? (csak szt ne mnd, hogy a hideg gumi miatt) -
#10589 pl: műszaki hiba, de egyébként is: ha az egyik kerék áll, akkor jobb esetben a másik kerék is áll, ha nem műszaki hibáról, és nem félfékről beszélünk, bár nem tudom, hogy milyen van egy Ferrariban. -
Gabor_(HSF) #10588 A másik, nem volt az olyan draztikus fékezés,mivel nem szakadt le annyira a SC-tól,lehet csak szimplán rávasalt a fékekre -
#10587 Nem sajnos.
szvsz csak érintőlegesen mentek össze, ami elég volt, hogy Sumák, nehezen irányítható (irányíthatatlan) autóját megdobja, de Monty autójában csak kicsi kár keletkezzen. Bár most hogy ezen gondolkodom, hogyha nagy sebességgel nekimegy Monty kocsija orrának, akkor első vezetőszárnycserés lett volna nagy valószínűséggel, nem? (Lehet, hogy neki sem ment???) -
Gabor_(HSF) #10586 HUH ha nem blokkolt a jobb első müszaki hiba????
Nos az a helyzet, egy tempos jobbos kanyarban a kocsi baloldalára nehezedik a súlypont,ebből adódóan nem fog blokkolni a jobb oldala is... -
#10585 Képzeld el ezt én is tudom, hogy blokkoló kerékkel hiába kormányzol. Azonban csak a bal első kerék blokkolt (csak egy guminyom volt az aszfalton), és az kb. az alagút közepén történt, a baleset meg az alagút végében, és addig nem 50 m van csak, azaz akkor már nem blokkolt kerékkel ment. Valószínűleg az lehetett, amit kiserik írt. -
Gabor_(HSF) #10584 Nem Ferrari szurkoló vagyok,hanem kiemelem Shumit a többiek közül,mint ahogy annak idején Prostot is meg Sennat is,bár utóbbit megutáltam mikor ugy vette el Prostól a vb-t, hogy az utolsó futamon az első körben padlóra tette a csapattársát is meg magát is.... -
G_ArchAngel #10583 Montoya kocsiján milyen sérülés volt, azt nem tudod?
csak mert ugye a Ferrari rajngók szerint gyorsan ment bele, egy rá hegyesszögben álló többszázkilós járműbe...
vagy csak a kerék ért össze? -
#10582 Szerintem ugyan arról mint te, csak nem elfogultan, mint te. Sumáknak leblokkolt a bal első kereke, az tény. Azt nem láttuk, hogy a jobb első is leblokkolt-e de ha nem (műszaki hiba) akkor érthető az egész: kerék (bal) blokk, autó indul balra és lassul, érkezik Monty, húzódik jobbra, hogy elkerülje az ütközést (ő is F1-es autóval megy nem dózerrel), Sumák jobbra rántja a kormányt (hogy elkerülje a falnakcsapódást és mert hirtelen volt műszaki hiba), és találkozik Montyval, aki neki megy a falnak egy kicsit (ha jól láttam a szemből vevő kamera képéből), de Sumák hátsó felével megy neki Montynak, amitől az autó jobbra fodul, s bal ellenkormányzás hatására neki csapódik a bal oldalfalnak.
Kicsit hosszú, de ez az én meglátásom. -
#10581 Akkor mar felengedte a féket,hogy ne a falnak menjen egyenesen sztem. -
G_ArchAngel #10580 Az a baj a Ferrari rajongókkal, mint az általuk imádott csapattal: másnak nem lehet igaza, vörös köd és csőlátás...
(megjegyezném a kipufogóval első lett, ha a felfüggesztésnek gondja volt(vagy lett volna) és azzal behozza dobogós helyen, akkor megint hőst csinálnak belőle...) -
Gabor_(HSF) #10579 HMMMM.. ha blokkoló kereket próbálsz meg kormányozni,az biz egyenesen megy tovább, esze ágába sincs annak kanyarodni, ez szimplán fizika...ezt nemhogy a versenyzők de még a kisebbik fiam is jól tudja, aki még csak 13 éves -
Gabor_(HSF) #10578 Ja értem,az előző futamon meg amikor Sumi szar kipufogóval ment végig azt meg azért árulta el, mert senki nem vette észre,de szerited akkor ezt azért tette mert ciki ha a Ferrarin elkuródik valami,De akkor Bárchelló miért is nem leplezte a futomű hibáját? Ja Sato a rajnák SUMI jobb oldali első kerekének ment ,itt pedig a bal első blokkolt..
Ha már vitatakozunk akkor ugyan arról a futamról beszéljünk... -
#10577 Ja:) -
#10576 Jaja. Az lenne az igazán zsír, mint ahogy most van: hetente verseny :) -
#10575 Szerintem jol gondolod,engem evvel meggyoztel,es egyet is ertek vele. -
Gabor_(HSF) #10574 Oké zárjuk le..végszó
de belenéztél te már egy F1.es auto visszapilantójába?tudod mennyit lehet abban látni?föleg az sötét alagutban..És miért gondolhatott volna SUMI arra, hogy Monticsóka melette van?...nede hétvégén ismét Derby készüljünk arra -
G_ArchAngel #10573 hoppá, megelőztél, de én is így látom!:) -
G_ArchAngel #10571 viszont volt egy olyan találgatás, hogy ezzel nyilatkozattal a Rubensnél is előforduló gondot palástolták: egyszerűen beállt a csapágy és kész...
sőt hallottam olyat, hogy a felfüggesztés már a rajtnál megsérült, mikor Sato letette kétoldalra a két "kispályást"...
A Ferrari vezetősége úgyis fékmelegítésnek állítja ba, mert így nem kell elismerni, hogy az új felfüggyesztés mindkét autóban csődöt mondott...
-
#10570 Az én véleményem a Schumacher balesetről:
Szvsz nem fékmelegítésről volt szó ott, hanem kőkemény műszaki hiba miatt állt be a jobb első kereke. Egyrészt nem úgy melegítenek fékeket, hogy állóra fékezik a kereket, mert akkor nem súrlódik így nem is melegszik. Ha megnézitek kb. 40-50 m-es gumicsíkot húzott, ekkora féknyom még akkor is ritkán van amikor 300-ról esnek be egy elfékezett lassítóba szvsz ez mutatja, hogy beállt a kereke. Talán azért "húzott rá" a jobbra mellete lévő Montoyára, mert kvázi irányíthatatlan volt akkor az autója. Emellett érdemes az utána történt dolgokon is elfilózni egy kicsit:
Nem mutogatott senkinek semmit (pedig volt már rá példa), beérve a boxba teljesen nyugisan végighallgatta a főmérnök monológját, majd bemenve a boxba még megállt beszélgetni majd annak a másik végében falhozcsapta "nagy idegességében" a sisakját. Ezután jön az, hogy Barichello lenyilatkozza azt, hogy végig problémája volt a felfüggesztéssel, bejelentették, hogy újfajta felfüggesztésen dolgoznak (ami folyamatosan változtatja a kerékdőlést) Végül pedig jön Ross Brawn ezzel:
"A technikai igazgató Ross Brawn célzott rá, hogy a Ferrari nem fellebbez a versenybíróság határozata ellen, amely a Schumacher-Montoya incidensben egyik félre sem hárította egyértelműen a felelősséget. "Tiszteletben tartjuk a döntésüket" - jelentette ki."
Én az utóbbi években abszolút nem ilyennek ismertem meg sem Ross Brawnt sem a Ferrari csapatot. Inkább olyan kép alakult ki róluk, hogy mindenbe belekötnek, a egapróbb szabálytalanságból is próbálnak hasznot csiholni, tehát lehet, hogy valami lepleznivalójuk van, azért nem hánytorgatják a dolgot. Ez így összességében erősíti bennem azt a gyanút, hogy valami műszaki probléma történt, amit a Ferrari presztízskérdés miatt próbál vezetői hiba miatt (és szerintük nem MS hibázott, hanem JPM) okozott balesetnek beállítani.
Persze az is lehet, hogy túl sokszor néztem meg az Összesküvés-elmélet c. filmet :) -
#10569 Figy nem Istenitem,en nem is szeretem annyira nagyon,de azt nem szeretem amikor ilyen egyszeruen lefestik hogy elbenazta,jo lenne mind2 szempontbol megvizsgalni az esetet,nem csak Sumit beallitani bunoskent,ezt probalom mondani... -
Gabor_(HSF) #10568 Gyerekek nézzétek már végig egy párszor a lassitást
Attól hogy a hideg gumi füstölt még nem volt az akkora fékezés..
1,a sc-tól alig maradt le(vagy az sc is fékezett?)
2,ha akkora lett volna a lassitás Trulli is televágta volna
3,a sc mögött haladó vezető kocsinak joga van úgy taktikázni ahogy akar,főlag amikor készül a repülő rajtra,mivel ha megnéztétek,már nem villogtak felül a fények a sc-on..ami annyit tesz hogy kiáll és jön a rajt,ilyen kor teljesen megszokott,hogy rámelegitenek a fékekre gumikra,föleg ha arra készül valaki,hogy 15 kör alatt legalább 15 másodperc előnyre tegyen szert,mert ha még gyözni akart ez volt az egyetlen esély erre -
#10567 de Fisch nagyot ugratott, az biztos, nem volt semmi. ;) -
#10566 úgysem lehet meggyőzni, de isteníted MS-t. ;)
Én csak annyit mondok, hogy szerintem egyszerű:
1. Schumi lefékezte a verdát
2. Monty arra gondolt, hogy valami műszaki gondja lehet MS-nek ezért jobbra húzódott
3. Schumi jobbra húzta a kocsiját (miért is?) sztem ez is egy kérdés. ;)
4. megtolta Monty Schumit, aki balra tekerte a kormányt mert kifarolt a kocsija, de amikor elengedte Monty, akkor már nem volt ideje egyenesbe húzni a kormányt és kész...
Az lehet, hogy Monty közelebb volt mint kellene, de miért húzta Schumi rá a kormányt? Úgysem lehet előzni...
Szóval szerintem jó volt a verseny, mindig vannak balesetek és kész. MOst MS volt soron (meg sokan mások. ;) -
#10565 hagyjuk mostmar ezt a temat,versenybaleset volt,akarki is volt a hibas,nem fogjuk megtudni. -
#10564 Ja,ez igaz,hibázhat, de most nezzuk Sumi szemszogebol: ahogy o mondta,melegitette a kerekeket(vagy igaz vagy nem) aztan cask azt erezte hogy valaki megloki,es a falnal talalta magat. Hibázhat,de sokkal kisebb eselye van ra,mint a tobbinek,mert nem mindig az a lenyeg hogy hanyszoros vilagbajnok valaki(pl Senna) hanem hogy hogy tud versenyezni,es helytallni. -
#10563 most ettöl a "balesettöl" függetlenül: attol hogy valaki 6szoros világbajnok (#10488), ugyanugy hibázhat mint bárki más a mezönyben. -
#10562 Na megtalaltam ,Montoya ezt nyilatkozta:
Juan-Pablo Montoya: (4) " A Michaellel az alagútban történtekkel kapcsolatban: nagyon nagyot fékezett, ahogy a fékeit melegítette, és a pálya jobb oldalára húzódtam, hogy kikerüljem, de túl kicsit volt a hely, és összeértünk."
... -
Gabor_(HSF) #10561 Bakker .. te mellik futamot nézted???????????? -
#10560 Egyebkent arra meg kivancsi lennék hogy Montoyanak mi a velemenye a balesetrol. -
#10559 Ja az nagyon zsir volt:D -
#10558 De egyebkent lehet Montoya nem tudta volna elkerulni a balesetet,mert nem volt mar eleg hely a fekezeshez,de mondom innen kivulrol nehez megallapitani,szal szerintem ezt a temat napoljuk,amig nincs belso kameras felvetel.