43
  • Vanek úr
    #43
    Nagyrészt egyetértek. Amiben nem:
    - Putyin nem most változott meg, mindig is ilyen volt, csak nem foglalkoztunk a hülyeségeivel, mert távol volt tőlünk (lásd a csecsen háborút, a grúziai háborút (amit pont ugyanígy épített fel, mint most az Ukránt: egy kis területen a szakadár oroszbarát részeket támogatni kívülről, majd elismerni a területüket, és 'bemenni rendet csinálni'), meg a többi hasonló kis háborúját...). De lehet nézni a lehetséges következő célponto(ka)t is: Moldova már csatlakozna az EU-hoz, mielőtt még hozzájuk is elérne a háború (lásd: Transznyisztria esetét, ahol ott vannak az oroszok), és a Grúzok is megijedtek Ukrajna példáján, és ők is menekülnek előre az EU-ba az oroszok elől. Mert Putyinnak jól felépített lépései voltak a sakktáblán. Csak egy valamivel nem számolt: a túlzott reakciókkal. Mert most valamiért hirtelen mindenki fellépett ellenük. Azért, mert túl közel van Európa békés közepéhez? Vagy túl sok érdekeltsége van több országnak is Ukrajnában? Vagy most unták meg Putyin terjeszkedését, és most csordult túl a pohár? Jelenleg nem tudni, de hogy most olyan választ kapott Oroszország, amilyent talán eddig még senki (esetleg Észak-Korea példája lehet hozzá közel), az valamit jelez.
    - Azt is írtad, hogy a tüzet az Ukránok szították. Attól függ, honnan nézzük. Az Ukránoknak pár éve elegük lett az oroszbarát bábkormányból, és elüldözték az akkori elnöküket, és mivel erre keményen léptek fel az oroszok (lásd: a gázemelést, ami miatt utána jöttek a gázlopásos ügyek is), ezért nem hagyták magukat. Vagyis tulajdonképp az oroszok lökték át őket a ló túlsó oldalára, aminek köszönhetően lett erősen nacionalista nép (és fogadták pl. el a nemzetiségi törvényt, amit mi is kritizáltunk). Persze, nem ellenünk hozták ezt a lépést, hanem főként az oroszok ellen, akik még mindig el akarták nyomni őket, de sajnos a kárpátaljai magyarok is beleestek a hatásába. Vagyis bőven benne volt az orosz vezetés is, amiért elmérgesedett a viszony - viszont szerintem az annektálást (vagy részben annektálást) nagy valószínűség szerint hosszabb távon úgysem tudta volna elkerülni.
  • Sir Cryalot
    #42

    "A mostani lépések várhatóan leginkább a szuperszámítógépek, a hálózati eszközök, illetve a kifejezetten a katonai célú fejlesztések területét érintik majd, meglátjuk, ez mekkora hatást fejt ki és meddig tart."

    hihető :DDDD
  • noland
    #41
    Jó reggelt mindenkinek! Ennyi faszságot, találgatást és gyűlölködést ritán olvasni itt. Még mindig ki kellene maradni a háborúból, annak ellenére, hogy NATO már mozgolódik. Az a kérdés, hogy meddig hajlandó mindkét fél elmenni, reméljük meg tudják tárgyalni előbb, minthogy eldurvulna a helyzet.
  • Ellaberin
    #40
    Hát azt az elitet igen csak megritkította az elmúlt 20+ évben. Ergó aki nem az ő embere volt met egy kis málinkij robotra, ha nem éppen golyót kapott, mint Politovszkaja.
    Putyin csak azokat az oligarchákat engedi-engedte élni, akik a seggét nyalják.
    Nézd meg az elmúlt évek történéseit még Angliában is utána-utána nyúlt 1-2 "ellenséges" oligarchának ilyen-olyan sikerrel.

    A szocializmusban a tömeggyilkos KGB-t vezette. Szerinted milyen ember lehet? Kb. az a fajta, aki az arcodba mosolyog miközben a májadba szúrja a kését.

    És kb. ez az elit is kezd kényelmetlenül mocorogni ahogy látja, hogy a kedves vezetőjük túl lőtt a célon és kb. négy nap alatt visszalökte Oroszországot a 70-s-80-s évek szovjetúniójába. Mert hogy a szankciók itt fognak maradni még a háború után is vagy 5-10 évig, már ha nem égünk el mindannyian egy atompokolban.

    Egyszerűen elment az esze, öregségére rögeszméjévé vált, hogy mindenki ellenség, aki nem vele van. Ukrajna meg ezer oldalról zsíros falat és valóban az utolsó bástyája lehet a NATO ellen.
    Nem vitatom a NATO látható törekvéseit, de most még is örülök, hogy tagok vagyunk, mert, amint lenyomta Ukrajnát már jönne is oda , ahol nincs tagság.
    Mert nincs kétségem afelöl, hogy viktorunk terítené elébe a vörös szőnyeget és szegné a pántlikás új kenyeret sóval.
    Így meg most rághatja a körmét, hogy azelőtt befejeződjön ez az agyrém amielőtt színt kell vallania, mert a kettős játszmának vége és erre a rollerre pont jó öreg elvtársa vlagyimír ültette most fel.

    Még mielőtt, nem édem az ukrán vezetést egy centit sem, a tűzet ők szították azzal a retorikával amivel a kisebbségeit is alázta, de ő sem gondolta, hogy egy elmebeteggel packázik és az meg rak a tüzre nem pedig oltani próbálja.

    Egyedül az ott élő hétköznapi emberek a sajnálandók, mert ők szívják meg, ahelyett hogy mindkettőt eltakarítanák a közéletből. De legalább jó messzire azoktól a hangszerektől amikkel most muzsikálnak és csak reménykedhetünk benne, hogy nem kerül elő a nagybőgő.
  • nkmedve
    #39
    "A politikában a "lehet" meg a "soha"-ra hagyatkozni életveszélyes tud lenni.. itt folyamatok vannak amit csírájában kell elfolytani. A logikád mentén ha nem megalapozott Putyin paranoiája akkor, hogy kommentálod a kubai rakétaválságot és az arra adott USA reakciókat, mert ennyi erővel akkor Kubába is teljes nyugalommal lehetnek orosz rakéták USA-nak semmi baja nem lehet vele?"

    A kubai helyzetet azért nem venném ide, az egy erősen robbanékony helyzetben volt nyilvánvaló provokáció az orosz részről, ráadásul ott atomfegyverek telepítéséről volt szó, majdhogynem világvégét okozva. Ilyenfajta provokáció a NATO részéről nem volt az utóbbi időben, sőt a nyugat konkrétan beleegyezett abba, hogy Putyin magához csatolja Krímet annak idején, az akkori szankciók tényleg csak kirakatba voltak jók.
    Az, hogy ezelőtt X évvel a NATO telepített Aegis rendszert néhány országba, ami mára elavult (az oroszok szerint legalábbis) messze nem olyan szintű provokáció ami egy ilyen reakciót válthatna ki egy épelméjű vezetésből. Szóval lehet, hogy a NATO-paranoja megalapozott Putyin szempontjából, de én valószínűnek tartom, hogy a jelenlegi helyzetben inkább más van a dolgok mögött. NATO ide vagy oda, az Ukrajnai vezetés lecserélése most azonnal nagyon fontos volt Putyinnak, annyira, hogy ezért mindent kockáztatott.

    Abban egyetértek, hogy legjobb lett volna leülni egy tárgyalóasztalhoz és átbeszélni ezt, de az utóbbi időben látszólag az orosz fél akarta ezt a legkevésbé. Először kivezényeltek pár tízezert katonát a határ mellé, majd pedig olyan feltételeneket állítottak ami nyilvánvalóan senkinek nem volt elfogadható.


    #36 Érdekes elképzelés, és nem zárnám ki, hogy Putyin szándékosan van bűnbakként beállítva. Ez viszont nem érzem, hogy sokat javítana a helyzeten az orosz nép szempotjából. Valószínű, hogy a NATO-val való szembenállás, Ukrajna orosz kontroll alá való visszaállítása fontos stratégiai célok amiben a népakarat és a politikum rezonál. Ugyanakkor az elvárt módszerekben már lehetnek eltérések. Nem gondolom, hogy akár a nép, akár a Putyin mögötti politikum hajlandó lett volna kockáztatni ilyen szintű szankciókat, valamint a lehetőséget, hogy egy félresikerült invázió után az ország katonai megítélése ilyen szintű csorbát szenvedjen. Szerintem sokkal inkább az történhetett, hogy túl nagy lett a nyomás Putyinon, ő pedig a lehető legrosszabb utat választotta. Lehet wishful thinking, de én semmilyen esetre sem szeretném azt gondolni (és nem is láttam még erre vonatkozóan bioznyítékokat), hogy ez a háború ilyen formán a nép akarata lett volna.
  • Vanek úr
    #38
    "Putyint az orosz politika folyamatosan nyomás alatt tartja és csak addig élvez teljhatalmat, amíg azt csinálja, amit a nép elvár tőle. "
    Hűha. Ezt így valaki leírta? És komolyan gondolta? Az elmúlt napok fényében? Hogy naponta ezreket börtönöznek be, mert 'a nép' nem kér a háborúból? Pedig az ottani állami tévé nem is mondhatja ki azt a szót, hogy háború, mert 'a nép' felé azt kommunikálják (azt próbálják elhitetni velük), hogy ez csak egy kisebb katonai akció. De meg kell nézni az orosz sportolókat, a kulturális élet képviselőit (az orosz balett vezetője lemondott a háború miatt), az oligarchákat (aki az orosz köztévében sírta el magát, mert az olasz nyaralóját nem használhatja - ott van Abramovics, aki próbál békét teremteni, mert különben tőle is megválhatnak a Chelsea-nél), akik szégyenlik, amit csinálnak a vezetők. Vagyis már nagyon rég nem 'a nép' kezében van az irányítás (ezt már régóta lehetett látni, amióta börtönbe zárnak minden ismertebb ellenzéki politikust; és amióta több helyen is 100% feletti részvételi aránnyal hoznak ki adatokat Putyin választási győzelmeiről); és nem is igazán lesz. Amíg a fehéroroszoknál is a katonai vezetők kitartanak a vezetőjük mellett, és az oroszoknál is a katonaság támogatja Putyint, addig nem lesz változás - és a mostani harc is nagyrészt a katonai vezetőknek köszönhető, akik belementek Putyin hülyeségeibe, mert ez nekik is jó. 'A nép' és a véleménye meg közben nem érdekel senkit.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.03.01. 22:30:03
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #37
    Kár volt hozzászólásokat olvasnom :-)
  • asgh
    #36
    "Amúgy az is érdekes, hogy mennyire a háburú ellen van Putyinon kívül szinte mindenki az orosz oldalon is. "

    Ez tévedés. Putyint az orosz politika folyamatosan nyomás alatt tartja és csak addig élvez teljhatalmat, amíg azt csinálja, amit a nép elvár tőle. Az orosz nép pedig Ukrajnára kb. úgy tekint, mint a magyar az I.vh. után elcsatolt területekre, csak nekünk ugye nincs se atom arzenálunk, se másfél milliós modern hadseregünk, így a politikai elvárások is némileg szelídebbek.
    Ráadásul az oroszokat majdnem száz éven át egy nagyhatalom polgáraiként szocializálták. Erről a státuszról hajlandóak még lettek volna lemondani a 90-es években a nyugati életszínvonalért cserébe, viszont a kommunizmus bukása után az életszínvonaluk drasztikusan romlott, de legalább cserébe a Nyugat gyarmatként kezelte őket.
    Így a politikai atmoszféra kitermelte azt a politikai elitet, ami képes és hajlandó is volt Orszországot ismét felrakni a világpolitikai térképre. Putyinnak pedig ennek az elitnek a várakozásait kell teljesítenie, különben ő is mehet a levesbe.
    Értelmetlen tehát úgy tekinteni az egészre, mintha az egész háború Putyin megkattanásáról szólna.
    Az más kérdés, hogy ha a ruszkik elvesztik a háborút (ami szvsz borítékolható), akkor ez a narratíva mind az oroszoknak, mind a Nyugatnak megfelelő, így most megpróbálják mindenért Putyint felelőssé tenni, aki innentől már csak előre menekülhet és ez tovább eszkalálja a helyzetet.
  • peterx
    #35
    A politikában a "lehet" meg a "soha"-ra hagyatkozni életveszélyes tud lenni.. itt folyamatok vannak amit csírájában kell elfolytani. A logikád mentén ha nem megalapozott Putyin paranoiája akkor, hogy kommentálod a kubai rakétaválságot és az arra adott USA reakciókat, mert ennyi erővel akkor Kubába is teljes nyugalommal lehetnek orosz rakéták USA-nak semmi baja nem lehet vele?

    Am sztem Putyint nem érdeklik a szomszédos országok ilyen szinten, hogy kifejezett kontroll alatt akarja tartani (Belarust kivéve mert az fizikailag extrém közel van Moszkvához), van neki elég baja az orosz gazdasággal is. Inkább azt nem bírja elviselni, hogy egy vele ellenséges oroszfóbiás hatalom akarja betenni oda a lábát valamilyen téren, amiről köztudott hogy szeret forradalmakat kirobbantani.. nagyon jól elvan/elvolt a semleges finnekel is.

    S nem, abszolút nem vagyok orosz párti, nem örülök ennek a háborúnak, de a nyugati kettős mércétől is hányingerem van. Annyira egyszerű lenne a megoldás is, üljenek tárgyalni oroszok, amcsik, kína osszák fel egymás közt, h kinek meddig tart az érdekszférája és hogy nem kezdik el piszkálni a másikét s egyből békés hely lenne a világ.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.03.01. 16:40:38
  • nkmedve
    #34
    A NATO nyomulását Grúziánál nem igazán látom, 14 éve volt az orosz háburújuk, de azóta sem NATO tagok. Persze vannak tárgyalások, hosszú távú tervek, de ezekből lehet soha nem lesz semmi kézzelfogható. Ahogy Ukrajna esetében sem gondolta senki komolyan, hogy NATO tag lehetne, de talán Putyin a mostani akciójával ezt elérheti. Nyilván a NATO az oroszok elleni védelemre is épített ki bázisokat (így nem teljesen indokolatlan a létezése), ahogy az oroszok is építettek stratégiai bázisokat nagyon közel más országokhoz (sőt Krím esetén, más országok területén is). Ugyanakkor ez még mindig egy alapvetően defenzív szövetség, úgyhogy Putyin paranojája nem túl megalapozott.
    Szerintem sokkal inkább arról van szó, hogy azért nem akarja a NATO bővítését ex. szovjet államokkal, mert így elveszíti a kontroll-t ezen államok fölött, és nem lesz már katonai opciója sem, hogy visszaszerezze.

    #32 Itt már nem is tudom mit kommentáljak. Van itt Soros, Biden, MÉH-be leadott ukrán atombombák, teljes káosz. Leginkább csak azt mondanám, hogy a whataboutism amit a nyugat ellen és a kelet mellett alkalmazol eléggé orosz (sőt inkább szovjet) propaganda eszköz, és pontosan azért szokás bevetni, hogy ellehetetlenítse az értelmes vitát.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2022.03.01. 15:55:30
  • Evogordon
    #33
    Fel se tudom fogni, hogy mennyi kommunista el magyarorszagon. Igy mar ertheto, hogy miert van Viktor faterotok ennyi eve hatalmon az orosz, kina baratsagaval. Rengeteg sz@rsagot csinalt amerika az teny, de elobb elek az o rendszeruk alatt mint barmilyen keleti diktatura alatt.
    Erdekes, hogy amikor a magyar, emmigralas mellett dont, nem oroszorszag, kina vagy ilyen egyebb elb@szott orszagok iranyaba emmigral, hanem ahogy az alattam kommentalo kollega is irja, hogy kis taskaval emmigralt ausztriaba. Mennyetek csak oroszorszagba, ha ennyire bennuk hisztek. Aztan, ha valami nem tetszik es ugy dontotok, hogy kimentek az utcara bekesen tuntetni, ne legyetek meglepodve, hogy bebortonoznek a szeretett Putyin baratotok, ahogy most teszi a sajat embereivel.
    Felfoghatatlan szamomra mennyi kommunista, diktatura igenylo ember el magyarorszagon.
  • noland
    #32
    Mert az atomfegyvereket ellopnák az Ukránok, vinnék a MÉH-be, gondolod te.
    Igen, most, hogy megtámadták Zelenszkijben felébredt a lelkiismeret, hirtelen hazafi lett, még a furcsa akarnok megnyilatkozásai ellenére is szimpatikus lehetne, de lehet, hogy elkésett.. És nem igazán látszik, hogy jó politikát folytatott volna..
    Ja és Bidenéknek, Sorosnak kemény pénzei vannak Ukrajnában, akkor milyen függetlenségről beszélünk?

    "Egy populista, aki bármit megtesz azért, hogy élete végéig hatalmon maradjon, nyilván beleértve a demokrácia földig bombázását is."
    Nyilván ez a hatalom természete, demokráciákban, áldemokráciákban, diktatúrákban..ez semmi érv a részedről csak a szokásos fröcsögés. A nyugati hatalom ugyanúgy mindenáron hatalmon akar maradni, és? Ahhoz meg tapsolni kell? Pont azt mondom, hogy se keleten se nyugaton nincs demokrácia, mára már csak illúzió. Olvass a szokásostól eltérőt is.
  • peterx
    #31
    Grúzia és Ukrajna esete nagyon hasonló ott is megjelent a nato csatlakozás, meg a nyugati orientáció közvetlen az orosz határ menti országokban. A helyi oroszok védelme valóban egy jó ürügy volt a háborúra orosz részről, mert hivatalosan elég hülye indoklás lenne nato csatlakozás megakadályozása és támadó rakéták potenciális megjelenése miatt megtámadni egy országot. Ezt én is így gondolom h nem a szeparatisták "védelme" az elsődleges szempont a Kremlnek sem.

    Akármekkora egy ország, 6000 atombombával Magyarország is nagyhatalomnak számítana.. ez a pusztító képesség bármilyen országot azzá tesz, nem véletlen tiltakoznak olyan hevesen Észak Korea meg Iráni atomok ellen sem.

    Arról amúgy mindenki mélyen hallgat hogy mi ez az erőszakos NATO nyomulás pl Grúziánál is? Persze "hivatalosan" kérni kell egy országnak h csatlakozzon hozzá, de mégis miért fogadja annyira tárt karokkal ezt mindenki főleg az USA? Mi indokolja a NATO létezését ha hivatalosan nincs ellenség, mint SZU volt? Spoiler alert: Semmi más nem indokolja csak egy nagyhatalom kizárólagosságra törekvése, mert azt gondolják magukról az ő rendszerük maga tökély és senki más ne merje megkérdőjelezni azt, engedelmeskedjen.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.03.01. 14:10:00
  • nkmedve
    #30
    "ez az idióta Zelenszkij meg hátat fordított a nagy medvének és USA atomot akart az országába, ezt a folyamatot nem hagyhatta Putyin."

    Te jóságos... Honnan szeditek ezt a sok baromságot? Biztos az USA pont a korrupt Ukrajnára akar atomfegyvereket bízni, nincs neki más, megbízhatóbb szövetségese pont olyan közel Moszkvához. Szerintem tájékozódj valahonnan máshonnan, mert nagyon nagy az offset a valósághoz képest.
    Az idióta Zelenskij-ről csak annyit, hogy az utóbbi napokban olyan elszántságról tett tanubizonyságot amivel mindenkit meglepett, többek között engem is. Össze sem érdemes hasonlítani a korábbi ténylegesen báb Yanukovics-al aki egy kis demonstráció után hazarohant Putyin papához. Ha ilyen bábokat küld az USA mindenhova mint Zelenskij, akkor küldjön máshova is minél hamarabb, nem ártana még 1-2 ilyen "idióta" vezető ide a környező országokba. Közben Putyin olyan szinten lerombolta a saját hitelét, hogy a jövőben nem hinném, hogy sokan akarnának vele újra tárgyalóasztalhoz ülni, a háború kimenetelétől függetlenül. Ahogy már említettem, nagyon valószínű, hogy a saját oligarha haverjai közül fogja valaki hátbaszúrni és átvenni a hatalmat, így próbálva megmenteni az országot az ámokfutótól. Amikor már atomfegyverekről is beszélni kezd akkor valószínűleg csak idő kérdése amíg el lesz onnan takarítva.

    Az Orbán Viktoros komment pedig... OV kb. 2012 óta nem független, azóta láthatóan építi a saját kis oligarhikus, áldemokrata rezsimjét, erősen támaszkodva a putyini mintákra, és erősebbnél erősebb szálakat húz kelet felé. Amiért egyeseknek függetlennek tűnhet az az, hogy az ember erősen opportunista, képes nagyon gyorsan változtatni a pozícióját pillanatnyi haszonszerzési szempontok szerint (a mostani konfliktusban is már legalább háromszor váltott oldalt). Mondom mindezt úgy, hogy régebb nagy fan-ja voltam, szívből utáltam az MSZP-t és mindent/mindenkit aki hozzá kapcsolódott. De szerencsére teljesen elvakult sem voltam, OV 2010-es győzelme (aminek nagyon örültem) után elég gyorsan bebizonyosodott, hogy ez az ember nem az akit annak idején olyan sokra tartottam. Egy populista, aki bármit megtesz azért, hogy élete végéig hatalmon maradjon, nyilván beleértve a demokrácia földig bombázását is.

    #28
    A gond csak az, hogy úgy Putyin, mint ti, akik még elhiszitek amit mond, nagyon le vagytok maradva, néhány évtizeddel. Oroszország manapság maximum regionális hatalom, az Ukrán bukdácsolásukat elnézve lassan már az sem. Ahogy a szovjetek, úgy a mostani oligarhikus vezetés sem képes egy épkézláb gazdaságpolitikát felépíteni (nehéz is az ha semmiféle meritokrácia nem létezik), az egész orosz gazdaság a gáz és kőolaj eladásából tud életben maradni, ez viszont fenntarthatatlan hosszabb távon, ahogy erre már az arabok is rájöttek. Az USA egy ujját sem kell mozdítsa, az orosz gazdaság (ahogy előtte a szovjet is) hosszabb távon jó eséllyel összeomlik. Ezen lehetett volna segíteni ha Putyin befektetésekbe öntötte volna azt a pénzt amit a néptől kisanyargatott az elmúlt évtizedben (közel 1000 milliárd USD kp.) de ő inkább értelmetlen háborúzásra költi.
    Nem, az USA-nak már egy jó ideje sokkal inkább Kína a fő ellenfele (ami teljesen más ligában játszik, mint Putyin), a hátára sem kíván egy orosz konfliktust. Putyinnal az égvilágon senkinek nem lenne baja (a NATO-t is beleértve), sőt sokan ápolnának vele békés üzleti kapcsolatot ha nem lennének annyira nyilvánvalóan imperialista és agresszív nézetei (beleértve a mindenhol jelenlévő propaganda-gépezetét), amivel próbál nagyobb hatalomnak látszani mint amilyen valójában.
    Az pedig, hogy mit mond, vagy mit nem mond a Szovjetúnióról teljesen irreleváns. Amit csinál már majdnem 15 éve jól mutatja a nézeteit: 2008 Grúzia, majd 2014 óta Ukrajna.
  • peterx
    #29
    Az átlagember meg természetesen háború ellen van ebben nincs semmi meglepő, ugyanis egy ország hosszútávú érdekeit csak az adott ország vezetője tudja a megfelelő információk birtokában. Az átlagember nem gondolkodik előre évtizedeket, hogy hova vezetnek a folyamatok elvan a saját világában a pillanatnyi érdekeit tartja szem előtt. Viszont egyszer csak rádöbben hogy valami nagyon nincs rendbe ha egy vagy több inkompetens vezető nem az országa érdekeit tartja szem előtt.. lásd a német bevándorlás politikát amit nagyon megfog szopni majd az átlag ember évtizedek múlva amikor majd kitűzik a félholdas csillagot a Bundestag tetejére..
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.03.01. 11:32:55
  • peterx
    #28
    Már hogyne lett volna baja a NATO-val... 2007 óta mondja, hogy nem lesz ez így jó így, a keleti terjeszkedés, de akkor még hitt a nyugat józan eszében ami azóta betegesen oroszfóbiás lett (pl. lásd Trump elleni hazugság kampányt).. Továbbá soha sehol nem állította h Szovjetúniót, vagy birodalmat akar építeni, annyit mondott h tragédiának tartja SZU szétesését, ami nem jelenti automatikusan azt h vissza is akarja állítani. NATO balti államokkal elég nehéz is lenne.. teljesen kiegyezett volna egy semleges Ukrajnával finn mintára.

    És nagyon naiv aki azt hiszi h a NATO-nak, de inkább azon belül az USAnak nem célja egyszer a jövőben oroszok meggyengítése és feldarabolása, egyeduralkodó akar lenni ahogy az összes nagyhatalom a történelemben, ez ilyen logika. Ennek a folyamatnak lett volna a következő lépcsőfoka Ukrajna.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.03.01. 11:20:16
  • noland
    #27
    Putyinnak az a legfőbb baja, hogy most is bábkormány van Ukrajnában, csak nem az övé...amerikai bábkormány, ami az általad említett többi országra nem igaz...nos így gondolt egyet, ha az Ukránoknak ez kell, akkor miért is nem az ő érdekkörébe tartozzon, stb. Tudtommal Romániában, Lengyelországban nincsenek USA atomfegyverek, ez az idióta Zelenszkij meg hátat fordított a nagy medvének és USA atomot akart az országába, ezt a folyamatot nem hagyhatta Putyin.

    Amúgy te mellékállásban pszichiáter vagy? XD Mivel olyan pontos kórképet adtál az emberről, hogy kételkedem, hogy nem ismered. :)

    Valójában minden propaganda valahol nevetségesen egyszerű, annak is kell lennie különben nem kajálnák be a népek. Vagy te elhiszed, hogy kettőnél több nem létezik, meg azt, hogy tömegeknek van homofóbiája és érzékenyíteni kell, már óvodás kortól. A valóság az, hogy senki le se szarja ezeket, mesterségesen gerjesztett problémák ezek. Vagy ott vannak a muszlim menekült agysebészek, akik csak jó polgárok akarnak lenni, nem ám a szavazatmaximalizálás és az őslakos európaiak megfélmlítése a cél...ja meg Szabadság, Egyenlőség, Testvériség..ugye?

    Jelenleg annyira felgyorsult a világban a változás, hogy a hagyományos módszerekkel (demokrácia) nem lehet hatalmat gyakorolni. Két tábor létezik a maguk eszköztárával, az egyik nyugati, a terror módszerét választotta, félelemben tartják az embereket, hogy engedelmeskedjenek, a másik a keleti, ahol diktatúra van, ha nem engedelmeskedsz elvisznek. Egyik kutya másik eb, lehet választani a szimpatikusabbat.

    Orbánnak totálisan igaza van, hogy egy középutas független jellegű politikát folytat, és viszonylagos szabadságban élhetünk, míg elül a vihar...ami nem egy szimuláció valami elcseszett RPG játékban..
    Utoljára szerkesztette: noland, 2022.03.01. 10:54:37
  • nkmedve
    #26
    Mellesleg, ha már a propagandáról beszéltünk... Mostanában a putyini propaganda olyan nevetséges retorikákat kezdett bevetni, hogy már már csalódást keltő egy olyan ember számára mint én, aki régebb elhitte, hogy Putyin egy nagyon kompetens vezető és manipulátor. Úgy látszik öregedik ő is, és manapság már csak olyan baromságokra futja mint pl. az, hogy azért megy Ukrajnába, hogy kiverje onnan a drogos náci vezetést. Ez nagyon jól mutatja, hogy mennyire elgurult a gyógyszer az utóbbi időben a Kreml-ben. Azt mondánám, hogy nevetséges, de valójában inkább szomorú, mert még mindig sokan bedőlnek ennek a retorikának itt mifelénk is.
    Sajnálatos, mert látszik, hogy egyesek tényleg mennyire csalódottak a nyugati társadalmakban és inkább hisznek egy ilyen nyilvánvalóan paranoid vén imperialista szociopata hazugságainak, mint bármilyen észérvnek. Mondjuk nem meglepő a dolog, a világháborúk előtt is szükség volt sok millió csalódott és frusztrált emberre akik bekajálták a mai szemmel már inkább nevetséges retorikákat. Nehezen tanulunk a történelemből...
  • nkmedve
    #25
    Putyin egyetlen aggodalma jelenleg az, hogy Ukrajnában nem egy általa irányított bábkormány van, hasonlóan Fehéroroszországhoz. Amíg az volt (V. Yanukovych), addig semmilyen gondja nem volt a NATO-val (ami 2014 előtt is ugyanúgy jelen volt Lengyelországban és Romániában pl.).

    Nem, bármennyit is hajtogatja a saját propagandájában, nem a NATO a gondja Putyinnak, mert jól tudja, hogy az soha nem támadná meg provikáció nélkül Oroszországot, valamit a keleti határra (Románia, Lengyelo.) telepített NATO egységek és elavult rakétavédelem az égvilágon semmit nem érnének egy esetleges orosz támadás esetén. Putyinnak az a baja, hogy szerinte Ukrajna nem létezhet úgy mint önálló ország, csak a nagy orosz birodalom részeként, ahogy az annak idején volt. Az utóbbi napokban ezt már ő is nyíltan kimondta, innentől kezdve teljesen fölösleges nyugati propagandát kiáltani (ezt küldöm a #13-ra is), elég csak meghallgatni és értelmezni, hogy a nagy vezér mit mond.

    Amúgy az is érdekes, hogy mennyire a háburú ellen van Putyinon kívül szinte mindenki az orosz oldalon is. Az orosz katonák sem tudják, hogy minek kellett ukrán földre menjenek, sokan tényleg elhitték, hogy békefenntartó szerepük lesz, vagy, hogy csak gyakorlatozni fognak. Folyamatosan hagyják hátra a műkdőképes (de üzemagyaghiányos) harci technikát az ukránoknak, ami egyáltalán nem normális egy háborúban, már-már kapitulációnak is vehető gesztus. Közben otthon sorra szólalnak fel az oligarhák, ismert emberek a háború ellen. Ez Putyin személyes imperialista háborúja, aminek semmi köze a modern orosz érdekekhez (a magyar, román, ukrán, stb. érdekekhez pedig még annyira sem).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2022.03.01. 08:38:13
  • Agyturbinikusz
    #24
    Nincs független ország a világon (na jó egy sziget létezik 100% ahová a modern ember még nem tette be a lábát és élve el is hagyta volna), bár nem jött át az irónia senkinek.... Egy gombóc az emberiség lakótere ha tetszik ha nem, a nemzeti nacionalista ideológia meg egy egyszerű logikai/genteszt segítségével megdönthető. Az hogy mindenki függ ilyen olyan agymosás vallás stbtől az azért van mert imádják ha a szájukba adót marhaságot másokkal együtt hangoztatják. Itt az eredménye, ölik egymást a hülyék azt sem tudják miért. Ja mert valami még okosabb azt mondta... Kérem az állatkert kapuját a látogatás után becsukni.
  • Kissssss0 #23
    "Ott van Svájc, szép független ország,"

    már ezek is felültek a szankció rollere, ezen túl baszhatják a "mi semlegesek vagyunk" mottójukat.
  • Agyturbinikusz
    #22
    Minek neked pénz ahhoz?
    Egy szál sporttáska amivel AU ba érkeztem kb$100 kp val 12 éve, most már a saját házam fizetem, és a medián kereset környékén fizetnek nekem. Minek ehhez pénz?
    Vagy nincs mögötted tudás/akarat csak a szavak hajszolása? Nem csodálkozom ezen MO-n nem nagyon van más....
  • peterx
    #21
    Ha adsz pénzt én már a héten odaköltözök :D
  • Agyturbinikusz
    #20
    Ott van Svájc, szép független ország, miért nem költözik oda az úr? Tán nem szereti a bankokat a csokit meg az órákat? Vagy a tehenek okoznak gondot?
  • peterx
    #19
    Mint mondtam a rakéták általi fenyegetés felülír bármilyen szempontot, hogy ettől független mennyi ásványkincse vagy akármilye van Ukrajnának.. önmagában(!) a potenciális nato/usa rakéták elég indok a háborúhoz mivel leszarják az orosz aggályokat és mindenképp be akarták tolni a natoba Ukrajnát.

    Te meg azt felejted el h az USA kirobbantott előbb Ukrajnában egy színes forradalmat.. erre jöttek a további orosz válaszok. Itt sem úgy kezdődött a dolog h orosz gondolt egyet és betámadta az országot főleg h egy oroszbarát államfő volt.
  • cateran
    #18
    "Oroszország ugyanis 2014-ben támadta meg Ukrajnát, amikor a Putyin elnök által támogatott lázadók nagy területeket foglaltak el Kelet-Ukrajnában, és ők (Donyeck, Luhanszk) igazából azóta harcolnak Ukrajna hadseregével. 2014 azért is jelentős, mert ugyanebben az évben annektálta (azaz foglalta el) Oroszország a Krímet, ami stratégia szempontból egy nagyon fontos helyszín a Fekete-tengeren. "

    Errol mintha nem regelnel....


    "Ukrajnáról érdemes tudni, hogy bár az atomfegyvereit leszerelte a Szovjetunió felbomlásakor, a hadiipar nagyon jelentős az országban. Ezen felül Ukrajna gazdag természeti kincsekben, különösen ásványkincsekben. A világ legnagyobb kereskedelmi minőségű vasércállománya például Ukrajnában van. Ez 30 milliárd tonna vasércet jelent, ami a világkészlet egy ötöde. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Ukrajna a második helyen áll az ismert földgázkészletek tekintetében Európában, amelyek ma még jórészt kihasználatlanok. És ha mindez nem lenne elég Ukrajna nagyon jelentős mezőgazdasági ország is: a világ ötödik legnagyobb búzaexportőrje, és a világ legnagyobb magolaj-exportőre (napraforgó, repce). Az ukrán iparban mindezeken felül jelentős a szénbányászat, a vegyipar, a mechanikai termékek (repülőgépek, turbinák, mozdonyok és traktorok) gyártása, és a hajógyártás is"

    Ennek meg tutira semmi koze semmihez....

    Ha nem lenne ertheto: Casus belli
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2022.03.01. 00:43:01
  • duke
    #17
    "Leállnak az orosz chipszállítások "

    Mi tortent az oroszchipekkel ? Az uj valtozat nem fer ki a gyarkapun ?
  • peterx
    #16
    Ti komolyan elhiszitek h oroszok azért háborúznak most, mert nem volt jobb dolguk? Többek közt pont az ilyen nyugati hazugságok miatt kéne egy keleti mainstream is.. sarokba lett szorítva a NATO által az elmúlt 20 év alatt ahogy pofátlanul keletre terjeszkedett és támadó fegyvereket telepítettek egyre közelebb az oroszokhoz.. ehez nem kell atomtudósnak lenni, hogy ez fenyegetés még ha a nato "védelmi" szervezetnek is hazudja magát.. Jugoszlávia esete szépen megmutatta.

    Persze a diplomáciai megoldás szebb lett volna, de ha az USA még csak hajlandóságot se mutat komolyan venni az orosz aggályokat és csak nyomul most már Ukrajnában is, akkor megtanulja a nehezebb úton. Egyedül az ukrán civileket sajnálom, mert játékszerei lettek az USA megalomániájának.

    Vajon akkor USA miért hisztizett ennyire a kubai rakétaválság alatt, hogy ott vannak az orosz fegyverek? Ukrajnában ugyanez (lenne) a helyzet és a távolság még kisebb..
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.02.28. 23:40:48
  • Vanek úr
    #15
    Senki nem mondta, hogy a 'nyugat' igazabb, csak azt, hogy a keleti diktatórikus berendezkedés nem jó (vagy pontosabban: rosszabb). Az USA-nak is voltak bőven elítélendő dolgai, és EU nyugati részében sem minden fenékig tejföl; de még mindig sokszor jobb, mint az esetleg keletről jövő invázió, háború és mészárlás. Mert most ez megy. Tudom, a mocsok-szemét USA is mindenhová beavatkozott; de azok távol voltak tőlünk, és nem érintettek magyar embereket (meg nem is szállták meg az érintett területeket). Most itt van a szomszédban, és az ottani magyarok nem fontosak. Csak addig voltak azok, amíg az említésükkel valaki másra lehet kenni valami rossz dolgot. meg addig 'kellettek', amíg oda szavaztak, ahová meg lett mondva. Félreértés ne essék: én is ellene vagyok a nemzetiségi törvényüknek, és talán az egyik jó tette volt Viktornak, hogy fellépett ellene; de ugyanakkor azt nem vette számításba, hogy ha az ukránokat szankcionáljuk, akkor az ott élő magyarokat is szankcionáljuk. Pedig, ha belépnek a NATO-ba, akkor most Putyin nézhetett volna más célpontot (ha egyáltalán talált volna - bár nála bármi is előfordulhat :D );és talán a nemzetiségi kérdésekkel kapcsolatosan is jobban tudunk érdekeket érvényesíteni, ha ugyanazon az oldalon vagyunk, és nem különbözőn.
  • peterx
    #14
    Sehol nem írtam, hogy ott orosz-kínai tengelyben szeretnék élni. Ha lehet választani akkor se a nyugat se a kelet, hanem egy kényelmes semleges országban.. Viszont rendkívül fontos és szükséges a világnak h végre legyen egy nagyon erős, a nyugati életellenes propagandával szembeni keleti mainstream narratíva is ahol nem csak a libsi hazudozást és álomvilágot nyomják orrba szájba. Szép lassan, de azért alakul már ez ahogy erősödnek az ázsiai országok Kínával az élen.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.02.28. 23:12:54
  • noland
    #13
    Ja, mert a nyugati propaganda annyira színtiszta igazság, hogy azzal fogják lekövezni az utakat. Na ne viccelj már. Mert az nem arról szól, hogyan mossák át az emberek agyát, ugye? Mert az nem propaganda, hanem "független-objektív" újságírás,,,ne legyél már ennyire ostoba. Minden hatalom minden eszközt bevet, hogy megtartsa az érdekeltségeit, ez így működik. Csak te benyaltad az áhitott nyugat eszményi meséjét. A hozzád hasonló elvakítottak miatt terjednek nyugaton az életellenes ideológiák, ahova pedig eredetileg tartozunk. Gondolkodni is lehet, nem csak szájalni..
    Utoljára szerkesztette: noland, 2022.02.28. 22:05:26
  • Kryon
    #12
    Sajnos ez egy ilyen játék. Az is veszélyes, ha túlságosan sarokba szorítják, de ha nem tesznek semmit ellene, akkor pedig még jobban felbátorodik. Valahol meg kell találni az egyensúlyt, aztán kivárni, hogy hátha jobb jön helyette, amikor egyszer elpatkol.
  • noland
    #11
    Diktatúra meg urban legend, mi? XD
    Utoljára szerkesztette: noland, 2022.02.28. 21:45:37
  • Ellaberin
    #10
    Az Orosz-Kínai tengelytől én nem tartanék. Mára Kína már magának építi a világuralmat. Max addig lennének szövetségben, míg az USA-t megrogyasztanák, azután egymás torkának vagy inkább hátának esnének.
    (Állítólag a II. VH. idején vagy után meg is indult Kína az Oroszok ellen, csak ott gyorsan meghúzták a vonalat az oroszok Szibéria környékén némi atomcsapással - de ez csak ilyen urban legend.

    Én már éltem a diktatúra idején, bár a vége felé, de a mostani nagyvezírünk rosszabb, mint a kései "Jani bátyánk", de hát abból az alomból való.
  • Ellaberin
    #9
    Nos igen az USA is védte-védi tűzzel-vassal a demokráciát - lehetőleg jó távol magától.
    Kuba nem számít ide, akkor elb.szták, az túl közel volt. Azért nem lett belőle komolyabb bemasírozás, mert az oroszok már vitték Kubának az atom rakétákat. Persze gerillaháborúztak néhágy évet, de nyíltan nem mentek be.
  • nkmedve
    #8
    Hidd el, nem akarnál te egy orosz-kínai tengely hatása alatt élni. Akkor szépen bólogatnál mindenre amit a hatalom éppen diktál neked, és nem írogatnál itt ilyen ostobaságokat.

    Bizonyos körökben divat fikázni a nyugatot, de egy kőkemény diktatúrában (a magyar még nem teljesen az) pont azok sírnának a legjobban akik jelenleg annyira imádják a keleti rezsimeket, mert akkor rádöbbennének, hogy a nyugat-ellenes (nyilván keletről jövő) propaganda amit addig bekajáltak színtiszta hazugság. Akkor viszont már késő lenne visszakozni... Az orosz lakosság és oligarhia is csak most jön rá igazán, hogy eddig milyen egy szovjet imperialista, szociopata őrültet tartott és tart hatalmon. Ott már elég késő ezen változtatni, bár biztos akad még néhány ex KGB-s oligarha aki szívesen átvenné a hatalmat egy kis novichok vagy polónium-210 bevetése után.
  • Ellaberin
    #7
    A baj az, hogy az indító kulcs is a zsebében van. Ha egy szenilis vén oroszlánt, sarokba szorítanak nem tudhatod mi lesz a reakciója.
    Minden mindegy alapon könnyen ráb.szhatunk mind.

    Csak ne kelljen feleleveníteni mit jelent a Falloutban a feltartott hüvejk újj.....
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.02.28. 20:51:11
  • peterx
    #6
  • Kryon
    #5
    Állítólag a tajvani chipgyárak alá vannak aknázva. Kínai invázió esetén felrobbantanák mind. Felégetett föld, semmi értékeset nem hagynának hátra a tajvaniak. Továbbá a sziget nagy része hegység, ahol a tajvani hadsereg gerillataktikára van berendezkedve. Nem véletlenül nem támad Kína. Tisztában vannak vele, hogy óriási áldozatok árán a nagy semmit szereznék meg.
  • Ender Wiggin #4
    Például kit támadtak meg hasonló módon?