• asgh
    #36
    "Amúgy az is érdekes, hogy mennyire a háburú ellen van Putyinon kívül szinte mindenki az orosz oldalon is. "

    Ez tévedés. Putyint az orosz politika folyamatosan nyomás alatt tartja és csak addig élvez teljhatalmat, amíg azt csinálja, amit a nép elvár tőle. Az orosz nép pedig Ukrajnára kb. úgy tekint, mint a magyar az I.vh. után elcsatolt területekre, csak nekünk ugye nincs se atom arzenálunk, se másfél milliós modern hadseregünk, így a politikai elvárások is némileg szelídebbek.
    Ráadásul az oroszokat majdnem száz éven át egy nagyhatalom polgáraiként szocializálták. Erről a státuszról hajlandóak még lettek volna lemondani a 90-es években a nyugati életszínvonalért cserébe, viszont a kommunizmus bukása után az életszínvonaluk drasztikusan romlott, de legalább cserébe a Nyugat gyarmatként kezelte őket.
    Így a politikai atmoszféra kitermelte azt a politikai elitet, ami képes és hajlandó is volt Orszországot ismét felrakni a világpolitikai térképre. Putyinnak pedig ennek az elitnek a várakozásait kell teljesítenie, különben ő is mehet a levesbe.
    Értelmetlen tehát úgy tekinteni az egészre, mintha az egész háború Putyin megkattanásáról szólna.
    Az más kérdés, hogy ha a ruszkik elvesztik a háborút (ami szvsz borítékolható), akkor ez a narratíva mind az oroszoknak, mind a Nyugatnak megfelelő, így most megpróbálják mindenért Putyint felelőssé tenni, aki innentől már csak előre menekülhet és ez tovább eszkalálja a helyzetet.