21
  • ostoros
    #21
    Ehhez a témához csak annyit szólnék hozzá, hogy nemrég láttam a tv-ben a 2012 című...ööö..alkotást. Ha jól megnézzük a főbb motívumait, azért kivehető az elitizmus propagandája vastagon.
    Ugye megtudják az elitek, hogy világvége lesz, és eltitkolják mindenki elől, hogy ők megmeneküljenek. Aztán pedig, az utolsó percben!!! hirtelen kitárul a szívük és beengedik azt a párszáz embert, aki közvetlenül az orruk előtt várja a halált, nem törődve azzal, hogy korábban már tízmilliókat hagytak meghalni.
    És még az egyik orosz milliárdost, aki egyértelműen a negatív figura szerepét töltötte be, is megváltották az utolsó pillanatban, mert a gyerekeiért feláldozta magát...
    Én nagyon azt látom, hogy arra tréningezik a lakosságot, hogy ha valami tényleg történne, akkor a lakosság birkamód menjen a vágóhídra, miközben az elitek meg megmenekülnek mert ők megérdemlik.

    Hasonló dolog már a Jurassic Parkban is mefigyelhető. Michael Crichton könyve és a film között a leglényegesebb különbség, hogy a könyvben a milliárdost jól megérdemelten megeszik a dinók, a filmben pedig ő a jóságos nagypapa, aki nem spórolt semmit, aki álmokat vált valóra...
    Azért ha valami, akkor ez eléggé megmutatja, hogy a média nem nagyon meri kikezdeni a multimilliárdosokat, maximum eseti szinten. Mondjuk ez minden oligarchiárban így működik.
  • NEXUS6
    #20
    Szerintem azok a folyamatok, amelyek most látszanak egyfajta törésponthoz elérni, nem új keletűek. Sőt hasonló súlyossággal már 50 éve jellemzik a nyugati civilizációt.
    Mire gondolok: Úgy a múlt század 60-as éveiben ezek a társadalmak elérkeztek egy változáshoz. Először is a mezőgazdasági termelés volumene elérte azt a szintet, hogy az éhezés megszűnt. Ebben a folyamatban mondjuk a II. VH ugye visszalépést jelentett, de úgy 65-re rengeteg ember szabadult fel, akik viszont a reálgazdaság más ágazataiban sem tudtak elhelyezkedni. A hirtelen szabadidővel rendelkező és egzisztenciális kényszer nélküli fiatalok hát elkezdtek hippiskedni, ön- és világmegváltani. Azonban a demográfiai trendek is abba az irányba mutattak, hogy ennek így nem lesz jó vége, 2000-re akár több 10 milliárd éhes száj is lehet a Földön, akiket a Föld korlátos erőforrásai már nem lesznek képesek ellátni, tipikus Malthus-i dilemma. Születtek is mindenféle apokaliptikus sci-fik pl Harry Harrison Helyet! Helyet! c. regénye.
    Aztán a hippik nekiálltak nem vállalni annyi gyereket, mint a szüleik, az 5 gyerekes családokat felváltották az 1-2 gyerekesek, és a hippikből szépen végül yuppik lettek. Szépen felhízott a gazdaság szolgáltató szektora és a Malthus-i túlnépesedési krízis megoldódni látszott. Keleten ugyanezt a rejtett munkanélküliséggel oldották meg, mindenkinek kötelezően kellet, hogy munkahelye legyen, lásd még közveszélyes munkakerülés büntetőjogi kategóriáját.

    Jelenleg a nyugati országok egyre inkább felszabaduló és feleslegessé váló szabad munkaerejéért viszont nagyrészt a reálgazdaság fejlődő országokba, pl. Kínába történő kiszervezése a felelős. Jómagam nem látom annak akadályát, hogy az egyszeri, de amúgy jó képességű mérnökök váltsanak sarkítva pl weblap dizájnerré, meg akár influenszerekké, akik 30 éve kb a lógos kategóriát jelentették volna, tisztelet a tényleg értékes munkát végző kivételnek.
    Azt ugyanis látni kell, hogy a gazdaság nem csak termelésből, hanem ehhez kapcsolódó fogyasztásból tevődik össze. Ha jelentősen csökkentjük a feleslegesnek tűnő fogyasztókat, azt a több száz millió "felesleges" embert, akkor a maradékot ugyan el tudjuk látni, de egy dolog nem keletkezik és ez a profit!

    Szóval lehet, hogy Davosban az okosok valahogy látják a világot, amiről biztosak, hogy ők irányítják, azonban ez csak a dolgok egyik oldala.

    Szintén Kínára utalnék, ami nem azért fontos mert a KKP legutóbbi kongresszusán olyan nagyszerű dolgokat mondtak a senki által nem olvasott jegyzőkönyvekbe, hanem mert ez a kultúra már több ezer éve kitalálta, hogy hogy kell a társadalomnak, az államnak működnie. A kb ie 500 környékén élt Konfúciusz szemlélete arról, hogy a természet, a természetfölötti és az ember legnagyszerűbb alkotása az állam maga évezredekkel előzött meg olyan nyugati gondolkodókat, mint pl Hobbes, Rousseau, Marx, Durkheim.
    És az ezen elvek alapján máig működő most már modern Kína bizonyos szempontból humanisztikus (nem luxustermékekre koncentráló) gazdasági modelljével pontosan a nyugat általad is leírt folyamatait hekkelte meg.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.04.25. 23:29:41
  • kvp
    #19
    Jobban szeretem az optimista scifiket. A leirasom a vilaggazdasagi forum 2020-as javaslatarol szolt. Marmint ezt tenyleg komolyan nevvel felvallaltak nagy gazdasagi erovel rendelkezo globalista nagytokesek. Az a baj a scifikkel, hogy a globalistak valahogy nem tudjak megkulonboztetni az utopiat a disztopiatol, vagy ha igen, akkor csak a sajat anyagi hasznukat nezik. (tisztan gazdsagai szempontol a munkasok kivezetese ugyanugy logikus, mint ahogy a lovak kivezetese is az volt)

    "A hatalom ugyanis nem csak 1-ek és 0-ák formájában egy számítógépen levő virtuális pénzként létezik, hanem fizikai formában, konkrétan fegyveres erők képében. Amíg ez van, addig senki nem akadályozza meg az ezt birtokló hatalmat, hogy odamenjen a számítógéphez és nemes egyszerűséggel mondjuk lekapcsolja."

    Ezert is fontos az automatizacio. Az emberi katonak jo esetben nem fognak nepirtast rendezni, meg az ellenseges orszagok lakossagaban sem, de a sajat nepuk, azaz a rokonaik, barataik kozott biztosan nem. (kiveve ha teljesen agymosottak) A robotokat viszont csak utasitani kell es minden megadott meretnel nagyobb mozgo elolenyre lonek. A vilag nagytokeseinek igazabol csak a sajat mernokeiktol kell felniuk. A jelenlegi problema az, hogy ha eleg fanatikus valaki ahhoz, hogy kovesse az utasitasokat, akkor tobbnyire eleg buta is ahhoz, hogy ne tudja teljesiteni a feladatot amennyiben az mernoki vagy tudomanyos munkat igenyel. Az ertelmisegieknek viszont vannak sajat gondolataik es az nem biztos, hogy egyezik a vezetoik akarataval.

    A megoldas persze (ahogy anno a nemeteknel is), a fanatikus, az eszmeben hivo, de egyebkent intelligens es magas vegzettsegu emberek oktatasaban rejlene. Az USA-ban is megprobalkoztak vele, de aki tenyleg fanatikusan tamogatja azt amit elvarnak tole, az nem alkalmas ertelmisegi termelo munkara. A nagyobb cegek kozzul pl. a google probalja megtalalni az egyensulyt a ketto kozott, tobb-kevesebb sikerrel. Valaki vagy eleg woke vagy jo mernok, kozos metszet nem nagyon van. Nem hiszek benne, hogy ez hosszutavon menni fog, a cel ellentetes az emberi eletosztonnel. Erre mondjak, hogy ez most egy "nagy kiserlet", pont mint amilyen a szovjetunio volt. A "sikeresebb" eset amikor valaki az USA-ban maoista lazadokent tekint magara aki a fasisztak ellen harcol, de kozben a nagyvallalatok tamogatasaval azok celjait segit megvalositani. A szomoru, hogy ez nem scifi, csak ottani helyi politika.

    Egyebkent Magyarorszagi fiatalokkal elbeszelgetve teljesen realis jovokepnek tunik szamukra az, hogy az emberiseg kevesebb mint 1%-a fog csak dolgozni, mindenki mas alapjovedelmet (azaz segelyt) kap es a nemzetallamok helyett csak egy nagy vilagallam lesz. Nem igazan ertik meg, hogy ha vilagallam annak nem elnoke, hanem CEO-ja (vezerigazgatoja) lesz es egy tokes szervezetnek nem erdeke az onzetlen segelyezes es a soha nem dolgozo emberek barminemu oktatasa. Max. azert adnanak segelyt, hogy ne lazadjanak fel az emberek. De ha az uj generaciok mar annyira kepzetlenek, hogy egy kobaltat nem tudnak elkesziteni, akkor nem valoszinu, hogy komoly veszelyt jelenenenk az aktualis allamrendre. Ez is egy jovokep, amit teljesen nyiltan tamogat jopar nagytokes. (marmint az alapjovedelem es a 99.9%-os jovobeli munkanelkuliseg reszet) Mivel tisztan gazdasagilag nezve igazuk van, ezert igazabol nem is tiltakozik ellene senki, max. par "elavult" nemzetallam. Raadasul ujabban a fenti gazdasagi es allammodell a klimakatasztrofa elharitasanak egyetlen realis modjakent kerul kommunikalasra. Jo lenne ha csak scifi lenne, de ezek az idiotak komolyan gondoljak...
  • NEXUS6
    #18
    :O Nem is gondoltam, hogy a sci-fi-nek és annak egyfajta gyakorlati megvalósításának, az összeesküvés elméleteknek, ilyen nagy híve vagy! ;)

    Szerintem érdemes lenne elolvasnod Paul Kennedy A nagyhatalmak tündöklése és bukása c. könyvét. Végigveszi a világtörténelem nagy birodalmait, hogy erősödtek meg, hogy hódítottak és hogy váltak semmivé. Nem akarnék nagyon belemenni, de a végén gyak egyetlen gondolatban kifejezi a mondandóját: a népesség nagysága a lényeg. Pont.

    Lépjünk is inkább vissza néhány száz évet az általad felvázolt jövőből, mondjuk úgy helyezkedjünk a realitás talajára. Szal, ha végbemenne egy globális és jó pár nagyságrendet érintő csökkenés a világban, akkor talán ez az általad felvázolt forgatókönyv működne is. De amíg milliós, százmilliós, milliárdos országok vannak, ez nem fog megvalósulni.
    A hatalom ugyanis nem csak 1-ek és 0-ák formájában egy számítógépen levő virtuális pénzként létezik, hanem fizikai formában, konkrétan fegyveres erők képében. Amíg ez van, addig senki nem akadályozza meg az ezt birtokló hatalmat, hogy odamenjen a számítógéphez és nemes egyszerűséggel mondjuk lekapcsolja. Illetve ha az ebből élő elitet, ha azok képesek voltak elmenni egy másik bolygóra, akkor hagyja őket ott ahol van, és könnyes búcsút vegyenek tőlük. És folytassák a történelmet annak évezredes működése szerint. ;)
  • kvp
    #17
    "Nos ennek a totális megalapozatlanságát, hogy úgy mondjam, gondolom te sem vitatod."

    Nem kellenek rabszolgak. A 4. ipari forradalom lenyege az, hogy a lovak utan a munkasosztaly is foloslegesse valik. Persze ahogy a nagytokesek a lovakbol is megtartottak egy keveset hobbi celokra, ugy a munkasosztalyt kitevo lakossagbol is megtarthatnak valamennyit, de alapvetoen a felsofoku vegzettseg alatti lakossag 99.9% foloslegesse valik. Ha jobban megnezzuk a piaci folyamatokat a szegenyek szamara csak azert termelnek most is, hogy dolgozni tudjanak, de a profit fenttarthato ha csak a gazdagok es az ertelmiseg szamara termelnek, csak ahhoz kevesebb termeket kell gyartani dragabban. Viszont a felszabadulo eroforrasok akar arra is hasznalhatoak lennenek, hogy a gazdagok meg jobban eljenek. Szoval a legvaloszinubb, hogy a gadagok otthagyjak a szegeny, kepzetlen tomegeket ahol vannak, azaz a Foldon es csak azokat viszik magukkal, akikre tenyleg szukseguk van.

    Az oltasokrol pedig annyit, hogy ha lett volna egy iszonyat draga, de mukodo oltas a mostani jarvany ellen, akkor semmi motivaciojuk nem lett volna a nagytokeseknek, hogy olcsobbat is kifejlesszenek, mivel ok vedettek lennenek, a tobbiek kozzul meg aki tudja fizesse meg ahogy ok is megtettek. Csak azert volt ez a hatalmas panik, mert a gazdagok is ugyanugy elkaphattak es meghalhattak benne, mint a legszegenyebbek. Most mar, hogy a gazdagabbak kozzul mar mindenki be van oltva, aki be akarta oltatni magat mar sokkal lazabban kezelik a jarvanyt es csak ott maradt meg a szigor, ahol ez politikai es/vagy gazdasagi elonyt hoz. A kapitalista nagytokesek, nem az emberiseg erdeket fogjak nezni, hanem a sajat anyagi hasznukat. Ez Kinaban is igy van csak ott nem a gazdasagi hatalom hozza a politikai hatalmat, hanem forditva, a politikai hatalom megszerzese es megtartasa biztositja a gazdasagi hatalmat.
  • NEXUS6
    #16
    Nyilván ezekkel egyetértek.

    Én csak ezzel az ominózus mondattal vitatkoztam:
    "valamint, ha a Hold bányáiban néger-ázsiai-fehér-stb rabszolgákat dolgoztatnak.., és ezen a módon még extraprofitra is sikerül szert tenniük, amelyből még 50 év múlva is újra és újra oltják majd emberiséget"

    Nos ennek a totális megalapozatlanságát, hogy úgy mondjam, gondolom te sem vitatod. ;)
  • wobbler
    #15
    Na végre ! Itt is a profit fog eldönteni mindent./És a kőgazdag különcök mennek lazulni az űrbe/Holdra./
  • kvp
    #14
    A Holdon alapvetoen egyvalami van nagy mennyisegben, ami egesz ertekes, a napszelbol szarmazo tricium es helium-3. A fuzios eromuvekhez ezeket sokkal konnyebb lenne felhasznalni, ha lenne beloluk eleg a Fold felszinen, de nincs. Ellenben a Hold talaja eleg sokat fogott be belole a letrejotte ota es viszonylag konnyu kibanyaszni, mert csak a felszinen levo finom regolit porbol kell kivonni hevitessel. Igazabol csak ezert erdemes jelenleg odamenni "banyaszni". Emberek nem nagyon kellenek hozza, csak automata gepek es par mernok felugyelni.

    Ezen kivul a Hold inkabb egyfajta olcsobb osszeszerelo uzemkent tudna funkcionalni. Ugyanis sokkal olcsobb egy holdi bazison megepiteni egy Fold-Mars urhajot, mint alacsony foldkoruli palyan, ugyanis a hozza szukseges alapanyagok jelentos reszet helyben is ki lehet banyaszni. (szilicium es vas van nagyon sok) Nem olcsobb a banyasztat mint a Foldon, de legalabb nem kell mindent felvinni alacsony foldkoruli palyara es ez utobbi a koltseg nagyresze. Arrol nem beszelve, hogy nuklearis hajtas eseten a foldi orszagok tobbsege nem hagyna, hogy a fejuk folott szereljek a reaktorokat, mig a Hold eleg messze van hozza es eleg lakatlan ahhoz, hogy ott mar semmilyen szerzodest ne szegjen meg ha nuklearis hajtomuvekkel szerelt jarmuveket epitenek es inditanak. Nuklearis hajtassal (meg sima fissziossal is) a Mars csak kb. 2-4 hetre van.

    A bazisok viz es oxigen ellatasat a legegyszerubben kisebb aszteroidak/ustokosok befogasaval lehetne elerni, mivel nemelyik kozzuluk joreszt vizjegbol van. Erre a NASA-nak es a tobbi urkutatasi ugynoksegnek mar vannak mukodo otletei, amik kozzul parat mar sikeresen ki is probaltak, bar egyelore csak a mintavetelig jutottak.
  • morguldae
    #12
    Dehogy tér a Holdra vissza a NASA! Nem is volt ott soha! A föld egy zárt rendszer. A Holdra nem megy senki.
    https://youtu.be/QULRshHjoWA?t=405
    https://youtu.be/IiU7x_fS7LY?t=610
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2021.04.24. 15:21:07
  • NEXUS6
    #11
    Jogos, a "Hold bányáiban" rész elkerülte a figyelmemet.

    A wiki idevágó szócikke:
    "A Hold elvesztette könnyebb elemeit, szén és nitrogén sem nagyon van rajta, habár van néhány bizonyíték a sarkok közelében hidrogén, esetleg víz jelenlétére. Ugyan az oxigén az egyik legsűrűbben előforduló elem, de ez mind a kőzetekben, kötött formában található a felszínen, ezekből egyelőre csak hatalmas energiát igénylő bonyolult berendezésekkel nyerhetnénk ki. Néhány, vagy talán az összes illékony anyagot a belélegezhető levegőhöz, élelmet, vizet, üzemanyagot mind a Földről kell beszerezni, amíg más, gazdagabb forrásokat fel nem fedezünk. Ez határt szab a kolóniák növekedésének, és amíg saját erőforrásokat nem találnak, addig a Földre vannak utalva. A szállítási költségek csökkentésére az ellátó hajókat is a szükséges anyagokból kell készíteni, például szénszál és más műanyagok, habár ezek felhasználható formába való visszaalakításuk tekintélyes nehézséggel jár."

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Holdkoloniz%C3%A1ci%C3%B3#B%C3%A1ny%C3%A1szat
  • end3
    #10
    Úgy hívják.., értelmező olvasás. - Meghaladja?
  • NEXUS6
    #9
    Aaaaaz igen! :O
    Esszép volt! Jóeséllyel dobogós helyezés esélyével indulhatsz az év legnagyobb CT hülyesége címéért. Bocs!

    1. A Holdról jó pár napba tellik, amíg egy csapásmérő rakéta a Földre ér, plusz ugye az sem mindegy mikor indítják, hogy eltalálják azt amit a Földön céloznak. Vö, a Földről indított rakéta repülési ideje általában párszor 10 perc.
    2. Honnan jön az extraprofit? Legyártanak valamit a Holdon (hogy kerül oda a nyersanyag? Hagyjuk!) Visszafuvarozzák a Földre, az sem 2 Ft. Szal 1 kg kínaipoló nagykerárát rögtön megdobják pár millió $-ral. Hát igen, valszeg esélyes, hogy lemosnak mindenkit a piacról! :)
  • Cowie
    #8
  • end3
    #7
    "a bolygó prolijai: - minek ez, inkább osszák szét a pénzt a szegények közt..."
    Ha ennek is az lesz az eredménye, hogy a globalista multimilliárdos "tech."-ek elfoglalják a Holdat, hogy hadászati rakétáikkal onnan tarthassanak sakkban földi, "terrorista-fasiszta" nemzetállamokat, valamint, ha a Hold bányáiban néger-ázsiai-fehér-stb rabszolgákat dolgoztatnak.., és ezen a módon még extraprofitra is sikerül szert tenniük, amelyből még 50 év múlva is újra és újra oltják majd emberiséget, akkor a "proliknak" teljes mértékig igazuk van. - Meg úgy a földi tömegüknél fogva, egyébként is mindig. :(
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.04.23. 07:16:56
  • NEXUS6
    #6
    Jaja, Afrikában meg éheznek! XD
  • Frekvency
    #5
    a bolygó prolijai: - minek ez, inkább osszák szét a pénzt a szegények közt...
  • kvp
    #4
    Alapvetoen nincs penz es a reszvevok reszerol technika a gateway-re meg a tobbi jarmure. A spacex viszont egylepcsos holdkompkent kepes lenne elmenni a Holdig es vissza. Egyedul a szemelyzet feljuttatasat kellene megoldaniuk alacsony foldkoruli palyara, amire hivatalosan ott lesz a NASA sajat kapszulaja, nem hivatalosan meg ha az megsem keszulne el, akkor a crew dragon.

    Az egyetlen amit nem dolgoztak ki alaposan az a leszallas a foldfelszinen, de a holdkomp soha nem jonne vissza, csak az alacsony foldkoruli palya es a holdfelszin kozott ingazna. (a tankerek visszajonnenek, igy joreszt azok kifejlesztesere adjak a penzt, egesz pontosan a leszallas kidolgozasara) A megoldas hatalmas elonye, hogy nem kell hozza meg egy szemelyszallito jarmuvet engedelyezni legkori visszateresre, minden mas komponens pedig ujrahasznalhato, de gond eseten eldobhato. Raadasul lenne eleg szallito kapacitas is egy ertelmes holdbeli bazis kiepitesere.

    Roviden szolva ez a megoldas igenyli a legkevesebb fejlesztest a meglevo, mar uzemelo rendszerek melle es nem fugg masik cegektol a kuldetes tobbi resze. A NASA-nak nem nagyon maradt mas lehetosege, kb. ez az utolso dobasuk mielott a kinaiak kituzik a zaszlot es a megtelt tablat a Holdra.
  • Sequoyah
    #3
    Ez a celja a NASA-nak is. Szandekosan kivonultak bizonyos teruletekrol es atadtak a terepet a privat cegeknek. Szoval ez a beeres varhato volt.

    Senki sem tagadja hogy egy privat ceg sokkal hatekonyabb, ami most be is igazolodik. Szoval a NASA visszavonul azokra a teruletekre, ahol sehogy sem lehet profitabilis befektetesse atalakitani.
  • Jawarider
    #2
    Néha úgy érzem hogy Elon Musk 10év alatt beérte a NASA-t
  • asgh
    #1
    Mindenkit meglepett, hogy:
    - csak egy résztvevővel szerződtek
    - és az nem a Blue Origin mögött álló szövetség volt.

    Ennek szvsz politikai okai vannak.
    A NASA a megkurtított költségvetése miatt a legolcsóbb megoldást választotta, így a politika oldaláról nehezen lehet támadni a döntést.
    Azzal pedig, hogy a nagy lobbierejű cégeket ejtették ki a versenyből nyomás alá helyezték a Kongresszust, hogy ha továbbra is szeretnének hazajuttatni némi pénzt a szövetségi költségvetésből, akkor nosza, adjanak többet a NASA-nak.

    Ez a "visszanyal a fagyi" klasszikus esete: általában a Kongresszus szokta zsarolni a NASA-t, hogy ha nem osztanak vissza X államba pár milliárdot, akkor nem szavazzák meg a költségvetését. Most viszont, hogy a költségvetést már megvágták a NASA zsarolhatja a Kongresszust: ha kicsi a költségvetés, akkor kisebb a pazarlás is.

    Ráadásul nyitva hagyták a kiskaput a Biden adminisztráció számára, hogy arcvesztés nélkül tudjanak módsítani a hozzáállásukon. Ha mégis a NASA költségvetésének emelése mellett döntenek, azzal a kormányzat hitet tehetne az Artemis program mellett, hogy ők annyira támogatják a Holdra szállást, hogy szeretnék, ha a NASA bebiztosítaná a sikert egy B tervvel és hajlandóak arra extra forrást is biztosítani.