• kvp
    #19
    Jobban szeretem az optimista scifiket. A leirasom a vilaggazdasagi forum 2020-as javaslatarol szolt. Marmint ezt tenyleg komolyan nevvel felvallaltak nagy gazdasagi erovel rendelkezo globalista nagytokesek. Az a baj a scifikkel, hogy a globalistak valahogy nem tudjak megkulonboztetni az utopiat a disztopiatol, vagy ha igen, akkor csak a sajat anyagi hasznukat nezik. (tisztan gazdsagai szempontol a munkasok kivezetese ugyanugy logikus, mint ahogy a lovak kivezetese is az volt)

    "A hatalom ugyanis nem csak 1-ek és 0-ák formájában egy számítógépen levő virtuális pénzként létezik, hanem fizikai formában, konkrétan fegyveres erők képében. Amíg ez van, addig senki nem akadályozza meg az ezt birtokló hatalmat, hogy odamenjen a számítógéphez és nemes egyszerűséggel mondjuk lekapcsolja."

    Ezert is fontos az automatizacio. Az emberi katonak jo esetben nem fognak nepirtast rendezni, meg az ellenseges orszagok lakossagaban sem, de a sajat nepuk, azaz a rokonaik, barataik kozott biztosan nem. (kiveve ha teljesen agymosottak) A robotokat viszont csak utasitani kell es minden megadott meretnel nagyobb mozgo elolenyre lonek. A vilag nagytokeseinek igazabol csak a sajat mernokeiktol kell felniuk. A jelenlegi problema az, hogy ha eleg fanatikus valaki ahhoz, hogy kovesse az utasitasokat, akkor tobbnyire eleg buta is ahhoz, hogy ne tudja teljesiteni a feladatot amennyiben az mernoki vagy tudomanyos munkat igenyel. Az ertelmisegieknek viszont vannak sajat gondolataik es az nem biztos, hogy egyezik a vezetoik akarataval.

    A megoldas persze (ahogy anno a nemeteknel is), a fanatikus, az eszmeben hivo, de egyebkent intelligens es magas vegzettsegu emberek oktatasaban rejlene. Az USA-ban is megprobalkoztak vele, de aki tenyleg fanatikusan tamogatja azt amit elvarnak tole, az nem alkalmas ertelmisegi termelo munkara. A nagyobb cegek kozzul pl. a google probalja megtalalni az egyensulyt a ketto kozott, tobb-kevesebb sikerrel. Valaki vagy eleg woke vagy jo mernok, kozos metszet nem nagyon van. Nem hiszek benne, hogy ez hosszutavon menni fog, a cel ellentetes az emberi eletosztonnel. Erre mondjak, hogy ez most egy "nagy kiserlet", pont mint amilyen a szovjetunio volt. A "sikeresebb" eset amikor valaki az USA-ban maoista lazadokent tekint magara aki a fasisztak ellen harcol, de kozben a nagyvallalatok tamogatasaval azok celjait segit megvalositani. A szomoru, hogy ez nem scifi, csak ottani helyi politika.

    Egyebkent Magyarorszagi fiatalokkal elbeszelgetve teljesen realis jovokepnek tunik szamukra az, hogy az emberiseg kevesebb mint 1%-a fog csak dolgozni, mindenki mas alapjovedelmet (azaz segelyt) kap es a nemzetallamok helyett csak egy nagy vilagallam lesz. Nem igazan ertik meg, hogy ha vilagallam annak nem elnoke, hanem CEO-ja (vezerigazgatoja) lesz es egy tokes szervezetnek nem erdeke az onzetlen segelyezes es a soha nem dolgozo emberek barminemu oktatasa. Max. azert adnanak segelyt, hogy ne lazadjanak fel az emberek. De ha az uj generaciok mar annyira kepzetlenek, hogy egy kobaltat nem tudnak elkesziteni, akkor nem valoszinu, hogy komoly veszelyt jelenenenk az aktualis allamrendre. Ez is egy jovokep, amit teljesen nyiltan tamogat jopar nagytokes. (marmint az alapjovedelem es a 99.9%-os jovobeli munkanelkuliseg reszet) Mivel tisztan gazdasagilag nezve igazuk van, ezert igazabol nem is tiltakozik ellene senki, max. par "elavult" nemzetallam. Raadasul ujabban a fenti gazdasagi es allammodell a klimakatasztrofa elharitasanak egyetlen realis modjakent kerul kommunikalasra. Jo lenne ha csak scifi lenne, de ezek az idiotak komolyan gondoljak...