• asgh
    #1
    Mindenkit meglepett, hogy:
    - csak egy résztvevővel szerződtek
    - és az nem a Blue Origin mögött álló szövetség volt.

    Ennek szvsz politikai okai vannak.
    A NASA a megkurtított költségvetése miatt a legolcsóbb megoldást választotta, így a politika oldaláról nehezen lehet támadni a döntést.
    Azzal pedig, hogy a nagy lobbierejű cégeket ejtették ki a versenyből nyomás alá helyezték a Kongresszust, hogy ha továbbra is szeretnének hazajuttatni némi pénzt a szövetségi költségvetésből, akkor nosza, adjanak többet a NASA-nak.

    Ez a "visszanyal a fagyi" klasszikus esete: általában a Kongresszus szokta zsarolni a NASA-t, hogy ha nem osztanak vissza X államba pár milliárdot, akkor nem szavazzák meg a költségvetését. Most viszont, hogy a költségvetést már megvágták a NASA zsarolhatja a Kongresszust: ha kicsi a költségvetés, akkor kisebb a pazarlás is.

    Ráadásul nyitva hagyták a kiskaput a Biden adminisztráció számára, hogy arcvesztés nélkül tudjanak módsítani a hozzáállásukon. Ha mégis a NASA költségvetésének emelése mellett döntenek, azzal a kormányzat hitet tehetne az Artemis program mellett, hogy ők annyira támogatják a Holdra szállást, hogy szeretnék, ha a NASA bebiztosítaná a sikert egy B tervvel és hajlandóak arra extra forrást is biztosítani.