• NEXUS6
    #20
    Szerintem azok a folyamatok, amelyek most látszanak egyfajta törésponthoz elérni, nem új keletűek. Sőt hasonló súlyossággal már 50 éve jellemzik a nyugati civilizációt.
    Mire gondolok: Úgy a múlt század 60-as éveiben ezek a társadalmak elérkeztek egy változáshoz. Először is a mezőgazdasági termelés volumene elérte azt a szintet, hogy az éhezés megszűnt. Ebben a folyamatban mondjuk a II. VH ugye visszalépést jelentett, de úgy 65-re rengeteg ember szabadult fel, akik viszont a reálgazdaság más ágazataiban sem tudtak elhelyezkedni. A hirtelen szabadidővel rendelkező és egzisztenciális kényszer nélküli fiatalok hát elkezdtek hippiskedni, ön- és világmegváltani. Azonban a demográfiai trendek is abba az irányba mutattak, hogy ennek így nem lesz jó vége, 2000-re akár több 10 milliárd éhes száj is lehet a Földön, akiket a Föld korlátos erőforrásai már nem lesznek képesek ellátni, tipikus Malthus-i dilemma. Születtek is mindenféle apokaliptikus sci-fik pl Harry Harrison Helyet! Helyet! c. regénye.
    Aztán a hippik nekiálltak nem vállalni annyi gyereket, mint a szüleik, az 5 gyerekes családokat felváltották az 1-2 gyerekesek, és a hippikből szépen végül yuppik lettek. Szépen felhízott a gazdaság szolgáltató szektora és a Malthus-i túlnépesedési krízis megoldódni látszott. Keleten ugyanezt a rejtett munkanélküliséggel oldották meg, mindenkinek kötelezően kellet, hogy munkahelye legyen, lásd még közveszélyes munkakerülés büntetőjogi kategóriáját.

    Jelenleg a nyugati országok egyre inkább felszabaduló és feleslegessé váló szabad munkaerejéért viszont nagyrészt a reálgazdaság fejlődő országokba, pl. Kínába történő kiszervezése a felelős. Jómagam nem látom annak akadályát, hogy az egyszeri, de amúgy jó képességű mérnökök váltsanak sarkítva pl weblap dizájnerré, meg akár influenszerekké, akik 30 éve kb a lógos kategóriát jelentették volna, tisztelet a tényleg értékes munkát végző kivételnek.
    Azt ugyanis látni kell, hogy a gazdaság nem csak termelésből, hanem ehhez kapcsolódó fogyasztásból tevődik össze. Ha jelentősen csökkentjük a feleslegesnek tűnő fogyasztókat, azt a több száz millió "felesleges" embert, akkor a maradékot ugyan el tudjuk látni, de egy dolog nem keletkezik és ez a profit!

    Szóval lehet, hogy Davosban az okosok valahogy látják a világot, amiről biztosak, hogy ők irányítják, azonban ez csak a dolgok egyik oldala.

    Szintén Kínára utalnék, ami nem azért fontos mert a KKP legutóbbi kongresszusán olyan nagyszerű dolgokat mondtak a senki által nem olvasott jegyzőkönyvekbe, hanem mert ez a kultúra már több ezer éve kitalálta, hogy hogy kell a társadalomnak, az államnak működnie. A kb ie 500 környékén élt Konfúciusz szemlélete arról, hogy a természet, a természetfölötti és az ember legnagyszerűbb alkotása az állam maga évezredekkel előzött meg olyan nyugati gondolkodókat, mint pl Hobbes, Rousseau, Marx, Durkheim.
    És az ezen elvek alapján máig működő most már modern Kína bizonyos szempontból humanisztikus (nem luxustermékekre koncentráló) gazdasági modelljével pontosan a nyugat általad is leírt folyamatait hekkelte meg.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.04.25. 23:29:41