172
A Rollercoaster tycoon 3 készítőinek (Frontier) új vidámparképítős játéka
  • kisiku
    Nem véletlen, hogy ez a játék most a legkelendőbb a "Management" kategóriában. Én ezt már akkor sejtettem, amikor még csak várakoztam a megjelenésre. Nagyon kevés ilyen van ma, pedig milyen jók ezek a játékok.Nincs erőszak, aranyos, szép, humoros, kedves, s közben úgy érzed, visszarepülsz a gyermekkorodba.
    Ma annyira szánalmas a videojáték ipar, hogy egymást másolják, illetve egykori nagy címeket próbának újra kiadni, mert egy-két kivétellel, de ötlettelenek a fejlesztők.Annyi jó játék lenne, amit lehetne folytatni, pl a Molynuex játékokat, Theme Hospital, Populous, Black&White.
    A Dungeon Keeper-t is külön fejlesztő csapatnak sikerült csak továbbfejleszteni (mert az EA felvásárolt és lerohasztott minden valamire való fejlesztőgárdát) és mégis nagyon jó lett, néhány száz órám már abban is van. (War for the Overworld)
    Én nagyon örülök ennek a játéknak, üdítő, kellemes kikapcsolódás, nem nehéz, sőt!Megérte azt a kb 30 ajrót, amit még a megjelenés előtt adtam ki érte.
  • Rodman6
    Szerencsére a lényeges dolgok benne vannak, ha nem is 100 százalék pontossággal de 65 százalék is bőven elég, a barlangvasutak és a hullámvasút simán megoldható, a mesecsónak is, persze nem Hupikék Törpikékkel hanem random dolgokkal, de lényegében majdnem mindent meg lehet csinálni, áprilisra ígértek nagyobb lélegzetvételű frissítést, remélem abban lesznek olyan dolgok amikkel jobban személyre szabhatóbb lesz az építészet, az sem ártana ha nemcsak épületeket lehetne csinálni hanem objektumokat is. A barlangvasút témában is gondolkodtam olyanon hogy youtube videóból kiszedni az mp3-at amiben megy a János Vitéz, és berakni zene helyett. A hullámvasutat nagyjából megcsináltam, a várakozót még ki kell nézni videókból, képekből és pontosítani is kell még magán a vasúton de összehasonlítva a videókkal 70 százalékban így is pontos lett. El lehet vele szórakozni, de tényleg jó lenne így virtuálisan feléleszteni a magyar vidámparkot ha már bezárták.
  • TokraFan
    Pedig a Rollercoaster Tycoon 3 tkp. ennek az elődje (a készítők is azonosak). Tulajdonképpen abban változott csak a PC ehhez képest, hogy sokkal jobb az építési mechanizmusa és integrálták a workshop-ot. És persze lényegesen szebb grafikailag is.
    Ellenben, az RCT 3 tycoon része szinte 1:1-ben azonos, ott is be tudsz ülni a játékokba, és lényegesen több játék van benne. Vannak álllatok is (lehet építeni állatkertet is), és van egy vizes kiegészítője is, amivel komplett vizi vidámparkokat lehet építeni. Én még ma is előveszen néha, főleg ezek miatt, de a PC már sokkal modernebb és az építés miatt inkább ezzel játszom már én is.
  • TokraFan
    Speciális építményeket nem tudsz megoldani, hidd el. Pl. nem lehet az alap geometriai elemeket textúrázni sem.
    Mondok egy példát: Itt van ez az asset. Hiába találok ki valamit, amihez ez a kerek "izzó hatású" elem kéne, csak mondjuk más színben és más méretben, nem oldható meg, mert nem színezhető át és nem is méretezhető. Más hasonló asset pedig nincs a játékban. Egyetlen módon lehetne ezt megoldani, ha moddolható lenne a game és elkészíthetném a modellt 3D studio-ban. De nem lehet sajnos.

Persze hagyományos épületeknél sokkal jobb a helyzet, mert több építőelem van, de az extra dolgokat sok esetben ott sem lehet megoldani. Ezzel együtt, közelítőleg pontos BP.-i parkot egészen biztosan össze lehetne rakni.
    Nem bonyolult egyébként az építési rendszer, sőt, éppen attól jó, hogy faék egyszerűségű. 4-5 hotkey-t kell megtanulni és kvázi mindent tudsz.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.14. 19:42:28
  • Rodman6
    De legalább van egy jó vidámparkos játék, pont egykét éve amikor a No Limits 2-vel szórakoztam gondoltam rá hogy milyen jó lenne egy fasza vidámparkos játék amiben fel is lehet ülni a cuccokra, és nagyjából minden dolog benne van ami számít, főleg a barlangvasutak mert azokat imádtam - szerencsére nem kellett sokat várni rá. Próbálkoztam anno a Tycoon-okkal is, de azok valahogy nem jöttek be, nem voltak elég színesek, elég nyomasztó volt a légkörük. Ezt viszont alig tudja az ember letenni. Egyetlen gond van vele, hogy ha az ember már eléggé beépíti a parkot akkor már eléggé eszi a rendszert, ugyanúgy mint a Transport Fevernél.
  • kisiku
    Hát igen...időmilliomosoknak :)
    Akkor már csak a Jurassic World-öt kellne megépíteni ebben a játékban :), de itt csak műsárkányok vannak...

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.02.13. 22:28:35
  • Rodman6
  • Rodman6
    Szerintem nem így van, a meglévő építészeti elemekből bármit meg lehetne építeni, csak elég sok idő, elég nagy rutint kell szerezni a játékon belüli építészetben, mert egy kicsit bonyolultabb és kényelmetlenebb a Sims-nél, viszont annál aprólékosabb. Egy ujjnyi épületrésszel is órákat el lehet szöszömötölni. Olyan kreációk vannak már fent youtube-on hogy köpni nyelni nem tudtam, ezért gondolom hogy megoldható lenne a volt budapesti vidámpark is, csak hát baromi nagy munka lenne, főleg google maps, videók, és vidámparki térkép alapján de nem lehetetlen. Viszont várni kell egykét attrakció bővítésre, mert akadnak még hiányzó játékok.
  • Rodman6
    VR szemüveggel talán jobb lenne abban a székben ülni.
  • TokraFan
    Komoly!!! Egy 6 DOF motion platformot terveztem építeni még régebben FSX-hez, de sajnos abban az időben még nagyon drágák voltak a szervo motorok. Talán nem is lenne hülyeség ismét átgondolni a dolgot. Ez a cucc amit linkeltél, igen csak komoly darabnak tűnik.
  • wollnerd #82
    Ezzel az eszközzel viszont érezhető lehet... :D
  • TokraFan
    A hangot is rá lehet tenni más videók alól, ez egy profi editorban akár tizedmásodperc pontosan szinkronba hozható, nem probléma egy gyakorlott szakembernek. Építhető ilyen pálya és létezik is, de ezeknél a konstrukcióknál olyan futómű van, mely alulról is "fogja" a kocsikat. Ezért nem repülnek le normál esetben. Ha a video valós, akkor ennek az alsó mechanikának le kellene szakadnia, ami egyértelműen látszana. Itt látható, hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen futómű mechanika.
    De a videoban nem szakad le semmi, a kocsi úgy siklik ki mint egy vonat, ami nem lehetséges ennél a szerkezetnél. Lehetne még az is, hogy nem a futómű "szakad le", hanem maga a kocsi váza a futóműről, de ennek esélye konvergál a nullához egyszerűen azért, mert minimum 4 ponton rögzül és egyszerre nem fog mindegyik ilyen szabályosan leválni, leszakadni. Történhetne ilyen baleset emiatt, de akkor mondjuk a bal első futómű rögzítése adja meg magát de a többi nem, tehát a kocsi nem ilyen szép szabályosan repülne le, hanem látványban is sokkal borzasztóbb módon siklana ki.
    Szóval sok szemponból vérzik nekem ez a video, egyre valószínűbb, hogy tényleg fake.

Hazánkban azért nincs ilyesmi, mert nem lenne rentábilis. Pár éve építettek egy modern, fémvázas hullámvasutat (jó csúnya narancs színben), de ezt mára már leszerelték. Bár az okát nem tudom pontosan, biztos utána lehet járni, de gyanítom, hogy nem volt kifizetődő üzemeltetni. Ha valaki tudja a valódi okot, kérem javítson ki!
    Szerintem a Planet Coaster tipikusan VR-ben lehet nagyon élvezetes. Ha a G erőket nem is érzi az ember, a szédülés biztos így lehet a legteljesebb. :-)
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.13. 16:17:24
  • Rodman6
  • kisiku
    Egy gondolat a videóhoz, ahol lerepül a hullámvasút. Ha meghallgatod, lehet hallani a robajt és az ordítást, ami elég valósnak tűnik.És ilyen brutális majdnem 90 fokos, "szabadeséses" lejtőt itt a Planet Coaster-ben is lehet csinálni, sőt van a valóságban is.

Mindettől függetlenül én hiányolom ezen eszközöket hazánkból. Pedig szerintem lenne rá igény...addig is maradunk a virtuális hullámvasútnál.
    Egyébként ha utas nézetben követed a játékaidat ebben a játékban, el lehet szédülni :)... főleg, ha egy kicsit ittasan játszol
    Tényleg mi a megfelelő szó itt a "ride"-ra? Mert a "menet" az oké, de mivel magyarok vagyunk, szeretjük szebben kifejezni.Én játéknak hívom ezeket a monstrumokat. mert elvégre azok.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.02.13. 09:09:55
  • TokraFan
    Mondjuk elég sokan tartják fake videónak és CGI-nek. Nem 100% tudom eldönteni, de lehet benne valami. Ha megnézed, amikor a kocsi a pálya (a baleset előtti emelkedő) alsó részén van, lassabban mozog, mint amikor elkezd felfelé menni. Ez ugye lehetetlen, főleg egy kvázi 90 fokos emelkedőn. Nincs az említett szakaszon húzó mechanizmus sem, de ha lenne, akkor sem így húzná fel a kocsit, hanem lassan, majd a tetejéről indulna lejtmenetbe. A másik, hogy nem repül le semmilyen alkatrész, pedig ha a futómű szétesett, akkor a kerekek pár darabja külön le kellett volna essen, és látszódnia is kellett volna.
    Erősen fake gyanús a video, de persze a fene se tudja.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.12. 22:12:33
  • TokraFan
    Többször megnéztem ezt a videót, nagyon borzalmas. Rémálmokban jön elő ilyesmi (pont így lerepülök a hullámvasútról, nem áll meg a lift felfelé menet és kirepülök a tetőn stb.) :-D
  • Carlos
    Azokat az ötleteket kéne behozni ide is. :D
    És akkor elégedett lennék. Nem mintha csalódás lenne ez a játék. Rég játszottam ilyen jót, mint ezzel a játékkal.
  • TokraFan
    Nekem sem jött be egyébként, pedig megvettem még Early Access fázisban. A tervező része eszméletlenül jó, a hullámvasutat pl. a kerekektől kezdve lehet összerakni, valós időben mutatja a fizikai hatásokat a sínpálya és a kocsik esetében is, hol milyen erők hatnak rá. Gyakorlatilag nem létező, saját játékokat is lehet vele tervezni, tényleg eszméletlenül profi. Viszont ennyi, ez nem elsősorban játék, vagyis főként nem park építő, és semmilyen tycoon funkció nincs benne. Emiatt csak fanatikusoknak való, meg akik szertnek tervezni, netán gépészmérnököknek. :-)
  • Carlos
    láttam és nem tetszett... Én a tycoon részét szeretem a dolognak.
  • TokraFan
    Rollercoasterekben nem volt egyikben sem, de az általam imént említett programban bármit össze lehet rakni, valós fizikai modelezés mellett.
  • Carlos
    Szerintem majd később vagy adnak hozzá még pár ride-ot (mint ahogy a legújabb patch-ben is jött egy) vagy majd kitalálnak valami customizálhatóságot rá. (bár ezt kétlem, eddig egy játékban sem volt, de jó lenne és nagyot dobna a workshop-on is az egyedi ride-ok bevezetése).
  • TokraFan
    A játékok igen, én az épületekre gondoltam. Bár a másik nagy hiányossága a programnak, hogy csak a hullámvasutak építhetők meg egyedileg, de egyéb játékok nem, csak azokkal lehet dolgozni ami gyárilag rendelkezésre áll -és ez sajnos nem túl sok-. Ebből a szempontból jobb program a Theme Park Studio, mert ott minden létező játékot meg lehet tervezni, nincs limitálva semmi. Más kérdés, hogy az nem tycoon game ezért sokan csalódtak benne, és ahogy nézem, végül nem teljesen készen adták ki (nyilván anyagi okokból). Pedig volt benne potenciál. A Planet Coaster sokkal élvezetesebb program, de egyelőre rengeteg limittel van megáldva.
  • kisiku
    Azért mondjuk én a Slingshot-ot kipróbálnám, na nem kaja után!
    Érdemes megnézni ezeket a videókat is, hányan ájulnak el közben.Próbáltam magyarázatot keresni, és találtam is.Akit érdekel, olvassa el, persze angolul van.

Remélem, ezekkel nem vagyok nagyon off topic, ha mégis, akkor szorri és visszatérek a játékra.Egyébként jellemző, hogy amikor tutorial videókat kerestem a Planet Coaster-hez, ott az az első közt van az, hogyan lehet kisiklatni/balesetet okozni a hullámvasutunkkal, mert ugye ez egy nagyon szép és békés játék, erőszakmentes, de hát az emberek egy része igényli.
  • kisiku
    Sajnálatos, de ha betartanák az előírásokat, azaz mind az utas, mind az üzemeltető. akkor nem lenne baj.Pl, ki az marha, aki egy hullámvasúton, ami legalább 70-80-nal száguld, feláll és kinyújtózkodik?Minek?Életveszély...ez nem autó, nem vonat, itt kapaszkodni kell és élvezni.Lehet ordítani, okádni, (figyelem!Gusztustalan!) üvölteni, de felállni, meg kicsatolni magad,stb-t, azt nem.
    Ebben a videóban, mondjuk pont nem az utasok a hibásak, ez inkább tervezési és karbantartási hiba vagy nem megfelelő üzemeltetés.

Olyan is volt, akinek a hülyesége miatt a hullámvasút szerkezete levágta a fejét...Miért kell ilyen állatságot művelni?Nem elég izgalmas az hogy iszonyú sebességgel robogsz és közben különböző erők hatnak rád?Én sajnos még csak a magyar hullámvasúton utaztam, meg egyszer Spanyolországban lecsúsztam egy kb 30 méter magas vízi csúszdán 60 fokos szögben...na, az beszaratós volt, főleg, hogy mindenki lego bábú méretű volt fentről.
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.02.09. 09:26:56
  • Rodman6
    Áprilisra ígértek komolyabb frissítést, remélem lesznek benne új ojjektumok százai.
  • Rodman6
    Nem is tökugyanolyanra gondoltam, hanem hogy térkép alapján minden ugyanúgy legyen, a steam workshop pedig dugig van már mindennel több mint százezer cucc pár hónap alatt. Hullámvasút és a többi vasút szerintem simán megépíthető. A játékok nagyrésze alapból benne van a játékban.
  • TokraFan
    A körhintás nagyon durva...Persze a többi is.
  • Ironman2
    Éppen a hétvégén is meghalt egy kislány kinában az egyik vidámparkban,ráadásuul fel is vették szerencsétlen kiesését.

http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/sokkolo-video-igy-repult-ki-a-kislany-a-vidamparki-jatekbol/6vgcldl
  • kisiku
    Tényleg, nálunk, miért nincsenek olyan k*va jó hullámvasutak, mint máshol a világban?
    Mi ez, fosás a balesettől? Máshol is meghalhat az ember...vagy nincs rá igény?
    Jó, mondjuk ezek tényleg durvák:

• TokraFan
    Nem fogja, mivel a játék nem modolható...A rendelkezésre álló assetekkel pedig nehéz lenne valósághűen megoldani.
  • Rodman6
    Mekkora királyság lenne ha valaki megépítené a komplett Budapesti vidámparkot (RIP) Videók alapján a vasutakat is le lehetne másolni.
  • Carlos
    zsír, bár engem idegesített a magyarítás. :)
  • TokraFan
    Jó látni, hogy nem csak én vagyok vén. :-D Én még XT-n kezdtem a PC-t, monokróm (zöld), majd később CGA (4 szín) :-)
    Micsoda technika volt. :-) Viszont Flight Simulator már akkor létezett. A leszállópálya egy vonal volt.

Ja, a Subnautica-t pedig én kezdtem el fordítani. :-)

Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.01.27. 16:46:20
  • kisiku
    A Skylines nagyon jó, sokkal jobb,mint az EA által elb*ott Simcity, X-Rebirth a legjobb űrhajós-kereskedős-építős szimulátor (2800 órányi játékom van benne+egy közel 100 oldalas leírás, amit írtam hozzá), Transport Fever meg inkább Train Fever 2...de szintén nagyon jó.
    Valóban, nekem is van magánéletem (nem vagyok a South Park-ban idézett " ...who has absolutely no life..." ) típus

Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.01.27. 10:36:12
  • Carlos
    Sajna a világ összes ideje nem elég a játékra gyerek mellett... :(
    Énis simcity.vel kezdtem bár én PC-n (286-os korszak asszem).
    Skyline nem tetszett, X-Rebirth nemtom mi, a Transport fever meg wishlisten. :)
  • kisiku
    Igen :) kicsi a világ.
    Az ízlésem sokat változott, de a menedzsment típusú gémek mindig is a kedvenceim voltak...C64-en fertőzött meg a simcity, majd jött a többi.
    Ja és találkozhatunk a Transport Fever, az X-Rebirth és a Cities Skylines topicban is :)
    Utoljára szerkesztette: kisiku, 2017.01.27. 08:46:38
  • Carlos
    Szia...
    Itt is? Látom egy izlésünk van. Subnautica, Planet Coaster... ;)
  • kisiku
    Nem is negatív tartalmú, amit mondtam, tehát nem lenézést jelent az hogy "gyerekeknek való".
    Inkább csak próbáltam a 7 éves unokahúgommal megszerettetni, de nem sikerült, pedig ez az ő világa...lehet hogy még túl kicsi hozzá.Őt inkább a State of Decay (!) érdekli, amit persze nem rakok be neki...
    Tudom, mi a sandbox mód, a legtöbb játéknál, ha van, akkor tényleg azt jelenti amit mondasz, azaz a kreatívoknak való.Majd én is átmegyek kreatívba, egyelőre most szervizben a gpu-m (hűtő nagyon zajos), de nagyon úgy fest, hogy új lesz. s akkor majd kreativitásomat, némi ihlettel fűszerezve én is csinálok valamit.
  • TokraFan
    "Én az ingyen sandbox építkezésnek nem vagyok nagy híve, mert az gyerekeknek való"

Akkor én gyerek vagyok!?
    Egyébként most picit félreérted ezt a játékmódot szerintem, mert a sandbox rész tételesen kreatívoknak való, nem gyerekeknek (inkább hívom kreatív módnak emiatt)! Igaz, hogy itt valóban nincs tétje semminek, de éppen ez a lényeg, mert ez a mód nem erről szól! Ez olyan mint a Lego...aki szeret alkotni, az kiélheti a kreatív hajlamait. Tulajdonképpen, én ki sem szoktam nyitni a parkot amíg építek, mert tök fölösleges.
  • kisiku
    Hmm, jogos.Lehet hogy csak elfelejtették és benne hagyták ezt a funckiót.Wollnerd-nek igaza van, azért zár be, mert túl alacsony a forgalom.Ha túl magas, akkor meg nem bírja a melót (neked meg elégedetlen vendégeid lesznek), ergo képezni kell és fizuemelést is adni, különben csökken a morálja és felmond.
    Nem kell milliókra emelni, nagyon normálisan lehet állítgatni, lesz Karrier módban egy park, ahol viszont kifejezetten az fogja megnehezíteni, hogy mindenkinek a normális fizuhoz képest minimum 2x-3x annyit kell adni.
    A karrier mód tulajdonképpen nagyon jól végigvezet az egész játékon, azaz, egyfajta tutorial is, de nincs kifejezetten segítség, csak elmondja az elején "briefing" szerűen, hogy mi a "küldetés".
    Én az ingyen sandbox építkezésnek nem vagyok nagy híve, mert az gyerekeknek való, kicsit olyan mint az "örök élet,örök pénz,stb"
    Viszont ott fogok saját hullámvasutat építeni, amit aztán elmentek tervnek.