9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
Papichulo #5412 Én biztos az első figyelmeztetés után irányt váltanék
Minden epeszu ember ezt tenne, dehat lattuk, hogy az orosz pilotak sem tartoznak ebbe a kategoriaba... biztosan van ott valami a vizben :) -
Solt #5411 Én biztos az első figyelmeztetés után irányt váltanék, de az események ismeretében a közelébe nem mennék orosz egységnek, nehogy Iván bosszút álljon. Igazából engem meglep, hogy nem lőtték szitává őket... Egy orosztól valahogy ezt várná az ember fia.
A cikkből nem derül ki, hogy horgonyzott hajóról volt szó, vagy mindkettő mozgásban volt. Csak azt írják, hogy a halászhajó közelítette meg a hadihajót. Ilyen esetben hülyén jönne ki, ha a hadihajó térne ki a halászhajó elől.
Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.12.14. 10:01:37 -
Papichulo #5410 Erzesem szerint mindket orszagban eleg ramaty volt a demokracia helyzete es most csak meg lejjebb csusztak, bar Torokorszag azert feljebbrol csuszott, ez ketsegtelen. Putin alatt meg szepen epul a diktatura, dehat ok ugyis ehhez voltak hozzaszokva, evtizedekig. -
ManoNegra #5409 lehet, hogy csak Putintol tanultak
Lehet, csak mindkét esetben más az irány. Oroszország a SZU felbomlásával kétségtelenül egy szabadabb irányba fejlődött még Putyinnal is (ennek mértékéről lehet vitatkozni), míg Törökországban az ami most történik, visszalépésnek számít. -
Papichulo #5408 Érdekel a te meglátásod is...
Szerintem csak benak voltak a torokok, ketlem, hogy szandekos provokacio volt, mindossze mostanaban sokkal konnyebb a Foldkozi-tengeren orosz hadihajoba futni - amikrol persze az oroszok garantaltak, hogy semmi kozuk nincs a syriai kalandjukhoz, de aztan az a Slava csak Latakiaban kotott ki :)
Amugy nincs semmi gond az oroszok eljarasaval, mindossze azt furcsallom, hogy meg veletlenul sem probaltak deeszkalalni a helyzetet azzal, hogy odebb mennek par tiz/szaz metert, hanem inkabb fegyvert hasznaltak. -
Papichulo #5407 Szemmel lathatoan a demokracia helyzete Torokorszagban sem sokkal jobb, mint Oroszorszagban, bar ketlem, hogy sokaknak eddig is ketsegeik voltak...lehet, hogy csak Putintol tanultak :) -
ManoNegra #5406 Törökország csúcsra járatja a sajtó kicsinálását
Közvetett orosz-török háború lehet Karabahból -
Solt #5405 Hova szeretnéd még ferdíteni? Az oroszok többször légteret sértettek, azt hitték tehetik, segbe lőtték őket, de ettől az még egy eltúlzott lépés volt. Itt meg nem értem mi a gondod? Adott egy hadihajó, amit megközelít egy halászhajó... Többször szólnak neki, szarik rá, majd jönnek a figyelmeztető lövések. Itt még arra sem lehet hivatkozni, hogy nem látja hol van, merre megy. A történtek után (orosz gép lelövése) mi más lehetett a halászhajó szándéka, mint a provokálás? Érdekel a te meglátásod is... -
Papichulo #5404 Ez inkább tűnik nekem provokálásnak...
Ezek szerint a Torokorszagba valo orosz berepulesek is provokalasnak tuntek szamodra, ahol nyugodtan lehetett fegyvert hasznalni a fennallo protokolok ertelmeben... Pedig itt meg tuzvezeto radarral sem fogtak be az orosz egyseget, -
Solt #5403 Abból is a legrosszabb fajta! :D -
Solt #5402 Nem ismerem a pontos protokollt, de szerintem elég egyértelmű, hogy semmilyen hadihajó irányába "nem illik" irányítani a kis halászhajónkat, és főleg "nem illik" azt bizonyos távolságon belül megközelíteni. A józan ész alapján meg gondolom nem a hadihajó fogja a halászhajót kerülgetni. Szólnak, hogy menj arrébb, ha nem mész határozottabban "szólnak". :)
Ez inkább tűnik nekem provokálásnak... Ha beléjük lőttek volna, most lenne mire mutogatni...
-
ManoNegra #5401 Jah, xenofób náci vagyok, hát Istenem. -
ManoNegra #5400 Elképzelhető olyan szituáció, amikor nem tud egy hajó kitérni, még akkor sem, ha gyorsabb. Meg aztán hülyén is nézne ki, ha egy hadihajó menekülne egy halászhajó elől. Ezt nyilván nem várnád el egyetlen más ország haditengerészetétől sem. Az amúgy is feszült viszonynak nem tett jót ez a dolog.
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.12.14. 09:20:15 -
Solt #5399 De ilyenek nincsenek... Ezek ilyen náci rémhírek, nem értem mit nem értesz ezen! :) -
Papichulo #5398 Csak húzogatják a maci bajszát...
Milyen szituacio az, ahol csak fegyverhasznalattal lehet megakadalyozni egy utkozest? Elmeletileg egy rombolo joval gyorsabb, mint egy halaszhajo.
Amugy meg a "maci" tul sokat ugral mostanaban, nincs tisztaban a helyevel... ;) -
Papichulo #5397 Nem igazan erzem ugy, hogy a jelen konfliktus kontextusaban az ROC issue lenne. A PRC szamara ez a kerdes inkabb egy long game es ha mar valamelyik resztvevo karara teruletszerzesre adna a fejet, akkor is rovidtavon sokkal tobbet nyerne az RF tavol-keleti, asvanykincsekben gazdag teruleteivel, ahol raadasul mar nagyszamu kinai allampolgar dolgozik ma is.
A korabban kifejtett okokbol adodoan sem tudna jelentosen befolyasolni a kozel-keleti katonai helyzetet a PLA. -
ManoNegra #5396 Párhuzamos társadalmak: Negyedek, ahova még a rendőr sem teszi be a lábát -
Solt #5395 Csak húzogatják a maci bajszát... -
#5394 Szerintem meg igaza van, abszolút egyetértek vele. -
Tarathiel2 #5393 Muszlim invázió, történelemhamisítás, és persze megint azok a gonosz zsidók felelősek mindenért... látom még mindig rendesen nyomja az öreg a szélsőjobber antiszemita kretént. Szaniszlóban legalább volt annyi gerinc hogy visszaadta a kitüntetését. -
ManoNegra #5392 Ott a pont! -
fonak #5391 Tajvan? :) -
#5390 -
ManoNegra #5389 Ha Aszad és az ISIS kereskedik egymással, miközben háborúznak is, akkor miért elképzelhetetlen az, hogy egy bizonyos konfliktus esetén például Kína támogasson valakit a gazdasági partnerével szemben?
De mindegy, hagyjuk, szerencsére még nem tartunk itt, nem tudhatjuk hova fejlődik ez a dolog. -
Papichulo #5388 Nem ertem, hogy miert erolteted ezt az RF-PRC baratsagot. Ez utobbinak a nyugattal szemben semmilyen teruleti kovetelese nincs, ellenben gyumolcsozo gazdasagi kapcsolataik vannak, amik nelkul gyakorlatilag sulyos recesszioba sulyedne az orszag. Mit tud ezzel szemben Oroszorszag felmutatni? Egyutterzoen hummognek amig hatalmas karokat szenved az ujonnan feltorekvo kinai gazdasag? De mint Japannal kapcsolatban is mondtam, meg a kornyekbeli teruleti vitakban sem az oroszokat tamogatja Peking, hanem Japant... Eszuk agaban sincs Putin kedveert felrugni minden kapcsolatukat a nyugattal, inkabb a partvonalrol neznek vegig a merkozest.
ps:
PLA = People's Liberation Army
(S)LOC = (Sea) Lines of Communications
-
ManoNegra #5387 A PRC-nek es az RF-nek vannak teruleti vitaik, olyannyira, hogy a 60-as evekben meg haboruztak is.
Persze, a hatvanas években. De most konkrétan fogalmaznak meg egymással szemben területi követeléseket? A Kurill szigetekkel kapcsolatban hogy jön a képbe Kína? Az egy orosz-japán területi vita lehet esetleg.
Szoval nem, semmi esetre sem tamogatna az oroszokat az EU/USA erdekkorrel szemben
Látod, itt a probléma, hogy ezt úgy jelented ki, mintha az EU és az USA érdekei mindig ugyanazok lennének, pedig ez nem így van. A függőség pedig kölcsönös.
Arrol meg nem hiszem, hogy meg kell gyozzelek, hogy hiaba is adna fegyvert a PLA, az el sem tudna jutni a Kozel-Keletre, ugyanis a NATO gyakorlatilag hermetikusan le tudna a nagy atereszto kepessegu LOC-ket.
Mi az a PLA? A LOC gondolom a tengerszorosok és csatornák? Sokat segítene, ha a rövidítéseket visszaszorítanád.
A kozvelemennyel kapcsolatban meg szerencsere ki tudom jelenteni...
Nem tudom mennyire vagy képben a közvéleménnyel, szerintem sokkal inkább a közvéleményt formálni akarók véleményét ismered. -
Papichulo #5386 A PRC-nek es az RF-nek vannak teruleti vitaik, olyannyira, hogy a 60-as evekben meg haboruztak is. Volt ugyan par eve egy megallapodas, hogy tiszteletben fogjak tartani egymas hatarait, dehat tudjuk, hogy az oroszok szava mennyit er, amikor hatarokat garantalnak... De meg olyan szinten sem ismerik el az orosz felsegteruleteket, hogy a regota vitatott Northern Territories/Kuril szigetek is a japan nevukon szerepelnek a hivatalos kinai atlaszokban es zarojelben az van mellejuk irva, hogy "orosz megszallas alatt".
Szoval nem, semmi esetre sem tamogatna az oroszokat az EU/USA erdekkorrel szemben, amikor - a korabban linkemen is lathato modon - gyakorlatilag gazdasagi fuggosegben van toluk.
Arrol meg nem hiszem, hogy meg kell gyozzelek, hogy hiaba is adna fegyvert a PLA, az el sem tudna jutni a Kozel-Keletre, ugyanis a NATO gyakorlatilag hermetikusan le tudna a nagy atereszto kepessegu LOC-ket.
A kozvelemennyel kapcsolatban meg szerencsere ki tudom jelenteni, hogy azok a fringe forrasok, amelyeknek itt sokan annyira hisznek, nem birnak olyan jelentoseggel, hogy befolyasolni tudjak a kozhangulatot. Az emberek tobbsege nem veszi be azokat a meseket, amiket az RT vagy a hidfo.ru folyamatosan eroltet, ugyanis van nekik minimalis eszuk. Nem is igazan ertem, hogy mire szamitanal, ugyanis mire ezeknek esetlegesen barmi erezheto hatasa is lenne, akozben egy all-out konfliktus erdemi resze gyakorlatilag veget erne es az orosz/shiita egysegek meztelen seggel allnanak a harcmezon minden nehezfegyverzet nelkul.
De meg mindig azt mondom, hogy mindennek az eselye minimalis, mivel az altalam elmondottakkal a nagyhatalmak maguk is tisztaban vannak ;) -
ManoNegra #5385 Finnország: előzetesben az Iszlám Állam hóhérai
A bíróság előzetes letartóztatásba helyezett pénteken Finnországban egy 23 éves ikerpárt, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosaként részt vettek fegyvertelen katonák 2014-es meggyilkolásában Irakban.
Lehet örvendeni az illegális migrációnak! -
Solt #5384 Ezt tényleg érdemes elolvasni... -
ManoNegra #5383 Erről bővebben egy jó kis írás: http://mandiner.hu/cikk/20151208_kardos_gabor_europa_valaszut_elott_atlantizmus_vagy_kontinentalizmus -
ManoNegra #5382 Dehogy tamogatna!
Miért gondolod, hogy egyedül a gazdasági érdek a döntő két ország, két nagyhatalom kapcsolatában. Ha innen nézzük, akkor az USA-nak legalább annyira érdeke lenne, hogy jóban legyen Kínával, ennek ellenére mégis szorongatja a kínai tengeren, és az összes kis környékbeli szövetségese érdekében ő lép fel Kína ellenében. Az oroszok nem fenyegetik őket semmivel, tudtommal területi vitáik sincsenek. Legalábbis egyelőre...
A nyugati kozvelemenynek meg az szamit, hogy most akkor terroristakat es diktatorokat fognak eltavolitani.
Diktátorok által. Ez nekünk miért jó? Miért akarunk az iszlamizálódó (diktatórikus) Törökországgal és Katar-Szaud-Arábia párossal, akik támogatják Európában az iszlám terjeszkedését és a felénk irányuló terrorizmust, inkább együttműködni, egy szekularizált Szíriát vezető Aszadal szemben? Ez Európának nem érdeke.
A vegen oda lyukadunk ki, hogy te abban biznal...
Azt mindig nagyon szerettem, amikor mások mondják meg, hogy mit szeretnék. Azt szeretném, ha a Európa le tudna válni az USA gyámságáról, és nem a miénkkel vernék a csalánt már megint!
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.12.12. 14:31:35 -
Saintgerman #5381 http://www.hidfo.ru/2015/12/a-liberalizmus-miatt-nem-lehetseges-a-terrorveszely-elharitasa/ -
Papichulo #5380 [Kina] a számára kisebb rosszat támogatná, ma ez Oroszország
Dehogy tamogatna! List of the largest trading partners of China
A nyugati kozvelemenynek meg az szamit, hogy most akkor terroristakat es diktatorokat fognak eltavolitani. Akarmennyire is itt sokan olyan korokben mozognak, ahol az orosz propagandanak erteke van, a nyugati orszagok lakossaga azert nem annyira osszeeskuves-elmelet es szelsojobb parti, hogy barmit beszopjon azoknak az oroszoknak, akik mar szamtalanszor bukta le a hazugsagaikkal. Akkor mar a sajat kormanyaik ferdeteseit fogjak elfogadni, ahogy azt mar regota teszik.
A vegen oda lyukadunk ki, hogy te abban biznal, hogy valami csoda folytan olyan korulmenyek alakulnak ki, hogy a nyugati szovetsegesek vegletekig meghatarozo katonai es gazdasagi folenye elparologna ugy, hogy ok ezek ellen semmit sem tesznek, hanem csak olbe tett kezzel vegignezik ezt a folyamatot. De nincs ilyen csoda. Gyakorlatilag az egyik oldalt tul, a masikat meg alulertekeled, holott a tenyek (gazdasagi, katonai, etc. adatok) ellentmondanak neked. -
#5379 Ez már kb az. -
#5378 "Szerintem egyebkent nem lesz ilyen merteku nyilt konfliktus a kozeljovoben, csak megy a riogatas es bizonyos emberek barmit elhisznek."
Legyen igazad. Azonban ha az emberiség történelmét megnézzük, sajnos mindig az jön le, hogy a háború az ember lételeme és, hogy a nagyhatalmak mindig mindent megtettek (bármilyen eszközt bevetve) azért, hogy befolyásukat növeljék vagy éppen megtartsák. -
ManoNegra #5377 Kína nem csapatokkal támogatná a síita koalíciót, hanem anyagilag, esetleg eszközökkel. Kína nem fog nyíltan beszállni, ezt én sem gondolom, de ők speciel nem bánnák, ha Amerika és Oroszország, távol tőle vérre menne. Ekkor, mint ahogy mindig, a számára kisebb rosszat támogatná, ma ez Oroszország. Iránnal amúgy is jó kapcsolatai vannak.
Irán sem olyan stabil és Oroszország gazdasága sincs túl jó állapotban, de ők nem tartoznak a nyugati "szabad világhoz", nekik nem probléma, ha diktatórikus eszközökkel élnek odahaza, míg azért a törököknek, az EU előszobájában és NATO tagként nem ilyen szabad a mozgásterük. Bár jelenleg úgy néz ki, hogy bármit megtehetnek.
Ezt az ISIS "osszegrundolast" meg csak az orosz propaganda es annak holdudvara erolteti. Meg ha voltak is megkerdojelezheto dontesek (hol nincsenek?), ez akkor is nagyon eros tulzas.
A nyugati közvéleménynek nem tudom, hogy számít-e igazán, hogy ISIS vagy az Al Nusra csinál szíriában egy fundamentalista, szélsőséges Iszlám Államot. Vagy adott a másik lehetőség, hogy Aszad mellett teszi le a voksát, aki a vallási fanatikusokat háttérbe szorította, és szekularizált Szíriát vezetett. Az pedig, hogy az orosz propaganda mondja, hogy ezek hozták létre, az még nem jelenti azt, hogy nem igaz.
Törökország megveszi tőlük az olajat, szabad átjárást és kórházi ellátást biztosít számukra. Szaud-Arábia és Katar pedig anyagilag és fegyverrel támogatja őket. Ezek Amerika szoros szövetségesei, aki szétdöntötte Irakot, és a "mérsékelteket" támogatja, amiből jut bőven az ISIS-nek is.
Az EU kozvelemenynek raadasul arra is ra lehet vilagitani, hogy mindekozben az RF egy diktator szineiben harcol.
Ja, mert ha nem Aszad, akkor demokrácia lesz ott? Kötve hiszem.
Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.12.12. 09:53:20 -
Papichulo #5376 Ezek kozul egyik sem olyan merteku befolyasolo tenyezo, ami fundamentalisan meg tudna valtoztatni az eroviszonyokat, foleg ha azt is nezzuk, hogy az IRI sem olyan stabil politikailag, amilyen volt, az orosz gazdasag meg eleg ramaty allapotban van es egyaltalan nem mutatja a kilabalas jeleit.
Ezt az ISIS "osszegrundolast" meg csak az orosz propaganda es annak holdudvara erolteti. Meg ha voltak is megkerdojelezheto dontesek (hol nincsenek?), ez akkor is nagyon eros tulzas. Az EU kozvelemenynek raadasul arra is ra lehet vilagitani, hogy mindekozben az RF egy diktator szineiben harcol.
A PRC-t en nem latom egy valos tenyezonek, mindig is kimaradtak a konflikusokbol es most is ezt tennek. Garantaltan nem fog - megfoghatatlan elonyokert - nyiltan szembenni a legnagyobb gazdasagi partnereivel, ennel ok sokkal pragmatikusabbak. Ezenfelul a jelenlegi power projection kepessege sem olyan merteku, hogy dontoen befolyasolni tudna ennek a katonai konflitkusnak a vegkimenetelet.
Summa summarum, a tovabbiakban is az egyik felnel van a teljes katonai es gazdasagi foleny. -
ManoNegra #5375 Most nem azt mondom hogy döntő fölényben kell gondolkodni.
Szaud-Arábia lenne az egyik hadviselő fél. Nekik, az extra amerikai haditechnika ellenére, jelenleg is problémát okoznak a jemeni felkelők. Pedig ők nincsenek olyan jól felszerelve. Törökország erős, de ha elhúzódik a konflikus, az (ezt tapasztalatok alapján lehet tudni) a hátországban megindul a társadalom erjedése, és nagyot tud robbanni. Erdogan belpolitikai helyzete nem olyan stabil, mint ahogy azt a választások mutatják. Az USA választás előtt áll, nem tudom, a demokraták mennyire akarnak így belebonyolódni.
És ott van a közvélemény. Az európai országok mit szólnának, hogy az ISIS eltakarítására olyan koalíció jönne létre az oroszok és síiták ellen, akik az ISIS-t összegrundolták?
Aztán egy nagy konfrontáció esetén Kína is támogatná a síitákat. -
Papichulo #5374 Milyen mas szempontok szerint forditott a felallas? Milyen olyan - realis - scenariot tudsz elkepzelni, ahol - donto - folenyben lenne az orosz/shiita oldal? Foleg egy nyilt konfliktus eseten. -
ManoNegra #5373 Ha úgy nézzük az erőviszonyokat, hogy kizárólag a katonai képességeket számítjuk, akkor valóban. De ezenkívül is vannak még szempontok, szóval nem biztos hogy ez egy előre lefutott meccs.
Azt mondjuk én is remélem, hogy nem eszik olyan forrón a kását, senkinek nem érdeke egy ilyen mértékű eszkaláció.